Destilát z Clappovy vyrábí sousedi, jinou hrušku na zahradě nemají. Je kvalitní, určitě lepší než z jakýchkoli zimních odrůd. Jistě, Williamsova je jen jedna. Ale stromy Clappovy jsou vysoké, plody velké, dostatečně sladké, šťavnaté a aromatické.
Dozrála mi první úroda Walsche Schnapsbirne. Musím potvrdit to, co psal pan Fiala před rokem. Hruštičky jsou opravdu malé, podíl jádřince vysoký a dužina až nápadně suchá. Je pravda, že v chuti je cítit onen typický "Wiliamsester".
Shrnutí: Výhody: vhodná doba dozrávání, umožňující míchat s wiliamskou a dalšími palírenskými hruškami, slušné aroma, snad i menší nároky na teplo
Nevýhody: nepoužitelná na přímý konzum, pracný sběr, nutně nižší výtěžnost vzhledem k poměru dužiny a balastu.
Vůbec si nejsem jistý, jestli nejde jen o marketingové uchopení nějaké staré drobné místní hruštičky, jakých vídáme víc. A jestli by destilát vůbec obstál v porovnání s jakubkou, kozačkou, krvavkou, hniličkou a dalšími.