Březen je tady: co sázet na začátku jara?

Co sázet v březnu?
Zdroj: growingfestival.com

V březnu, kdy se dny začínají prodlužovat a oteplovat, lze vysévat spoustu květin a zeleniny. Březen je vhodnou dobou pro výsev velkého množství semen, z nichž některá lze vysévat přímo a jiná zasít do interiéru a vysadit až poté, co pomine riziko mrazů.

Některé plodiny, jako jsou chilli papričky a rajčata, by se měly vysévat na začátku roku, aby měly dlouhou vegetační dobu, kterou potřebují. Ideálním měsícem je březen. Jiné, například rychle rostoucí červenou řepu a saláty, můžete začít pěstovat brzy, abyste si na nich mohli pochutnat koncem jara a začátkem léta, ale vysévejte je každých několik týdnů, abyste prodloužili sklizeň.

Odolné letničky lze vysévat přímo ven, kde mají kvést. Nejlépe se jim daří v „chudé“ půdě, proto ji neobohacujte hnojivy. Polomrazuvzdorné letničky, jako jsou jiřiny a klenotnice, a trvalky se vysévají nejlépe pod sklo a po pominutí rizika mrazu by se měly vysadit do úrodné půdy. Níže se dozvíte, které květiny a zeleninu můžete vysévat v březnu.

Zelenina k pěstování v březnu

Fazol obecný

Fazol obecný je produktivní, snadno pěstovatelná plodina, která dává křehké fazole ve velkých luscích. Semena vysévejte přímo, ve vzdálenosti 30 cm od sebe. Lze pěstovat v květináčích a mladé špičky výhonků lze použít do salátů. V našem užitečném průvodci se dozvíte, jak pěstovat fazol obecný.

Březen je tady: co sázet na začátku jara?
Zdroj: www.gardenersworld.com

Mangold

Švýcarský mangold je velmi atraktivní kontejnerová rostlina. Pravidelně sklízejte mladé listy nebo je nechte růst, abyste získali větší listy, které lze vařit v páře jako špenát. Vysévejte do květináčů nebo přímo do země a zasypte 2 cm kompostu. Inspirujete se k pěstování vlastního mangoldu?

Chilli papričky

Chilli papričkám se nejlépe daří v květináčích, lze je pěstovat na slunném parapetu nebo ve skleníku. Pro spolehlivější sklizeň v chladnějším počasí vybírejte kompaktní odrůdy s malými plody a odrůdy, které dozrávají brzy. Vysévejte na povrch víceúčelového kompostu a přikryjte tenkou vrstvou kompostu nebo vermikulitu. Přikryjte květináče víkem od rozmnožovacího stroje nebo průhledným plastovým sáčkem, který je přidržován gumičkou, a vytvořte tak malý skleník. Umístěte je na slunný okenní parapet nebo do vyhřívaného množárenského zařízení. Jakmile se objeví sazenice, plastový sáček odstraňte.

Pažitka

Měsíc březen je vhodný pro výsadbu pažitky. Pažitka je skvělá pro pěstování v nádobách, protože nezabere mnoho místa. Pravidelně ji sklízejte, abyste podpořili růst nových listů. Květy pažitky, pokud je necháte vykvést, lákají opylovače. Vysejte špetku semen do jednotlivých semenných modulů naplněných víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Přikryjte 1 cm kompostu, dobře zalijte, označte a umístěte na slunný okenní parapet nebo do skleníku. Venku nebo do větších květináčů je vysazujte až poté, co pomine riziko mrazu.

Březen je tady: co sázet na začátku jara?
Zdroj: www.gardenersworld.com

Kapusta

Kale je ideální pro polostinné místo. Pěstujte ji v květináčích nebo na zemi, abyste mohli sklízet mladé listy do salátů nebo je lehce vařit v páře jako zeleninu. Vysejte tři semena do jednotlivých semenných modulů naplněných víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Přikryjte 2 cm kompostu, dobře zalijte, označte a umístěte na slunný okenní parapet nebo do skleníku.

Hrách

Hrách vysévejte do velkých květináčů pro výhonky nebo do země pro hrách. Pro výsev v březnu vybírejte odolné, rané odrůdy. Semena vysévejte do jednoduchých nebo dvojitých řádků, 5 cm hluboko a 30 cm od sebe.

Brambory

Brambory lze pěstovat v zemi nebo v květináčích. Hlízy sadbových brambor umístěte do starých krabiček od vajec nebo do misek na semínka na chladný a světlý okenní parapet, abyste podpořili tvorbu výhonků. Koncem měsíce vyklíčené hlízy zasaďte do předem vyhloubených rýh nebo do květináčů či pytlů na 10 cm kompostu a poté je zasypte dalšími 10 cm kompostu. Jakmile se objeví výhonky, zahrabejte je nebo přidejte další kompost.

Březen je tady: co sázet na začátku jara?
Zdroj: www.gardenersworld.com

Sladké papriky

Křehké sladké papriky potřebují teplo a sluneční světlo. Nejlépe se jim daří v květináčích, ideálně ve skleníku. Semena vysejeme na povrch vlhkého víceúčelového kompostu bez rašeliny a poté je přikryjeme lehkou vrstvou kompostu nebo vermikulitu. Přikryjte je víkem od rozmnožovacího stroje nebo průhledným plastovým sáčkem, který drží na místě pomocí gumičky, a vytvořte si tak malý skleník. Umístěte na slunný okenní parapet nebo do vyhřívaného množírny. Jakmile se objeví sazenice, plastový sáček odstraňte.

Rajčata

Rajčata lze pěstovat snadno, ale kordonové odrůdy potřebují oporu a pravidelné stříhání. Pro pěstování v květináčích vybírejte keříčkové, bublinaté nebo kordonové třešňové odrůdy, pro pěstování v zemi nebo v pěstebních sáčcích kordonové odrůdy. Semena vysejte na povrch vlhkého víceúčelového kompostu bez rašeliny a přikryjte jemnou vrstvou kompostu nebo vermikulitu. Přikryjte je víkem od množárny nebo průhledným plastovým sáčkem, který drží na místě pomocí gumičky, a vytvořte tak mini skleník. Umístěte na slunný okenní parapet. Jakmile se objeví sazenice, kryt odstraňte.

Řepa

Červená řepa klíčí i při nízkých teplotách, takže ji lze vysévat už začátkem jara, březen je proto vhodný měsíc. Semena vysévejte přímo do mělkých výsevů a zasypte je jemnou vrstvou zeminy nebo kompostu. Sklízejte, když řepa dosáhne velikosti golfového míčku.

Březen je tady: co sázet na začátku jara?
Zdroj: www.gardenersworld.com

Salát

Začněte s výsevem salátů od března a budete si moci pochutnávat na lahodných listech po celé následující měsíce. V březnu je nejvhodnější vysévat je do interiéru a vysazovat ven až poté, co pomine riziko mrazů.

Květiny k pěstování v březnu

Odolné letničky

Odolné letničky lze vysévat přímo tam, kde mají kvést. Půdu dobře připravte, zbavte ji plevele a uhrabejte na jemnou hlínu, a nenechte se zlákat k obohacování půdy. Mezi odolné letničky patří petunie, verbena a penízek.

Odolné letničky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Hrachor vonný

Hrachor vonný, též známý jako lathyrus, očaruje svým sladkým a intenzivním vonným aroma, které dodává zahradě nezaměnitelný a příjemný nádech. Tuto rostlinu lze vysévat pod plachtou od října do března. Mají rády dlouhý kořenový systém, proto je vysévejte do hlubokých květináčů nebo modulů.

Planě rostoucí květiny

Tyto rostliny lze vysévat v březnu. Stejně jako u odolných letniček připravte půdu dobře, odstraňte plevel a uhrabejte ji na jemnou hlínu, ale půdu neobohacujte.

Mrazuvzdorné trvalky

Mrazuvzdorné letničky, jako je violka, muškát a levandule, lze vysévat i v březnu. Nejsou mrazuvzdorné, takže je nutné je vysévat pod krytem. Semena vysejte na povrch misky s víceúčelovým kompostem bez rašeliny, poté je zasypte vermikulitem, zalijte a misku umístěte do vyhřívaného množárenského zařízení. Po vyrašení prvních pravých listů je zasaďte do květináčů a po pominutí nebezpečí mrazu je vysaďte.

Mrazuvzdorné trvalky
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jiřiny

Jiřiny jsou něžné trvalky, které kvetou již v prvním roce, pokud je v březnu vysadíte do skleníku. Naplňte květináč nebo výsevní misku vlhkým kompostem a lehce zpevněte povrch. Semena jiřinek opatrně zatlačte do kompostu. Přikryjte květináče nafouknutým průhledným polyethylenovým sáčkem, který přidržujte gumičkou. Pokud je vyséváte do výsevních misek, přikryjte je víčkem rozmnožovacího stroje.

Rychle rostoucí trvalky

Březen je ideální dobou pro výsev rychle rostoucích trvalek pod sklo. Vyzkoušejte výsev echinacey, coreopsis, lupiny nebo achilley a možná se vám letos odmění květy. Semena vysévejte v místnosti a rozptylte je na povrch vlhkého kompostu. Přikryjte je víkem množírny nebo polyethylenovým sáčkem a uchovávejte na okenním parapetu nebo ve vyhřívané množírně. Jakmile se objeví semenáčky, kryt odstraňte.

Rychle rostoucí trvalky
Zdroj: www.gardenersworld.com

V březnu se otevírají možnosti pro zahradníky, kteří touží po rozmanitosti v zahradě. Tento měsíc poskytuje ideální podmínky pro výsev jak zeleniny, jako jsou rajčata, hrách nebo řepa, tak i květin, včetně odolných letniček jako petunie a verbena. Mrazuvzdorné trvalky, například violky a levandule, mohou být začátkem jara vysévány pod sklem a následně vysazeny ven až po pominutí mrazů. Hravý hrachor vonný a kouzelné jiřiny dodají zahradě unikátní atmosféru. Pro ty, kteří touží po rychlém zeleném zázraku, jsou tu rychle rostoucí trvalky, jako echinacea nebo lupina, které slibují krásné květy od jara až do podzimu. S pestrou paletou možností je březen skvělým začátkem pro všechny zahrádkáře hledající nové výzvy.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno