Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Hrušně > Letní hruška na pálení

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.143.117 (?)
14.9.2018 15:47

Na německých webech jsem našel několik odrůd doporučovaných pro pálení. Jedná je Palmischbirne a druhá Karcherbirne. Nedaří se mi najit české názvy (pokud existují), nevěděl by někdo?

Obrázky:
Karcherbirne
Karcherbirne
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
9.9.2016 21:31, počet návštěv: 25535
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý večer, hledám nějakou silně aromatickou sladkou letní hrušku, dozrávající spolu s Williamsovou do společného kvasu. Podmínkou je možnost udržení čtvrtkmeného tvaru kvůli omezenému místu. Poraďte prosím. Williams je fajn, ale často je hruškovice z pro mne neznámých starých odrůd chuťově lepší.
Připojit reakci   
   

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.166 (?)
9.9.2016 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Martine, všetky uvedené podmienky podľa mňa spĺňa Harrow Delight. Tento rok dokonca Williamsovu chuťovo prekonala. Jediné mínus - nie je bežne zohnateľná. IH
Obrázky:

Připojit reakci
      

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
9.9.2016 21:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokusím se pohledat, děkuji. Ještě doplním, že čtvrtkmen na semenáči, ne na kdouli.
Připojit reakci
         

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
10.9.2016 8:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Co třeba že starých odrůd Medůvka, Špinka, Kozačka, Šidlenka, Muškatelka... Máte někdo zkušenosti?
Připojit reakci
            

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.200.133 (?)
10.9.2016 10:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevim, jestli vsechny Vami vyjmenovane odrůdy, ale Spinka a Muskatelka tvori velké stromy. To budou asi vsechny stare odrůdy hrusní spise vetsi stromy. Muj nazor.kema83

Připojit reakci
               

Letní hruška na pálení


milanfiala (1153) - xxx.xxx.65.131 (?)
10.9.2016 16:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pred rokom priviezli do plantexu asi 20 stromkov hrušiek z nemecka určených na palenku tak som jednu na skušku kupil, ma biť voňavšia a sladšia a Wiliamska.Mala by dozrievat v tomto období, jej nazov je Walsche schnapsbirne.

Obrázky:

Připojit reakci
                  

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
10.9.2016 18:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, to je zajímavá odrůda. Wiliamsku stěží něco překoná, Walschbirne by ale měla mít menší nároky na teplo, tak v ni vkládám naděje. Plody jsem dosud neviděl.

Připojit reakci
                     

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
11.9.2016 9:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bohužel stejně jako Harrow Delight je pro mne nesehnatelná. Na eshopu Plantexu nic není, zkusím zavolat. Ale nejspíš ji měli na kdouli. Nebo ne? Jednoznačně potřebuji na semenáči. K těm starým odrůdám. Právě že u většiny se píše o bujném růstu a velkých korunách. Možná by se daly trochu zkrotit - čtvrt kmen, ohýbání... Která z nich je nejvhodnější na výrobu destilátů?
Připojit reakci
                        

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.65.131 (?)
11.9.2016 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano Walsche schnapsbirne je zaštepena na dule, ale ja som ju hned zaštepil na planku a to je panečku veľký rozdiel od jara ma metrove vihonky a bočný obrast, proste planka ako podpnik jej pasuje zdraví Fiala.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


milanfiala (1153) - xxx.xxx.65.131 (?)
11.9.2016 14:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Votrubec nie ste sam čo zháňa hrušky na palenku, kamoš od Levic ma vlastnu palenicu a chce visadiť 1ha stromkov preto ide na jesen do nemecka kupovať stromky hrušiek a sliviek čisto na palenku je to jeho koniček, chodit po degustačných súťažiach je apstinet.Plantex spolupracuje s nemeckov firmmov www. Bayoz.de odtial vozia vždy na jesen a jar par kusov stromkov na predaj staršie a nove odrody.Tu je hruška foto na 2 rozdielnych podpnikoch. 

Obrázky:
Podpnik dula originál kúpený stromek
Podpnik dula originál kúpený stromek

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


milanfiala (1153) - xxx.xxx.65.131 (?)
11.9.2016 14:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zabudol som dodat pan Votrubec zaštepil som si na jar aj staru ammericku hrušku pear Seckel na palenku som rad že mi ju dobrý kamoš z moravy zohnal, do ameriky bola privezená v r.1790 super sladka aromatická.

Obrázky:


Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.106 (?)
11.9.2016 18:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Seckel pear je stará odroda hrušky, objavená ako divo rastúci semenáč začiatkom 18.storočia v okolí Philadelphie v Pennsylvánii (U.S.A.), pomenovaná po farmárovi z danej oblasti. Pôvod je neznámy, predpokladá sa že ju priviezli so sebou nemeckí imigranti. Plody sú malé, sladké a aromatické, vyslovene vhodné na pálenie destilátu. IH
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
11.9.2016 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to krása, úplně už vidím a cítím ty rozsekané hrušky v sudu. Asi budu muset požádat o rouby, jinak se k těmto odrůdám nedostanu:)

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.187.68 (?)
12.9.2016 0:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych jen připomenout, že i ty nejkvalitnější odrůdy hrušek pro výrobů destilátů, (ale platí to i pro jablka),  lze snadno "znehodnotit".
Měl by se zkvašovat jen mošt a pálit víno z něj, tak jak to dělají kvalitní výrobci od nepaměti. A ne zkvašovat nakrouhané, nakrájené či dokonce rozmixované plody. Tento způsob je vhodný jen k rychlému zbavení se přebytků, ale ne cestou k velmi kvalitnímu destilátu.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.161.27 (?)
12.9.2016 7:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pálení z moštu je všude v literatuře popisováno, jako základ výroby ušlechtilých destilátů. Po mnoha letech pálení, jak z moštu, tak z rmutu je můj názor takový, že běžný sadař bude výsledkem pálení spíše zklamán. Takto vypálený destilát je čistý jemný ideální na zrání ve dřevě klasická jablkovice nebo hruškovice vypálená jen z moštu a uskladněná ve skle postrádá spoustu chutí aromatu a vůně na které je český "uživatel" zvyklý. Já mám rád svoje pití suché, až se od něj práší, takže si klidně naleju i polotovar na kalvádos, je to jako dobrý gin. Ale návštěvu, která čeká pronikavou vůni hrušek nebo jablek tím neuctíte medově zlatý kalvádos vonící dřevem a vanilkou je něco jiného, ale pokud chce člověk jen vypálit ovocný destilát s vůní daného ovocného druhu a dále s ním nepracovat doporučuji použít rmut (je to jen můj názor). 

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.21.169 (?)
12.9.2016 10:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dělal jsem jablkovici z moštu na malém šroubovém lisu jen jednou. Hromada času a práce navíc a výsledek žádný zázrak. Možná až budu mít někdy víc času, můžu se s tím hrát. Jak ale píše pán přede mnou, zatím zůstanu u klasiky. Jen sehnat ty aromatické, kořenité a sladké hrušky.
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.132 (?)
12.9.2016 16:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pán Rafael má pravdu, malo by sa to robiť takto, napokon v tom je aj rozdiel medzi "jablkovicou" a "kalvadosom". Mal som možnosť piť originál francúzsky kalvados a ten rozdiel tam bol. Myslím si ale, že úplne rozhodujúca je kvalita materiálu, z brakových plodov zázraky nespravíte. S kamarátom robíme jablkovicu z prvotriednych sladkých zimných jabĺk, žiadny odpad. Vypálený destilát potom dáme na 6 mesiacov do dreveného súdka. Doteraz sme používali vypaľované dubové súdky, momentálne máme jablkovicu aj v nevypaľovanom morušovom 20-litrovom súdku (foto 2). Tento rok by sme chceli spraviť postup ako pri kalvadose a porovnať rozdiel (potom poreferujem). Podľa mňa ak sa použijú kvalitné jablká tak rozdiel v kvalite nemusí byť nejako priepastný (aj keď fajnšmeker ho asi rozozná). Na 1.fotke je jablkovica po polročnom pobyte v dubovom súdku (samozrejme je to tá zlatisto sfarbená). IH. P.S.: Slivovicu podľa mňa dávať do drev.súdka nemá zmysel, je to vhodné pri jablkovici či vínovici, ktorých aróma nie je tak výrazná. Pri hruškovici to zrejme možné je, ale myslím si že nie vyslovene nutné. Zo skúsenosti môžem povedať že pri jablkovici ten dobový súdok zdvihne kvalitu o triedu, na úplne iný level.
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


milanfiala (1153) - xxx.xxx.99.51 (?)
12.9.2016 18:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán Hlavatý máte pravdu stým súdkom, naš šef má jablkovicu a repák v dubových súdkoch, vždy vraví palenku treba pit až po roku, keď naleje je to fantazia nádherná farba a vinikajuca chuť ako vravíte uple iný level.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.67.66 (?)
12.9.2016 19:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A ne zkvašovat nakrouhané, nakrájené či dokonce rozmixované plody. Tento způsob je vhodný jen k rychlému zbavení se přebytků, ale ne cestou k velmi kvalitnímu destilátu.

Nebyl bych tak radikální. Poklud kvasím jablka, tak z moštu, protože jablek je dost a s tekutinou se v nádobách lépe pracuje.  Rozdíl v kvalitě oproti destilátu z plodů možná je, ale není nijak velký. Co se týče hruškovic, ochutnal jsem jich hodně - ať už na oficiálních degustacích nebo mezi přáteli. Mohu odpovědně říci, že na soutěžích pravidelně vítězí destiláty z podrcených plodů. Mimo jiné i proto, že hrušky v plné zralosti, kdy se jejich aroma plně rozvine (ne přezrálé) se velmi špatně moštují. Destiláty z tvrdých plodů (zejména zimních odrůd)  jsou méně aromatické. Totéž ze čekat od plodů s moštovatelnou strukturou.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.225.13 (?)
13.9.2016 1:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak v tomhle jsem hodně radikální. Než zkvašovat jádrovinovou drť a zkazit si pověst, tak to ovoce raději rozdám nebo nechám zhnít.
A pokud bych ho chtěl jen na rektifikovaný likérový líh, tak si nebudu destilaci a čištění komplikovat zplodinami z jader, slupek, stopek atd. A že jich tam je!
Taktéž manipulaci s mázlavou břečkou a pak s výpalky nemusím...
Nehledě na to, že ten balast jen zbytečně zabírá místo v sudech a někdy i vytápěné kvasírně.
Ale chápu, že někdo nemá potřebné vybavení, vhodný drtič ale hlavně lis a zvládnutou lisovací technologii. Většina hrušek je doopravdy těžko lisovatelná.
Ale nechápu tvrzení, že z drti je pálenka lepší, voňavější, atd. Snad jen ve smyslu, že někomu chutná když je to "chlapské pití, tak to vždy bylo a být musí..."
*
Se zráním v soudcích nemám větších zkušeností. Je to už moc vysoký level náročný ve všech směrech.
Navíc si myslím, ale je to jen MŮJ osobní názor, že ovocné destiláty žádné dochucování "opáleným dřevem" apod. nepotřebují.
(Whisky, koňaky apod. nejsou mé oblíbené pití...)
Čímž nemyslím cca roční zrání, okysličování, ve starších už "neaktivních" sudech. Ale to´se dá nahradit daleko lépe udržovatelnými a hygieničtějšími pootevřenými demižony a jejích občasným "protřepáním"...

Rafael.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
13.9.2016 6:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak stopky z hrušek odstraňuje skoro každý a odstranění jádřince u menšího množství ovoce taky netrvá moc dlouho. I když u hrušek ten jádřinec asi tak nevadí jako u jablek. Pokud někdo pravidelně zpracovává několik metráků jablek nebo hrušek, asi se investice do pořádného lisu vyplatí i časově. K těm slupkám, měl jsem za to, že slupka je nositelem vůní a chutí a ne nežádoucích splodin. Osobně jablkovici a vínovici nemusím ani po zrání v sudu. Jablkovici u nás nikdo nechce, tak ji už několik let nedělám a jablka moštujeme.
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.161.27 (?)
13.9.2016 7:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechci se přít, ale kvašení vína nebo cideru je postup pro výrobu brandy potažmo kalvádosu, výsledný produkt destilace je v tomto případě pouhý polotovar. Kalvádos nebo brandy nemá s jablkovicí nebo hruškovicí kromě suroviny nic společného. Z opáleného dřeva dubových sudů nebo opálených třísek vložených do zracího tanku dostává desytilát hořké dřevěné a vanilkové tóny, jak vůně tak chutě. Ovocná chuť a vůně je jen součást ve větší či menší míře potlačená právě dalšímy aromaty vzniklými při zrání. Netvrdím že destilát z moštu je špatný, ale pokud je účel pálení vyrobit co nejaromatičější destilát s vůní daného ovocného druhu je lepší použít rmut. Spousta lidí chce po přivonění ucítit výraznou chuť a vůni daného ovoce - já tyto přearomatizované pálenky rád nemám, ale umím je vyrobit. Stopky, jak už tu bylo řečeno, otrhává snad každý. Jádra nezpůsobují ostrost destilátu ale nahořklou jádrovou příchuť pokud je použit drtič, který nerozmělňuje jádra(například ježek) je tato chuť ostraněna ale ani u nožových drtičů pokud je použito normální(ne zdrobnělé plody pomalu se stejným objemem jádřince, jako dužiny) zralé ovoce se chuť jader neprojevuje. Co se týče chlapského pití:), ostrost způsobuje v největší míře přidání cukru. Při správném kvašení(kvas musí být nachystán najednou bez přídavků cukru a pak uzavřen s dostatečnou mezerou pro izolační vrstvu oxidu uhličitého a ponechán napokoji bez míchání, kontrolování a podobných nesmyslů) a správně vedené destilaci(destilační kotel musí mít dostatečně velký klobouk tzn. prostor nad hladinou zahřívaného kvasu, proto se kotel nesmí přeplňovat, zahřívání musí probíhat velmi zvolna a pokud není kotel dvouplášťový musí míchadlo perfektně kopírovat dno, je třeba odchytit úkap a dokap - úkap je zhruba 1 l na 100 l kvasu a dokonale chladit - žádné šetření vodou v chladičí) lze vyrobit stejně jemný destilát, jak z moštu, tak z rmutu destilát z rmutu je ovšem podle mých zkušeností aromatičtější a voňavější. Doporučuju každému ať nevěří různým článkům a sám si to alespoň jednou otestuje nadrtit si 200 l soudek rmutu přece není žádný problém. Po půlročním vyvětrání je potřeba říct manželce ať naleje do dvou skleniček palec destilátu a do jedné vodu přivonět ochutnat zapít vodou otestovat druhý vzorek, a pak se teprve zeptat, která je která.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.11.86 (?)
13.9.2016 11:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak v tomhle jsem hodně radikální. Než zkvašovat jádrovinovou drť a zkazit si pověst, tak to ovoce raději rozdám nebo nechám zhnít.

Tak jako Vaše zkušenosti,  postupy a názory p. Rafaeli, jsou vysoce nadprůměrné, tady, myslím, je to věc spíš pocitová, než že byste s oběma výrobky (moštovým a rmutovým) měl dlouhodobé porovnávací zkušenosti. Já jsem hruškovici z moštu nepil, ale jablkovice obě opakovaně. Sám jsem jako majitel lisu byl vždy příznivcem pálení z jablečného moštu.  Samotného mě skoro mrzí, že rozdíly jsou minimální, že to skoro nestojí za tu práci.   Ale jak říkají jiní, při dostatku švestek a hrušek není o pálenku z jablek valný zájem, takže žádné velké dilema nemám.
    Zapomněl jsem se zeptat u Jelínků, jak jejich továrna v Chile kvasí ty wiliamsky a jestli je moštuje. Pokud nemoštuje (jak si myslím), je diskuze zbytečná, na koštu se jednoznačně ukázalo, že jde o nejžádanější tuzemský (v uvozovkách) ovocný destilát. Pokud bych si měl zkazit pověst takovým výrobkem, směle do toho.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.41.143 (?)
13.9.2016 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, muzete prosim napsat technologický postup pri lisovani hrusek, je nejaky rozdil pri lisovani letnich a zimnich odrud. Moc Vam dekuji za Vas cas. Karel

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.131.137 (?)
13.9.2016 23:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejsem žádný znalec hrušek, tak nevím jestli jsou všechny letní hrušky měkké a mázlavé a všechny zimní tvrdé a tím dobře lisovatelné. V každém případě záleží na struktuře drti z nich. U té mázlavé je třeba drtit na větší kousky, v koši použít větší množství falešných den, plachetek a lisovat pomalu. Taky je možné míchat mazlavé odrůdy s tvrdými.
Nebo použít nakvašovací káď jako na obrázku. Jen je třeba aby síto nad kohoutem mělo co největší plochu. Nebo nakvašovat v pytlích s kameny buď ve vlastní šťávě nebo cukerném roztoku, pak je vrátkem nazvednout a nechat vykapat.

Rafael.

Obrázky:
Nakvašování-moštování
Nakvašování-moštování
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.189.156 (?)
14.9.2016 8:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Inu každá hruška at už letní, nebo zimní je napřed tvrdá a tedy dobře lisovatelná a potom je měkká. Výjimky, které existují jsou třenba zimní odrůdy hrušek, které nevyzrají a nezměknou nikdy... Z letních odrůd vhodných na pálení bych doporučil Muškatelku šedou. Kdysi ceněná stolní odrůda tvoří obrovské stromy, neskutečně plodí, ničím netrpí, má silné muškatelkovité aroma (silnější než Williamska) a na to jak je ranná (začátek srpna) dosahuje i velice dobrou cukernatost. Kladem rovněž je, že asi i díky obrovským listům a rannosti netrpí rzí hrušňovou..

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.32.209 (?)
14.9.2016 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za tip. Krom bujném růstu, který bych snad trochu omezil, Muškatelka dozrává o tři týdny dřív jak Williamsovy, s kterými je chci dávat do kvasu. To je u hruškového kvasu moc dlouhá doba. Zkušenosti s jinými vhodnými odrůdami nemáte? Třeba Špinka, Medůvka, Šidlenka...
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.131.137 (?)
13.9.2016 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S oběma druhy kvašení zkušenosti samozřejmě mám. Začínal jsem asi jako každý s drtí a až časem jsem se dopracoval k lisování. (Jako s víny. Taky jsem zpočátku ťapal do demižonů drť nebo pomačkané bobule).
Takže porovnání mám, není to jen vyčteno. Ale s tou pocitovou věci můžete mít částečně pravdu. Možná jsem tím svým odporem k drti ovlivněn víc než si dokážu přiznat...
*
Jelínek si myslím vyrábí vše z drtě. Nemá asi ambice a ani potřebu vyrábět v nejvyšší kvalitě. Žíje ze své značky, pověsti a zajištěného trhu. Max. si zaplatí nějaký Kosher certifikát. A pokud by měl vše lisovat, výroba by se asi značně prodražila a lisovny při takovém objemu výroby by musely být obrovské.
Ale k jednomu lisování se přece jen ""přiznal"  - obrázek.
*
Že na koštech je jelínkova hruškovice tak ceněna mně překvapuje protože mi moc nechutná.
*
Christoph Keller, známý německý lihovarník, m.j. tvůrce legendárního ginu Monkey 47 na svých stránkách vypadá, že taky moc nelisuje.
A to palí jen ve 120l kotli. Celkem zajímavé povídání o hruškách tam m.j. je. A pak taky ceny.

Rafael.

Obrázky:
Jelínek-lisování
Jelínek-lisování
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


milanfiala (1153) - xxx.xxx.65.131 (?)
15.9.2016 8:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pisalo sa tu o uskladneni pálenky v drevených súdkoch, náhodou som našiel stránku s nerezovými súdkami, ma niekto skusenosti stýmito súdkami.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.224 (?)
15.9.2016 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Do drevených súdkov sa pálenka nedáva na uskladnenie, ale aby z toho dreva (či už "barikovaného" v prípade dubových, alebo nevypaľovaného v prípade morušových) získala špecifickú chuť a buket, teda aby kvalitatívne dozrela. V nerezovom súdku ju môžete skladovať, ale z neho nič nezíska, takisto ju môžete mať v demižóne alebo vo fľašiach. A z pálenky Vám neubudne, na rozdiel od "zlodejského" dreveného súdka, ktorý si ukradne svoju tzv anjelskú daň. :-) IH
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


milanfiala (1153) - xxx.xxx.65.131 (?)
1.10.2016 19:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim pan Votrubec mám pre vas dobrú správu bol som na výstave ovocia mali tam katalóg plantexu a budú predavat aj hrušku Walsche schnapsbirne urobil som foto z katalogu zaujalo ma jablko Kamzi.

Obrázky:




Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.97 (?)
1.10.2016 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kanzi (Gala x Braeburn). IH
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
1.10.2016 20:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za dobrou zprávu pane Fiala. Už jsem objednal.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
2.10.2016 18:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Udávaná Vysoká sladkost u Walsche Schnapsbirne je nadějný údaj, ale mám trochu obavu, aby ta sladkost nebyla jedinou devizou této odrůdy. Doufám, že sou-druzi ze SRN ten destilát už vyzkoušeli. Totéž totiž psali o švestce Toptaste. Sladká je, to ano, ale reference o kvalitě jednodruhového destilátu až tolik nadšené nejsou. Z minulosti jsme si zvykli - podle Domácí a durancie, že nejsladší švestky jsou současně nejaromatičtější. Jenže ono to vždycky neplatí. Aroma Katinek či Wangheimových mi přijde švestkovější. Ostatně Wiliamsova čáslavka je nejvyhledávanější palírenskou odrůdo ne proto, že by byla nejsladší.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.146.186 (?)
2.10.2016 21:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nekazte mi radost :) Má být velmi saldká a velmi aromatická. Tak tomu budu věřit. 

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.61.33 (?)
19.11.2016 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S tou aromou budete mat urcite pravdu, pri Toptaste. Bol som na prednáške kde pán Komžík hovoril, ze jeho známi vypálil z jedneho sudka /zrejme myslel 100 litrov/  kvasu 16 litrov páleného, pričom aromaticky to bolo slabsie, kvôly tomu, ze aroma, ktoru obsahuju sa musi rozliat na vacsie mnozstvo alkoholu, ktoré sa vypáli, takze aroma je viac nariedená-slabsia. A Schnapsbirne som si kupil práve vcera vo Veselom na podpníku hruška planá, tak dufam, ze z nej niečo bude. Vo wikipedii píšu "Výskumy ukázali, že Wahlsche Birne v porovnaní s Williams hrušky obsahuje oveľa viac aromatické zložky"  takze by to malo fungovat, a ked si dáte do googlu názov tejto hrušky nájde Vám snáď viac výsledkov na pálenku z nej ako o samotnej hruške :)

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
20.11.2016 10:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Budu tomu rád věřit, i když než stromeček doroste do velikosti slibující pálitelnou úrodu, nevím, zda budu naživu. Takových pochvalných článků - s dobrým marketingovým efektem, ale menší mírou pravdivosti, proběhlo v literatuře  (a nejen ovocnářské) víc než dost. Ale samotnou hrušku jsem neviděl ani nechutnal, tak ji nechci soudit dopředu.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.173 (?)
14.11.2016 16:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pre (nielen) dr.Vysloužila k jeho príspevku z 13.9.2016. V posl.čísle "Sady a vinice" popisuje ing.Komžík poznatky z cesty po Čile a uvádza aj podrobnosti z pestovania a spracovania Williamsky v tamojších sadoch patriacich firme R.Jelinek. Snáď to bude pri zväčšení čitateľné. IH
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.67.66 (?)
14.11.2016 22:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc hezký úryvek, docela rád bych si ho přečetl úplně kompletní. Navíc autentický, protože autor tam evidentně opravdu byl a viděl. Za pozornost stojí pár zajímavostí. Proč zvolili zrovna Wiliamsovu červenou - v destilátu nehraje barva slupky žádbnou roli a některé zdroje píší o menších plodech červené mutace. Kvašení trvající jen 10 dní je na ovocný kvas opravdu s podivem. Zajímavé je i nepoužití ušlechtilých kvasinek. Mnohé pseudostudie poukazující na vyšší výtežnost z obohacených kvasů v řádu desítek procent tak zřejmě nebudou zcela objektivní. Pochybuji, že by lihovarnící ušlechtilé kvasinky neznali a nechali si odtéct milióny spolu s výpalky. Za zmínku stojí i velmi hustý spon stromků 4x2 m. ty jsou zřejmě vedeny tak, aby se daly sklidit ze země, s čímž souvisí i úroda 40kg na jeden strom.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.136.57 (?)
15.11.2016 1:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

'Pane Ivane, děkuji za skeny.
A taky bych si rád přečetl i další díl. Nebo díly. Moc prosím.
(Byl jsem hodně zvědavý na to zavlažování a dočkal jsem se...)
*
Desetidennímu kvašení rozumím, nepřidávání ušlechtilých kvasinek apod. taky.
I tomu, někde jsem to psal, že takoví výrobci ekonomicky nemůžou, nebo nemají důvod takové ovoce lisovat.
Ale těm kolonám nerozumím vůbec. No, holt průmyslová velkovýroba...
(To mi připomíná melasové, bramborové, obilní nebo celulozové lihovary).
Proto jsem asi taky byl vždy z běžných jelínkových destilátů zklamán.
*
Ale spíš si myslím, ve vší úctě k autorovi článku který se mi líbí, že takovou blbost napsat neměl. Že to měl konzultovat s nějakým odborníkem a ne bezmezně věřit nějakému firemnímu "tiskovému mluvčímu" který o technologii moc neví nebo se ji v očích laické veřejnosti snaží takovými bláboly o kolonách vyzvednout na nejvyšší úroveň.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.160 (?)
15.11.2016 5:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pre p.Rafaela. Na Vaše želanie pridávam fotky s kompletným textom toho článku o zavlažovaní ako ochrane pred mrazom. Prvá strana bola v tom predch.príspevku, ďalšie idú za sebou na foto 1-2-3. (Ak by sa to nedalo prečítať tak dajte vedieť). S pozdravom IH
Obrázky:



Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.140.76 (?)
15.11.2016 18:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně spíš zajímal ten závlahový systém v Chile.
(Co tak vím, tak i na jižní Moravě přišel jeden lihovarník o spoustu mladých hrušek v důsledku sucha. Možná těch případů bylo i víc. A myslím, že chilské podmínky jsou více polopouštní než u nás. A jak jsem ten Váš příspěvek četl, tak tam byl jen jeden sken...)
*
A o tom Jelínkovi tam už víc není? Prosím, prosím.
*
Ale čtení o té ochraně proti mrazům v kombinaci se závlahovým systémem je taky velmi zajímavé.
M.j. pěkná myšlenka tam zazněla:
"Opět se zjistilo, že jsou peníze na škody způsobené mrazy a stále nejsou peníze na prevenci".
Trochu mi to připomíná:
"Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it."

Rafael.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.220 (?)
15.11.2016 19:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pre p.Rafaela: Ten anglický citát je dobrý :-) - ale: "governmenty" máme aké si zvolíme... K tomu Čile - o tom Jelínkovi to bolo všetko, v ostatnom sa píše o vinárstve. O tej závlahe hrušiek je tam len to čo som ofotil. IH
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.140.76 (?)
15.11.2016 19:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě jednou dík.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


milanfiala (1153) - xxx.xxx.51.5 (?)
9.9.2017 7:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dozrela hruška Schnapsbirne walsche čakal som od nej lepšie výsledky. Hrušky sú malé suché bez štavi sladkasté, možno jej dam ešte jeden rok a pôjde kaput.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.9.2017 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Výsledek bude možné posoudit, až z hrušek vyrobíte šnaps. K tomu - aspoň podle názvu - odrůda slouží.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.49.17 (?)
9.9.2017 22:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hromada plodů na dvouletý stromek. Nemůže být problém v tomto pane Fiala? Na rozdíl od Vás ji mám na semenáči, nasadil jsem ji před rokem a na jaře po povýsadbovém řezu jsem ji narouboval i na starší Williamsovu. 

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.255.204 (?)
21.10.2017 7:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Stale sa pomerne masovo predava letna hruska Clappova, je destilat vyrazne odlisny alebo slabsi z tejto odrody ako su ine letne hrusky?
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.238 (?)
21.8.2018 13:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Destilát z Clappovy vyrábí sousedi, jinou hrušku na zahradě nemají. Je kvalitní, určitě lepší než z jakýchkoli zimních odrůd. Jistě, Williamsova je jen jedna. Ale stromy Clappovy jsou vysoké, plody velké, dostatečně sladké, šťavnaté a aromatické.

   Dozrála mi první úroda Walsche Schnapsbirne. Musím potvrdit to, co psal pan Fiala před rokem. Hruštičky jsou opravdu malé, podíl jádřince vysoký a dužina až nápadně suchá. Je pravda, že v chuti je cítit onen typický "Wiliamsester".
Shrnutí: Výhody: vhodná doba dozrávání, umožňující míchat s wiliamskou a dalšími palírenskými hruškami, slušné aroma, snad i menší nároky na teplo
Nevýhody: nepoužitelná na přímý konzum, pracný sběr, nutně nižší výtěžnost vzhledem k poměru dužiny a balastu.
    Vůbec si nejsem jistý, jestli nejde jen o marketingové uchopení nějaké staré drobné místní hruštičky, jakých vídáme víc. A jestli by destilát vůbec obstál v porovnání s jakubkou, kozačkou, krvavkou, hniličkou a dalšími.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.143.117 (?)
14.9.2018 15:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na německých webech jsem našel několik odrůd doporučovaných pro pálení. Jedná je Palmischbirne a druhá Karcherbirne. Nedaří se mi najit české názvy (pokud existují), nevěděl by někdo?

Obrázky:
Karcherbirne
Karcherbirne
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.143.117 (?)
14.9.2018 15:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tady je Palmischbirne.

Obrázky:
Palmischbirne
Palmischbirne
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


Ivan Hlavatý (3590) - xxx.xxx.234.218 (?)
15.9.2018 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
143.117: České názvy možno ani neexistujú. Paradoxne, Palmischbirne má v nemčine aj synonymum "Česká hruška" - foto 1. Pridávam ešte fotku Karcherbirne. Ono je to tak - z času na čas niekto vytiahne nejakú starú odrodu a predstaví ju ako znovuobjavenú "novinku". To je zrejme aj prípad Walsche Schnapsbirne, ktorá je v posledných rokoch propagovaná ako ideálna odroda na pálenie a dostupná v ČR aj SR. Zopár ohlasov tu na fóre ale svedčalo o veľkom sklamaní. Vami spomínané 2 sorty samozrejme nepoznám, ale môj predpoklad je taký, že konkrétne tieto 2 odrody (keďže sú absolútne nekonkurencieschopné výzorom a pravdepodobne aj chuťovo) sa prezentujú ako výborné na pálenie, keďže na nič iné sa zrejme nehodia. Napokon, dlhoročné skúsenosti ukázali že na výrobu hruškovice je najvhodnejšia Williamsova (ktorá popritom aj dobre vyzerá a je skvelá aj na konzumáciu), takže v tomto smere asi netreba objavovať Ameriku. Nemám nič proti skúšaniu (staro)nových odrôd, otázkou je, či je to v tomto prípade zmysluplné. IH
Obrázky:


Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.9.2018 8:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otázkou je, co je to "vhodná odrůda na pálení". V minulosti to byly zřejmě staré veliké hrušně, které vysadil prapředek majitele pozemku a jinak nebylo třeba se o ně starat. Potřebnou vlastností bylo, aby plody (obvykle malé) ve vhodnou dobu popadaly, protože z vysokého stropmu nešlo ani sklízet, ani třepat. Chuť nehrála roli, ostatně kvalitní destilát dávají i plané hrušky a královna pálenek oskeruše je zasyrova prakticky nejedlá.
   Dnes jsou preferovány odrůdy dávající co nejvíc hruškového aromatu do destilátu. Williamsku asi těžko něco překoná, nehledě na to, že tato hruška je nejlepší i na kompot a skvěle chutná i na jídlo. Vracet se do drobných hruštiček, jejichž sběr je jen o málo pracnější než u třešní, je cesta zpátky. To platí i pro Walschbirne. Drobnost plodů by měla končit u muškatelek, Šidlenky, Ananasky C. či Kozačky Št.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.107.69 (?)
16.9.2018 22:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za reakce,

cílem nebylo najít nej hrušku na pálení, ale doplnit stávající Williamsku a Walschbirne o nějakou starou odrůdu. Moje podmínky jsou spíše okrajové (otevřený jižní svah, Ostravsko 320 mnm) a proto jsem se začal poohlížet po nějaké méně náročné. Stávající hrušky ještě nerodily a jediné které se dařilo byla Konference. Podle dostupných informaci mi vycházi, že vhodnou by mohla být Kozačka. Byla by to dobrá volba?

Kamil

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.11.23 (?)
17.9.2018 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jistěže byla. Kozačka je chuťově výborná, sladká, ovšem malá. Jinak jižní svah na Ostravsko 320mmi přijde pro hrušně jako deální poloha.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.143.117 (?)
17.9.2018 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to otevřena krajina, kde převládájí severo-jižní větry. V létě vysušování, v zimě namrzáni. Jíž pár lét se mi nedaři zapěstovat ani jadrničku na semenáči, slívy jedině na myrobalánu, hryzci k tomu.

Díky za "schválení" Kozačky.

Kamil

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.143.117 (?)
17.9.2018 12:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Člověk je tvor večné nespokojený, co by jiní možná dali za ty podmínky co mám. Asi to tak špatné místo není.

Kamil

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.238 (?)
17.9.2018 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě k té hrušce na pálení.
    Když budete pěstovat nějakou normální velkoplodou odrůdu - Clappovu, Vienskou, Avranšskou, Kongresovku, Křivici, Merodovu, Denisu, Blanku, tak za pár desítek minut natrháte několik beden hrušek. Počkáte až dozrají do měkké voňavé konzistence (snadno vytrháte stopky) a podrtíte na tekutý aromatický kvas s vysokým podílem cukru, šťávy a dužiny.
   Naopak všechny drobné hruštičky musíte posbírat, před tím čekat až spadnou, případně třepat. Vzniklý kvas budete dolévat sladkou vodou, jinak je suchý - samá slupka, stopka, jádřinec. Jedinou výhodou je, že Vám hrušky nikdo nebude brát na jídlo či zavaření.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.107.69 (?)
17.9.2018 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za další pohled na věc.

Kamil

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.143.117 (?)
18.9.2018 7:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdyby jste měl k dispozici prostor cca 8m průměr, výškově neomezen a chtěl byste hrušku z části na páleni, trocha na sušení, jídlo a zavařeni, kterou by jste si zvolil? Sklízeň srpen - 1/2 záři.

Kamil

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.11.144 (?)
18.9.2018 8:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Záleží v jakém kraji bych žil a jakým odrůdám se tam daří. Osobně bych vysadil hrušeň a přirouboval k ní 4 další postupně zrající odrůdy, abych sklízel čerstvé ovoce od července do října.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


hugovotr (483) - xxx.xxx.38.23 (?)
18.9.2018 13:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jenže to by jste měl v době zakládání kvasu jen část úrody z jednoho stromu, což by jistě nestačilo na většinou v palenicích požadovaných minimálně 100litrů kvasu. Já jsem s rozfázováním dozrávání nejenom hrušní taky koketoval, ale i z výše popsaného důvodu od něj upustil. Další problém je časová náročnost - furt je třeba něco sklízet a zpracovávat. Taky do toho vstupuje problém chemické ochrany, kdy u hodně skorých odrůd je konflikt s ochranou lhůtou postřikú.
Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


zved@vec (11) - xxx.xxx.114.50 (?)
18.9.2018 23:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, mám otázku trochu mimo témy vlákna. Máte osobnú skúsenosť s takto naštepeným stromom, tzn. že viacero odrôd plodí ovocie niekoľko mesiacov - nevadí mu to? Mám niektoré stromky, kde sú viaceré odrody na jednom strome, ale doteraz som sa držal pravidla letné na letné, zimné na zimné,... Ďakujem, Patrik Janica

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


vyslouzil (16827) - xxx.xxx.92.38 (?)
19.9.2018 12:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to trochu mimo téma a jsou tu lidé, kterým to vadí.
Jestli to stromům vadí, to nevím, asi ano. Nicméně rostou a plodí počas celé sezóny. Možná je jejich životnost kratší (nestihnou si odpočinout), ale život už je takový. Nás se taky nikdo neptá, máme-li dost sil.

Připojit reakci
                           

Letní hruška na pálení


host - xxx.xxx.57.147 (?)
19.9.2018 13:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jen tak pro zajímavost by mě zajímalo.
Je tady někdo kdo vyrábí nebo vyráběl ve větším množství hruškový mošt?
Lhostejno zda na pití nebo na víno či na pálení.
Jak si kdo poradil s lisováním letních hrušek?

Rafael.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Kde sehnat rouby417.12.2018523
Salisburyho2716.12.20187734
Historické odrůdy hrušní v Michli 210.12.2018372
Jak se berou rouby? 253.12.20186255
Hrušeň Bohemica751.12.201859579
Nanghinova - znáte, máte?1230.11.20181431
Zlý rast hrušky325.11.2018486
Ghelinova maslovka121.11.2018191
Shennong pears 119.11.20181154
Harrow sweet616.11.20183896
Apollo 50 SC - Roztoče, Háčlivec 313.11.2018439
Lucasova8612.11.201866402
Hrušně Třebíč111.11.2018195
Red Modoc 98.11.2018827
Mišpule Stoneless opravdu vymizela?58.11.2018477
Hruška ze škarpy 137.11.20181488
Xenia 345.11.201814304
Aka je to odroda? 43.11.2018572
Fantastická Konference251.11.201814541
Hruška Alessa zimná 31.11.20181084
Co je to? Hruška Clappova 730.10.20181013
Goulburn River Gold 230.10.2018280
pálení z hrušek8229.10.2018156963
Vzrůstnost japonských hrušní223.10.2018412
Děkanka robertova6822.10.201836221
Odolná máslovka521.10.2018657
Foto starých odrôd hrušiek2520.10.20183995
Daytor420.10.20181100
Odrůda hrušně na Valašsko1018.10.2018816
Vienská hrušeň317.10.2018393
Hrušeň Erika 617.10.20181005
Čo to je na hruške? 717.10.2018681
Jakou hrušeň do písku a horka?1616.10.20181153
Bakteriální spála - odolnost116.10.2018242
Stříhat či ponechat nově zasazené stromky hrušní 1416.10.20181387
Špatný kvas413.10.2018651
Vienská2111.10.201810412
Konferencia 169.10.20188349
Bonne Louise 28.10.2018392
Vrublovanie pomocou akumulatorovej vrtacky38.10.2018670
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Záchůdek catgenie 120+13.12.2018
Koťátka versus blechy13.12.2018
Kolik a jaké krmivo?10.12.2018
Kolik a jaké krmivo?10.12.2018
Border kolie do bytu?23.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů