Hrušně - vysadit či ne?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?)
15.1.2020 19:25

Pane Alarios, neomlouvejte se. I když si v mnohém myslím něco podobného jako PP, nevidím to, jako zbytečnou diskuzi. Váš přístup je mi sympatický a způsob Vaší argumentace taky (tady krom posledního odstavce, ale my jsme si taky servítky nebrali). Existují projekty, jak vrátit ovocné stromy do krajiny, jak skloubit pěstitelské postupy s ochranou přírody. I když většina diskutujících zde na fóru to vidí jinak, přiznám se, já většinou taky, lidi jako Vy vnímám jako jistou naději pro budoucnost našich zahrad. Nenechte se našimi reakcemi odradit. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
               
Alarios - (6) - 208.66 (?), 15.1.2020 18:29

1) Děkuji za oznámení - bez Vás by mě to ani nepapadlo, že mi je to celé jedno.

2) Taktéž děkuji - půjdu tedy diskutovat hrušně a rez, případně vhodnost a nevhodnost ovocných odrůd pro určité způsoby pěstování v určitých podmínkách hledat jinam.

3) Ano, naivně jsem si myslel, že když se ořeže strom, tak to pro něj růstový stres je - opět děkuji za vyvrácení mého hlubokého omylu.
A jen na svou chabou obranu, zcela nedostatečnou, dodávám, že jsem psal o "minimálních zásazích", ne o "bezúdržobých" stromech.

4) Protože jsem chtěl vzrůstné ovocné stromy, které by daly i naše horší lokální podmínky, vydržely tu desítky let, daly nám plody, zadržely vodu a hmyzu, zejména včelám, daly pastvu, a hloupě jsem se domníval, že tedy na podnožích a odrůdách záleží.

Závěrem se omlouvám znovu, a to za Váš čas, který jste mým dotazem ztratil, a mohl ho věnovat zlepšení světa, práci či rodině. Děkuji pak za poznatek, že toto fórum je mi uzavřeno, pokud nebudu chtít pouze poradit postřik, hnojení či řez.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.144 (?), 15.1.2020 19:00

Tohle:

"primárně mi jde o estetické a ekosystémové služby, které ovocné stromy zajišťují, a byť počítám i s ovocem, určitě by nevadilo, kdyby ho bylo méně, či méně kvalitní (snad pouze co do vzhledu a chuti)."

jsem si nemohl vysvětlit jinak, než jak jsem reagoval. Takže sečteno, s ohledem na vaši odpověď panu V. skutečně zbytečný post a diskuse k němu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 15.1.2020 19:25

Pane Alarios, neomlouvejte se. I když si v mnohém myslím něco podobného jako PP, nevidím to, jako zbytečnou diskuzi. Váš přístup je mi sympatický a způsob Vaší argumentace taky (tady krom posledního odstavce, ale my jsme si taky servítky nebrali). Existují projekty, jak vrátit ovocné stromy do krajiny, jak skloubit pěstitelské postupy s ochranou přírody. I když většina diskutujících zde na fóru to vidí jinak, přiznám se, já většinou taky, lidi jako Vy vnímám jako jistou naději pro budoucnost našich zahrad. Nenechte se našimi reakcemi odradit. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.1 (?), 15.1.2020 19:46

Náhodou pěkná myšlenka, konečně taky někdo komu nejde jenom o to strom co nejvíce "podojit", když už nebude moct, tak ho podříznout a vysadit nový. Dřív když člověk někam přišel, tak byly všude sady, kolem cest jablka, třešně, višně, hrušně,... dneska nikde nic. A protože mi to trochu schází, tak sám sem tam nějaký ten ovocný strom do přírody vysadím, některé zašly, některé žijí,... je to pěkný pohled když na ně člověk někde v přírodě narazí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 33.201 (?), 15.1.2020 20:16

No, neviděl bych to tak ostře, vezměte zdejší diskuzi něco jako povídání v hospodě. Prostě si to přeberte, stejně se musíte rozhodnout sám a jistě dobře víte, že kolik lidí, tolik názorů.Jen ta váha názorů je jiná, někdo mluví na základě tříleté zkušenosti, jiný třicetileté. K tomu lokální faktory a to, jak se vegetační období vyvíjelo. Někdy se mně zdá, že bych býval stříkat ani nemusel, jindy sebelepší snaha moc nepomůže.

Já bych si k vysazeným stromům ještě opatřil (vypěstoval) semenáčky a obešel místní zahrady a získal rouby z osvědčených striomů. A   jak ty kupované budou odcházet, zkusil bych ty místní, osvědčené. je to běh na dllouhou trať, ale dost se na tom naučíte. Problém je, že některé poznatky získáte až po desetiletí a ne vždy je lze (resp. stihnete) uplatnit. A k tomu je dobrá tato diskuze, přeberte si ji ale rozhodnutí je na Vás. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 12.202 (?), 18.1.2020 9:11

Inu myslím, že není třeba zanevřít na forum kvůli nějakému rejpalovi, vždy se nějaký takový najde! Vrátím se ještě k řezu, vaše filozofie správná, pokud se bavíme o hrušních tak jednoznačně. Tento ovocný druh má nejmenší nároky na řez, protože i na starém plodném dřevě tvoří kvalitní plody a rovněž řez není nějak extra potřeba pro prodlužování životnosti stromu, pokud je to odrůda na semenné podnoži samozřejmě. U hrušní bych doporušil jen výchovný řez na tvarování koruny. Řez v dospělosti potom omezit jen na průběžné snižování a omlazování koruny, aby nedošlo k tomu že se plodnost řemístí na okraje a úroda se stane nedostupnou. Hrušně jsou jedním z mála ovocných druhů jejichž plody jsou prodejné jako stolní ovoce i z přestárlých starých stromů...

                     Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.1.2020 14:54

Hrušně jsou jedním z mála ovocných druhů jejichž plody jsou prodejné jako stolní ovoce i z přestárlých starých stromů...

To co píše Ing. Fidla, platí určitě pro třešně, a to jak ohledně řezu, tak prodejnosti plodů. Pro hrušně taky, ale ne úplně pro všechny. Obecně platí, že hrušně jsou - ve srovnání s jabloněmi - poměrně dlouhověké stromy, o srovnání s peckovinami ani nemluvě.  Kolem silnic i v zahradách vídáme plodící hrušně hodně přes 100 let staré. Jejich kondice a věk, je m.j. dána právě tím, že se neřežou, nevyčerpávají živiny neustálou obnovou mladým dřevem. Existují ovšem odrůdy, pro které to neplatí - Williamsova, Konference, Karina,...(a neustále jich přibývá), které se bez řezu a pravidelné péče neobejdou. Anebo obejdou, ale za cenu zababčeného stromu a brakovitého ovoce. Proto je volba správné odrůdy (semenná podnož je bez diskuze) při výběru hrušňové sazenice kruciální.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 12.202 (?), 19.1.2020 9:09

S těmi třešněmi nemohu úplně souhlasit, protože rozdíl ve velikosti u hodně plodných odrůd, kterých je většina bývá právě u třešní mimořádný. Třeba u Napoleonovy, nebo Germerfsdorfské klidně dvoj a možná i trojnásobný, pokud porovnáme plod z přestárlého plodonoše a mladého dřeva. Nejen ve velikosti je rozdíl, ale samozřejmě i v chuti a taky v tvrdosti plodu. Plody Germerfsdorfské ze starého dřeva připomínají spíše srcovku co se pevnosti dužniny týče, z mladých větví jsou krásně křupavé.. Jinak samozřejmě souhlas s tím, že odrůdy, které hodně plodí jako výše zmíněné, tak bez řezu rychleji stárnou, protože řez je prostředek na podporu růstu a tedy prodloužení životnosti stromu. Takže ano, větší potřeba řezu u těchto odrůd tady je, ale ani tady ty zákroky nemusí být každoroční, ale jen, když jsou biologicky odůvodněné... Když říkám, že řezové zákroky nemusí být každoroční, tak samo netvrdím, že musí být na škoda. Korunu je možno samozřejmě lehkými zákroky vylepšovat každoročně a je to dá se říci optimální stav, pokud tomu ten člověk samozřejmě rozumí...  Že většina lidí vnímá řez jako každoroční ošmikání toho, co předešlý rok narostlo je věc druhá... 

                               Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 68.203 (?), 15.1.2020 19:43

Dobrý den, já Vaši potřebu vysadit hrušně chápu. Stromy jsou to majestátné a poskytující pro mne asi nejlepší ovoce, které se dá u nás vypěstovat. K Vašemu dotazu mám pár poznatků, které jsem jako absolutní laik prozatím získala:

Vzhledem k tomu, že mám také ráda vysokmeny, vysadila jsem si na dvůr tři vysokokmenné hrušně na hrušňovém semenáči (Clapova, Hardyho a Williamsova). Sázela jsem na podzim a hned příští rok chytly rez, hrozně moc, prakticky každý list byl rezavý. Provedla jsem tedy toho roku postřik proti rzi, odklidila všechno spadané listí a doufala, že to příští rok bude ok. Bohužel se ukázalo, že ne. Hrušky byly zase oranžové. Postřik jsem provedla tedy znovu, i když nejsem zastáncem, chtěla jsem stromkům dopřát hladší start do života. Tento rok uvidím, jak se to bude vyvíjet, napodzim jsem už postřik nedělala, ale vykácela jsem všechny jalovce, které na pozemku byli, jestli to pomůže nebo ne se ukáže tento rok. Velice zvláštní na tom je, že za stodolou mám vysazenou hrušeň Oharkulu, také na semenáči a té ten postřik na začátek zřejmě pomohl, již dva roky za sebou nic... Podle mě byste to měl zkusit, protože nezkusit to je horší, než to prubnout :-) Ještě k tomu střihu, péče o vysokokmeny je pracnější kvůli výšce, nicméně hrušky rostou velice vzorně (aspoň tedy ty mé), takže první roky jsem je korigovala, odstraňovala větve zahušťující korunu a krátila větve, nyní už mají hezký tvar a nechám je růst, pouze když poroste něco dovnitř koruny, tak to ušmiknu:-)

Za vsí je malý úvoz, kde rostou obrovské stromy hrušní, odrůdy si netroufnu určit, ale když jsou zralé, tak jsou až dooranžova a neskutečně šťavnaté a sladké... nikdy neměly rez, od mých hrušní jsou vzdušnou čarou cca 200m.

Jinak mám třeba vysazenou kdouli a ta je bez jakýchkoliv problémů. Jen nevím, jestli by tam u Vás dozrála, já jsem v 250mnm.

Došlo tady myslím i na řeč o broskvích. Mám 5 stromů broskví, nejstarší je asi 7letá, nejmladší má 3 roky. Stříkala jsem je jen jednou proti kadeřavosti, vždy když jsem ji přinesla ze zahradnictví a zasadila, jinak nestříkám. Jde to, ale při sebemenším náznaku kadeřavosti utrhnu napadené listy a je to ok, broskve mám každý rok. Jedná se o ty placaté odrůdy a ta nejmladší je červenoplodá, vše je na broskvovém semenáči.

Toť moje zatím chabé zkušenosti :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 105.221 (?), 19.1.2020 15:29
Dobry den, ja taky vysadila dve hrusne. Jsem laik. Prvni rok taky cele rezave. Druhy rok jsem zkusila postrikem -vyluh z preslicky cca 4-5 x behem roka a na hrusnich byla rez jen na dvou liistkach i kdyz u souseda cela rezava... Uvidim letos.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika