S těmi třešněmi nemohu úplně souhlasit, protože rozdíl ve velikosti u hodně plodných odrůd, kterých je většina bývá právě u třešní mimořádný. Třeba u Napoleonovy, nebo Germerfsdorfské klidně dvoj a možná i trojnásobný, pokud porovnáme plod z přestárlého plodonoše a mladého dřeva. Nejen ve velikosti je rozdíl, ale samozřejmě i v chuti a taky v tvrdosti plodu. Plody Germerfsdorfské ze starého dřeva připomínají spíše srcovku co se pevnosti dužniny týče, z mladých větví jsou krásně křupavé.. Jinak samozřejmě souhlas s tím, že odrůdy, které hodně plodí jako výše zmíněné, tak bez řezu rychleji stárnou, protože řez je prostředek na podporu růstu a tedy prodloužení životnosti stromu. Takže ano, větší potřeba řezu u těchto odrůd tady je, ale ani tady ty zákroky nemusí být každoroční, ale jen, když jsou biologicky odůvodněné... Když říkám, že řezové zákroky nemusí být každoroční, tak samo netvrdím, že musí být na škoda. Korunu je možno samozřejmě lehkými zákroky vylepšovat každoročně a je to dá se říci optimální stav, pokud tomu ten člověk samozřejmě rozumí... Že většina lidí vnímá řez jako každoroční ošmikání toho, co předešlý rok narostlo je věc druhá...
Ing. Fidla