Hrušně - vysadit či ne?



Stránky: 1,  2,  3   
Alarios - (6) - 208.66 (?) 
14.1.2020 22:13, zobrazeno: 11070x

Zdravím všechny.

Rád bych se na váš obrátil s dotazem, zda má smysl vysazovat na naší zahradě hrušně.
Jejich plody mám moc rád, a velmi se mi líbí i svým vzhledem, zvláště pak staré vysokokmeny (které bych v případě vašeho doporučení zkusil na místě pěstovat). Mám i předvybrané odrůdy: Isolda, Konference a Clappova.
Zahrada je v Podkrkonoší, zhruba 442 m.n.m., kousek od Vrchlabí, leží v údolí a na bývalé "záhonkové" zahradě, takže půda je tu o kus lepší než by se dalo čekat - alespoň blíže povrchu - i když je stále kamenitější. V sadu (budoucím) jsem na podzim již vysadil jabloně, třešně a švestky.

Ale k jádru mého dotazu - pár sousedů má typicky moderní, okrasné zahrady a zahrádky, kde samozřejmě mají i různé zakrslé a ozdobné jehličnany, a byť nejsem zase takový znalec, dal bych ruku do ohně za to, že tam nějaký ten jalovec je. Nu a já se dosti obávám rzi hrušňové.

Můj dotaz je tedy snadný: stojí za to to pokoušet, nebo je pravděpodobnost výskytu natolik vysoká, že je to jen otázka času? A jedině Bůh ví, zda tam další jalovce sousedé (zhruba čtyři domy v dosahu 200 metrů) nevysadí časem. Moc nespoléhám na možnost dohody, potažmo "zákazu" z mé strany (touto cestou bych také šel jen nerad a leda v zoufalství).

Budu rád za vaše doporučení. Přeji úspěšnou a pohodovou sezónu 2020. :)

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 14.1.2020 22:19

Většina zahrádkářů na svých hrušních rez má a vesměs se je nechystají kvůli tomu vykácet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6487) - 9.144 (?), 15.1.2020 7:48

Nejste zas tak vysoko, takže zcela jistě Konference u vás "půjde". Asi bych byl pro pěstovat v nízkém tvaru, nejlíp vřeteno. To se dá dobře chemicky ošetřit a počítejte s nutností chemické ochrany, pokud tam ty jalovce jsou blízko. Vysokokmen nepostříkáte a při masívmím napadení nebudete mít ani úrodu a zakrátko ani strom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Alarios - (6) - 208.66 (?), 15.1.2020 11:31

Vidíte - já ještě nedoplnil, že bych rád šel cestou ekologickou a extenzivní, tudíž bez chemie, a krom řádného založení koruny v prvních cca pěti letech bych poté na stromy sahal jen minimálně.
Proto mě ta rez vyloženě budí ze sna. Tak nějak jsem doufal, že by to "nějak šlo", ovšem pokud by byl, jak píšete, ohrožen samotný život stromu, tak je samozřejmě vysazovat nebudu, a pravděpodobně namísto nich dokoupím ještě jabloně nebo slívky (Topaz a Rajku/ JOJO a Jofelu, kteréžto odrůdy nám loni byly doporučené jak do našich podmínek, tak pro svou odolnost a vhodnost pro "přírodní" pěstování). Nebo tam prostě nacpu lísky a bude to hotové. :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.103 (?), 15.1.2020 12:02

A to k vám na strom může zavítat ještě v poslední době se rozmáhající plodomorka hrušková, která dokáže zlikvidovat celou úrodu a která se bez chemie dá zvládnout poměrně obtížně. Walter

plodomorka hrušková
plodomorka hrušková
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6487) - 9.144 (?), 15.1.2020 12:40

To přece nikdo z nás neví, jaké tam máte podmínky. Musíte si uvědomit, že odsířením elektráren přišla příroda o účinný ochranný přípravek proti mnoha chorobám, které dnes vesele bují a moderní odrůdy jsou proti nim neodolné. Třeba moniliový úžeh bez postřiku zlikviduje višně a meruňky napadrť i když se za ně budete modlit k zelené autoritě od rána do večera.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.204 (?), 15.1.2020 12:37

Ono se stejně asi úplně bez chemie neobejdete. Sice se jim také vyhýbám, jak mohu, radši oželím nějaký flíček, ale několik postřiků za rok (broskev, hrušeň, brambory, rajčata) za rok použiji. Ale proti "velkovýrobě" je to zanedbatelné.            Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 15.1.2020 13:04

bych rád šel cestou ekologickou a extenzivní, tudíž bez chemie, a krom řádného založení koruny v prvních cca pěti letech bych poté na stromy sahal jen minimálně

Tady je těžká rada, protože většina lidí má zkušenosti jen tam, kde pěstuje, možná ještě jednu, dvě další.
   Co se týče té chemie, tam platí jistá reciprocita - čím lepší a teplejší polohu máte, tím hůř se pěstuje bez chemické ochrany. Neplatí to absolutně, třeba u strupovitosti je to spíš naopak. V mojí chlanější poloze platí, že bez postřiků nelze bojovat s kadeřavostí a úžehem. Jabloně a hrušně (včetně rzi) se ale u nás bez nich obejdou, jistě s jistým dopadem na kvalitu úrody. V jiných polohách to ale může být jiné.
   Jiná věc je, jestli nechcete sahat na stromy ve smyslu řezu, tvarování a probírky. V podstatě to možné je, ale musel byste hodně vybírat odrůdy (spíš ty staré) a smířit se s větším procentem nekvalitního ovoce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 33.201 (?), 15.1.2020 13:33

Mám zkušenost z polabí - čili jak píše Dr Vysloužil jen z jednoho místa- a rez mám díky sousedům na všech stromech (Nojabrskaja, Villiamsova, Lucasova + cca 100 letá?). Jak nestříkám, jsem bez úrody. U vysokokmenů je pstřik bez motorového postřikovače eskamotérství.Zvažuji v době květu obcházet sousedovic jalovce a s dovolením majitelů jalovce stříkat. Nevím ale, jak se k tomu majitelé postaví. Když nedovolí, asi budu kácet.

Nechápu, proč jsou stále v nabídce v zahradnictví ty druhy jalovců, které jsou mezihostiteli rzi. Při dnešním trendu malých pozemků u novostaveb a tedy časé výsadby jalovců (a tújí), dojde likvidaci hrušní v širém okolí. Při tom by stačilo zakázat prodej těchto druhů a nabízet druhy jiné, které se na rzi nepodílejí. Nejenže by se zachránily existující hrušně, ale ubylo by i chem. postřiků. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 168.103 (?), 15.1.2020 13:36

jenomže tohle nevysvětlíte milovníku zahrádky, který nemá zájem o hrušky, ale chce jen ty jalovce Walter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika