|
Hrušeň Clappova
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 218.140 (?), 27.8.2008 18:42
Ja dávam cukor stále na podporu prekvasenia a zvýšenie výťažnosti. Povala no nenajdem pre nu český výraz no v podstate je to neobytné podkrovie. Zhora len škridly a z dola beton, ktorý tvorí platňu domu. Umiestenná na severnej strane, čiže sa neprehrieva. S tým odvetraním myslíte konkrétne čo? Ja pálenku nechávam týžden bez uzáveru tak ako som ju doniesol z pálenice až potom ju poriadne uzavriem do demižóna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 77.39 (?), 27.8.2008 19:20
Pálenku po přivezení z palírny nechávám vyvětrat otevřenou alespoň měsíc. V posledních letech ji skladuj v otevřeném demižonu trvale - jen přikrytou tkaninou, aby se do hrdla neprášilo. V chladné komoře, pochopitelně. Za rok ztratí asi 1% alkoholu, ale získá na jemnosti.
Co se týče přidávání cukru. Kvašení se cukrem nepodpoří, ovoce kvasí stejně rychle a dobře bez něj. Výtežnost se, pravda, zvýší, ale k čemu to, ovoce je většinou víc než dost. Přidáním cukru se sníží riziko, že se kvas zkazí, ale je to vždy na úkor výsledné kvality destilátu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 218.137 (?), 8.10.2008 19:16
Zdravim. Keďže sme už túto tému využili aj na páleničiarstvo, budem pokračovať tu a nebudem zakladať nové vlákno. Moje vedomosti o príprave kvasu som dostal od mojich predchodcov, nedostal som sa k žiadnej lieteratúre. Rád by som sa opýtal väčších odborníkov na nejaké "choroby " kvasu pri kvasení, ktoré plynú z jeho zakladania, miesta uloženia, čiže nejaké neduhy, ktoré môžu postihnúť kvas, čím ho môžu znehodnotiť.
Ide o to napríklad. Chystám sa do pálenici začiatkom novembra s Williamsovými a dnes som nachvilu pootvoril kryt suda a na povrchu koláča som zbadal čistobielu, pravdepodobne plieseň. Budem to museť sledovať, nechcem aby sa mi kvas obrátil a plieseň ostala dnu, nakoľko neviem či je neškodná alebo áno.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.125 (?), 29.3.2010 16:21
Dlouhým skladováním skutečně může dojít ke znehodnodnocení destilátů. U hruškovice to slyším ovšem poprvé. Nejčastěji k tomu dochází u destilátů z drobného ovoce - jahod, ale i borůvek a malin. Tady je vidět, že dobrého by měl člověk užívat dřív než se to pokazí, nebo ho "sejme zubatá".
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář (122) - 119.93 (?), 31.3.2010 18:53
Přečetla jsem celou diskusi a jsem v šoku. Také mi bylo řečeno, jak je na začátku diskuse, že Clappova hruška nemusí mít vedle sebe druhou. Tu sice naštěstí mám, ale jsem v šoku z toho, že budu čekat 7-10 let na hrušky. Mám stromy na místě, kde mají slunce celý den z každé strany, ale svah je jižní. Půda je jílovitá a na opuce, takže kořeny nemůžou být hluboko. Předpokládám, že přes opuku kořeny nerostou. Není lepší ji přeroubovat, aby byla dříve, ale hlavně, aby nebyla moc velká? Že se jedná o vzrostlou odrůdu, to jsem se dověděla až z diskuse. Jak je to s hloubkou kořenů u různých odrod hrušní?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.38 (?), 31.3.2010 20:17
Jestli máte Clapovku na semenné podnoži, tak jeji plodnost je pozdnější.To neplatí, jestli je na kdouli (MA-se, K-T-E, BA-29-a jiné).Pak je jeji plodnost dřivější.
Všechny hrušky jsou cizosprašné-né jenom Clapovka.Určitě některý ze sousedů pěstuje hrušně (kvůli opýlení),pokud ovšem né takové které se neopylují, nebo kvetou v nestejnou dobu.
Semenné podnože koření hluboko, a stromek je většího vzrůstu.Vpozdnějších létech nebude třeba trvalá opěra.Kdoulonové podnože koření mělčeji, stromek je menšího vzrůstu, plodnost se přibližuje.
Můžete samozřejmě přeroubovat(teď je vhodná doba-pokud máte ovšem rouby).
rostislavik
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 202.237 (?), 20.11.2010 15:28
Mám zkušenost s málo odvětranou třešňovicí, uskladněnou 5 a více let, také není dobrá. Dobře (dlouho) odvětraná třešeň je lahodná i za x let. Pravděpodobně jsou na vině látky (je jich řada), které jsou součástí destilátu, a při jeho oxidaci se mění jinak než při uzavření. Asi probíhá jiný pochod. Stejný problém jsem zažil i u slivovice.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|