Zázračná zelenina – 10 zdravotních výhod cibule

10 zdravotních výhod cibule
Zdroj: spiceworldinc.com

Cibule, zázračná zelenina, s její bohatou historií a výraznou chutí, není pouze nezbytnou součástí mnoha kulinářských receptů, ale také skrývá v sobě zdravotní potenciál. Cibule nese v sobě sloučeniny a vlastnosti, které mohou prospět našemu zdraví. Její účinné látky ji řadí mezi superpotraviny, které mohou chránit naše tělo před různými nemocemi a přispět k celkovému zlepšení našeho zdraví. V tomto článku se podíváme na zázračnou zeleninu a na 10 významných zdravotních výhod cibule, které by vás mohly přimět přidat ji do svého jídelníčku.

Co je to cibule?

Cibule patří botanicky do čeledi liliovitých (Liliaceae) spolu s česnekem, šalotkou a pórkem. Ačkoli cibule není ceněna tak vysoko jako česnek, obsahuje účinné sloučeniny, které jsou známé jako zdraví prospěšné. Cibule tvoří základ nejrůznějších pokrmů, ať už se konzumuje syrová, smažená, pečená, dušená nebo vařená.

Zdravotní výhody cibule

Cibule jsou skvělým přírodním zdrojem pro zdraví prospěšných účinků. Jsou bohaté na antioxidanty a protirakovinné sloučeniny, což pomáhá chránit buňky před poškozením a snižovat riziko vzniku rakoviny. Díky svým antibakteriálním vlastnostem podporují zdravý imunitní systém a pomáhají ochránit tělo před infekcemi. Kromě toho přispívají ke zdraví srdce, kostí a střev. Pomáhají také regulovat hladinu cukru v krvi, chránit trávicí systém a mohou být užitečné při kontrole hmotnosti. Přidání cibule do vaší stravy může mít pozitivní vliv na vaše celkové zdraví. Podívejte se na následující 10 zdravotních výhod cibule, přezdívané zázračná zelenina.

1. Bohaté na antioxidační látky

Cibule je plná rostlinných sloučenin, včetně flavonoidů, které mají ochranný a protizánětlivý účinek. Při pravidelné konzumaci v dostatečném množství mohou tyto sloučeniny pomáhat chránit před chronickými onemocněními, jako je rakovina a cukrovka. Cibule ve skutečnosti obsahuje více než 25 různých flavonoidů a je jedním z nejbohatších zdrojů v naší stravě.

2. Obsahují protirakovinné sloučeniny

Cibule obsahuje také sloučeniny obsahující síru, u kterých bylo prokázáno, že chrání před některými druhy rakoviny. Některé studie naznačují, že lidé, kteří konzumují stravu bohatou na zeleninu allium, jako je cibule, mají nižší riziko vzniku některých druhů rakoviny včetně rakoviny tlustého střeva. Přestože důkazy vypadají slibně, je třeba provést klinické studie, abychom plně pochopili, jakým způsobem může cibule k této ochraně přispívat.

3. Jsou antibakteriální

V lidovém léčitelství se již desítky let používá ke zmírnění kašle a nachlazení a nyní studie potvrzují skutečnost, že cibule má cenné antibakteriální vlastnosti. Tyto vlastnosti jsou účinné proti bakteriím.

A co víc, jako nejúčinnější se jeví starší skladovaná cibule. Za to můžeme poděkovat ochrannému flavonoidu zvanému kvercetin.

4. Může podporovat zdraví srdce

Kvercetin má také ochranný protizánětlivý účinek a předpokládá se, že spolu s dalšími prospěšnými sloučeninami v cibuli může přispívat k tomu, že tato zelenina prospívá srdci. Červená cibule obsahuje dvakrát více kvercetinu než cibule bílá a neuvěřitelných 14krát více než česnek. Konzumace cibule může přispět ke snížení rizika srdečních onemocnění tím, že snižuje krevní tlak, upravuje hladinu cholesterolu a snižuje zánět.

10 zdravotních výhod cibule - zázračná zelenina
Zdroj: www.bbcgoodfood.com

5. Může podporovat zdraví kostí

Zařazení cibule do jídelníčku je spojováno se zlepšením hustoty kostí. Důvodem mohou být její ochranné antioxidační vlastnosti, které snižují oxidační stres a zřejmě omezují úbytek kostní hmoty. Studie ukázala, že častá konzumace cibule snižuje riziko zlomeniny kyčle.

6. Může podporovat zdraví střev

Cibule, přezdívaná zázračná zelenina, je bohatá na vlákninu, zejména tu nestravitelnou, která pomáhá udržovat zdraví střev. Přestože my prebiotickou vlákninu trávit nedokážeme, bakterie žijící v našich střevech ano a využívají ji jako zdroj paliva, který jim pomáhá zvyšovat jejich počet a produkovat prospěšné vedlejší produkty zvané mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou důležité pro udržení zdraví a integrity střev a pro podporu naší imunity a trávení.

7. Může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi

Zařazení cibule do jídelníčku může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi; v této oblasti se ještě máme co učit, ale malá studie na diabeticích 1. a 2. typu zjistila, že konzumace 100 g syrové červené cibule po čtyřech hodinách výrazně snížila hladinu cukru v krvi nalačno. Za tento účinek může opět vděčit rostlinné sloučenině kvercetinu, která zřejmě působí na buňky tenkého střeva, slinivky břišní, jater a kosterního svalstva.

8. Může podporovat dýchací systém

Některé studie naznačují, že sloučeniny v cibuli mohou uvolnit hladké svalstvo dýchacích cest, zlepšit stav alergického astmatu a snížit zánět v plicích.

zázračná zelenina
Zdroj: Adobe Stock

9. Může chránit trávicí systém

Zařazení cibule do jídelníčku může mít ochranný účinek na trávicí systém. Dosud byla většina těchto výzkumů prováděna na zvířecích modelech, ale výsledky naznačují, že cibule může zmírnit žaludeční vředy a zmírnit zánět tlustého střeva. Je však zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné posoudit, zda se tyto účinky mohou opakovat i u lidí.

10. Může pomoci při regulaci hmotnosti

Několik studií na zvířatech a klinických studií uvádí, že cibule může být účinná v prevenci a léčbě obezity. Jedna studie hodnotila účinek 9g porce cibulového prášku denně po dobu 12 týdnů a uvedla, že cibulový prášek (a potenciálně i obsah kvercetinu) může snižovat riziko obezity a zlepšovat funkci jater. Podobně se ukázalo, že výtažek z cibule vařené v páře snižuje celkový tělesný tuk a především břišní viscerální tuk u skupiny lidí s nadváhou.

Je cibule bezpečná pro každého?

Alergie na cibuli je vzácná, ale někteří lidé jsou na ni citliví. V důsledku toho mohou mít tito lidé zažívací potíže, včetně pálení žáhy.

Je pro vás cibule celkově prospěšná?

Cibule, neboli zázračná zelenina, dodává pokrmům chuť, je plná živin a obsahuje účinné rostlinné sloučeniny, které mohou podporovat zdraví trávicího traktu, imunitní systém a zdraví srdce. Pro většinu lidí je cibule užitečným doplňkem vyváženého jídelníčku. V dnešním článku jsme vám představili 10 zdravotních výhod cibule.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno