12 bylinek, kterým se bude dařit v interiéru

bylinky
Zdroj: www.bhg.com

Bylinková zahrádka je sice skvělým způsobem, jak vnést do vaření domácí chuť, ale mnohé bylinky nepřežijí drsné zimní podmínky. Místo nákupu bylinek v obchodě v chladných měsících však zvažte jejich pěstování v interiéru. Mnohým bylinkám, včetně oregana, bazalky a rozmarýnu, se v nádobách daří po celý rok, pokud jsou vystaveny na okenním parapetu. Nejenže obohatí vaše vaření, ale budou také krásně vypadat ve vaší kuchyni. Podívejet se na následujících 12 bylinek, kterým se bude dařit v interiéru.

Bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je voňavá bylina s jasně zelenými listy a výraznou vůní, která je lahodným doplňkem těstovinových jídel, salátů a dalších pokrmů. „Bazalce se daří v interiéru, protože má ráda teplo a stálé teploty. Chcete-li sklízet bazalku, odštipujte podle potřeby listy z horní části stonků, což podpoří bujnější růst. Požadavky na péči: Plné slunce; vlhká, dobře propustná půda.

12 bylinek, kterým se bude dařit v interiéru
Zdroj: www.marthastewart.com

Pažitka

Pažitka (Allium schoenoprasum) je lahodnou přílohou, která dodá každému pokrmu nádhernou cibulovou chuť, dobře roste v nádobách a snáší širokou škálu světelných podmínek. Listy sklízejte tak, že stonky seříznete u báze, aby rostlina mohla vytvořit nový růst. Požadavky na péči: Plné až částečné slunce; dobře propustná půda.

Petržel

Petržel (Petroselinum crispum) má jasně zelené, kudrnaté nebo ploché listy se svěží, mírně peprnou chutí. Je skvělá pro pěstování v interiéru díky svému pomalému růstu a schopnosti přizpůsobit se vnitřním podmínkám. Chcete-li sklízet, odřízněte vnější stonky od báze a nechte vnitřní stonky dále růst. Požadavky na péči: Požadavky: Plné až částečné slunce; dobře propustná půda.

Máta

Další z 12 bylinek je máta (Mentha spp.) je osvěžující bylina s voňavými zubatými listy a chutí podobnou mentolu. Mezi běžně pěstované druhy patří máta peprná, máta kopinatá a máta čokoládová. Máta by měla být kvůli své invazivní povaze vysazena ve vlastní nádobě. Pro sklizeň pravidelně odštipujte listy nebo stonky, abyste udrželi tvar a podpořili nový růst. Vyvarujte se nadměrné sklizni. Požadavky na péči: částečné zastínění, dobře propustná půda.

12 bylinek, kterým se bude dařit v interiéru
Zdroj: www.marthastewart.com

Tymián

Tato nenáročná bylina je ideální pro pěstování v interiéru. Tymián (Thymus spp.) je pikantní bylina s drobnými zelenými lístky s různými kultivary, jako je citronový tymián, anglický tymián a plazivý tymián. Chcete-li tuto kompaktní bylinu sklízet, odřezávejte z rostliny větvičky podle potřeby a nechte ji dále růst od základu. Požadavky na péči: Požadavky: Plné až částečné slunce; dobře propustná půda.

Oregano

Středomořská bylina s ostrými oválnými listy a dřevnatým stonkem, oregano (Origanum spp.), preferuje teplé teploty a daří se jí v interiéru, pokud je umístěna u slunného okna. Zakrslé odrůdy, jako je ‚Greek Whispers‘, jsou ideální do květináčů. Sklízejte je tak, že v průběhu sezóny odštipujete listy nebo odřezáváte stonky (vyhněte se řezání dřevnatých větví). Požadavky na péči: Plné slunce; dobře propustná půda

Rozmarýn

Rozmarýn (Salvia rosmarinus) je aromatická bylina s jehličkovitými listy a dřevnatým stonkem, která dodává pokrmům borovicovou chuť. Bylinka je vhodná pro pěstování v interiéru, zejména v oblastech s drsnými zimami, protože dává přednost teplým a suchým podmínkám. Chcete-li sklízet, seřízněte stonky podle potřeby a seřízněte je těsně nad listovým uzlem, abyste podpořili nový růst. Požadavky na péči: Požadavky: plné slunce; dobře propustná půda

12 bylinek, kterým se bude dařit v interiéru
Zdroj: www.marthastewart.com

Koriandr

Ochuťte své pokrmy koriandrem (Coriandrum sativum), který má jemné, krajkové listy s citrusovou, ostrou chutí. Koriandr dobře roste v interiéru, ale je náchylný k padání, takže časté sklízení a chladnější vnitřní teploty mohou pomoci prodloužit produkci jeho listů. Listy koriandru sklízejte odříznutím stonků u báze. Požadavky na péči: Plné slunce; dobře propustná půda

Pelyněk estragon

Estragon (Artemisia dracunculus), francouzská bylina s úzkými zelenými listy a chutí podobnou lékořici, dává přednost chladným teplotám a nepřímému slunečnímu světlu v interiéru. Sklízejte je tak, že v průběhu vegetace odštipujete listy nebo odřezáváte stonky. Pro průběžnou sklizeň můžete každý měsíc vysévat estragon ze semen do nových květináčů. Požadavky na péči: Požadavky: částečný stín, dobře propustná půda.

Vavřín

Vavřín (Laurus nobilis), stálezelený keř s lesklými oválnými listy, který se používá k ochucování polévek a dušených pokrmů, lze pěstovat v interiéru jako bylinku na okenním parapetu. Roste pomalu, ale při správném řezu ho lze v interiéru udržovat jako malý stromek, říká McCabe. Umístěte ho poblíž okna orientovaného na jih nebo západ, aby měl co nejvíce světla. Pro rovnoměrný růst pravidelně otáčejte květináč. Jednotlivé listy sklízejte podle potřeby, přičemž mějte na paměti, že mladší listy mají jemnější chuť. Požadavky na péči: Plné slunce až polostín; dobře propustná půda.

12 bylinek, kterým se bude dařit v interiéru
Zdroj: www.marthastewart.com

Šalvěj

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je odolná bylina se sametovými, šedozelenými listy a ostrou, zemitou chutí. Tuto bylinku lze pěstovat v interiéru, pokud má dostatek slunečního světla a dobrou cirkulaci vzduchu. Pro sklizeň seřízněte stonky z vrcholu rostliny těsně nad souborem listů. Nároky na péči: Plné slunce; vlhká, dobře propustná půda.

Kopr

Poslední z 12 bylinek je kopr (Anethum graveolens), který má peříčkovité listy podobné kapradí, a které mají výraznou pikantní chuť. Kopr lze pěstovat v interiéru, zejména v chladnějším podnebí nebo v zimních měsících, protože dává přednost nižším teplotám. Při sklizni odstřihněte vnější stonky a nechte vnitřní stonky dále růst. Požadavky na péči: Plné slunce až polostín; vlhká, dobře propustná půda.

kopr
Zdroj: www.marthastewart.com

Bylinková zahrádka v interiéru je skvělým řešením pro ty, kteří chtějí užívat čerstvé bylinky i v zimních měsících. Mnohé oblíbené bylinky, jako oregano, bazalka a rozmarýn, se v nádobách na okenním parapetu daří po celý rok. Sklizeň bylinek, včetně petržele, máty a tymiánu, může být pravidelná a zajišťovat nejen aromatické obohacení vaření, ale také estetickou přidanou hodnotu ve vaší kuchyni. 12 bylinek nabízí pestrou škálu chutí a vůní, a pěstování v interiéru je skvělým způsobem, jak si udržet zásoby po celý rok.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno