Česnek



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 96.86 (?) 
2.4.2012 13:26

HK, těch pár přeživích, ale ničemných rostlin zareju...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 2.4.2012 13:39

Ještě i já se vrátím ke tvrzení že "Tam kde není propustná vrstva česnek vyroste, ale při podzimních deštích shnije a zplesniví protože není z povrchu půdy odvedená voda do podloží". Myslím si, že je to naopak, loni na podzim moc nepršelo. Navíc naše firma měla letos množení česneku na jižní Moravě, výsledek byl přesně opačný, než je psáno výše. Na většině pozemku, kde byla písčitá půda, česnek zmrzl a to i přes to, že měl nádherné kořeny. Už máme rozborem potrvzené, že na vině nebyly houbové choroby, ale pouze mráz. Podotýkám, že se jednalo o plochu 3 ha, takže žádný záhumenek. A i okolní pěstitlé česneku dopadli podobně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 181.241 (?), 2.4.2012 14:13

Tak ono je to celkem logické. Písčitá zem se rychleji rozehřívá, česnek v teplé zimě je ve vývoji dál, ale také rychleji chladne aproto je náchylnější na zmrznutí. Nikdo si nepamatuje, že by česnek vymrznul a my jsme to viděli na vlastní oči. To je plus, ne?

pro 194.19 a jeho propustné podloží. Na zahradě mám cca 25 cm ornice, pod tím je krásný bílý jíl a ve 2 m skála. Ideálně "propustné" a česneku se daří mnoho let. Pokud deště přijdou v době sklizně jde lépe tahat ze země. Ještě k tvrzení "Tam kde není propustná vrstva česnek vyroste, ale při podzimních deštích shnije a zplesniví protože...". Pokud při podzimních deštích shnije a zplesnivý, tak opravdu nevyroste.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 2.4.2012 14:48

Udělal jsem dnešní fotku česneku, který šel do země, jak jsem psal výše, v říjnu. Dnes vypadá velmi dobře. Havířov 323mnm. Holomrazy až -25°C...


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?), 2.4.2012 20:27

Loni jsem také poprvé zkusil zasadit 60 stroužků česneku a roste všechem. Pravdaže u nás byl sníh prakticky celou zimu a v období největších mrazů -28°C bylo na záhoně asi 50cm. Vysočina 620mnm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 2.4.2012 22:08

Poděbrady 190mnm, odrůda vlastní už několik let stále dokola sázená. Na podzim Cererit, sázeno druhý týden v listopadu, zasazeno 87stroužků. Sníh skoro žádný, holomráz max -22C.  Ted má asi 15cm, vypadá dobře, 84stroužků vylezlo, zakryto bíl. net. textilii proti houbomilce. Co se týká prvního příspěvku..."vylezl, žloutne, usychá..", řekla bych že byl poškozen mrazem a ted odumírá. Hodně se o tom píše v diskusi na stránkách pana Kozáka.

Renča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 2.4.2012 22:17

Jakým způsobem máte provedeno zakrytí a jak dlouho? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Reniii - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (621) - 146.37 (?), 4.4.2012 21:05

Zakrytí je velice amatérské... až se stydím to napsat :-)) V každém rohu v zemi zatlučený kůlek a nahoře na jeden hřebíček laťka, přes tuto "konstrukci" je přehozená bílá textlie. Dole aby neuletěla jí drží kameny, zbytky cihel, atd. Odkrývám v druhé polovině dubna a přendávám na záhon cibule a karotky, petržele kvůli květilce a pochmurnatce nebo jak se ty mrchy jmenují.

Ještě k tomu "vylezl, žloutne, usychá"...sice to sem nepatří ale letos jsem přišla tím to způsobem o všechny narcisky... každá cibule uhnila, na různých stanovištích, různé odrůdy... všechno je pryč :-(

Renča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1609) - 161.61 (?), 2.4.2012 22:16

Přečetl jsem si celou diskuzi a myslím, že mrazem a půdou to není.Domnívám se, že většina z vás prostě koupila konzumní česnek místo sadbového navzdory tvrzení prodejců.Měsíčník Zahrádkář na tyto praktiky upozorňuje v r.2010(tuším červenec nebo srpen) a doporučuje sadbu kupovat již od poloviny srpna a jen z ověřených zdrojů.Při nákupu vám musí být na požádání předložen list odrůdové pravosti s dobou použitelnosti s číslem šlechtění atd.Chodím nyní nakupovat sadbu do domu zahrádkářů a česnek přezimoval bez problémů i vzhledem k holomrazům.Důležité je výsadba těsně před zámrazem.Jistě jste si všimli jak na podzim byly kolem silnic pytle" českého česneku".Kde by se takové množství tady přes noc vypěstovalo?Obchodní trik s dovozovým česnekem. a mnozí si jej jistě zasadili do zemně.To jsou zřejmě ty pravé důvody neúspěchu. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 2.4.2012 22:42

Nemáte pravdu. Nejde o působení plísně ani o výsadbu nevhodného dovezeného česneku z jižních zemí. Ten samozřejmě zmrznout musel, ale o ten zde nejde. Sama jsem vysadila 400 pacibulek své krajové odrůdy jako každý rok, dokonce jsem i mořila Rovralem pro jistotu. Pacibulky ani není potřeba proti houbám mořit, protože v zemi nikdy nebyly. Dnes jsem kontrolovala pozemek vzešlo mi slovy šest pacibulek. Ostatní jsou jakoby skleněné, zmrzlé. Sázela jsem v listopadu, dělám to již dvacet let. Mám ještě jeden řádek s odrůdami od našeho známého šlechtitele, tam stav závisí na odrůdě. Přežil Bjetin a Anton, Matin nevzešel ani jeden. Viz stránky našeho šlechtitele.     Jiřina 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika