Stromy s úzkou korunou
Zdroj: www.landscape.net

Stromy s úzkou korunou jsou v sadovnické tvorbě velmi cenné, protože zabírají málo místa a lze je použít i v malých zahradách. Výborné vlastnosti těchto stromů bývají často využívány také ve veřejné zeleni. Ve svých odborných jménech nesou často slova „fastigiata“ nebo ,,columnaris“. Obě slova pocházejí z latiny a vyjadřují sloupovitý tvar.

Stromy
Zdroj: easybigtrees.co.nz

Úzké stromy a jejich praktičnost

Stromy s úzkou korunou mají relativně velmi široké možnosti využití. Jsou vhodné do úzkých ulic i do předzahrádek. Dají se často použít tak, aby rostly v těsné blízkosti domu, ale aby přitom nestínily do oken. Často vypadají velmi efektně i v alejích, zejména v místech, kde jsou doplňkem k moderní architektuře. Stromy s úzkou korunou nabízejí široké možnosti užití i ve firemních areálech, kde bývá často nouze o dostatek prostoru. Důležitou vlastností těchto stromů je, že nedávají příliš široký stín. To může být vnímáno v určitých případech jako nevýhoda, jindy jako cenná vlastnost. Jako v jiných situacích i u těchto stromů platí, že volba stromu pro každé stanoviště musí být velmi odpovědná. Estetické vlastnosti stromu jsou důležitým kritériem, ale stejně důležité je znát a respektovat i základní požadavky stromu.

Buk – Fagus sylvatica skupina ‚Dawyck‘

Bohatý rod buků nabízí několik sloupovitých odrůd, které před-stavujeme společně. Je to v tomto případě možné, neboť se liší zejména barvou listů. Základním kultivarem této skupiny je zelenolistý Fagus sylvatica ‚Dawyck‘, který vznikl ve Skotsku v druhé polovině 19. století. V dobrých podmínkách dorůstá do výšky 18-25 m, i při těchto rozměrech nebývá obvykle širší než 3 m. Později vznikly ještě dva velmi podobné kultivary, a to červenolistý Fagus sylvatica ‚Dawyck Purpurea‘ a žlutě rašící a později světlounce zelený Fagus sylvatica ‚Dawyck Gold‘. Tyto buky nejlépe rostou v dobře propustných půdách na lokalitách s vyšší vlhkostí půdy i vzduchu. Kultivar ‚Dawyck Gold‘ je citlivý zejména při rašení na prudký sluneční svit.

Dub letní – Quercus robur ‚Fastigiata‘

POznáte ho podle úzkého, uzavřeného tvaru. Roste relativně pomalu do velikosti 15-20 m. Velmi podobný avšak obvykle o něco nižší je další kultivar Quercus robur ‚Fastigiata Koster‘. Oba tyto kultivary mají prakticky stejné využití. Dobře snášejí městské prostředí, proto se mužou vysazovat i do užších městských ulic. Navzdory velké výšce, do které tyto duby dorůstají, jsou vhodné i do soukromých zahrad, neboť k dosažení těchto rozměrů musí růst několik generací.

Stromy
Zdroj: www.vdberk.cz

Habr – Carpinus betulus ‚Fastigiata‘

Zejména kvůli odrůdovému názvu ‚Fastigiata‘ se často charakterizuje jako sloupovitý. Sloupovitý však bývá pouze v první části života. Starší stromy tvoří korunu soudečkovitého tvaru, ale i tak zůstává velmi kompaktní. V případě potřeby je opravdu snadné udržet ho v úzkém tvaru, neboť výborně snáší tvarování i řez. Tento habr dorůstá přirozeně do velikosti 12-15 m, ale pravidelným řezem se může udržovat i nižší. V prvním až druhém roce po výsadbě roste pomalu, po důkladném zakořenění roste velmi dobře, přírůstky mohou mít 40-50 cm. Často se tato odrůda používá pro tvorbu,,rychle hotových“ živých plotů. V živých plotech je tento habr velmi působivý, pro- tože i bez častého řezání vytváří velmi hustou zelenou clonu.

Javor Acer platanoides ‚Columnare‘

Vyznačuje se úzkou, stlačenou korunou, která má sloupovitý až oválně vejčitý tvar. Strom běžně dorůstá do velikosti 12-15 m, ve výborných podmínkách vzácně i více. Šířka koruny bývá 3-4 m. Je to časem prověřený kultivar, který vznikl koncem 19. století ve Francii. Ke kvalitě půdy i ovzduší je poměrně tolerantní, neroste dobře v ulicích, kde se v zimě provádí ošetření vozovky solí. Je to výborný strom pro veřejnou zeleň i pro menší soukromé zahrady. Velmi hezký bývá v podzimním období, kdy se jeho listy vybarvují do zářivých žlutých barev.

Jilm – Ulmus carpinifolia ‚Wredei‘

Velmi atraktivní kultivar jilmu bývá často považován za sloupovitý strom, ale u starých jedinců to často neplatí absolutně. V první části života roste opravdu sloupovitě, později se koruna v horní části začíná rozšiřovat a často získává trychtýřovitý charakter. Dá se však velmi dobře tvarovat a udržovat i ve tvaru poměrně nízkého sloupovitého stromu. Tento způsob pěstování bývá často uplatňován v západní Evropě, proto bývá často k vidění přitisklý ke zdi rodinných domů a udržovaný ve výšce do 3-5 m ve tvaru zářivě žlutozeleného sloupu. V případě, že se nechá volně růst, může dosáhnout výšky 7-10 m. Nejlepší místo pro pěstování je v polostínu. Na slunci bývají listy často popálené, v hlubokém stínu naopak ztrácejí svou svěží barvu. Půdu vyžaduje vlhčí, dobře propustnou, neutrální až vápnitou.

Liliovník – Liriodendron tulipifera ‚Fastigiata‘

Tento kultivar si dlouhodobě udržuje štihlý, sloupovitý tvar. Dorůstá do výšky 8-10 m. Dekorativní květy se na rostlině objevují až v pozdějším věku a v menším počtu než u původního druhu. Nejsilnější efekt nabízí na podzim, kdy získává výraznou žlutou barvu. Přizpůsobivá dřevina, velmi tolerantní ke kvalitě půdy i ovzduší. Hlavní podmínkou úspěšného pěstování je dostatečně propustná půda. Dobře snáší i zpevněnou plochu, takže může růst i v zadlážděném prostoru.

Stromy
Zdroj: gradina-noastra.ro

Višeň pilovitá, sakura (Prunus serrulata ‚Amanogawa‘) – klenot mezi úzkými stromy!

I když sakury obvykle rostou jako široce rozložité stromy, tento kultivar je výjimkou. Je to velmi štíhlý, nepříliš rychle rostoucí strom se sloupovitou korunou. Dorůstá do výšky 4-6 m, pěstuje se zejména pro krásné květy a výrazné podzimní vybarvení. Květy rozkvétají podle místních podmínek od konce dubna do začátku května. Rostlina je sterilní a nepřináší plody. Velmi silný efekt nastává na podzim, kdy se barva listů změní do žlutých, oranžových až červených odstínů. Tento kultivar má stejné nároky jako většina sakur a třešní. Roste dobře na slunci ve velmi dobře propustné půdě s vyšším obsahem vápníku i dalších živin.

Stromy
Zdroj: www.baumschule-horstmann.de

Jilm – Ulmus ‚Lobel‘

Kultivar jilmu ‚Lobel‘ je pravděpodobně ze všech zde uvedených stromů nejméně známý a možná bude zatím v běžné prodejní síti nejhůře dostupný. Tuto horší dostupnost má však na svědomí jenom to, že je poměrně málo známý. Přitom má velmi dobré vlastnosti, dobře roste, je velmi vitální i tvarově zajímavý. Na rozdíl od mnoha dalších jilmů je relativně velmi odolný vůči grafióze jilmů – nebezpečné houbové nemoci. V mladém věku bývá koruna sloupovitého tvaru. V případě, že má dostatek prostoru, v horní části se mírně rozšiřuje, starší, zejména solitérně rostoucí rostliny mají korunu pyramidálního tvaru. Na podzim vybarvuje do žlutých odstínů, dorůstá do výšky kolem 15 m.

Zaujal vás náš článek, navštivte určitě také malé stromy s velkou atraktivitou nebo stromy, které zvýší hodnotu vaší nemovitosti!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno