Bylinková zahrada: aromatický ráj

Bylinkový ráj
Zdroj: snaped.fns.usda.gov

Bylinky se pěstují velmi snadno, stačí jim trochu slunce, dobře odvodněná půda, zalévání a trocha hnojiva nebo kompostu. Bylinky lze pěstovat v květináčích, rostliny však vždy dávají přednost půdě, kde se mohou rozrůstat. Některé rostliny dorůstají poměrně velkých rozměrů (1,2-1,8 metru), a pokud jsou umístěny v květináčích, mohou zakrnět a dostat se do stresu, což způsobuje, že jsou velmi nešťastné. Zažijte kouzlo bylinek a nechte se unést do světa vůní a chutí v našem článku plném inspirace. Bylinková zahrada je klíčem k aromatickému ráji.

Pěstování bylinek

Hlavní podmínkou pro pěstování bylinek je jejich umístění na správném místě. Většina z nich dává přednost plnému slunci, pokud pravidelné letní teploty nevystoupí nad 32 stupňů. Pokud máte velmi teplé léto, pak zvažte výsadbu na místě, kam dopadá ranní slunce a v létě odpolední stín, nebo na místě, kam dopadá filtrované světlo (například pod stromem, který propouští trochu světla). Několikrát během dne zkontrolujte, zda je místo osluněné alespoň čtyři hodiny.

Výsadba bylinek

Pro výsadbu bylinek potřebujete pro každou rostlinu přibližně 30 až 120 centimetrů v průměru, v závislosti na druhu rostliny. Zde je několik obecných pokynů pro velikost rostlin:

  • 90-120 cm – rozmarýn, šalvěj, máta, oregano, majoránka.
  • 60 cm – bazalka, tymián, estragon, saturejka.
  • 30 cm – koriandr, pažitka, kopr, petrželová nať.

Příprava půdy

Dále je třeba připravit půdu. Velkými zahradními vidlemi zkypříte půdu, která se v průběhu let zhutnila. To umožní odtok vody a vytvoří prostor pro kořeny rostlin, které se dostanou do půdy. Toto je nejdůležitější krok – zkratky v této oblasti jsou pro rostliny zhoubné. Přidání kompostu do půdy, asi centimetr navrch a jeho následné promíchání s půdou, pomáhá předcházet problémům s odtokem a dodává zahradě hnojivo.

Poslední krok

Posledním krokem je zasadit zdravé a silné rostliny a zalévat je, když vyschnou. Většina bylinek má ráda zálivku, jakmile je půda umístěná několik centimetrů pod povrchem na dotek suchá. Vzhledem k tomu, že teploty a vlhkost vzduchu způsobují, že doba vysychání se každý týden mění, musíte půdu často kontrolovat. Nezalévejte příliš. Více vody není lepší a může vést k chorobám nebo jen ke špatným podmínkám pro růst bylinek, což se projeví snížením růstu.

Sklizeň

Při sklizni stačí odříznout asi 1/3 větví, když rostlina dosáhne výšky alespoň 15-20 cm. Odříznutím v blízkosti křížení listů rostliny velmi rychle obrostou. U některých rostlin, jako je například petržel, vyrůstají nové listy z jejich středu. V takovém případě je třeba nejstarší větve zcela odstranit a ponechat nové drobné větvičky vyrůstající ze středu. Tento postup se stává jasnějším, když sledujete, jak vaše rostliny rostou a dospívají. Bylinková zahrada vám může zcela nahradit kupované bylinky.

Zahradničení bylinek v nádobách

Bylinky se pěstují mnohem snadněji než mnohé pokojové rostliny. Potřebujete pouze slunné a teplé místo a dostatečně velké nádoby, aby rostliny mohly růst. Pro pěstování v nádobách se skvěle hodí slunné terasy, terasy a další podobná místa. Pěstováním bylinek v nádobách si ušetříte náročné kopání, které vyžaduje založení zahradního pozemku.

Pokud však máte štěstí na skvělé místo pro zahradu a rádi pracujete venku, nezapomeňte, že rostliny vždy dávají přednost tomu, aby byly v zemi. Některé rostliny rostou poměrně velké a už jen z tohoto důvodu se jim v zemi daří mnohem lépe. Zahradničení v kontejnerech vyžaduje pečlivé zalévání a pravidelné přikrmování, ale může být snadné a zábavné.

Bylinková zahrada: aromatický ráj
Zdroj: Pinterest

Hlavní věci, které budete potřebovat, jsou:

  • Velké květináče (hliněné nebo plastové) o průměru 20 až 45 centimetrů (je dobré spojit několik bylinek, které mají stejné požadavky na zalévání, do jedné nádoby).
  • Dobrá zemina (dostatečné množství, abyste naplnili květináče).
  • Hnojivo pro rostliny (doporučuje se organické hnojivo na bylinky nebo zeleninu).
  • Konve nebo hadice na zalévání
Bylinková zahrada: aromatický ráj
Zdroj: Pinterest

Při výsadbě bylinek je třeba počítat s průměrem každé rostliny alespoň 20 cm. Později budete chtít přesadit do větších květináčů, protože bylinky časem přerostou. (Bazalky mohou dorůst do výšky přes dva a půl metru.) Nejprve připravte nádobu tak, že ji naplníte kvalitní zeminou a přidáte hnojivo podle pokynů na obalu pro bylinky nebo většinu zeleniny. Zeminu v květináči zvlhčete přimícháním vody, dokud nebude zemina po celé ploše vlhká. Pokud potřebujete chránit terasu nebo stůl, postavte květináč na talíř a můžete sázet.

Dále vykopejte dostatečně velké jámy pro každou rostlinu. Rostliny uvolněte ze startovacích nádob tak, že je otočíte dnem vzhůru, poklepete na dno a jemně zatáhnete za základnu stonků, dokud rostlina nevypadne z nádoby. Umístěte rostlinu do jámy a jemně přitlačte zeminu kolem okrajů, aby se zaplnila. Rostlinu zalijte ihned po zasazení; poté ji zalévejte pouze tehdy, když je půda na dotek suchá. Přemokření může být pro bylinky stejně škodlivé jako nedostatečné zalévání.

Rostliny potřebují minimálně čtyři hodiny denního slunečního svitu, s některými preferujícími odstín v horkých odpoledních hodinách. Při sklizni stačí odříznout třetinu větví, a nové výhonky rychle dorostou. A vaše bylinková zahrada bude vzkvétat.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno