12 inspirativních nápadů na malé zahrady

0
12 inspirativních nápadů na malé zahrady
Zdroj: housing.com

I když máte menší pozemek, neznamená to, že nemůžete vytvořit výrazný zahradní prostor. Maximálně využijte potenciál malé zahrady s těmito nápady na úpravu malých předních a zadních dvorů. Využijte svůj prostor tím, že zdůrazníte výhled, vytvoříte soukromí a přidáte barvy a pohodlná posezení, abyste vytvořili útulné a přívětivé venkovní obývací prostory. Podívejte se na 12 inspirativních nápadů na malé zahrady:

1. Vytvořte si výhled

Dřevěná pergola dává této malé zahradě výškový pocit. Pavilóny a pergoly jsou klasickými nápady na úpravu malých zahrad a skvělými způsoby, jak rámovat výhled, ale můžete toho dosáhnout také se stromky, keři nebo dokonce kousky zahradního umění.

12 inspirativních nápadů na malé zahrady
Zdroj: www.bhg.com

2. Vytvořte zóny v malé zahradě

Tento nápad na úpravu malé zahrady se může zdát protichůdný, ale slibujeme, že funguje: Rozdělte otevřené prostory malého prostoru tak, aby se zdál větší. Zde různá uspořádání nábytku a cesty rozdělují malý zahradní prostor na atraktivní a odpočinková posezení.

3. Udělejte to útulným

Zvýšení intimity pomáhá malým zahradám. Proč? Vytváření koutů, do kterých se můžete uchýlit ke čtení a odpočinku, dělí prostor a vytváří konkrétní zóny. Zde středně vysoký plot a mnoho hezkých rostlin pomáhá zakrýt pohled za zahradu.

12 inspirativních nápadů na malé zahrady
Zdroj: www.bhg.com

4. Efektivně přidejte barvy

Tento nápad na úpravu malé zahrady přidává funkci a krásu: Umístěte odvážné, jasné květiny přímo do výhledu. Protože se váš pohled automaticky upře na ně, zbytek malé zahrady se bude zdát, že ustoupil a bude působit větším dojmem.

5. Využijte sílu perspektivy

Dlouhé, rovné linie klamou váš mozek, že malá zahrada je větší, než ve skutečnosti je. Abyste plně využili tohoto klamu, jemně zkosejte daleké konce linií směrem k sobě a vytvořte ohnisko, které je spojí. Tento nápad na úpravu zahrady zahrnuje plot, který svou prací posílíte opakujícími se řadami květin a pergolou.

12 inspirativních nápadů na malé zahrady
Zdroj: www.bhg.com

6. Zvýšte zajímavost

Neexistuje lepší způsob, jak zvýšit vizuální zajímavost nápadu na úpravu zahrady, než když kombinujete neočekávané prvky. Zde materiály dlažby, trávník, tvrdé plochy a kontejnerové výsadby přidávají dostatek nápadů do malé zahradní zóny, takže téměř nezaznamenáte její skutečnou velikost.

7. Vytvořte jedinečné vertikální prvky v malém prostoru

Vytvořte opravdu originální prostor implementací série zahradních triků pro malý prostor. Espaliering je jedním trikem, který není tak složitý, jak se zdá (a je to elegantní). Použijte jej k ozdobě obyčejné stěny domu nebo stodoly v malé zahradě.

vertikální prvky
Zdroj: www.bhg.com

8. Využijte výhledy pro vaši malou zahrádku

Pokud vaši sousedé nejsou tak zahradnicky zaměření jako vy, využijte jejich nedaleké prostory k vytvoření dojmu v malebné zahradě. Tato malá zahrada je plná barev a textury, ale otevřené výhledy a vznešené stromy vedle udržují prostor od pocitu stísněnosti.

9. Udělejte si z malé zahrady cíl vaší cesty

Nápad na úpravu zahrady, který je zde hlavním zaměřením, je ohniště s přívětivými židlemi. Umístění posezení hned vedle dlaždičkové terasy a vytvoření vedlejšího posezení poblíž plotu pomáhá malé zahradě působit prostorněji.

12 inspirativních nápadů na malé zahrady
Zdroj: www.bhg.com

10. Využijte listí a texturu

Velké, odvážné tropické rostliny vytvářejí bujný pocit, zejména v malém prostředí. Jejich velké listy mohou manipulovat s měřítkem malé zahrady, aby pomohly vypadat větší a jejich neobvyklý tvar pomáhá zvýšit „cool“ faktor oblasti.

11. Držte rostliny vertikálně

Horizontální prostor nelze v malé zahradě brát jako samozřejmost. Proto je dobrým nápadem na úpravu zahrady hledat keře a stromy, které rostou nahoru, ne ven. Zkuste trpasličí odrůdy, pokud nemáte dostatek prostoru pro rostliny obvyklé velikosti a více sloupovité stálezelené (bonus – září i během dlouhých zimních dnů).

rostliny
Zdroj: www.bhg.com

12. Vytvořte záměrný bod v malé zahrádce

Záměrný bod je skvělý nápad na úpravu malé zahrady, který přitahuje pozornost a pomáhá venkovním prostorám působit promyšleně. Zde jednoduché posezení a vertikální květináč stojí v centru pozornosti a nabízí místo k sezení a užívání si odpoledního nápoje.

Celkově lze říci, že i když máte menší pozemek, neznamená to, že nemůžete vytvořit výrazný zahradní prostor. Představili jsme vám 12 inspirativních nápadů na úpravu malých předních a zadních zahrad, pomocí nich můžete maximalizovat potenciál své malé zahrádky. Díky zdůraznění výhledu, vytvoření soukromí a přidání barev a pohodlných posezení můžete vytvořit útulné a přívětivé venkovní obytné prostory. Nechte se inspirovat jedním z 12 inspirativních nápadů!

Předchozí článek 10 jarních DIY dekorací: skvělé nápady
10 jarních DIY dekorací: skvělé nápady
Další článek Grilovací sezóna: nápady na venkovní grilovací stanice
Grilovací sezóna: nápady na venkovní grilovací stanice
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

žádné příspěvky k zobrazení

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno