Červená řepa
Zdroj: vegpower.org.uk

Řepa – málokdo k ní má neutrální vztah, můžete ji bud‘ milovat, nebo nenávidět. Pamatujete ještě na obědy v mateřské školce, kdy jste podobně jako většina kamarádů vyhrnovali sterilovanou červenou řepu na okraj talíře? Člověk ale dospívá, a když ochutná ve zralém věku ruský boršč nebo sterilované baby řepy, musí si ji zamilovat.

Červená řepa
Zdroj: www.healthline.com

Řepa a historie

Že je s námi řepa již dlouho, dokumentují zápisky římského spisovatele Apiciuse z 3. století našeho letopočtu i zmínky starých Egypťanů 4000 let staré. Zpočátku se z řepy konzumovaly hlavně listy, až ve středověku vznikly formy, které známe dnes. Dlouho ale zůstávala řepa italskou specialitou. Až v 16. století se rozšířila do Německa a odtud do Francie, Británie a postupně do celé Evropy. V Rusku a Polsku se ze salátové řepy stala národní zelenina“. Boršč je pro Rusko typický stejně jako segedínský guláš pro Maďarsko, vídeňský řízek pro Rakousko nebo brynzové halušky pro Slovensko.

Blahodárné účinky řepy pro tělo

Řepa  je velmi bohatá na vlákninu, rozpustnou i nerozpustnou. Nerozpustná vláknina napomáhá hladké funkci zažívacího ústrojí, ta rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi. Červená barviva betalainy pomáhají snižovat krevní tlak a vážou na sebe volné radikály v těle. Betain působí proti kornatění tepen a podporuje činnost jater.

Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu.

Červená řepa
Zdroj: www.healthifyme.com

Řepa a její odrůdy

Červená kulatá řepa

Tradiční a osvědčená odrůda, která nezklame. Intenzivně vybarvený povrch i dužina s jemně prokreslenými, širokými pruhy.

Betina

Kulaté bulvičky s obzvlášť jemnou, intenzívně červenou dužinou bez svět lejších pruhů. Z hustších výsevů koncem července je možné dopěstovat malé bulvičky na konzervaci v celku.

Renova

Univerzální odrůda s válcovitou bulvou. Kořen je dobře probarven, dužina je jemné, nasládlé chuti. Dobrá odolnost k chorobám i k vybíhání do květu.

Monopoly

Odrůda typická jednoklíčkovým osivem. Vyséváme v dubnu až květnu do sponu 30 x 8 cm, výsev může být přesný a včasný, neboť díky jednoklíčkovému osivodpadá jednocení. Poloraná odrůda odolná k vybíhání, kulaté dobře pro barvené bulvičky.

Pablo F1

Hybridní „baby“ řepa pro mlsné jazýčky, Hladké a vyrovnané bulvičky s malou růžicí listů. Jemná, výrazně karmínová dužnina.

Z dietetického hlediska je salátová řepa nejzdravější syrová. Ale upřímně řečeno jablíčko to není. Zkuste recept na přípravu jedné z omáček k oblíbenému francouzkému předkrmu crudités – kouskům mrkve a řapíkatého celeru. Nastrouhejte syrovou řepu a mrkev, na jemné plátky nakrájejte okurku, zakapte olivovým olejem a citrónovou šťávou, promíchejte a nechte uležet.

Tepelná úprava

Když se rozhodnete pro tepelnou úpravu, máte několik možností – vaření, konzervování, úpravu v mikrovlnce, boršč… Salátová řepa obsahuje hodně přírodního cukru, proto je obzvláště výborná pečená, kdy se cukry na rozdíl od vaření nevyplaví do vody. Zkuste například tento recept: Dvě středně velké řepy okrájejte a nakrájejte na kolečka přibližně 0,5 cm široká. Naskládejte na plech nebo do zapékací misky. Na olivovém oleji do sklovita osmažte dvě nahrubo pokrájené cibule, přidejte bazalku, muškátový oříšek, sůl a zalijte bílým vínem. Tuto směs rovnoměrně rozvrstvěte na plátky řepy. Pečte zakryté v troubě při 170 °C, dokud řepa nezměkne. Podle potřeby podlévejte vínem. Podávejte s jogurtem a bílým chlebem.

Červená řepa
Zdroj: www.thespruceeats.com

Tipy na závěr

  • Semínko“ řepy je vlastně seschlý plod (klubíčko), obsahující 3 až 5 semen. Proto se řepa v minulosti jednotila. V současnosti je osivo většiny odrůd obrušováno, aby v plodu zůstalo jedno, maximálně dvě semínka. Geneticky jednoklíčková řepa (např. odrůdy Monopoly, Monorubra) má v klubíčku pouze jedno klíčivé semeno.
  • Řepa potřebuje lehkou, dobře propustnou půdu s pH 6,5-6,8. Když máte půdu příliš kyselou, pomůže podzimní vápnění.
  • Semenáčky řepy jsou poměrně odolné k nízkým teplotám. Semena můžeme vysévat od poloviny dubna. Pozor ale na déletrvající nízké teploty, můžou způsobit nežádoucí vykvétání rostlin.
  • Čím menší, tím lepší – nenechávejte proto řepu přerůst. Menší bulvičky jsou křehké a dobře vybarvené, u starších a příliš velkých se zvyšuje nebezpečí dřevnatění. Baby řepa Pablo F1 má již malé bulvičky krásně kulaté. Opakovaný výsev ve čtyřtýdenních intervalech od dubna do poloviny července zajistí postupný sběr těch nejkřehčích bulviček.
  • Ihned po vykopání odstraňte listy 1-2 cm nad vrcholem bulvy zabráníte tím odpařování vody a následnému sesychání hlíz.

Podívejte se také na náš článek, kde najdete veškeré informace, jak řepu sázet! Pokud vás zajímá jiná zelenina, navštivte náš článek o brokolici.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno