pampeliška
Zdroj: www.gardenersworld.com

Boj s plevelem v krajině může být složitý, ale znalost toho, jak rozpoznat problémové rostliny, je prvním zásadním krokem k jejich zvládnutí. Schopnost rozpoznat agresivní plevel dříve, než se rozšíří, může zabránit škodám na zbytku vašeho pozemku. Na druhou stranu vám znalost toho, které plevele se nešíří tak rychle nebo mají spásné vlastnosti – například podporují opylovače – pomůže zvládnout zátěž na zahradě. Abychom vám pomohli vyznat se v plevelech rostoucích na vašem trávníku, podělíme se s vámi o některé běžné plevele a tipy, jak je ošetřit.

Křížatka obecná

Křížatka obecná (Commelina communis) patří do čeledi pavoukovitých, je jednoletá rostlina s lesklými listy a dvoučetnými modrými květy, které se otevírají na jeden den. Zatímco někteří zahrádkáři ji vítají jako půdní pokryv, v několika státech je považována za invazní, protože se agresivně šíří a vytlačuje ostatní druhy. Chcete-li ji udržet pod kontrolou, ručně vytrhávejte rostliny, dokud jsou malé, a ujistěte se, že jste odstranili všechny úlomky stonků.

Běžné plevele - a jak se s nimi vypořádat
Zdroj: www.marthastewart.com

Svlačec

Svlačec (Convolvulus) je vytrvalá invazivní rostlina, která se šplhá do výšky 6 metrů a více a obtáčí se kolem zahradních rostlin, keřů, plotů a staveb. Šíří se semeny a rozsáhlým kořenovým systémem.

Rostliny vytrhávejte nebo stříhejte u země a často opakujte, protože zbytky kořenů vysílají nové výhonky. Pokud vše ostatní selže, poraďte se se státní nebo okresní poradenskou službou ohledně bodového ošetření herbicidem.

Běžné plevele - a jak se s nimi vypořádat
Zdroj: www.marthastewart.com

Tolice dětelová

Tolice (Medicago lupulina) je letnička, která roste na suchých, slunných místech na tenkém drnu a vytváří trsy. Její trsy se rozprostírají až do výšky dvou metrů. Vypadá trochu jako jetel s tmavě zelenými listy a žlutými květy, které kvetou po celé vegetační období.

Zlepšete zdravotní stav svého trávníku, abyste mu pomohli vytlačit tento širokolistý plevel. Rostliny můžete také ručně vytrhat a použít vhodný herbicid, přičemž se pečlivě řiďte pokyny na obalu, abyste minimalizovali poškození trávníku nebo jiných krajinných rostlin.

Běžné plevele - a jak se s nimi vypořádat
Zdroj: www.marthastewart.com

Jitrocel větší

Jitrocel větší (Plantago major) roste po celých Spojených státech a svými charakteristickými oválnými listy se objevuje ve škvírách chodníků a trávníků. Šíří se semeny a snáší i zhutnělé, sešlapané půdy.

Udržujte trávník hustý a zdravý, abyste zabránili jeho šíření. Nežádoucí rostliny okopávejte a ujistěte se, že jste vytrhali celý kořenový systém.

Běžné plevele - a jak se s nimi vypořádat
Zdroj: www.marthastewart.com

Pcháč rolní

Pcháč rolní (Cirsium arvense) je trvalka, která roste na slunných trávnících a v krajině. Rostliny dosahují výšky až 152 cm, šíří se semeny a vodorovným kořenovým systémem a vytvářejí trsy rostlin s růžovofialovými květy a pichlavými listy.

V průběhu několika vegetačních období rostliny seřízněte nebo vykopejte, abyste vyhladověli podzemní stonky, a na ochranu rukou používejte rukavice. Chcete-li si poradit s rozsáhlým zamořením, požádejte místní poradenskou službu o návrh herbicidního ošetření.

Běžné plevele - a jak se s nimi vypořádat
Zdroj: www.marthastewart.com

Boj s plevelem v krajině může být komplexní, avšak rozpoznání problémových rostlin je klíčovým prvním krokem k jejich řešení. Identifikace agresivních plevelů včas může zabránit jejich šíření a ochránit zbytek zahrady. Zároveň znalost méně invazivních plevele, které mohou být prospěšné pro prostředí, může pomoci udržet zahradu vyváženou. Představili jsme vám běžné plevele, jako je křížatka obecná, svlačec, tolice dětelová, jitrocel větší a pcháč rolní. Mohou být efektivně řešeny pomocí manuálního vytrhávání a aplikace vhodných herbicidů. Důležité je dodržovat pokyny pro minimální poškození okolní vegetace.

Zajímá vás jak na odplevelování trávníku? Podívejte se na náš další článek! Návod, jak na odplevelování při péči o trávník

Předchozí článekNejlepší zahradní projekty Před a Po
Nejlepší zahradní projekty Před a Po
Další článekMáta a její vůně
Máta a její vůně
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno