Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče



Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?)
12.7.2018 13:53

To je normální fyzika. Tření po obvodu přidělaného víčka je menší než síla vyvozená hmotností marmelády v 0,7 l sklenici a tak víčko odskočí. Já používám na džemy jen skleničky 0,3 l a nemám s tím problémy. Pokud bych používal 0,7 l, tak bych přítlak jistil plechovými skřipci, které jsou pro tyto sklenice určeny. Dávám je také na sklenice, když zavařuji kompot ve vodě, víčka používám opakovaně (10 x i více).

           Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 235.13 (?), 12.7.2018 12:55

Prostě a jednoduše zbytečnost:

1) Sklenice je v celém obsahu je již přohřátá a teplota jen klesá tzn. žádná další sterializace se nekoná.

2) add - 1

3) Pokud je víčko přitáhlé - prohnuté nemůže téct.

U sklenic do kterých se leje horký obsah je to ještě větší nesmysl, protože teplota sklesá rychleji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 12.7.2018 13:29

Za mých čtyřicet let zavařování se mi tohle nestalo. Občas něco trochu vyteklo mojí nepozorností. Problém by mohl být ve víčku, sklenici, nebo uzavírací hlavě. Prodávali se tu malá víčka či velké sklenice. Hlava může být opotřebovaná. Já například používám dvě uzavírací hlavy. Když nepomůže volnější hlava, tak použiji na dotažení těsnější hlavu. Obracení sklenic používám také. Je to taková jistota. Jde to ale i jinak. Doporučoval bych zjistit problém, aby se vám to již nestalo. K tomu jsem vám nápomocen radou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.179 (?), 12.7.2018 12:47

Sklenice se otáčet nemusí, dřív se marmelády jen povazovaly dvojitým celofánem. Při otočení se prý vysteriluje i zbylý vzduch nad marmeládou. Jenže sklenice musíte otočit dnem vzhůru až cca po 5 minutách, až chytne víčko.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.179 (?), 12.7.2018 14:09

Marmelády nesteriluji, neotáčím, dělám podle téměř sto let starých receptů mé babičky bez konzervantů. Ani otevřené se nekazí, pokud do nich sahám pouze čistou neolíznutou lžičkou. Jediný ústupek dnešní době je ten, že po otevření je nechávám v lednici, protože pokud zůstanou otevřené v pokojové teplotě, za nějaký čas ztvrdnou.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.56 (?), 12.7.2018 13:04
Pritlacacie viecka je asi nezmysel otacat. Dzemy robim le so zavitovymi a davam pre istotu sterilizovat este do hrnca, ked s tym je tolko roboty, tak chcem aby bola uspesnost 100 percent, ale ked nechcete sterilizovat, tak treba na pohar naplneny horucim obsahom len polozit viecko a teplo vytlaci chladny vzduch a asi po minute dotiahnut viecko. Ked sterilizujem, tak viecka uplne dotahujenm tiez az po sterilizacii aby mohol unikat vzduch. Najvacsia chyba je ked sa plni do poharov a uz posledne davky su chladne a hned sa uplne dotiahne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.97 (?), 12.7.2018 13:42

Všichni mají svoji pravdu, je tu i pár nepřesností.  Víčko drží proto, že vodní pára zkondenzuje, ne proto, že studený vzduch má menší objem (to je sice pravda, ale význam to má malý). Otočením příliš horké sklenice můžeme naopak uvolnit další páru páru zvětšením hladiny a tak víčko odskočí. Zkuste naplnit sklenici vařící vodou, uzavřít ji a pak s ní zaštěrchat. Může dokonce bouchnout.
   Obracet víčka kvůli jejich sterilizaci je tradice, která asi dnes nemá smysl. V Gelfixech a Pektogelech je konzervační činidlo. Pokud děláte marmeládu bez konzervantu s menším než bezpečným obsahem cukru, je tento postup rizikový. Mezi mikroby a plísněmi je vyselektováno plno termostabilních kmenů, kterým teplota kolem 80st nevadí. Navíc taková marmeláda, pokud ji po otevření hned nezkonzumujete, se brzy zkazí i v lednici.
   Pokud dělám zavařeninu bez konzervantu a s méně cukru, plním ji do malých skleniček (na jedno otevření), které potom steriluju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 12.7.2018 13:47

Pokud používáte různé želírovací cukry, a nebo prostředky např. Dr.Oetkera, tak se otáčet nemusí, protože to je "jedovatý" dost samo o sobě a nekazí se to ani za 10 let. Bývá tam kyselina sorbová proti plísním a kvasinkám. Na bakterie nepůsobí, ale bakteriím zase nevyhovuje kyselé prostředí marmelády. Proti bakteriím a i plísním a kvasinkám se používá kyselina benzoová, ale méně, než kyselina sorbová, protože více ovlivňuje chuť produktu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 12.7.2018 13:53

To je normální fyzika. Tření po obvodu přidělaného víčka je menší než síla vyvozená hmotností marmelády v 0,7 l sklenici a tak víčko odskočí. Já používám na džemy jen skleničky 0,3 l a nemám s tím problémy. Pokud bych používal 0,7 l, tak bych přítlak jistil plechovými skřipci, které jsou pro tyto sklenice určeny. Dávám je také na sklenice, když zavařuji kompot ve vodě, víčka používám opakovaně (10 x i více).

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 12.7.2018 14:24

Ještě chci dodat, že dělám jen džemy, rybízovo malinový a meruňkový a marmeládu rybízovou (jen trochu na vánoční linecké). Když je dostatek jahod tak ještě jahodový, do toho dávám kvůli želírování také rybízový protlak (mám ho vždy připravený a zavařený z předcházejícího roku). Nepoužívám žádné přípravky a skleničky otáčím. S nějakým plesnivěním nemám problémy.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 12.7.2018 14:41

A já už nedělám žádné marmelády, džemy ani kompoty, protože to (s prominutím) pak nikdo stejně nežere a v pravidelnách několikaletých cyklech se to ze sklepa vyhazuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika