Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Zavařování > Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


KUKY (3585) - xxx.xxx.38.136 (?)
12.7.2018 13:47

Pokud používáte různé želírovací cukry, a nebo prostředky např. Dr.Oetkera, tak se otáčet nemusí, protože to je "jedovatý" dost samo o sobě a nekazí se to ani za 10 let. Bývá tam kyselina sorbová proti plísním a kvasinkám. Na bakterie nepůsobí, ale bakteriím zase nevyhovuje kyselé prostředí marmelády. Proti bakteriím a i plísním a kvasinkám se používá kyselina benzoová, ale méně, než kyselina sorbová, protože více ovlivňuje chuť produktu.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.153.50 (?)
12.7.2018 9:45, počet návštěv: 4451
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, vařil jsem poprvé v životě sám marmeládu z letních jablek, špendlíků a rybízu (3kg, 3kg, 1kg). Do Omiovek 0,7l, zamačkávací víčka,. Podle návodu jsem naplnil horké do sklenic, horní hranu sklenice očistil, namáčkl víčko a otočil na 5 min víčkem dolů. První sklenice OK, druhá a třetí téměř ihned po otočení odskočily víčka, marmeláda vytekla (špinavá linka, podlaha, opařená ruka). Další sklenice jsem již neotáčel. Kde jsem udělal chybu, přitáhnou se víčka bez otoření, bude se to kazit?

Připojit reakci   
   

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Registrovanýuživatel (341) - xxx.xxx.235.13 (?)
12.7.2018 9:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Otáčení sklenic je nesmysl, nevím kdo to vymyslel. Víčka mačkám přes utěrku, aby se více domáčkla.

Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.157.239 (?)
12.7.2018 10:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A i proto jedině závitovky, SPCH.

Připojit reakci
         

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


KUKY (3585) - xxx.xxx.38.136 (?)
12.7.2018 11:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pokud jste použil nějakou želírovací pomůcku, tak tam je přidaná konzervace, obvykle.
Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.124.53 (?)
14.7.2018 16:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Otočením se prožene vzduch ve sklenici přes horkou směs a zahubí se baktérie. Víčka Omnia na tohle nejsou vůbec vhodná. To je na zavařování a i tak špatně chytají. Na marmelády jsou nejlepší šroubovací: od tatarky, okurek a podobně. Ani nemusíte nic kupovat. Víčka se dají koupit náhradní v každé velikosti. Já používám již použité od tatarky sklenice i víčka. Nikdy se mi nic nezkazilo. Konzervuji Oetker 2:1, je v tom nějaký konzervant kromě pektinu.
Připojit reakci
   

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Mimmo (1535) - xxx.xxx.17.10 (?)
12.7.2018 11:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ve vzduchu pod vickem musi byt podtlak, ne pretlak. Pokud je vzduch jeste studeny, ohriva se a tlakuje. Po cca jedne minute uz ma vzduch teplotu marmelady a bude jen chladnout. V tom okamziku je mozne sklenici otocit. Vytvari se podtlak.
Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Registrovanýuživatel (341) - xxx.xxx.235.13 (?)
12.7.2018 12:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při zahřívání se vzduch roztahuje a přes víčko uniká, při chladnutí se vzduch smršťuje a víčko přitáhne ke sklenici a vznikne podtlak. Víčko vypouklé a následně prohnuté dovnitř - cvakání víček při chladnutí. Pokud sklenici otočíte nemá co přitáhnout víčko.

Připojit reakci
         

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Petr z H (195) - xxx.xxx.112.187 (?)
12.7.2018 12:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud sklenici otočíte, samozřejmě se přitáhne úplně stejně. Zjednodušeně řečeno - podtlak je řádově silnější než váha marmelády na víčku.

Připojit reakci
            

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Registrovanýuživatel (341) - xxx.xxx.235.13 (?)
12.7.2018 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A jaký teda má smysl sklenici otáčet a zbytečně přemáhat hmotnost marmelády?

Připojit reakci
               

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Petr z H (195) - xxx.xxx.112.187 (?)
12.7.2018 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"... zbytečně přemáhat..." - a že to tomu víčku vadí, taková námaha. laugh

Tradice? Protože to tak funguje? wink

1. Je ihned kontaktem s horkým obsahem sterilní celá sklenice včetně víčka zevnitř

2. Vzduch, který ve sklenici ještě je a který také obsahuje bakterie, projde horkým obsahem a zlikvidují se.

3. Kontrola, že sklenice neteče.

Samozřejmě to má smysl jen u sklenic, které se nezavařují, ale rovnou se do nich leje horký obsah.

Připojit reakci
                  

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Registrovanýuživatel (341) - xxx.xxx.235.13 (?)
12.7.2018 12:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prostě a jednoduše zbytečnost:

1) Sklenice je v celém obsahu je již přohřátá a teplota jen klesá tzn. žádná další sterializace se nekoná.

2) add - 1

3) Pokud je víčko přitáhlé - prohnuté nemůže téct.

U sklenic do kterých se leje horký obsah je to ještě větší nesmysl, protože teplota sklesá rychleji.

Připojit reakci
                     

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


jariel231 (134) - xxx.xxx.146.203 (?)
12.7.2018 13:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Za mých čtyřicet let zavařování se mi tohle nestalo. Občas něco trochu vyteklo mojí nepozorností. Problém by mohl být ve víčku, sklenici, nebo uzavírací hlavě. Prodávali se tu malá víčka či velké sklenice. Hlava může být opotřebovaná. Já například používám dvě uzavírací hlavy. Když nepomůže volnější hlava, tak použiji na dotažení těsnější hlavu. Obracení sklenic používám také. Je to taková jistota. Jde to ale i jinak. Doporučoval bych zjistit problém, aby se vám to již nestalo. K tomu jsem vám nápomocen radou.

Připojit reakci
   

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.248.179 (?)
12.7.2018 12:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sklenice se otáčet nemusí, dřív se marmelády jen povazovaly dvojitým celofánem. Při otočení se prý vysteriluje i zbylý vzduch nad marmeládou. Jenže sklenice musíte otočit dnem vzhůru až cca po 5 minutách, až chytne víčko.           Lída

Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.248.179 (?)
12.7.2018 14:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Marmelády nesteriluji, neotáčím, dělám podle téměř sto let starých receptů mé babičky bez konzervantů. Ani otevřené se nekazí, pokud do nich sahám pouze čistou neolíznutou lžičkou. Jediný ústupek dnešní době je ten, že po otevření je nechávám v lednici, protože pokud zůstanou otevřené v pokojové teplotě, za nějaký čas ztvrdnou.           Lída

Připojit reakci
   

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.234.56 (?)
12.7.2018 13:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pritlacacie viecka je asi nezmysel otacat. Dzemy robim le so zavitovymi a davam pre istotu sterilizovat este do hrnca, ked s tym je tolko roboty, tak chcem aby bola uspesnost 100 percent, ale ked nechcete sterilizovat, tak treba na pohar naplneny horucim obsahom len polozit viecko a teplo vytlaci chladny vzduch a asi po minute dotiahnut viecko. Ked sterilizujem, tak viecka uplne dotahujenm tiez az po sterilizacii aby mohol unikat vzduch. Najvacsia chyba je ked sa plni do poharov a uz posledne davky su chladne a hned sa uplne dotiahne.
Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.11.97 (?)
12.7.2018 13:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všichni mají svoji pravdu, je tu i pár nepřesností.  Víčko drží proto, že vodní pára zkondenzuje, ne proto, že studený vzduch má menší objem (to je sice pravda, ale význam to má malý). Otočením příliš horké sklenice můžeme naopak uvolnit další páru páru zvětšením hladiny a tak víčko odskočí. Zkuste naplnit sklenici vařící vodou, uzavřít ji a pak s ní zaštěrchat. Může dokonce bouchnout.
   Obracet víčka kvůli jejich sterilizaci je tradice, která asi dnes nemá smysl. V Gelfixech a Pektogelech je konzervační činidlo. Pokud děláte marmeládu bez konzervantu s menším než bezpečným obsahem cukru, je tento postup rizikový. Mezi mikroby a plísněmi je vyselektováno plno termostabilních kmenů, kterým teplota kolem 80st nevadí. Navíc taková marmeláda, pokud ji po otevření hned nezkonzumujete, se brzy zkazí i v lednici.
   Pokud dělám zavařeninu bez konzervantu a s méně cukru, plním ji do malých skleniček (na jedno otevření), které potom steriluju.

Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


KUKY (3585) - xxx.xxx.38.136 (?)
12.7.2018 13:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud používáte různé želírovací cukry, a nebo prostředky např. Dr.Oetkera, tak se otáčet nemusí, protože to je "jedovatý" dost samo o sobě a nekazí se to ani za 10 let. Bývá tam kyselina sorbová proti plísním a kvasinkám. Na bakterie nepůsobí, ale bakteriím zase nevyhovuje kyselé prostředí marmelády. Proti bakteriím a i plísním a kvasinkám se používá kyselina benzoová, ale méně, než kyselina sorbová, protože více ovlivňuje chuť produktu.

Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Mr Bigggg (2298) - xxx.xxx.173.17 (?)
12.7.2018 13:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je normální fyzika. Tření po obvodu přidělaného víčka je menší než síla vyvozená hmotností marmelády v 0,7 l sklenici a tak víčko odskočí. Já používám na džemy jen skleničky 0,3 l a nemám s tím problémy. Pokud bych používal 0,7 l, tak bych přítlak jistil plechovými skřipci, které jsou pro tyto sklenice určeny. Dávám je také na sklenice, když zavařuji kompot ve vodě, víčka používám opakovaně (10 x i více).

           Vladimír

Připojit reakci
         

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Mr Bigggg (2298) - xxx.xxx.173.17 (?)
12.7.2018 14:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě chci dodat, že dělám jen džemy, rybízovo malinový a meruňkový a marmeládu rybízovou (jen trochu na vánoční linecké). Když je dostatek jahod tak ještě jahodový, do toho dávám kvůli želírování také rybízový protlak (mám ho vždy připravený a zavařený z předcházejícího roku). Nepoužívám žádné přípravky a skleničky otáčím. S nějakým plesnivěním nemám problémy.

           Vladimír

Připojit reakci
            

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


KUKY (3585) - xxx.xxx.38.136 (?)
12.7.2018 14:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A já už nedělám žádné marmelády, džemy ani kompoty, protože to (s prominutím) pak nikdo stejně nežere a v pravidelnách několikaletých cyklech se to ze sklepa vyhazuje.

Připojit reakci
            

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.234.56 (?)
12.7.2018 17:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ja som robil ribezlovo-visnovy, visnovy, a vcera zo zltych mirabaliek, dokopy asi 25 flasticiek, s tymi dzemami je dost babracka, hlavne naoberat ribezle a rucne odkostkovat visne, gelfix je tiez dost drahy, s mirabelkovym bolo najmenej roboty
Připojit reakci
               

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Vlasta L. (39) - xxx.xxx.234.228 (?)
12.7.2018 17:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přítomní muži, nevím, kam chodíte na informace o tom, že Gelfix, ale i ostatní (Pektogel, Qintin nebo další) v klasickém složení obsahují konzervační činidla. Ani jeden z nich, čtěte složení. Pouze ty, které jsou určeny pro nižší obsah cukru. Marmelády po naplnění normálně zavařím a není žádný problém. V.L.

Připojit reakci
                  

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.11.97 (?)
12.7.2018 17:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli myslíte klasickým složením Gelfix Klasik1:1, tedy ten, kde se na kilo ovoce dává kilo cukru, tak je to možné. To je ale poměr akceptovatelný chuťově snad jen u rybízu. Jinak je to děsně přeslazené. Než tolik cukru, to raději snesu tu sorbovku.

Připojit reakci
                  

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


PP. (5354) - xxx.xxx.9.135 (?)
12.7.2018 18:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Běžně pomocné přípravky nepoužívám, dělám převážně rybíz, angrešt a ten to nepotřebuje. Ale co mi prošlo rukou několik želírovacích cukrů, v každém konzervace byla. Sklenice neotáčím, problémy nemám. Víčka vytírám slivovicí. Ale do takových kýblů jako tazatel to nedávám, používám malé skleničky převážně od jogurtů. Je to i uložením, jsou do spotřeby na chalupě, ve špajzu je zima a tma.

Připojit reakci
                     

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.234.4 (?)
13.7.2018 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mne tiez pride prehnane kilo cukru na kilo ovocia, toto nikdy robit nebudem, pouzivam gelfix 3:1, a aj tych 350 g na kilo sa mi zda dost vela.
Připojit reakci
                        

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.236.1 (?)
13.7.2018 13:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě, to pak není marmeláda, nýbrž cukrláda. V posledních letech nepoužívám žádný jiný Gelfix než 3:1. Je-li ovoce málo sladké nebo moc kyselé, přidám pár kapek stevie.
   Jediné, kde poměr 1:1 dodržuji je džem z černého rybízu zastudena (250g protlaku, 250g rozmačkaných kuliček, 500g cukru zamíchat a nalít do skleniček. Žádný Gelfix, ztuhne to samo).

Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


KUKY (3585) - xxx.xxx.38.136 (?)
12.7.2018 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, jo. V Gelfixu 1:1 sorbovka není. Vždycky jsme používali 2:1, proto mám ty mezery ve vzdělánísmiley.

Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.236.1 (?)
12.7.2018 21:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To udělátko (široký trychtýř) můžete nahradit ustřiženým vrškem PET lahve, např. od mléka.

Připojit reakci
         

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.153.50 (?)
13.7.2018 6:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všem moc děkuji za rady a zkušenosti, je jasné, že chyb nebo zbytečností jsem udělal více (možná vynechat želírovač, neotáčet, použít menší sklenice, zkontrolovat hlavu (mám kovovou nerez, která by mě měla přežít a má za sebou asi jen 60 sklenic nakládaček, otáčecí víčka - nepoznám na 100% jestli přiskočilo), zaujal mě ten trychtýřek, další můj dotaz by byl jak naléváte, aby jste nezašpinili sklenici, jen jestli ten plast vydrží tu teplotu... A překvapil mě, kolik chlapů tu zavařuje. Z těch 6 sklenic drží 4 a ty 2 opravované nedrží ani nová víčka už jsou v ledničce, budou palačinky, palačinky, palačinky... Klidný den a pěkný víkend.

Připojit reakci
            

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.199.250 (?)
13.7.2018 7:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Marmelády z vylisovaného rybízu s mírnou "nadstavbou" angreštu (má hodně pektinů) dělám léta. Nyní už používám GELFIX 1:1 a sníženou dávku cukru a všechno je OK. Sklenice otáčím ale mají šroubovací víčko. Pro Vás bych pro normální víčka doporučoval dát tam při převracení sponu. Dříve takové spony byly a víčka se ani nezamačkávaly. Ještě poznámku čím drží víčka. Samozřejmě podtlakem a to hodně velikým, který vytvoří především objemová změna obsahu tedy marmelády (u kompotů je to podobně). Ta podléhá také dilataci. Z těchto důvodů je dobré když je tam toho vzduchu co nejméně. On totiž působí dosti "pružně" a při podtlaku si stejně něco odpaří aby nastal "rovnovážný stav".

Připojit reakci
               

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.236.1 (?)
13.7.2018 8:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přichycení šroubovacích víček twist off poznáte stejně jako u omniovek. Mají vpáčený prostředek a při poklepu jinak zní. Na marmeládu mi omnioovky nepřijdou vhodné, protože po otevření sklenice se - na rozdíl od šroubovacího víčka -  nedá opět vzduchotěsně uzavřít.

..podtlakem a to hodně velikým, který vytvoří především objemová změna obsahu tedy marmelády (u kompotů je to podobně)... Z těchto důvodů je dobré když je tam toho vzduchu co nejméně.

Opak je pravdou. Objemové změny marmelády a kompotu vlivem teploty jsou minimální. Na sklenici, kde bude zavařeniny jen na dně, bude držet víčko pevněji než na úplně plné. Plyn (vzduch) má objemové změny mnohem větší. Největší má samozřejmě sytá pára, která se ochlazením změní ve zlomkové množství vody a vytvoří tak podtlak blízký vakuu.

Marmeládu z rybízu dělám zásadně bez Gelfixu. Rybíz obsahuje tolik pektinů a kyselin, že rosoluje bez problémů sám. V dobách před Gelfixem, kdy želírovací prostředky nebyly k dostání, jsem rybízový protlak používal jako želírovadlo do malinové marmelády.

Připojit reakci
                  

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.199.250 (?)
13.7.2018 9:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic ve zlém ale dovolím si nesouhlasit s tím co se týká termomechaniky plynů a kapalin. To kdyby platilo, tak topné okruhy nemusí mít expanzní nádobu. Kdyby ji neměly, tak dojde k těžké destrukci. Byl jsem svědkem za svého dojíždění do práce asi 2x "výbuchu" láhve slivovice v autobusu. Někdo něco vezl k narozeninám a ono to nepřežilo. To byl ale odér. Věc měla jednoduché vysvětlení. Vzal lahev z mrazivé komory a když se v autobusu ohřála, tak "prdla". Prázdná zašpuntovaná by to nikdy neudělala i když by se tam tlak určtě zvýšil.

Připojit reakci
                     

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.236.1 (?)
13.7.2018 10:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To mícháte dvě různé věci. Kapalina je nestlačitelná, takže i když se teplem roztáhne jen maličko, objem láhve se zvětší. Sklenice se neumí roztáhnout, tedy praskne nebo vyletí špunt. Plyn, i když se rozpíná podstatně víc, se v uzavřeném prostoru snadno stlačí. Jeho přetlak není tak velký, aby roztrhl láhev.
   Expanzní nádoby jsou kvůli témuž. I malé zvětšení objemu by roztrhlo rigidní potrubí.
   Lze udělat malý pokus. Nalejte do sklenice horkou vodu a udělejte si značku kam sahá hladina. Pak nechte vodu vychladnout. Pokud pokus provedete na litrové láhvi s úzkým hrdlem, hladina v hrdle klesne asi o 4 centimetry. Když ho uděláte v pivním půllitru nebo zavařovací sklenici, pokles bude téměř neznatelný.
  Líh (slivovice) se rozpíná víc než voda.

Připojit reakci
   

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Standa_HK_ (993) - xxx.xxx.248.187 (?)
14.7.2018 0:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak jsem si přečetl celou diskuzi a konstatuji, že jediný kdo má pravdu je pan doktor Vysloužil.

Tomu jevu se říká skrytý var a jde o to, že k jeho aktivci dojde právě za podtlaku a současného uvedení kapaliny do pohybu.

Technologie s otáčením skleniček je používaná u džemů bez konzervace. Je potřeba používat víčka se závitem, džem před zahájením plnění přeměřit teploměrem (80-85°C) a skleničky dle potřeby mít předehřáté (40-50°C). Po naplnění skleničku nejprve zavřete a postavte normálně. Pak naplňte další, zavřete, postavte normálně, uchopte předchozí a otočte,... Pokud máte Omnia víčka, je lepší sklenice neotáčet, naskládat je na plech a po naplnění všech to dát do trouby zasterilovat.

Pak byla ještě technologie s celofánem, kdy pro úsporu konzervantů se desinfikoval pouze povrch/hladinka naplněné sklenice, povázalo celofánem a přikrylo polštářem.

SfK.

Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Mr Bigggg (2298) - xxx.xxx.173.17 (?)
14.7.2018 5:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná, že pan doktor Vysloužil má pravdu, musím přiznat, že jsem jeho příspěvky detailně nestudoval. Teorie o skrytém varu, měření teploty nalévaného džemu a nějaké předehřívání skleniček mne nezajímá. Já to dělám čtyřicet let jednoduše. Jakmile zjistím, že marmeláda ev. džem už želírují, tak hrnec oddělám z ohně a ihned skleničky naplním. Zavíčkuji a otočím. Po nějaké době je vrátím do původní podoby, aby nebylo víčko zapatlané od marmelády. Dnes používám většinou víčka se závitem, dříve to byly normální víčka Omnia, tehdy víčka se závitem nebyly. S nějakým kažením marmelád žádné problémy nemám, vždyť marmeládu nalévám horkou, teplota je podstatně vyšší než pasterační.

           Vladimír

Připojit reakci
      

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Registrovanýuživatel (341) - xxx.xxx.218.212 (?)
14.7.2018 6:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohu se zeptat kde se vezme ten "skrytý var" když džem má teplotu 85°C a sklenička 50°C?

Připojit reakci
         

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.199.250 (?)
14.7.2018 7:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Každé snižování tlaku směrem k podtlaku posouvá bod varu až třeba k pokojové teplotě. V Himalájích vře voda už při 75°C a fazole se tam těžko vaří. Nicméně každý kdo má doma plastovou stříkačku, tak si var za pokojové teploty na chvíli může udělat. Natáhne si do poloviny stříkačky vodu a pak ucpe náústek stříkačky a zatáhne za píst a voda na chvíli se uvede do "varu".

Připojit reakci
            

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Mr Bigggg (2298) - xxx.xxx.173.17 (?)
14.7.2018 7:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat těch co používají Gelfix 3 1. Co je výsledným produktem po 6 minutách vaření? Povidlí, marmeláda, džem nebo jen ovocný rosol?

           Vladimír

Připojit reakci
               

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


PP. (5354) - xxx.xxx.9.135 (?)
14.7.2018 8:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělal jsem třešňovou marmeládu (džem) s želírovacím cukrem. Výsledkem je prostě džem "normální džemové" konzistence. Docela dobrý, přidal jsem pár višní. Bez pektinu by to netuhlo.

Připojit reakci
               

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.7.2018 12:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat těch co používají Gelfix 3 1. Co je výsledným produktem po 6 minutách vaření? Povidlí, marmeláda, džem nebo jen ovocný rosol?

Trefil jste hřebík na hlavičku, pane Vladimíre. Nejde jen o Gelfix 3:1, ale o všechny želírovací přípravky, protože se všemi se marmeláda vaří jen 5 minut.
    Jak tomu budeme říkat, je dočista jedno. Povidlí v žádném případě, nejblíž pravdě je ten ovocný rosol. V mládí - až do poloviny 90. let jsme vařili marmeládu tak, že z kila ovocného protlaku bylo tak půl kila marmelády a to se tam ještě dával cukr. Když jste ji dali do buchet, natřeli na linecká kolečka, zůstala stejná, vydržela věčně. Marmelády s Gelfixem jsou geniální ve dvou směrech.
1. Máte ji za 10 minut hotovou, bez rizika připálení hrnce, bez dlouhého míchání. Zavařenina má krásnou barvu jako ovoce, stejně tak voní, nehnědne.
2. Z kila ovoce a půl kila cukru (2:1) máte kilo a půl zavařeniny. Zejména u dražšího ovoce (maliny, borůvky, brusinky) je to úžasný výsledek. 
   A tak jsme všichni přestali vařit klasické džemy a marmelády a vrhli se na ty gelfixové rychlovkové šmakulády. Ovšem jediné, co se s nimi dá dělat je namazat je na chleba, na palačinku, přidat do zmrzliny. To není tak málo, takže se to vyplatí. Když však takovou marmeládou naplníte těsto na buchty, při pečení vyteče. Když s ní natřete vánoční cukroví, vpije se do pečiva. Tím, že marmelády je nakonec víc než původní suroviny, ovocná chuť není skoncentrovaná jako dřív, nýbrž spíš rozředěná. 
    Před 25 lety jsem uměl uvařit marmeládu z jakéhokoli ovoce, bez přidaného pektinu, pro diabetiky dokonce i bez cukru. Pouhým rychlým odparem v tenoučké vrstvě. Chce to mít širokou teflonovou pánev a vařit po jedné naběračce - za pár vteřin na horké pánvi ovocný protlak zhoustne a nestihne ztratit ovocnou vůni a barvu. Chce to čas, dá to práci, nakonec i s úklidem kuchyně.
   Dnešní doba si ale žádá Gelfix.frown

Připojit reakci
                  

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


PP. (5354) - xxx.xxx.9.135 (?)
14.7.2018 15:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když je ta okurková sezóna, probrat mrmelády se hodí. MV má jistě v mnohém pravdu. Já (u nás) vaříme starým postupem s odparem rybízy a angrešt. Rybízovou aromatizujeme malinami a stačí to. Sladím víceméně podle chuti, kilo na kilo je maximální horní hranice spíš vyjímečně. Obvykle jsou trvanlivé, děláme množství na rok spotřeby. Uložené ve tmě a chladu se nekazí. Mají výhodu, že přece jen odparem je tam víc ovocného podílu, není to jen ten obarvený rosol a absence jakékoliv chemie je snad taky přínos. Ve většině ovoce je vody hodně a myslím, že je vhodné se části zbavit. Ostatní ovoce děláme do marmelád jen příležitostně. Tam pak pektinové přípravky používám v jakési kombinované technice, napřed krátce odpařit a pak dokončit. Nemáme velkou spotřebu, ostatně tyhle sladké pomazánky taky obecně nejsou žádná dieta.

Připojit reakci
                     

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.7.2018 15:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já tak dělám už jen rybízovou marmeládu - hlavně na linecké cukroví. Ale potřeba je jí tak málo, že než špinit nádobí, nevím, jestli není lepší ji koupit v obchodě. "Ano, až tak hluboko jsem klesla".
   Jinak hustší dřem lze udělat i z předsušených plodů, tedy z rybízu asi ne, spíš z peckového ovoce.

Připojit reakci
                        

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Mr Bigggg (2298) - xxx.xxx.173.17 (?)
14.7.2018 16:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já dělám bez pektinu meruňkový džem a malinovo rybízovou marmeládu (půl na půl). Hlavní spotřebitelem je dcera a vnučka. Dcera jí meruňkovou jen tak a vnučce ji dává do bílého jogurtu. Přeci jen do toho jogurtu by asi ten rosol nebyl tak dobrý. My doma s manželkou používáme pouze na palačinky a vdolky. Na výraznou chuť jsme zvyklí a nehodlám to nijak měnit. Množství dělám podle toho kolik mám ovoce, letos jen osm skleniček 0,3 l malinovo rybízového (maliny zaschly a rybíz pomalu bez užitku opadává). Zato meruňkových jsem udělal 35 skleniček a kdyby mně to manželka nezakázala, tak bych pokračoval. Proč? Nevím jak to bude příští rok s meruňkami a kupovat meruňky za čtyřicet korun abych udělal pár marmelád, to by mně mohlo ohrát.

           Vladimír

Připojit reakci
                  

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


host - xxx.xxx.234.92 (?)
14.7.2018 16:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tu si treba hlavne ujasnit co je dzem, marmelada, lekvar. Klasicky dzem sa praveze vari kratko a pridava sa pektín(gelfix, quitin), maju byt viditelne aj kusky ovocia, je urceny hlavne na pecivo. Ked sa odparovanim redukuje na 1/3 obsahu bez cukru tak to je lekvar, ten je urcite zdravsi, ale zas nikomu sa to dnes nechce odparovat cely den
Připojit reakci
                     

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Mr Bigggg (2298) - xxx.xxx.173.17 (?)
14.7.2018 18:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Džem se od marmelády liší tím, že v džemu jsou viditelné kousky ovoce a většinou se nezahušťuje tolik jako marmeláda. Že by se musel používat Gelfix, to je jen vaše domněnka. 

           Vladimír

Připojit reakci
                        

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


vyslouzil (16609) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.7.2018 19:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samotřejmě. Džemy se vyráběly dávno před tím, než byly nějaké pektiny na trhu.

Připojit reakci
            

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Registrovanýuživatel (341) - xxx.xxx.218.212 (?)
14.7.2018 7:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nesmysl, zatím to nechám bez vysvětlení a zeptám se jaký je rozdíl v podtlaku a "utajeném varu" když sklenici postavím normálně nebo otočím.

Připojit reakci
               

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


PP. (5354) - xxx.xxx.9.135 (?)
14.7.2018 8:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli myslíte nesmyslem fyzikální jev, jste velký reformátor tedy.

Připojit reakci
               

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Standa_HK_ (993) - xxx.xxx.248.187 (?)
14.7.2018 8:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Strýček Google Vám to řekne přesněji, ale v principu jde o to, že ve skleničce může klesnout tlak pod hodnotu, která odpovídá teplotě varu (při daném tlaku) dané kapaliny, ale dokud je kapalina v klidu, tak se var ve formě uvolňování bublinek páry nekoná. Ale jakmile dáte nějaký impulz, tak se var spustí o to intenzivněji a proto čato i tak, že nový tlak par je větší než ten původní, při kterém byly sklenice víčkovány.

Jinak podtlakový stupeň moderních parních turbin pracují s teplotami i kolem 20-18°C, kdy je v kondenzátoru téměř vakuum. Od doby, kdy se takovéto technologie používají není výroba teplárenského tepla v elektrárnách využitím tepelné ztráty, ale pouze alternativní ekonomickou aktivitou (třístupňovou turbínu v zimě mohou využívat pouze jako dvoustupňovou).

SfK.

Připojit reakci
                  

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Registrovanýuživatel (341) - xxx.xxx.218.212 (?)
14.7.2018 9:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jestli myslíte "Utajený var" na Wiki tak argumentujete něčím co se zavařováním nesouvisí. Teplota marmelády je 85C sklenice, pokud je někdo předehřeje tak 40C, při styku teplota klesá a vzniká podtlak - větší objem vs. menší objem. TEČKA Což vůbec nesouvisí s mým argumentem, že otáčet sklenice je nesmysl!!!

BTW: Zkuste turbinářům doporučit marmeládu, třeba zvýšíte účinnost. laugh

Připojit reakci
            

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Mimmo (1535) - xxx.xxx.91.93 (?)
14.7.2018 8:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při skrytém varu (týká se jen velmi čistých látek-ne marmelády) není teplota nižší než bod varu, ale chybí iniciátor, na kterém se tvoří bublinky. A stačí zrnko prachu nebo rybízová pecička a je to tady...

V našem případě dochází ve sklenici k přetlaku (bod varu se zvýší), proto kapalina vystříkne. Vytlačuje ji expandující plynná fáze, která se prudce ohřála otočením lahve a probubláním přes mnohem teplejší kapalinu.

Protože mi to určitě nevěříte, pokusím se alespoň odpovědět na dotaz zadavatele. Tam se shodneme.

"Kde jsem udělal chybu?"  Otočil jste sklenici příliš brzy.

Připojit reakci
               

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


Standa_HK_ (993) - xxx.xxx.248.187 (?)
14.7.2018 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sklenici můžete otáčet v době, kdy ještě nevznikl podtlak pod úroveň bodu varu džemu a nebo až poté, kdy se teploty a tlak vyrovnaly tak, že hystereze jevu nevyvolá prudký var.

Závitová víčka mají tu výhodu, že případný nvznik varu ustojí po dobu než pomine a vznikne opět podtlak.

SfK.

Připojit reakci
         

Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče


PP. (5354) - xxx.xxx.9.135 (?)
14.7.2018 8:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Varem se v tomto případě rozumí prudká přeměna vody v páru. Ne var ve smyslu kdy voda má sto stupňů. Využívá se toho při průmyslové přípravě džemů, kdy se "vaří" při sníženém tlaku a voda se tak rychle odpaří.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče5314.7.20184452
Některé nakládačky po zavaření mají zelený pásek512.7.2018561
Využití letních jablek812.7.20189777
Mrkev zavařování2116.9.201737934
Omáčka na špagety 630.8.20172111
Odšťavňovač na rybíz - protlak185.8.201723630
Jak odstranit zápach z víček od okurek1324.7.20176219
Twist Off2318.3.201722198
Calamada skysla1516.10.20165108
Zkušenost se zavařováním v automatickém hrnci 61.10.20163602
Botulotox89.9.20163030
Lečo zavařené a zkažené301.9.201675714
Plíseň zavařeniny345.8.201620079
Zelerovy list424.10.20152036
Povidla318.9.20152052
Odstranění lepidla413.6.20153429
Jahododový džem, zabudli sme preklopit sklenice naspat610.6.20152880
Dýně729.10.20145350
Džem z višni - odkôstkovanie3226.8.201424613
Recept na zavaření červené řepy (aby nezkvasila)389.8.201435343
Povidla nejen ze švestek138.8.201310656
Hořká zavařená rajčata123.3.20137419
Sterilovaná červená řepa na boršč214.12.20124849
Fazolové lusky - zavařování929.7.201223682
Kompoty 1017.9.201013545
Marmelada z broskvi68.8.200913630
Další diskuze na téma Zavařování najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy12:38
Dehtování14.10.2018
Jak uchovat hotový kvas11.10.2018
Jak uchovat hotový kvas10.10.2018
Jak uchovat hotový kvas9.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů