Modrá skalice ano či ne?



host - 234.158 (?)
6.5.2011 12:25

V roce 2002 po povodních jsem viděl účinky použití modré skalice v doporučeném množství (!) na zaplavené venkovní veřejné koupaliště. Po ohromujícím výsledku po 3 dnech jsem pochopil, že modrá skalice do mého bazénu nepatří.

Pro toho koho by to zajímalo několik fakt z výše uvedeného čištění:

- koupaliště bylo kompletně zaplaveno labskou vodou po dobu cca 3 týdnů

- než se po povodni vyčistili věci potřebnější než koupaliště, voda v koupališti neuvěřitelně páchla a byla tmavě hněda, prostě břečka

- použití modré skalice byl jen pokus co to s vodou bez zapojené filtrace (ta byla povodní kompletně zničena) jen pomocí cirkulace hasičského čerpadla dokáže

- použilo se starší balení modré skalice pro bazény, v tomto koupališti se v tu dobu určitě nepoužívalo (dokonce si myslím, že už bylo použití modré skalice v té době pro veřejné bazény zakázáno, ale to nevím jistě). Použilo se doporučené dávkování na obalu, rozhodně se nepřekročilo

- výsledkem po 3 dnech trvale zapnutého cirkulačního čerpadla a 2 dnech s vypnutým čerpadlem (kvůli usazovení kalu na dno) byla nepáchnoucí, průhledná voda se zeleno modrým nádechem. Prostě neuvěřitelné, i hasiči co nám půjčovali čerpadlo nečekali takový výsledek.

- "vyčistěná" voda se nakonec stejně vyčerpala (s tím se počítalo od začátku) a vyvezlo se bahno ze dna, koupaliště se ještě několik týdnů čistilo, ale ten rok se už nenapouštělo.

Po tomto použití modré skalice bych si takové svinstvo do bazénu nikdy nedal.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
                     
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 7.50 (?), 25.7.2010 23:25

Dobrý večer Alí,

nestačím se divit, a kdybych neznal Vaše předchozí příspěvky, řekl bych, že žijete v ideálním (bazénovém) světě. Trochu postrádám shovívavost a větší nadhled (vzpomeňte třeba diskuzi o DDT…)

S řadou Vašich argumentů souhlasím, něco bych posunul ještě dále – byl jsem velmi zaražen, když jsem před lety objevil trichlorisokyanurovou kyselinu v bazénových tabletách, je to organické činidlo, silné oxidovadlo, které snadno exploduje.

Z literatury je znám případ požáru fabriky, která tuhle látku vyráběla (Státy, MA), musela nastoupit armáda a evakuovat snad 5000 lidí (nebo domácností?).

Je ostudou, že zakazujeme např.toluen, ale pyrotechniku a chlorovací tablety koupíte na každém rohu…

Na druhou stranu, tahle sloučenina jednoduše a spolehlivě udržuje hladinku chloru v roztoku, což kapalný chlornan (nebo žluté Savo) nedokáže…

Tuhle diskuzi už delší dobu moc nesleduju a rozhodně nejsem nadšen z toho, když si lidi při dávkování skalice (evidentně) pletou gramy a dekagramy, nicméně vy tady zmiňujete jednostranně pouze zdravotní rizika reziduí mědi. Silně alergenni však bude i pěkně vykvetlý bazén a je zřejmé, že řada bazénářů tento problém má/měla a trocha skalice (ne 10 deka na kubík) jim problém pomohla eliminovat.

Rád bych Vám také připomněl, že reakcí chloru s přirozenými složkami vody (obé je i ve vašem ideálním světě) vzniká spousta dráždivých a kancerogenních organických látek, jejichž alergenní potenciál bude srovnatelný s rezidui měďnatých iontů (věřte mi, haloformová reakce byla dlouhá léta objektem mého zájmu).

Citace Metodického pokynu MŽP mě fakt dostala – zajisté víte, že se jedná o (poměrně starou) pomůcku geologů a hydrogeologů, která byla používána při hodnocení míry kontaminace půd a spodních vod, nejde tedy o hygienickou vyhlášku

Na závěr off topic: i já mám spoustu důvodů tvrdit „že země, ve které žijeme, není civilizovaná“. Nemám však důvod si toto myslit o hygienických předpisech –zejména těch původně českých, z dob před- nebo těsně po-revolučních – bývaly totiž daleko tvrdší, nežli ty dnešní, euro – namátkou třeba berylium nebo chloroform v pitné vodě nebo bakterka ve vodě balené – západní firmy z "civilizovaných zemí",  které k nám po roce 89 přicházely, se leckdy nestačily divit, co vše tady musí-na rozdíl od své domoviny-  splňovat…..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 26.7.2010 0:12

Díky za reakci Tomáši, mohu s Vámi jen ve všem souhlasit, máte naprostou pravdu, že nežijeme v ideálním světě. Úvodem Vám musím poděkovat, pobavil jsem se při Vaší zmínce o explozivních vlastnostech isokyanurové kyseliny. Sám jsem to nechtěl paranoidně uvádět. Je to samozřejmě úsměvné, žijeme ve světě, kde si nemůžete koupit bez prolustrování pytel dusičného hnojiva a jiné, nebezpečnější chemikálie nakoupíte   zcela bez problémů. Je to tím, že jejich nebezpečnost neurčují odborníci, ale politická korektnost. (sám jsem nepřítel většiny restrikcí, nejdná li se vyloženě o vojenský materiál, myslím, že motivovaný laik si ve vědecké knihovně s restrikcemi poradí za dopoledne)

  Jen jsem chěl upozornit na možnost minimalizace použití chemie. Savo jsem uvedl s trochou nadsázky, chlornan sodný je samozřejmě dostupný v roztoku za pár šupů, spíš si myslím že nejmenší balení (10l) až moc velké.

S trochou nadsázky lze říci, že člověk udrží řasy na uzdě s roztokem kyseliny sírovky pro udržení Ph a kanystříkem chornanu sodného.

S chlorovými sloučeninami máte opět pravdu, nejsou bez rizik,  přiznám se, že jsem se nevěnoval problematice derivátů chlóru v souvislosti s atopiemi, nicméně pokud vyjdeme z odborné literatury a klinické zkušenosti, nebudu s Vámi souhlasit,  v expozicích u kterých se můžeme v bazénech setkat jsou soli mědi rizikovější.

Pokud se vrátíme k minimalizaci chemie v bazénech, tak aby udržovala vodu čistou a nejméně škodila, je nejhorší to, že pokud se podívám po okolí, nikdo s ní nepracuje tak, že by volil skalici, nebo chlorové tablety, nebo chlor šok. Většina uživatelů láduje do bazénů všechnu dostupnou chemii, podle nálady, rady souseda, nebo Přemka v Receptáři. O dávkování vůbec nemluvím..:-) To mi Tomáši hlava nebere.  Jistě mi rozumíte, pouze považuji za racionální používat co nejméně chemie. U isokyanurových derivátů skutečně nechápu, proč je ládovat do bazénu, když nejsou s trochou nadsázky (v tomto případě) v podstatě ničím jiným, než nosným vehikulem pro chlor.  

Píšeme ve zkratkách, normu o odpadních vodách a kontaminacích jsem uváděl úmyslně, není až tak nesmyslně přemrštěná, v podstatě vychází z faktu, že při koncentacích 0,7-1mg/l je jakákoli přírodní vodní nádrž zcela bez života.

Souhlasím s Vámi, že naše normy bývaly často více než hypertrofické, co se týče laické bazénové chemie,  mám pocit, že se jedná o typickou výjimku potvrzující pravidlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 48.22 (?), 24.5.2011 11:38

Ako laik normálne dostávam strach z tejto argumentácie. V podstate to tak vyzerá že vstup do bazéna je dobre že nie veľkým zdravotným rizikom. Asi to prestanem aj čítať lebo už vidím v bazéne plávať karcinogény a všetky nebezpečné látky. Ja teda dávam Savo cca raz za 5 dní podľa doporučeneho dávkovania. Ako základ mám UV lampu. Tak neviem, ale Savo sa bežne dáva aj do pitnej vody a do 30 minút by sa malo odpariť... Takže ako je to s tým Savom? Áno či nie? Alebo čo namiesto toho? A posledná otázka - je lepšie dať to tam naraz podľa doporučenej dávky napr. 1x za týždeň alebo to radšej rozložiť na 7 dní a dať 1/7 každý deň?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 8.42 (?), 6.8.2010 9:30

Cituji-Jen tak mimochodem-tato úprava vody je v celém civilizovaném světě ve veřejných bazénech a je zakázáno i prodávat jakékoli prostředky na bázi modré skalice pro úpravu vody v bazénech soukromníků???Co to je za nesmysl?Vy asi budete placen prodejci bazénové chemie, že?Jen tak mimochodem-na každém balení modré skalice je napsáno, jak se má dávkovat, mimo jiné i do bazénů.A kňourání ostatních chytráků, že se budou postupem času koupat jen v modrý skalici, protože se nevypařuje a bla, bla,bla a zůstává v bazénu, je další nesmysl.Při vločkování se z bazénu odstraní.A jen tak mimochodem-zde uváděné produkty jsou nepochybně drahé, stejně jako produkty které nabízejí ostatní prodejci.Zkuste si (kdokoliv na této stránce)spočítat, kolik chemie(třeba zrovna zmiňované v předchozím, reklamně zaměřeném příspěvku)by se muselo dávat, do bazénu v Karlových Varech(nebo třeba v Podolí),když by se změnilo např.PH?Tyhle bazény mají setsakra víc kubíků vody, než nejběžnější bazény-15ti kubíkové.To by tam tu chemii museli sypat nakladačem z kamiónů.O ceně vstupenky nemluvě.
Jsem zvědavej, jakým blábolem odpovíte.Tím spíš, že jste si vybral přezdívku podle psychopatického, sadistického masového vraha, takže Vaše rady budou spíš návodem, jak HODNĚ zaplatit a pak se rozpustit.

Jen tak mimochodem-Ph mínus se dá koupit za 44kč/1kg s dph, nebo třeba vločkovač za 29kč/1kg a tak podobně.

A nedá mi to, ale daleko lepší, než si kupovat stále dokola nepřesné kapkové, nebo tabletové testery, je lepší si koupit digitální(ceny kolem 900,-)který máte napořád, akorát do něj jednou za čas koupíte kalibrační roztok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.158 (?), 6.5.2011 12:25

V roce 2002 po povodních jsem viděl účinky použití modré skalice v doporučeném množství (!) na zaplavené venkovní veřejné koupaliště. Po ohromujícím výsledku po 3 dnech jsem pochopil, že modrá skalice do mého bazénu nepatří.

Pro toho koho by to zajímalo několik fakt z výše uvedeného čištění:

- koupaliště bylo kompletně zaplaveno labskou vodou po dobu cca 3 týdnů

- než se po povodni vyčistili věci potřebnější než koupaliště, voda v koupališti neuvěřitelně páchla a byla tmavě hněda, prostě břečka

- použití modré skalice byl jen pokus co to s vodou bez zapojené filtrace (ta byla povodní kompletně zničena) jen pomocí cirkulace hasičského čerpadla dokáže

- použilo se starší balení modré skalice pro bazény, v tomto koupališti se v tu dobu určitě nepoužívalo (dokonce si myslím, že už bylo použití modré skalice v té době pro veřejné bazény zakázáno, ale to nevím jistě). Použilo se doporučené dávkování na obalu, rozhodně se nepřekročilo

- výsledkem po 3 dnech trvale zapnutého cirkulačního čerpadla a 2 dnech s vypnutým čerpadlem (kvůli usazovení kalu na dno) byla nepáchnoucí, průhledná voda se zeleno modrým nádechem. Prostě neuvěřitelné, i hasiči co nám půjčovali čerpadlo nečekali takový výsledek.

- "vyčistěná" voda se nakonec stejně vyčerpala (s tím se počítalo od začátku) a vyvezlo se bahno ze dna, koupaliště se ještě několik týdnů čistilo, ale ten rok se už nenapouštělo.

Po tomto použití modré skalice bych si takové svinstvo do bazénu nikdy nedal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 147.92 (?), 25.5.2011 22:22

Nestíhám se divit :-) skalice není nikdy dost

No já po doporučený známého zkouším!!! do kruhového bazénku aplikovat sůl a pouze PH zvyšovat krystalovou sodou. On to tak dělá 8 let a má vodů krásně čistou (neni průzračně nepřirozeně křišťálová, modrozelená... dno a stěny musí samozřejmě čistit, filtraci používat...) Má s tímto způsobem někdo zkušenost? On má 20m3 bazén a na tohle množství přidává 130kg soli. I tak je slanost nesrovnatelně nižší oproti jakémukoliv moři a čistá voda se drží. Sůl podle mého nemůže v této koncentraci ublížit ani dětem, pravidelně je se školkou voděj do solný jeskyně... já 4m2 prcka napustil jeden den načito a druhej den jsem vypouštěl humus do kanálu. Pak jsem to napustil + 30kg soli a ejhle, až na zrzavý nečistoty na dně slušný. Jen ještě nevím, jakou koncentraci sody použít pro zvýšení PH, protože podle kapkovýho měřiče kyselosti s rozsahem od 6-8 jsem suveréně mimo stupnici :-(rezavý částečky na dně usazený se daj bez problémů vysát

díky

aendy@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 12.162 (?), 11.6.2011 17:26

Dobrý den pánové bazénáři.

Pročetl sem celou tuhle vášnivou debatu a dospěl sem k jednomu: savo a modrá skalice je zřejmě nejlepší, totéž si myslí i mé široké okolí, nevím jak je to v jiných okresech (krajích) ale pokud je skalice tak extrémně jedovatá tak brzo vymřou severní čechy.

Mám ale jednu otázku: pokud vlezu do bazénu a mé tělo absorbuje měď rozpuštěnou ve vodě, tak se v té vodě úpostupně snižuje koncentrace a po pár vykoupýáních je skalice tu a tam a jedovaté to není :)

Už to takhle pár let dělám, dělal to takhle i můj otec, praktikujem to cca13 let, pořád ve stejném bazénu a doktoři stále nic nezjistily, nevím jak je to rychlé s tou otravou, ale kdo by tu chtěl být věčně? Na něco se umřít musí a jestli to bude v 90, nebo v 80 to už takový rozdíl není a mě to za tu čistou, nezapáchající vodu a bez bakterií ze kterých měla moje přítelkyně neustále nějaké problémy stojí.

Mějte se pěkně a přeji všem čistou vodičku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 57.132 (?), 11.6.2011 22:14

Dobrý den, přečetla jsem snad vsechny příspěvky až mi jde z toho hlava kolem a ted nevím jak začít. Koupili jsme si na malou zahrádku bazen s kartušovou filtraci o objemu asi 2400 l a ješte jsme ho nepostavili. Bohuzel tam nemáme pitnou vodu, ale teče jen užitková voda z rybníku která není čistá. Poradi mi někdo s čím je nejlepší začít aby se voda nějak vyčistila a pak jaká chemie je dostačující a zda je nutné pořídit pískovou filtraci? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 73.3 (?), 11.6.2011 22:41
Kartušová filtrace je sice levná, ale provoz je drahý a koupí pískové rozhodně chybu neuděláte. Jestli je voda z rybníku, tak to je problém. Obsahuje hodně dusíku a fosforu a to je pro řasy a podobnou "havět" skvělý příbytek. Nemusí to být pravidlem (záleží na poloze rybníku a kdy byl naposledy čištěn), ale je to dosti pravděpodobné. Zkusil bych standardní ošetření (je tu několikrát popsané) a pak uvidíte.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 235.62 (?), 5.4.2012 16:01

Prečítal som si toto len tak pre zaujímavosť.No a práve týmto problémom som sa chcel vyhnúť a preto som išiel do biobazénu, áno trochu som sa toho bál ale teraz po štyroch rokoch si myslým že to bolo to najlepšie čo som mohol urobiť pre svoje deti. Jednoduchá a lacná udržba a úplne bez akýchkolvek chemikálií. Ked si pri plávaní uvedomujem ako voda vonia sviežosťou tak sa len pousmejem nad problémami ktoré tu riešite. A pritom je to také jednoduché a dá sa to aplikovať na každý bazén.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika