Modrá skalice ano či ne?
|
|
 |
 |
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?) 26.7.2010 0:12
Díky za reakci Tomáši, mohu s Vámi jen ve všem souhlasit, máte naprostou pravdu, že nežijeme v ideálním světě. Úvodem Vám musím poděkovat, pobavil jsem se při Vaší zmínce o explozivních vlastnostech isokyanurové kyseliny. Sám jsem to nechtěl paranoidně uvádět. Je to samozřejmě úsměvné, žijeme ve světě, kde si nemůžete koupit bez prolustrování pytel dusičného hnojiva a jiné, nebezpečnější chemikálie nakoupíte zcela bez problémů. Je to tím, že jejich nebezpečnost neurčují odborníci, ale politická korektnost. (sám jsem nepřítel většiny restrikcí, nejdná li se vyloženě o vojenský materiál, myslím, že motivovaný laik si ve vědecké knihovně s restrikcemi poradí za dopoledne)
Jen jsem chěl upozornit na možnost minimalizace použití chemie. Savo jsem uvedl s trochou nadsázky, chlornan sodný je samozřejmě dostupný v roztoku za pár šupů, spíš si myslím že nejmenší balení (10l) až moc velké.
S trochou nadsázky lze říci, že člověk udrží řasy na uzdě s roztokem kyseliny sírovky pro udržení Ph a kanystříkem chornanu sodného.
S chlorovými sloučeninami máte opět pravdu, nejsou bez rizik, přiznám se, že jsem se nevěnoval problematice derivátů chlóru v souvislosti s atopiemi, nicméně pokud vyjdeme z odborné literatury a klinické zkušenosti, nebudu s Vámi souhlasit, v expozicích u kterých se můžeme v bazénech setkat jsou soli mědi rizikovější.
Pokud se vrátíme k minimalizaci chemie v bazénech, tak aby udržovala vodu čistou a nejméně škodila, je nejhorší to, že pokud se podívám po okolí, nikdo s ní nepracuje tak, že by volil skalici, nebo chlorové tablety, nebo chlor šok. Většina uživatelů láduje do bazénů všechnu dostupnou chemii, podle nálady, rady souseda, nebo Přemka v Receptáři. O dávkování vůbec nemluvím..:-) To mi Tomáši hlava nebere. Jistě mi rozumíte, pouze považuji za racionální používat co nejméně chemie. U isokyanurových derivátů skutečně nechápu, proč je ládovat do bazénu, když nejsou s trochou nadsázky (v tomto případě) v podstatě ničím jiným, než nosným vehikulem pro chlor.
Píšeme ve zkratkách, normu o odpadních vodách a kontaminacích jsem uváděl úmyslně, není až tak nesmyslně přemrštěná, v podstatě vychází z faktu, že při koncentacích 0,7-1mg/l je jakákoli přírodní vodní nádrž zcela bez života.
Souhlasím s Vámi, že naše normy bývaly často více než hypertrofické, co se týče laické bazénové chemie, mám pocit, že se jedná o typickou výjimku potvrzující pravidlo.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?), 24.7.2010 13:38
Nesmál jsem se Vám za použití zkratky IMHO, ale za její význam (IMHO =podle mého SKROMNÉHO názoru), který má v kontextu Vašich argumentů již poměrně zábavný rozměr.
Nemáte pravdu - isokyanurové deriváty jsou snadno nahraditelné (i v laické praxi) chlornanem sodným v tekuté, nebo stabilizované formě. Jediný problém je v tom, že prostě prodejní síť je najetá na vidlácké user friendly zavedené pomůcky pro údržbu bazénů a proč tedy něco měnit? Nicméně malý objem Sava umožní citlivě dávkovat chlornan sodný...Navíc, proč by prodavač bazénové chemie doporučoval koupit savo, když je ve srovnání s chlorovými tabletami neuvěřitelně levné?
Galvanická chlorace je jen pouze marketingová záležitost - reakcí vzniká již zmíněný chlornan sodný. Skutečnou a jedinou a nezanedbatelnou výhodou je u těchto jednotek fakt, že chlornanu sodného vzniká přiměřené množství a bazén s nimi rozhodně nepředávkujete.
Chlor samotný je rozhodně menší zlo, než chlorové isokyuranáty. s rozumným přístupem lze pracovat s minimálními koncenracemi. Na rozdíl od isokyanurových derivátů se chlor ve vodě nekumuluje.
S denní dávkou mědi jste evidentně sáhl po první informaci googla :-)) doporučené denní dávky mědi se v humánní medicíně neuvádí rigidně.
děti do 8 let 0,2-0,6 mg
děti nad 8 let 0,8 mg
ženy 1,5 mg
muži a těhotné ženy max. 2 mg
kojící ženy 1,8-2,2 mg
přičem přijímaná měď je ve formě organických sloučenin v potravě a nikoli agresivní soli Cu...
Argumentace o toxických hladinách z hlediska akutní intoxikace ála ohraná gramofonová deska nejsou na místě, rozpuspustné soli mědi jako senzibilizační a iritační chemikálie skvěle fungují i ve zlomkových koncentracích, a tedy i v koncentracích o několik řádů nižších. Jen tak mimochodem - děti, zvláště malé jsou navíc podstatně citlivější než dospělí, rozdíl se uvádí ve srovnání s dospělým jako ŘÁDOVÝ.
Jen pro pořádek je zajímavé podívat se například na limity pro podzemní vodu podle Metodického pokynu MŽP ČR pro měď (uváděné koncentrace jsou vztažené na 1litr vody):
A = 20 µg tj.0,02 mg
B = 200 µg tj. 0,2 mg
C = 500µg. tj. 0,5 mg
Překročení limitů kategorie A v podzemních vodách se posuzuje jako znečištění příslušné složky životního prostředí vyjma oblastí s přirozeným vyšším obsahem sledovaných látek.
B se posuzuje jako znečištění, které může mít negativní vliv na zdraví člověka a jednotlivé složky životního prostředí a které vyžaduje další opatření.
C představuje znečištění, které může znamenat významné riziko ohrožení zdraví člověka a složek životního prostředí.Překročení limitu C zároveň vyžaduje dekontaminaci území pro daný účel.
Odpadní vody a Cu.
Přípustný emisní limit pro průmyslové odpadní vody podle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 61/2003 Sb. je pro těžbu a zpracování ostatních rud 1 mg/l, pro textilní průmysl 0,5 mg/l, pro barevnou metalurgii 0,5 mg/l...
Porovnejme prosím tyto hodnoty s vodou ve které se koupeme..
A to nejlepší nakonec, obsah Cu ve veřejných bazénech je jako limitní uváděn v době údržby v hodnotě 1mg/l NMH, tj. jako NEJVYŠŠÍ MEZNÍ HODNOTA , předpokládá se však, že hladina Cu by měla být ve vodě bazénu až o řád menší. Nicméně 1 mg je stále 7 x méně, než pokládáte za mezní hodnotu Vy... Podotýkám, že naše norma je stará a neprošla revizemi tak, jako zahraniční normy.
Snad je před vlastní argumentací lepší problematiku alespoň zevrubně prostudovat. Nehovoříme zde o akutní intoxikaci, kterou cyklicky používáte pro vaši IMHO argumentaci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 7.50 (?), 25.7.2010 23:25
Dobrý večer Alí,
nestačím se divit, a kdybych neznal Vaše předchozí příspěvky, řekl bych, že žijete v ideálním (bazénovém) světě. Trochu postrádám shovívavost a větší nadhled (vzpomeňte třeba diskuzi o DDT…)
S řadou Vašich argumentů souhlasím, něco bych posunul ještě dále – byl jsem velmi zaražen, když jsem před lety objevil trichlorisokyanurovou kyselinu v bazénových tabletách, je to organické činidlo, silné oxidovadlo, které snadno exploduje.
Z literatury je znám případ požáru fabriky, která tuhle látku vyráběla (Státy, MA), musela nastoupit armáda a evakuovat snad 5000 lidí (nebo domácností?).
Je ostudou, že zakazujeme např.toluen, ale pyrotechniku a chlorovací tablety koupíte na každém rohu…
Na druhou stranu, tahle sloučenina jednoduše a spolehlivě udržuje hladinku chloru v roztoku, což kapalný chlornan (nebo žluté Savo) nedokáže…
Tuhle diskuzi už delší dobu moc nesleduju a rozhodně nejsem nadšen z toho, když si lidi při dávkování skalice (evidentně) pletou gramy a dekagramy, nicméně vy tady zmiňujete jednostranně pouze zdravotní rizika reziduí mědi. Silně alergenni však bude i pěkně vykvetlý bazén a je zřejmé, že řada bazénářů tento problém má/měla a trocha skalice (ne 10 deka na kubík) jim problém pomohla eliminovat.
Rád bych Vám také připomněl, že reakcí chloru s přirozenými složkami vody (obé je i ve vašem ideálním světě) vzniká spousta dráždivých a kancerogenních organických látek, jejichž alergenní potenciál bude srovnatelný s rezidui měďnatých iontů (věřte mi, haloformová reakce byla dlouhá léta objektem mého zájmu).
Citace Metodického pokynu MŽP mě fakt dostala – zajisté víte, že se jedná o (poměrně starou) pomůcku geologů a hydrogeologů, která byla používána při hodnocení míry kontaminace půd a spodních vod, nejde tedy o hygienickou vyhlášku…
Na závěr off topic: i já mám spoustu důvodů tvrdit „že země, ve které žijeme, není civilizovaná“. Nemám však důvod si toto myslit o hygienických předpisech –zejména těch původně českých, z dob před- nebo těsně po-revolučních – bývaly totiž daleko tvrdší, nežli ty dnešní, euro – namátkou třeba berylium nebo chloroform v pitné vodě nebo bakterka ve vodě balené – západní firmy z "civilizovaných zemí", které k nám po roce 89 přicházely, se leckdy nestačily divit, co vše tady musí-na rozdíl od své domoviny- splňovat…..
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?), 26.7.2010 0:12
Díky za reakci Tomáši, mohu s Vámi jen ve všem souhlasit, máte naprostou pravdu, že nežijeme v ideálním světě. Úvodem Vám musím poděkovat, pobavil jsem se při Vaší zmínce o explozivních vlastnostech isokyanurové kyseliny. Sám jsem to nechtěl paranoidně uvádět. Je to samozřejmě úsměvné, žijeme ve světě, kde si nemůžete koupit bez prolustrování pytel dusičného hnojiva a jiné, nebezpečnější chemikálie nakoupíte zcela bez problémů. Je to tím, že jejich nebezpečnost neurčují odborníci, ale politická korektnost. (sám jsem nepřítel většiny restrikcí, nejdná li se vyloženě o vojenský materiál, myslím, že motivovaný laik si ve vědecké knihovně s restrikcemi poradí za dopoledne)
Jen jsem chěl upozornit na možnost minimalizace použití chemie. Savo jsem uvedl s trochou nadsázky, chlornan sodný je samozřejmě dostupný v roztoku za pár šupů, spíš si myslím že nejmenší balení (10l) až moc velké.
S trochou nadsázky lze říci, že člověk udrží řasy na uzdě s roztokem kyseliny sírovky pro udržení Ph a kanystříkem chornanu sodného.
S chlorovými sloučeninami máte opět pravdu, nejsou bez rizik, přiznám se, že jsem se nevěnoval problematice derivátů chlóru v souvislosti s atopiemi, nicméně pokud vyjdeme z odborné literatury a klinické zkušenosti, nebudu s Vámi souhlasit, v expozicích u kterých se můžeme v bazénech setkat jsou soli mědi rizikovější.
Pokud se vrátíme k minimalizaci chemie v bazénech, tak aby udržovala vodu čistou a nejméně škodila, je nejhorší to, že pokud se podívám po okolí, nikdo s ní nepracuje tak, že by volil skalici, nebo chlorové tablety, nebo chlor šok. Většina uživatelů láduje do bazénů všechnu dostupnou chemii, podle nálady, rady souseda, nebo Přemka v Receptáři. O dávkování vůbec nemluvím..:-) To mi Tomáši hlava nebere. Jistě mi rozumíte, pouze považuji za racionální používat co nejméně chemie. U isokyanurových derivátů skutečně nechápu, proč je ládovat do bazénu, když nejsou s trochou nadsázky (v tomto případě) v podstatě ničím jiným, než nosným vehikulem pro chlor.
Píšeme ve zkratkách, normu o odpadních vodách a kontaminacích jsem uváděl úmyslně, není až tak nesmyslně přemrštěná, v podstatě vychází z faktu, že při koncentacích 0,7-1mg/l je jakákoli přírodní vodní nádrž zcela bez života.
Souhlasím s Vámi, že naše normy bývaly často více než hypertrofické, co se týče laické bazénové chemie, mám pocit, že se jedná o typickou výjimku potvrzující pravidlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 48.22 (?), 24.5.2011 11:38
Ako laik normálne dostávam strach z tejto argumentácie. V podstate to tak vyzerá že vstup do bazéna je dobre že nie veľkým zdravotným rizikom. Asi to prestanem aj čítať lebo už vidím v bazéne plávať karcinogény a všetky nebezpečné látky. Ja teda dávam Savo cca raz za 5 dní podľa doporučeneho dávkovania. Ako základ mám UV lampu. Tak neviem, ale Savo sa bežne dáva aj do pitnej vody a do 30 minút by sa malo odpariť... Takže ako je to s tým Savom? Áno či nie? Alebo čo namiesto toho? A posledná otázka - je lepšie dať to tam naraz podľa doporučenej dávky napr. 1x za týždeň alebo to radšej rozložiť na 7 dní a dať 1/7 každý deň?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 8.42 (?), 6.8.2010 9:30
Cituji-Jen tak mimochodem-tato úprava vody je v celém civilizovaném světě ve veřejných bazénech a je zakázáno i prodávat jakékoli prostředky na bázi modré skalice pro úpravu vody v bazénech soukromníků???Co to je za nesmysl?Vy asi budete placen prodejci bazénové chemie, že?Jen tak mimochodem-na každém balení modré skalice je napsáno, jak se má dávkovat, mimo jiné i do bazénů.A kňourání ostatních chytráků, že se budou postupem času koupat jen v modrý skalici, protože se nevypařuje a bla, bla,bla a zůstává v bazénu, je další nesmysl.Při vločkování se z bazénu odstraní.A jen tak mimochodem-zde uváděné produkty jsou nepochybně drahé, stejně jako produkty které nabízejí ostatní prodejci.Zkuste si (kdokoliv na této stránce)spočítat, kolik chemie(třeba zrovna zmiňované v předchozím, reklamně zaměřeném příspěvku)by se muselo dávat, do bazénu v Karlových Varech(nebo třeba v Podolí),když by se změnilo např.PH?Tyhle bazény mají setsakra víc kubíků vody, než nejběžnější bazény-15ti kubíkové.To by tam tu chemii museli sypat nakladačem z kamiónů.O ceně vstupenky nemluvě.
Jsem zvědavej, jakým blábolem odpovíte.Tím spíš, že jste si vybral přezdívku podle psychopatického, sadistického masového vraha, takže Vaše rady budou spíš návodem, jak HODNĚ zaplatit a pak se rozpustit.
Jen tak mimochodem-Ph mínus se dá koupit za 44kč/1kg s dph, nebo třeba vločkovač za 29kč/1kg a tak podobně.
A nedá mi to, ale daleko lepší, než si kupovat stále dokola nepřesné kapkové, nebo tabletové testery, je lepší si koupit digitální(ceny kolem 900,-)který máte napořád, akorát do něj jednou za čas koupíte kalibrační roztok.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.158 (?), 6.5.2011 12:25
V roce 2002 po povodních jsem viděl účinky použití modré skalice v doporučeném množství (!) na zaplavené venkovní veřejné koupaliště. Po ohromujícím výsledku po 3 dnech jsem pochopil, že modrá skalice do mého bazénu nepatří.
Pro toho koho by to zajímalo několik fakt z výše uvedeného čištění:
- koupaliště bylo kompletně zaplaveno labskou vodou po dobu cca 3 týdnů
- než se po povodni vyčistili věci potřebnější než koupaliště, voda v koupališti neuvěřitelně páchla a byla tmavě hněda, prostě břečka
- použití modré skalice byl jen pokus co to s vodou bez zapojené filtrace (ta byla povodní kompletně zničena) jen pomocí cirkulace hasičského čerpadla dokáže
- použilo se starší balení modré skalice pro bazény, v tomto koupališti se v tu dobu určitě nepoužívalo (dokonce si myslím, že už bylo použití modré skalice v té době pro veřejné bazény zakázáno, ale to nevím jistě). Použilo se doporučené dávkování na obalu, rozhodně se nepřekročilo
- výsledkem po 3 dnech trvale zapnutého cirkulačního čerpadla a 2 dnech s vypnutým čerpadlem (kvůli usazovení kalu na dno) byla nepáchnoucí, průhledná voda se zeleno modrým nádechem. Prostě neuvěřitelné, i hasiči co nám půjčovali čerpadlo nečekali takový výsledek.
- "vyčistěná" voda se nakonec stejně vyčerpala (s tím se počítalo od začátku) a vyvezlo se bahno ze dna, koupaliště se ještě několik týdnů čistilo, ale ten rok se už nenapouštělo.
Po tomto použití modré skalice bych si takové svinstvo do bazénu nikdy nedal.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.92 (?), 25.5.2011 22:22
Nestíhám se divit :-) skalice není nikdy dost
No já po doporučený známého zkouším!!! do kruhového bazénku aplikovat sůl a pouze PH zvyšovat krystalovou sodou. On to tak dělá 8 let a má vodů krásně čistou (neni průzračně nepřirozeně křišťálová, modrozelená... dno a stěny musí samozřejmě čistit, filtraci používat...) Má s tímto způsobem někdo zkušenost? On má 20m3 bazén a na tohle množství přidává 130kg soli. I tak je slanost nesrovnatelně nižší oproti jakémukoliv moři a čistá voda se drží. Sůl podle mého nemůže v této koncentraci ublížit ani dětem, pravidelně je se školkou voděj do solný jeskyně... já 4m2 prcka napustil jeden den načito a druhej den jsem vypouštěl humus do kanálu. Pak jsem to napustil + 30kg soli a ejhle, až na zrzavý nečistoty na dně slušný. Jen ještě nevím, jakou koncentraci sody použít pro zvýšení PH, protože podle kapkovýho měřiče kyselosti s rozsahem od 6-8 jsem suveréně mimo stupnici :-(rezavý částečky na dně usazený se daj bez problémů vysát
díky
aendy@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 12.162 (?), 11.6.2011 17:26
Dobrý den pánové bazénáři.
Pročetl sem celou tuhle vášnivou debatu a dospěl sem k jednomu: savo a modrá skalice je zřejmě nejlepší, totéž si myslí i mé široké okolí, nevím jak je to v jiných okresech (krajích) ale pokud je skalice tak extrémně jedovatá tak brzo vymřou severní čechy.
Mám ale jednu otázku: pokud vlezu do bazénu a mé tělo absorbuje měď rozpuštěnou ve vodě, tak se v té vodě úpostupně snižuje koncentrace a po pár vykoupýáních je skalice tu a tam a jedovaté to není :)
Už to takhle pár let dělám, dělal to takhle i můj otec, praktikujem to cca13 let, pořád ve stejném bazénu a doktoři stále nic nezjistily, nevím jak je to rychlé s tou otravou, ale kdo by tu chtěl být věčně? Na něco se umřít musí a jestli to bude v 90, nebo v 80 to už takový rozdíl není a mě to za tu čistou, nezapáchající vodu a bez bakterií ze kterých měla moje přítelkyně neustále nějaké problémy stojí.
Mějte se pěkně a přeji všem čistou vodičku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 57.132 (?), 11.6.2011 22:14
Dobrý den, přečetla jsem snad vsechny příspěvky až mi jde z toho hlava kolem a ted nevím jak začít. Koupili jsme si na malou zahrádku bazen s kartušovou filtraci o objemu asi 2400 l a ješte jsme ho nepostavili. Bohuzel tam nemáme pitnou vodu, ale teče jen užitková voda z rybníku která není čistá. Poradi mi někdo s čím je nejlepší začít aby se voda nějak vyčistila a pak jaká chemie je dostačující a zda je nutné pořídit pískovou filtraci? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 73.3 (?), 11.6.2011 22:41
Kartušová filtrace je sice levná, ale provoz je drahý a koupí pískové rozhodně chybu neuděláte. Jestli je voda z rybníku, tak to je problém. Obsahuje hodně dusíku a fosforu a to je pro řasy a podobnou "havět" skvělý příbytek. Nemusí to být pravidlem (záleží na poloze rybníku a kdy byl naposledy čištěn), ale je to dosti pravděpodobné. Zkusil bych standardní ošetření (je tu několikrát popsané) a pak uvidíte.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|