Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý večer Alí,

nestačím se divit, a kdybych neznal Vaše předchozí příspěvky, řekl bych, že žijete v ideálním (bazénovém) světě. Trochu postrádám shovívavost a větší nadhled (vzpomeňte třeba diskuzi o DDT…)

S řadou Vašich argumentů souhlasím, něco bych posunul ještě dále – byl jsem velmi zaražen, když jsem před lety objevil trichlorisokyanurovou kyselinu v bazénových tabletách, je to organické činidlo, silné oxidovadlo, které snadno exploduje.

Z literatury je znám případ požáru fabriky, která tuhle látku vyráběla (Státy, MA), musela nastoupit armáda a evakuovat snad 5000 lidí (nebo domácností?).

Je ostudou, že zakazujeme např.toluen, ale pyrotechniku a chlorovací tablety koupíte na každém rohu…

Na druhou stranu, tahle sloučenina jednoduše a spolehlivě udržuje hladinku chloru v roztoku, což kapalný chlornan (nebo žluté Savo) nedokáže…

Tuhle diskuzi už delší dobu moc nesleduju a rozhodně nejsem nadšen z toho, když si lidi při dávkování skalice (evidentně) pletou gramy a dekagramy, nicméně vy tady zmiňujete jednostranně pouze zdravotní rizika reziduí mědi. Silně alergenni však bude i pěkně vykvetlý bazén a je zřejmé, že řada bazénářů tento problém má/měla a trocha skalice (ne 10 deka na kubík) jim problém pomohla eliminovat.

Rád bych Vám také připomněl, že reakcí chloru s přirozenými složkami vody (obé je i ve vašem ideálním světě) vzniká spousta dráždivých a kancerogenních organických látek, jejichž alergenní potenciál bude srovnatelný s rezidui měďnatých iontů (věřte mi, haloformová reakce byla dlouhá léta objektem mého zájmu).

Citace Metodického pokynu MŽP mě fakt dostala – zajisté víte, že se jedná o (poměrně starou) pomůcku geologů a hydrogeologů, která byla používána při hodnocení míry kontaminace půd a spodních vod, nejde tedy o hygienickou vyhlášku

Na závěr off topic: i já mám spoustu důvodů tvrdit „že země, ve které žijeme, není civilizovaná“. Nemám však důvod si toto myslit o hygienických předpisech –zejména těch původně českých, z dob před- nebo těsně po-revolučních – bývaly totiž daleko tvrdší, nežli ty dnešní, euro – namátkou třeba berylium nebo chloroform v pitné vodě nebo bakterka ve vodě balené – západní firmy z "civilizovaných zemí",  které k nám po roce 89 přicházely, se leckdy nestačily divit, co vše tady musí-na rozdíl od své domoviny-  splňovat…..

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika