Lotos

host - 111.36 (?)
16.8.2009 12:08

Dobrý den,

lotos je teplomilná rostlina ze subtropů. Nádherné porosty jsem viděl před lety v rezervaci u města Astrachán.

Výsev jste provedl jako profesionál. mladé ostlinky můžou být přes léto v jezírku ale nesmíte je vyndat moc brzy.  včas zase schovat. Je náročný na teplotu vody podobně jako tokozelka. V iděl jsem jak dovozci je prodávali na Floře Olomouc v dubnu. Evidentně se jednalo o importované rostlny které po umístění do jezírka koncem dubna nestydnou nebo uhynou rovnou. Podobně bych nespěchal s lotosem. V červnu už nic neuspěcháte. A ještě, lotos je náročný na živiny.

hodně úspěchů borovec

borovecv@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Dejf - (30) - 45.1 (?), 14.2.2009 13:47, zobrazeno: 11951x

Dobrý den, asi před 3 týdny jsem našel v sušeném semeníku lotosu, které se běžně prodávají jako dekorace, semena lotosu, tak jsem neváhal a chtěl jsem zkusit pěstovat. Dvě semena jsem zbrousil (jak jsem se někde dočetl) a dal je do vody. Druhý den obě dvě semena nabobtnala a zdvojnásobila svoji velikost. Tuším, že hned další den začala semena klíčit a lotos začal docela rychle růst. Dnes má každý 3 šlahouny a začínají se jim pozvolna otevírat listy.

Chtěl jsem se zeptat, jestli se dají lotosy pěstovat i u nás v zahradních jezírkách? Samozřejmě bych je na podzim vyndal a vzal si je domů.

Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost?

Moc děkuji za odpovědi.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.11 (?), 14.8.2009 14:04

Jak jste nakonec dopadl s tím lotosem, roste? Já mám zatím za sebou jenom jeden loňský pokus. Semena jsem si objednala z NETu a podle návodu jak měl lotos cca 3 listy jsem ho postupně otužovala venku v kbelíku a pak vysadila v květináči do jezera. Oba dva mi bohužel během krátké doby totálně ryby sežraly. Leknínů mám dost - ty jim nejedou, ovšem ten lotos musel být dobrota. Letos mám zase dva v kbelíku a přemýšlím, jak je uchránit v tom jezeře. Dávám je do mělké vody jako mám lekníny, výška vody cca 30cm. Kolik ale má být lotos, jsem se nějak nedočetla. Vy víte jak má být hluboko?

host - 111.36 (?), 16.8.2009 12:08

Dobrý den,

lotos je teplomilná rostlina ze subtropů. Nádherné porosty jsem viděl před lety v rezervaci u města Astrachán.

Výsev jste provedl jako profesionál. mladé ostlinky můžou být přes léto v jezírku ale nesmíte je vyndat moc brzy.  včas zase schovat. Je náročný na teplotu vody podobně jako tokozelka. V iděl jsem jak dovozci je prodávali na Floře Olomouc v dubnu. Evidentně se jednalo o importované rostlny které po umístění do jezírka koncem dubna nestydnou nebo uhynou rovnou. Podobně bych nespěchal s lotosem. V červnu už nic neuspěcháte. A ještě, lotos je náročný na živiny.

hodně úspěchů borovec

borovecv@seznam.cz

host - 67.254 (?), 16.11.2011 19:53
Já ho také pěstuji poprvé, vím že přezimuje do plus 6 stupnů, takže když má být venku min 6 tak už ho skladuji doma.Letos ho budu mýt první zimu doma.Zasadila jsem ho do menšího kbelíčku a pak ho dala do velkýho kbelíku a zalila vodou, tak uvidíme.

Violet - (18) - 217.203 (?), 30.9.2012 18:41

Ahoj, pěstuji tuto sezonu lotos poprvé a tak bych byla ráda, kdyby mi někdo sdělil, jak je to s nimi na podzim. Zda přicházejí o listy nebo nikoliv.

Děkuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025