Avokádo – Jak pěstovat tuto superpotravinu?

Avokádo
Zdroj: www.southernliving.com

Kdo by neměl rád zralé avokádo? A potěšení je dvojnásobné, když pochází z vlastního stromu. Avokádo roste dobře venku ve velmi teplých zónách mrazuvzdornosti. Pokud žijete v chladnější oblasti nebo nemáte dostatek prostoru pro domácí sad, můžete zvážit pěstování avokáda v interiéru.

Avokádovníky s největší pravděpodobností pocházejí z jižního Mexika a byly pěstovány po staletí před kolonizací Severní Ameriky. Plody hruškovitého tvaru jsou chutnou a bohatou potravinou, která je vynikajícím kořením nebo samostatným doplňkem vašeho jídelníčku.

Stromy jsou teplomilné rostliny, které snadno poškodí chlad a mráz. Stromy avokáda mohou dosahovat výšky až 24 m. Většině rostlin se špatně daří v oblastech, kde se vyskytují mrazivé teploty.

Lze pěstovat avokádovník v interiéru?

Avokádo je možné pěstovat v interiéru. Protože však většina druhů avokáda dorůstá mnohem větší výšky, než je průměrná výška v místnosti, měli byste si vybrat některou ze zakrslých odrůd, které dorůstají výšky kolem 3 metrů.

Péče o rostliny avokáda v interiéru

Pokojový avokádovník vyžaduje speciální péči. Nejprve jej musíte zasadit do nádoby s mnoha drenážními otvory a použít kvalitní, dobře propustnou půdu. Nejvhodnější je písčitá půda. Mladý avokádovník v květináči by neměl být umístěn na přímém slunci, dokud nevytvoří korunu z listí, která chrání větve a kmen. Počítejte s tím, že budete avokádovník v květináči pravidelně zalévat, abyste udrželi vlhkou půdu. Péče o pokojové avokádovníky zahrnuje podporu a krmení rostlin. Používejte kůly, aby byl hlavní kmen rostliny při růstu pevný a rovný.

Avokádo - Jak pěstovat tuto superpotravinu?
Zdroj: www.pennington.com

Požadavky na vodu a světlo

Avokádovníky potřebují ke svému růstu vodu i světlo. Příliš mnoho vody však neznamená nic dobrého. Co se týče vody, pravidelné zavlažování je nezbytné, ale pokud nezajistíte, aby půda dobře odtékala, hrozí hniloba kořenů.

Pro začátek pěstování avokáda v interiéru vyberte teplé a slunné místo. Potřebují to, dokud se jejich listy nezaplní. Do té doby může přímé slunce spálit holý kmen a větve, proto je důležité nepřímé světlo, dokud nedozrají stálezelené listy.

Potřeby půdy a hnojiv

Pro pokojové avokádovníky je nejvhodnější písčitá půda, protože dobrá drenáž je velmi důležitá. Během vegetace stromek hnojte vyváženým, ve vodě rozpustným hnojivem. Vyberte hnojivo s vyšším obsahem fosforu než dusíku nebo draslíku. Případně půdu na jaře přihnojte hnojivem s pomalým uvolňováním. Strom často otáčejte, abyste podpořili rovnoměrný růst. První rok můžete také každý měsíc hnojit rybí emulzí.

Teplota a vlhkost

Pokud chcete, aby vaše pokojová rostlina avokáda plodila, musíte jí zajistit nižší noční teploty. Stromek má problémy, když se přesune z chladného a vlhkého místa venku do teplého prostoru bez vlhkosti. Ideální je, když jsou teplota a vlhkost vzduchu podobné.

Problémy, škůdci a nemoci

Jednou z výhod pěstování avokáda v interiéru je absence hmyzích škůdců, kteří rostlinu obtěžují. Můžete se setkat s moučnými brouky, ale ostatní škůdci, kteří napadají venkovní stromy, se v interiéru obvykle nevyskytují. Další problémy – jako je hniloba kořenů nebo spálení – vznikají v důsledku nesprávné pěstitelské péče.

Jak prořezat pokojový stromek avokáda

Když pěstujete avokádovník v interiéru, budete ho chtít prořezat, abyste kontrolovali jeho velikost. Odstřihněte všechny odnože, které vyrůstají z podnože. Nejvhodnější doba pro prořezávání pokojových avokádovníků je po ukončení cyklu kvetení. Vyhnete se tak odříznutí květních pupenů. Provádějte prořezávací řezy, abyste snížili výšku a šířku stromu, ale ponechali kratší postranní větve. Na nich se vytvoří většina květů a plodů.

Přesazování stromů avokáda

Avokádovník přesaďte do nádoby o objemu 57-76 l). Ta by měla být dostatečně velká, aby se do ní dospělá rostlina vešla. Pokud začnete s menší nádobou, může být nutné avokádovník přesadit, jakmile přeroste svůj květináč.

Přezimování stromů avokáda

Avokádovník je možné během léta pěstovat venku a přezimovat ho v interiéru. Aby to bylo možné, snažte se rostlinu v nádobě přenášet dovnitř a ven v době, kdy je teplota vzduchu v domě a venku přibližně stejná. Předejdete tak šoku pro systém rostliny.

Množení avokáda z pecky

Avokádo můžete začít množit z pecky, ale větší úspěch můžete mít se zdravým naroubovaným zakrslým stromkem. Také rostlina vypěstovaná ze semene avokáda má menší šanci na plody, ale může z ní být krásný stromek a pokojová rostlina.

Další způsob množení avokáda

Ze zralého avokáda odstraňte pecku a opláchněte přebytečnou dužinu. Do pecky zapíchněte síť párátek a zavěste ji na sklenici teplé vody. Pecka by se měla na promáčknutém nebo promáčknutém konci ponořit asi centimetr do vody.

Umístěte sklenici na jasné světlo, kde je teplota nejméně 18 °C. Vodu často vyměňujte. Brzy se v jamce objeví kořeny, které prorostou do vody. Nakonec vyrostou stonky a listy. Až kořeny vyplní většinu sklenice, je čas přesadit sazenici do květináče.

Avokádo - Jak pěstovat tuto superpotravinu?
Zdroj: www.pennington.com

Výsadba sazenice avokáda do nádoby

Vyklíčenou avokádovou jamku přesuňte do neglazovaného terakotového květináče, který má průměr alespoň 25 cm a hloubku dvakrát větší než kořeny. Použijte směs pro květináče s kompostem smíchaným s pískem, abyste získali sypké, rychle se odvodňující médium. Péče o pokojové rostliny avokáda zahrnuje podporu a krmení rostlin. Používejte kůly, aby byl hlavní stonek rostliny při růstu pevný a rovný. Když stromek vyroste z květináče, přesaďte jej. Odřezávejte všechny odnože, které vyrostou z podnože. Pěstování avokáda v nádobách v interiéru vyžaduje také jasné světlo.

Bude stromek avokáda v květináči plodit?

Avokádovníky pěstované v kontejnerech často neplodí, ale při správné pěstební péči je to možné. Neočekávejte plody v prvním roce nebo dokonce ve druhém roce. Tyto stromy musí dosáhnout výšky 1,8-2,4 m, než začnou plodit. Pokud chcete mít větší šanci na ovoce, kupte si zakrslý stromek, který byl naroubován na podnož. Podnož se vybírá tak, aby se zvýšily nejlepší vlastnosti rostliny a aby byl strom silnější a odolnější vůči různým vlivům prostředí.

Nejlepší odrůdy avokáda pro pěstování v interiéru

Vyberte zakrslé avokádo pro pěstování v interiéru. Několik odrůd, které mají dobrou pověst a brzy plodí, jsou Day and Black Gold, Gwen, Whitsell a Oro Negro.

Avokádo - Jak pěstovat tuto superpotravinu?
Zdroj: www.marthastewart.com

Pěstování avokáda v interiéru je možné a poskytuje nejen estetický doplněk domova, ale i potenciální sklizeň chutných plodů. Vyžaduje však pečlivou péči, zajištění správných podmínek pro růst, vhodnou půdu a pravidelné hnojení. I přesto, že pokojové avokádovníky mohou být náročnější na plodnost, s odpovídající péčí a volbou vhodných odrůd může být tato exotická rostlina v interiéru poutavým a užitečným prvkem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno