Španělská rajčata v ČR (1)

Španělská rajčata – úvod do mého pěstování

Začátkem roku 2013 jsem se stal členem Tomatoville. Někdy začátkem května jsem napsal, že se mně moc líbí španělská rajčata Roteňo Andalusie na fotografii od uživatele s nickem Baikal. Shodou okolností tento uživatel L.A.Lopez měl blízké vztahy k České republice a přes svou družku z Prahy mně poslal nějaká semena odrůd rajčat z Mallorky všechno odrůdy Ramallet. Ještě ten rok jsem je vysel a docela se mně ta rajčata líbila. Těsně před Vánocemi (22.12.2013) mně přišla zásilka se semeny čtyřiceti pěti odrůd španělských rajčat. K tomu mně dotyčný napsal, že by byl rád, kdybych ta rajčata vyzkoušel v našich českých podmínkách, docela odlišných od podmínek ve Španělsku. Příští rok jsem všechny odrůdy vysel a byl jsem překvapen, jak se těm španělským rajčatům u mne vede. Dodnes velkou část těchto rajčat s úspěchem pěstuji, udržuji jejich odrůdovou čistotu opatřeními proti nežádoucímu křížení, daruji semena zájemcům a propaguji tímto tyto odrůdy jak v USA na Tomatoville tak i u nás.

Španělská rajčata – historie

Španělsko je asi první evropská země, kam se rajčata z nového světa dostala. Za těch pět století se v této zemi vyvinulo nepřeberné množství odrůd, v každé malé oblasti, vesnici, vrchovině mají svá španělská rajčata, která si sami pěstitelé udržují. Většinou tato rajčata nemají žádná jména, dokud někdo nepřijde, zjistí, že tato rajčata jsou něčím zajímavá, odlišná od jiných přidá jim jméno a pošle semena mezi pěstitele rajčat v jiné oblasti, případně do jiné země, do světa. Tyto odrůd potom kolují mezi amatérskými pěstiteli s tím, že každý ví, jak tato odrůda vypadá a může si podle údajů v popisu a databázi vybrat, kterou odrůdu chce pěstovat. Tvorba jmen je jednoduchá. Barva rajčete Rojo, Rosa, Negro, Moruno, Morado, atd. a k tomu oblast, třeba Huesca, Aragon, Andalucia, Salobre, Sierra del Segura, atd. I ve Španělsku prodávají semenářské firmy semena nehybridních odrůd, ale je to zanedbatelné množství z počtu všech pěstovaných odrůd. Pochopitelně i ve Španělsku pokračuje vývoj ve směru zvýšení úrodnosti a odolnosti rajčat vůči nemocím, odolnosti při dopravě atd. a produkční firmy přecházejí na hybridní odrůdy. Toto se daří zejména v segmentu cherry rajčat.

Moje oblíbené odrůdy španělských rajčat

Není tomu tak, jako u nás, kde jsou semenářské firmy jejichž odrůdy pěstujeme všichni ať už jsme někde u Chebu nebo na nejvýchodnější části Moravy. Španělská rajčata mají několik odrůd a chtěl bych představit ty, které jsou mi nejsympatičtější a kterým se u mě nejvíc daří. Asi nebude od věci, když začnu biftekovými rajčaty červenými, prostě klasika.

Gallego

Oblíbení červené rajče ze španělské provincie Galicie. Tyčková odrůda s běžnými rajčatovými listy (ne bramborovými u nás dříve uváděny jako listy Mikado). Doba zrání ve středu sezóny, spíše později někdy od poloviny srpna. Velké červené plody (600- 700 g) s velmi tenkou slupkou, masité s několika semeny, vynikající chuti, sladké.

Rajče Gallego
Vnitřek rajčete Gallego

Macizo Montserrat

Tyčková rajčatová odrůda, polo pozdní (DTM cca 80dní), s normálním pravidelnými rajčatovými listy, velký biftek, 250-400 g, zploštělý kulatý, velmi jemná slupka, šťavnaté maso, velmi dobrá kořenitá chuť, poměrně sladká. U mne při pěstování venku ve srovnání s některými velkými bifteky menší plodnost.

Macizo Montserrat
Zralé Macizo Montserrat

Gigante Castilla

Tyčková odrůda rajčete s pravidelnými rajčatovými listy, zrání uprostřed sezóny (DTM 80 dní), velké masité plody biftekového typu, červené, zploštělé, 450 – 500 g, masité, šťavnaté s poměrně sladší velmi dobrou chutí.

Gigante Castilla
Zralé Gigante Castilla

Salobre

Tyčková odrůda OP rajčete, zrání uprostřed sezóny (DTM 80 dní), extra velké masité plody biftekového typu OP. Rajče s pravidelnými listy, plody červené, zploštělý kulatý biftek, 500-700 g, velmi šťavnaté, vyvážené rajčatové chuti, výborné na sendviče a saláty. Pro mne jedno z nejoblíbenějších rajčat s velkou úrodností, 6- 8 velkých rajčat na rostlině dává 3-4 kg výborných rajčat. Název odvozen od městečka Salobreňa v provincii Granada.

Salobre
Zralé Salobre

Zamorano

Středně pozdní DTM 80-85 dní, tyčkové OP (nehybridní) rajče s pravidelnými listy, plody červené, opravdu velký biftek, 500-700 g i více, zploštělé, velmi úrodné, 6 – 9 plodů na rostlině, velmi dobrá chuť, šťavnaté, masité. Je to můj největší biftek. Na prvním květenství je obvykle jeden obrovský květ (megabloom-květ s více slepenými pestíky). Nemám rád plody z megakvětů, bývají různě pokroucené, nestejnoměrně zralé, slepenec několika rajčat a proto tyto zavčas vylamuji.  Vynikající rajče na sendviče, saláty (třeba salát Caprese) a na konzervované pečené omáčky, případně zavařená jako rajčatová drť.

Zamorano
Zralé rajče Zamorano

Španělská rajčata – Plano de Erandio

Poloraná odrůda (DTM 70- 75 dní) tyčkového OP rajčete s pravidelnými listy, plody červené, kulaté, silně zploštělé (diskovité), dužnina masitá, malý biftek, asi 170- 200 g, velmi šťavnaté s poměrně velkým množstvím semen. Chuť je mírně nasládlá s příjemnými kyselinami. Chuť je lepší u plodů sklizených později v průběhu sezóny, někdy začátkem srpna.

Plano de Erandio
Zralé rajče Plano de Erandio

Španělská rajčata – San Pedro

Středně rané menší biftekové rajče (DTM 75-80), indeterminantní (neurčité u nás tyčkové), s pravidelnými listy. Plody hladké, se šťavnatou dužninou, kulovité trochu zploštělé, střední až větší, váha 250-300 g (9-11 oz), se zeleným límcem. Pěstováno na jeden výhon, úrodnost průměrná, chuť velmi dobrá.

Španělská rajčata San Pedro
Zralé rajče San Pedro

Tres Cantos

Tyčkové polorané menší biftekové rajče (DTM 70-75), listy klasické rajčatové. Plody hladké, se šťavnatou dužninou, kulovité trochu zploštělé, menší, váha 200–250 g. Chuť nasládlá ovocná, přiměřeně šťavnatá.

Tres Cantos
Zralé rajče Tres Cantos

Rojo Aragon

Další z menších biftekových rajčat. Semena jsem dostal s upozorněním, že toto rajče je rodinným dědictvím -rodina ho pěstuje víc jak šedesát let. Krásné plody červené barvy (120-250 g), s tenkou slupkou a velmi dobrou chutí, DTM 75-80 dní. Úrodnost průměrná.

Španělská rajčata Rojo Aragon
Zralé rajče Rojo Aragon

Rojo Sierra del Segura

Červené tyčkové rajče z oblasti Sierra del Segura. Plody kulovité, mírně zploštělé, chuť velmi dobrá, úrodnost u mě spíše nižší.

Rajče Rojo Sierra del Segura

Robredillo de la Jara

Tyčkové, červené biftekové středně velké (250-300 g), DTM 75 až 80 dní, chuť mírná, rajčatová, spíše nasládlá, úrodnost menší.

Španělská rajčata Robredillo de la Jara

To je vše a příště něco napíši o španělských růžových rajčatech.

Autorem článku je Vladimír

1 komentář

  1. Zo semien od teba som pred pár rokmi pestovala GALEGO a SALOBRE Chuťovo výborné, možno sa k ich pestovaniu ešte niekedy vrátim.Prajem veľa elánu k ďalším podnetným článkom.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno