Povidla - overené recepty a odolné odrody sliviek
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 0.112 (?) 14.10.2015 20:13, zobrazeno: 6578x
Dobrý deň,keďže je tu veľa skúsených záhradkarov, ktorí majú prax aj s odolnejšími odrodami sliviek, a výrobou dobrých povidiel, bol by som rád, ak by sa podelili o svoje skúsenosti s ostatnými.
Máte prosím taký ten svoj časom overený, dobrý recept na povidla, či už s prísadami alebo bez nich, ktoré si pochvaľujú aj vaši známi a nedáte na ne dopustiť?
A ktoré slivky z tých odolnejších možno použiť na povidla?
Toptaste, Haganta,Gabrovská, Topstar,Hanita, Katinka,Lepotica, a iné
Ďakujem.Peter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.106 (?), 14.10.2015 20:59
Tak tenhle výčet zrovna moc na povidla není, ale zkuste toto:
Cca 6 kg vypeckovaných půlek švestek vyrovnejte na 3 pekáče slupkou dolů. Je to dost nahusto , když je to lehce i ve druhé vrdtvě, nevadí. Pak se to nějakou tu hodinku, či spíše desítky hodin "suší" v troubě při teplotě od 105°C do 120°C. Takto nejprve vytvoříte rozpečené slívy ve vlastní šťávě, které rozmixujete a stahnete do menšího počtu pekáčů, Jakmile odpaříte cca 50% vody (tj. z 7 kg celých máte 6 kg čerstvých vypeckovaných a 4 kg zahuštěných) je nejvyšší čas ochutnat a dle potřeby přisladit a ochutit (skořice, vanilka, karamel). Hotová povidla by měla mít více cukrů a méně vody, tj. přislazená mohou zůstat řidší (roztíratelná), nepřislazovaná musí po zchladnutí ztuhnout na "gumu".

Jinak klasický předpis je, že se ve vysokém hrnci (nebo kotli brutaru) švestky rozvaří a pak se na haluškovém (řídkém) sítě odpeckují. Síto má být tak řídké, aby prošly slupky a dužina zůstala kouskovitá a zároveň tak husté, aby neprošly pecky z drobnějších plodů. Odpeckovaný základ se pak vrátí do kotle a za stálého míchání se povidla odpařují. Tento postup je dobrý zejména pro slívy, které nejdou zasyrova od pecky (durancie, myrobalán, ...) a není vhodný pro odrůdy, které mají mezi peckou a stopkou "ostruhu".
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.207 (?), 15.10.2015 11:10
vypeckovat predem, jinak si tam uvaríte i červíky
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.2 (?), 14.10.2015 21:21
Z uvedených odrod je vhodná na lekvár iba Gabrovská.Dá sa uvariť aj z Katinky ale tá je na lekvar málo sladká a museli by ste dosládzať cukrom čo už nie je ono. Jano
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 15.10.2015 10:39
Švestky lze použít jakékoli, čím sladší a čím sušší, tím lépe. Zkoušel jsem jednodruhové: Domácí, Katinky, Opál, Elena, rozdíly prakticky žádné. Dominující chutí je karamel a konzistence závisí na míře odpaření.
Na dno hrnce 1/4litru octa, na něj 5 kg vypeckovaných švestek. Podle sladkosti se vrch může (a nemusí) zasypat cukrem (0 - 0,5 kg). Vařit přes noc na mírném plameni, nemíchat. Jen pootočit hrncem, jestli obsah "klouže". Když se obsah svaří na třetinu objemu, rozmixovat tyčovým mixérem. Jsou-li povidla málo hustá nebo málo černá, dopéct na plechu v troubě při pootevřených dvířkách.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 0.112 (?), 18.10.2015 6:53
Ako to je s octom pan Vysloužil ,citite jeho chut v povidlach? niekde som cital, ze je citit octovu chut.
dakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.207 (?), 15.10.2015 11:08
Ted jsem delal lekvár, slivky samozrejme vypeckovat, červivé vyhodit, potom varit kolik to jde, ja taek hodinu, potom na druhý den chvíli, na trtí den taky i na štvrtý, cukr podle chuti,.Mel jsem hodne slivek a tak jsem je dal takto do hrnce a varil každý den kvuli tomu aby se neskazili a za asi týden takového varení krátkeho se mi udelali povidla, musíse porád míchat a varit na slabém ohni, slivka Hanita, Stanley,ale i z ringlot jsem delal. Takové husté povidla jsou pomerne odolné vuči plesni ale do sklenic jsem je dával horké, pro jistotu. a když je budete varit, tak po varení za horka nezakrývejte hrnec poklopem nebo se na vrchu hrnce udelá pleseň,zakrýt mužete až po uplnem vychlezení hrnce.-
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|