Náhrada za Oleokol



Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?)
21.3.2013 14:56 Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
            
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 21.3.2013 12:59

Posledních několik let prakticky nepoužívám chemii, zimní či jarní postřik vůbec. 2x za rok réva proti padlí, 0-1x ročně třešeň proti mšicím, 1x ročně brambory proti mandelince. Tak nějak mi připadá, že chemie hubí hlavně ty užitečné "brouky", a čím víc ji používáme, tím víc je těch škodlivých. Mám malinký ovocný sad, v něm včelí úly, naprosto v něm nepoužívám žádnou chemii a za loňský rok více jak 2 tuny zdravého ovoce - nepočítám-li strupovitost na goldenech. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1597) - 77.141 (?), 21.3.2013 14:29

Pozor. Pozor, pozor !!! Zřejmě se stala vážná chyba. Množství Ekolu a použitý isekticid jsem čerpal z publikace Horák, Rod"Účinná ochrana zahradních plodin",kde má nahrazovat Oleoekol.Nedalo mě to a porovnal jsem toto doporučení s doporučením výrobce Ekolu, kde je přesně napsáno:
1 - Dávkování, misitelnost - 1÷1,5l/ha nebo 01÷0,15% , 1000l vody/ha
           TM s isekticidy proti přezimujícím škůdcům
           (mimo Reldan 40 EC)
2 - Dávkování, mísitelnost - 8,5l/ha nebo 0,85%,1000l vody/ha
           TM s přípravkem Reldan 40 EC 1,5l /ha,1000l
           vody/ha proti přezimujícím škůdcům.
Rozpor objemu Ekolu na 10 l kapaliny mezi publikací a prospektu výrobce pro Calypso.Aby toho nebylo málo, tak u Reldanu je ke konci popisu dávkování množství Ekolu jak pro Calypso.Vyzná se někdo v tom guláši?Já tada ne.
Mě z toho vyplývá, že u Calypso se přidává 10÷15 ml Ekolu na 10 l vody a Reldanu 85 ml Ekolu na 10 litrů vody.Kde je vlastně pravda. - Mičurin II

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 21.3.2013 14:56 Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 21.3.2013 16:38

Pane Polehla,
pokud máte ještě k dispozici starý Reldan 40EC tak, jako já, tak do 10 l vody se dá 85 ml Ekolu + 15 ml Reldanu 40 EC.  Mám to od člověka, který kdysi Ekol v Pardubicích vymyslel. Později to tak bylo i zaregistrováno proti přezimujícím škůdcům. Tenkrát jsem ten Ekol dostal na velkoplošné ověření v polní výrobě.                 

Ten, kdo už má nový Reldan 22EC, tak musí do 10l vody s Ekolem dát 150 ml Reldanu 22, který má oproti starému přípravku zhruba poloviční obsah účinné látky.

Použití Reldanu v olejových směsích je oproti Calypsu výhodnější. Calypso působí na škůdce jako dotykový a požerový jed, Reldan navíc působí i jako dýchací jed.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 21.3.2013 17:10

Tuhle diskuzi se zájmem pročítám, skutečně se dozvídám hodně nového. Na druhé straně jsem rád, že se mě netýká. Padlí vymrzá, strupovitost vytlačují rezistenty, mery a květopasa neřeším, nadprodukce květů je beztak vysoká. Svilušek, mšic, puklic červců nikdy není až tolik, první generace obaleče pomůže s probírkou, druhá končí v moštu. Stříkám jablka prakticky jen vápníkem, proti mrazu postřik nemám.
   Nejsem fundamentálním odpůrcem chemie. Ve dvou případech bych na jabloně pesticidy nepochybně použil:
1. Kdybych měl pár jabloní a na nich několik (desítek) kg jablek. V tom případě by každého spadeného červivého, shnilého či sežraného plodu bylo škoda, musel bych ho dokoupit.
2. Kdybych měl komerční výsadbu nízkokmenů. Na velikosti a kvalitě plodů by závisela prodejnost úrody a tedy rentabilita pěstování. Umím si představit tu tragédii, kdyby po úmorné probírce ponechané plody z 60% zčervivěly.
   Pokud ale pěstitel nepatří do žádné z těchto skupin, měl by si promyslet, co od úrody ovoce, taktéž od chemického zásahu, očekává. Přivítali jsme pesticidy jako pomocníky a odvykli je vnímat jako nutné zlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 21.3.2013 17:29

Vadí mi sběr popadaných červivých krásně narostlých plodů,je mi jich líto vyhazovat, ale co s nimi.Každodenní sběr a vyhazování poškozených plodů mě vyčerpává-ne jenom fyzicky.Mošt ani jablkovici nedělám, a ohryzávat červivé jablka už nechci, leckdy jsou ještě nezralá.Proto nedbaje na případnou chemickou závadnost rezidui(zvláště po letákovém ujištění o minimální OL),v posledních létech na jaře dělám inventůru ve své chemické skříni, a doplňuju co chybí.Letos jsem naletěl na inzeráty, a budu kupovat Biobit.Jaké máte s nim zkušenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.7 (?), 27.3.2013 13:05

Zimni postřik jsem též vypustil, ovšem pilatka po odkvětu a mšice v myš´ím oušku si neodpustím. Ikdyž, pokud je více odrůd tak se ouško odhadne dosti špatně. Prchal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 8.4.2013 21:25

Náhrada za oleoekol.

Souhlas s názorem p. Vysloužila, ale rád bych něco málo dodal.

Existuje za oleoekol náhrada-Ekol- na hubení přezimujících škůdců, a zvláště mer ve stádiu vajíčka. Toto bych v žádném případě nepodceňoval. V dalším použití insekticidu je opravdu nebezpečí likvidace přirozených predátorů. Ve velkovýsadbách se to začalo projevovat zvláště u hrušní-škůdce MERA. Projevila se vysoká rezistence vůči použutým přípravkům, a ani zvýšení dávek nikam nevedlo. Proto někteří velkopěstitelé museli použít pomerančový olej, který má výborné výsledky(ovšem cena je též výborná). Nyní se většinou používá Ekol s reldanem(Calypso zničí i užitečný hmyz), jako postřik na myší ouško(proti nakladeným vajíčkům, a to v dávce 10l na 1m výšky stromu. Na začátku vegetace lze s úspěchem použít kaolin v dávce 8-10kg/ ha. A protože zvláště Mera byl v posledních letech problém, přešlo se na systém zatravněného meziřadí-to značí, že vždy přes jedno meziřadí se až do sklizně tráva a plevele neničí, a tím vzniká prostor pro přirozené predátory. S tímto způsobem jsem se setkal už několikrát(St. Lískovec, Dolany). Výsledek výborný a spousta ušetřených prostředků.

Mimo jiné, jeden postřik Calypsem zlikviduje tolik přeborníků v hubení škůdců, že byste se divili.

1) Slunéčka-dravé stadium-larvy, dospělci. Hubený hmyz-červci, mšice, svilušky.

2)Zlatoočka-dr. st.-larvy. Potrava-mšice, mery, larvy much, malé housenky, červci, roztoči, svilušky.

3) Dravé bejlomorky-dravé st.-larvy. Potrava-mšice, mery, svilušky.

4)Pestřenky- drav. st.-larvy. Potrava-mšice, mery, svilušky.

5)Blanokřídlí (drobněnky)-dospělci. Potrava-vajíčka motýlů.

6)Klopušky-larvy, dospělci. Potrava-mšice, roztoči.

)Mšicomarovití-larvy. Potrava- mšice.

8)Draví roztoči-Typhlodromus pyri-dospělci, nymfy. Potrava-svilušky, hálčivci, vlnovníkovci.

9)Ploštice rod Orius (hladěnkovití)-larvy. Potrava-třásněnky, roztoči,mšice, vajíčka hmyzu, mery, křísy.

A toto spektrum našich přirozených pomocníků si sami likvidujeme. Více informací na toto téma získáte u fy. Biocont Laboratory.

Je na každém, aby zvážil, zda bude mít zdravé a chutné ovoce s minimem chemie (a více ušetřených financí), nebo jedovaté plody s někdy pochybným výsledkem ošetření.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 13.4.2013 21:24

Náhrada za oleoekol.

Rád bych dodal ke svému příspěvku z 8.4. několik vět. Někdo by mohl podotknout, a co obaleči. I na ně je v přírodě metr. Škvoři, dravé ploštice, střevlíci a drabčíci, přes zimu sýkorky- a tojsou šampioni, na jaře lumek, který parazituje přímo na kuklách a dospělcich. Dále ještě dravé vosičky, které parazitují na vajíčkách motýlů. Dále můžeme použít bakteriální nebo virové přípravky. Metoda matení samců je možná pouze v sadech nad 5ha.Bakteriální přípravek je Biobit- dávka 1,5l/ha. Virový prostředek je Cydia pomonela - granulovirus(obchodní název Madex).

Na svilušky je ideální zabiják Typhlodromus pyri, a to nejen do sadů. Stalo se mi u výsadby jahodníku- odrůda Korona, že mi ji přejela ale nechutně sviluška. Protože jsem už nechtěl stříkat, zašel jsem do sadu, kde mám dravého roztoče, přezimujícího v plsti, přenesl jsem ho do výsadby jahod a za šest dnů už byly vidět změny v populaci svilušek. Do ůplného potlačení stačilo něco více než 3 týdny. Tento poznatek mi potvrdili i jiní jahodáři(a několikanásobně větší než já)-Berry servis, Bc Hanč- Vraňany a další.

Ostatní ochrana je možná pomerančovým olejem(PREU-B2),v dávce 0,3-0,8%. Tento působí i na molice a mery.

Dokonce i proti vrtuli třešňové je alternativní ochrana a to virus Quasia Amara-6kg/ha.

Dokonce i proti houbovým chorobám jsou bio přípravky, které fungují(možná lépe než klasické fungicidy).

Doufám, že některé z těchzo věcí Vám pomohou při pěstování.

Dobrý večer.
Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 21.3.2013 18:52

Omlouvám se za chybu v mém předešlém příspěvku v druhém odstavci.
Reldanu 22EC je třeba dát do 10 l vody s Oleoekolem, samozřejmě,28 ml!
Reldan 22 EC obsahuje 225g/l úč. látky chlorpyrifos-methylu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika