Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Odrůda švestek na povidla

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.191.123 (?)
20.7.2018 21:38, počet návštěv: 1225
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení pěstitelé, prošel jsem snad všechny diskuze na téma švestek, ale přesto jsem se nedostal k žádné kladné a relevantní zkušenosti. Ujíždím na švestkových povidlech -  těch pravých, nedoslazovaných. Dvě poslední léta jsem zkoušel povidla z mých dvou starých slivoní, což by měly být Čačanská lepotica a Bluefree, kvalitou to ale nebylo ono, chyběla jim sladkost (a je to asi očekávatelné u těchto dvou odrůd). Mám místo na pár stromků, a chtěl bych jednu švestku výhradně pro účel výroby povidel. Na Domácí si netroufám, šarka u nás je, asi bych neuspěl.

Máte nějakou zkušenost s výrobou konkrétních "odrůdových" povidel Vy? Vyrobit se dají z každé švestky, ale aby byly opravdu sladké, předpokládám že bych se měl zaměřit směrem ke "slivovicovým" odrůdám. Mám jít do Durancie?

Děkuji za vaše zkušenosti.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.33.10 (?)
20.7.2018 22:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Drive pred 30 lety delal soused povidla  jen durancii  svestky na strome musely projitt na podzim prvnim mrazikem pak byly sladoucke jak na povidla tak na slivovici      jenze posledni roky zadne podzimni mraziky nejsou pokud  durancie neprojde prvnim mrazikem  nema tolik cukernatosti

Připojit reakci
   

Odrůda švestek na povidla


Standa_HK_ (993) - xxx.xxx.248.187 (?)
21.7.2018 0:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, trefně jste to napsal - povidla bez přislazování se dají připravit pouze ze "slivovicových" odrůd. Princip povidel je totiž v tom, že jednoduché sacharidy jsou v čerstvém ovoci v takovém množství, že po odpaření vody je ve vzniklé ovocné pastě nad 50% cukru. To znamená, že při obashu cukerných složek 25% základu stačí na výrobu 1 kg povidel 2,2 kg čerstvého ovoce. Běžnější je ale situace, že se cukernatost pohybuje někde kolem 16% a potřebujete tedy na 1 kg povidel 3,5 kg čerstvých pozdních švestek. Bohužel ale u pološvestek je nižší obsah cukrů i aromatických látek (Katinka, Č.Lepotica, Č ranná, Stanley,...) a i delší odpařování nevede k optimální jakosti produktu. Pro některé aplikace - způsoby užití je však záchranou snoubení chutí, kdy se aroma doplní skořicí (je potřeba ale kvalitní cejlonská), aromatem hořké mandle a nebo makem.

Z odrůd, které pěstuji jsou nejkvalitnější z odrůdy Čerčanská (podle Čerčan na Náchodsku) těsně ji následuje "Vlaška" (Italien Keppke Pruni). Bohužel obě jsou jedny z nejcitlivějších k PPV, protže v chuti se to projeví ještě dříve, jež jsou příznaky na listech.

Durancii nemám, ale povidla u "Kadlete" je klasika, protože jak nejde od pecky v čerstvém stavu, tak tuplem nejde jako sušená. Z toho jednoznačně vyplývalo, že zpracování tradičními způsoby konzervace bylo omezeno popuze na odpeckovanou variantu = rosoly a povidla (potažmo kvas na pálenku).

SfK.

Připojit reakci
      

Odrůda švestek na povidla


vyslouzil (16618) - xxx.xxx.236.1 (?)
21.7.2018 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povidla z durancií lze uvařit, ale je třeba je po rozvaření cedit, což zahorka není příjemná práce. Vypeckovat předem se totiž nedají. Rozdíl v chuti oproti povidlům z méně sladkých švestek doslazených cukrem, je minimální. Při ceně 9,90 Kč v akci za kilo cukru není co řešit. Navíc durancie jsou velmi šťavnaté, takže odpařovat třeba déle.
   Dnešní chutě máme nastavenou tak, že povidla i ze sladkých odrůd nám na přijdou málo sladké. Pamatuji z mládí, jak se vařila povidla bez cukru (z Domácích a durancií) úplně dotuha. Beztak je i tehdy hospodyně před použitím doslazovala. 
   Ten Standův propočet je správný, ale chybí tam údaj, že velká část cukru se přemění v karamel, který sice dodá povidlům tu kouzelnou chuť, ale je méně sladký.
    Samozřejmě můžete využít na povidla třeba Toptaste. Sladkostí se duranciím vyrovná. Plody jsou větší, sladkost vysoká. Někdy je však problém s odlučitelností pecky. 

Připojit reakci
         

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.191.123 (?)
21.7.2018 15:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povidla ze švestek bez cukru se za poměrně vysokou cenu dají (myslím že z Valašska) sehnat v prodejnách farm.potravin po celé ČR. Já bych raději volil svou vlastní výrobu - jelikož na to mám prostor. Co se týče doslazování - vyrábíme doma džemy prakticky z každého ovoce, co se urodí. Takže když švestka (a taky hruška) má tu vlastnost, že z ní ta povidla jdou udělat jinak než každý jiný džem, proč toho nevyužít? Jasně, že s tím je hromada práce ve srovnání s čímkoli jiným, ale pokud to nebudete brát jako překážku, tak to problém není. U předchozích pokusů jsem taky neodpeckovával, rozvařil jsem švestky, propasíroval od pecek, a vrátil zpět na plamen, kde se povidla dovařila. V podzimním čase to není problém, beru to jako jednu z posledních činností se zpracováním ovoce v daném roce. Jen ty dvě nešťastnice co mám v zahradě se na povidla zkrátka nehodí - a to vím sám, pevná švestka se zelenou dužinou versus švestka která je měkká, sladká, voňavá a uvnitř žlutočervená, asi je jasné, co dopadne lépe v povidlech a co v kompotu.

Druhá věc pak je, že ačkoliv nejsem žádný zapřísáhlý odpůrce chemie a v nutnosti po ní sáhnu, letos jsem si počítal kolikrát bylo postříkáno sousední pole s cukrovkou. Mám 12 záznamů, z toho většina na jaře v době větru, zasahovalo mi to okraj zahrady. A to jsem byl v pracovní dny přes den v práci, čili stříkalo-li se v mé pracovní době, já jsem o tom nevěděl. Bydlím tady přes 20 let, řepa tady je celkem často, ale že by se v minulosti tak zběsile postřikovala, to si tedy nepamatuju. Cukr neberu jako nepřítele, ale zase, mám-li možnost to udělat bez něj, tohle beru jako příležitost kterou nelze odmítnout :-)

Připojit reakci
   

Odrůda švestek na povidla


zden1 (102) - xxx.xxx.61.105 (?)
21.7.2018 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na povidla bych volil Toptaste, která má nejvyšší cukernatost z dostupných odrůd. Ulpívání na peckách je maximálně do 10%, dá se normálně nožem nakrojit a pecka vytrhnout, dělám to tak do sušičky a jde to rychle.

Připojit reakci
      

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.234.44 (?)
22.7.2018 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja mám na povidla Čačanskú rodnú. Je dostatočne sladká, povidla netreba dosladzovať cukrom, neulpíva na kôstke a dozreje aj v horších pestovatelských polohách.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Výška stromů417.10.2018173
Slivoň do vyšší polohy4317.10.20183744
Gabrovská se Bulharům povedla11216.10.201852870
Švestka Topfive2916.10.20186967
Mohu zasadit Stanley do špatné půdy?1315.10.2018778
Hanita, Haganta, Katinka, Gabrovská, Wangenheim415.10.2018406
Bluma cukrářská514.10.2018369
Očkování5614.10.201816005
Jakou mirabelku6014.10.201833452
Preseknuté korene113.10.201897
Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky"512.10.2018317
Střih na vnitřní očko1112.10.2018630
Lze roubovat na jednoletý, nebo i dvouletý312.10.2018267
Katinka a Herman ve vysokých polohách411.10.20183920
Toptaste22311.10.2018115236
Jofela 1038.10.201827322
Hrdza slivkova27.10.2018163
Broskvova ryngle96.10.20186541
Opál824.10.201859079
Franzi 13.10.2018156
Moni 13.10.2018151
Aprimira, Aprikyra, Aprisali341.10.201815230
Aké má plody podpník St. Julien 3029.9.20182924
Prasklý strom 327.9.2018313
Rez "sloupovite" odrudy 827.9.20182386
Durancie4125.9.20186150
Joganta nr.71842225.9.201810829
Přesazení starší švestky224.9.2018270
Za kolik prodat slivovici7223.9.201873655
Haroma 5122.9.201825265
Šárka - Haganta, Gábrovská, Čač. rodná5022.9.201816845
Domácí švestka a Domácí velkoplodá12019.9.201864247
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami17819.9.2018116626
Hnědnutí od pecky u ryngle 819.9.20182948
Vaše zkušenosti - Pražákovi Droždín u Olomouce?6918.9.201871897
Těchobuzická 2017.9.20183985
Slivoň Diabola517.9.2018821
Odolná pološvestka Tophit4116.9.201815640
Choroba sliviek 1116.9.20181129
Fellenberger 1816.9.20185679
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Nemocný koi kapr14.10.2018
Chov pstruhov12.10.2018
Nemoci slepic11.10.2018
Nemoci slepic11.10.2018
Která vajíčka jsou zdravější v pořadí druhů drůbeže?11.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů