Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Odrůda švestek na povidla

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.191.123 (?)
20.7.2018 21:38, počet návštěv: 787
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení pěstitelé, prošel jsem snad všechny diskuze na téma švestek, ale přesto jsem se nedostal k žádné kladné a relevantní zkušenosti. Ujíždím na švestkových povidlech -  těch pravých, nedoslazovaných. Dvě poslední léta jsem zkoušel povidla z mých dvou starých slivoní, což by měly být Čačanská lepotica a Bluefree, kvalitou to ale nebylo ono, chyběla jim sladkost (a je to asi očekávatelné u těchto dvou odrůd). Mám místo na pár stromků, a chtěl bych jednu švestku výhradně pro účel výroby povidel. Na Domácí si netroufám, šarka u nás je, asi bych neuspěl.

Máte nějakou zkušenost s výrobou konkrétních "odrůdových" povidel Vy? Vyrobit se dají z každé švestky, ale aby byly opravdu sladké, předpokládám že bych se měl zaměřit směrem ke "slivovicovým" odrůdám. Mám jít do Durancie?

Děkuji za vaše zkušenosti.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.33.10 (?)
20.7.2018 22:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Drive pred 30 lety delal soused povidla  jen durancii  svestky na strome musely projitt na podzim prvnim mrazikem pak byly sladoucke jak na povidla tak na slivovici      jenze posledni roky zadne podzimni mraziky nejsou pokud  durancie neprojde prvnim mrazikem  nema tolik cukernatosti

Připojit reakci
   

Odrůda švestek na povidla


Standa_HK_ (923) - xxx.xxx.248.187 (?)
21.7.2018 0:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, trefně jste to napsal - povidla bez přislazování se dají připravit pouze ze "slivovicových" odrůd. Princip povidel je totiž v tom, že jednoduché sacharidy jsou v čerstvém ovoci v takovém množství, že po odpaření vody je ve vzniklé ovocné pastě nad 50% cukru. To znamená, že při obashu cukerných složek 25% základu stačí na výrobu 1 kg povidel 2,2 kg čerstvého ovoce. Běžnější je ale situace, že se cukernatost pohybuje někde kolem 16% a potřebujete tedy na 1 kg povidel 3,5 kg čerstvých pozdních švestek. Bohužel ale u pološvestek je nižší obsah cukrů i aromatických látek (Katinka, Č.Lepotica, Č ranná, Stanley,...) a i delší odpařování nevede k optimální jakosti produktu. Pro některé aplikace - způsoby užití je však záchranou snoubení chutí, kdy se aroma doplní skořicí (je potřeba ale kvalitní cejlonská), aromatem hořké mandle a nebo makem.

Z odrůd, které pěstuji jsou nejkvalitnější z odrůdy Čerčanská (podle Čerčan na Náchodsku) těsně ji následuje "Vlaška" (Italien Keppke Pruni). Bohužel obě jsou jedny z nejcitlivějších k PPV, protže v chuti se to projeví ještě dříve, jež jsou příznaky na listech.

Durancii nemám, ale povidla u "Kadlete" je klasika, protože jak nejde od pecky v čerstvém stavu, tak tuplem nejde jako sušená. Z toho jednoznačně vyplývalo, že zpracování tradičními způsoby konzervace bylo omezeno popuze na odpeckovanou variantu = rosoly a povidla (potažmo kvas na pálenku).

SfK.

Připojit reakci
      

Odrůda švestek na povidla


vyslouzil (16362) - xxx.xxx.236.1 (?)
21.7.2018 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povidla z durancií lze uvařit, ale je třeba je po rozvaření cedit, což zahorka není příjemná práce. Vypeckovat předem se totiž nedají. Rozdíl v chuti oproti povidlům z méně sladkých švestek doslazených cukrem, je minimální. Při ceně 9,90 Kč v akci za kilo cukru není co řešit. Navíc durancie jsou velmi šťavnaté, takže odpařovat třeba déle.
   Dnešní chutě máme nastavenou tak, že povidla i ze sladkých odrůd nám na přijdou málo sladké. Pamatuji z mládí, jak se vařila povidla bez cukru (z Domácích a durancií) úplně dotuha. Beztak je i tehdy hospodyně před použitím doslazovala. 
   Ten Standův propočet je správný, ale chybí tam údaj, že velká část cukru se přemění v karamel, který sice dodá povidlům tu kouzelnou chuť, ale je méně sladký.
    Samozřejmě můžete využít na povidla třeba Toptaste. Sladkostí se duranciím vyrovná. Plody jsou větší, sladkost vysoká. Někdy je však problém s odlučitelností pecky. 

Připojit reakci
         

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.191.123 (?)
21.7.2018 15:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povidla ze švestek bez cukru se za poměrně vysokou cenu dají (myslím že z Valašska) sehnat v prodejnách farm.potravin po celé ČR. Já bych raději volil svou vlastní výrobu - jelikož na to mám prostor. Co se týče doslazování - vyrábíme doma džemy prakticky z každého ovoce, co se urodí. Takže když švestka (a taky hruška) má tu vlastnost, že z ní ta povidla jdou udělat jinak než každý jiný džem, proč toho nevyužít? Jasně, že s tím je hromada práce ve srovnání s čímkoli jiným, ale pokud to nebudete brát jako překážku, tak to problém není. U předchozích pokusů jsem taky neodpeckovával, rozvařil jsem švestky, propasíroval od pecek, a vrátil zpět na plamen, kde se povidla dovařila. V podzimním čase to není problém, beru to jako jednu z posledních činností se zpracováním ovoce v daném roce. Jen ty dvě nešťastnice co mám v zahradě se na povidla zkrátka nehodí - a to vím sám, pevná švestka se zelenou dužinou versus švestka která je měkká, sladká, voňavá a uvnitř žlutočervená, asi je jasné, co dopadne lépe v povidlech a co v kompotu.

Druhá věc pak je, že ačkoliv nejsem žádný zapřísáhlý odpůrce chemie a v nutnosti po ní sáhnu, letos jsem si počítal kolikrát bylo postříkáno sousední pole s cukrovkou. Mám 12 záznamů, z toho většina na jaře v době větru, zasahovalo mi to okraj zahrady. A to jsem byl v pracovní dny přes den v práci, čili stříkalo-li se v mé pracovní době, já jsem o tom nevěděl. Bydlím tady přes 20 let, řepa tady je celkem často, ale že by se v minulosti tak zběsile postřikovala, to si tedy nepamatuju. Cukr neberu jako nepřítele, ale zase, mám-li možnost to udělat bez něj, tohle beru jako příležitost kterou nelze odmítnout :-)

Připojit reakci
   

Odrůda švestek na povidla


zden1 (102) - xxx.xxx.61.105 (?)
21.7.2018 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na povidla bych volil Toptaste, která má nejvyšší cukernatost z dostupných odrůd. Ulpívání na peckách je maximálně do 10%, dá se normálně nožem nakrojit a pecka vytrhnout, dělám to tak do sušičky a jde to rychle.

Připojit reakci
      

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.234.44 (?)
22.7.2018 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja mám na povidla Čačanskú rodnú. Je dostatočne sladká, povidla netreba dosladzovať cukrom, neulpíva na kôstke a dozreje aj v horších pestovatelských polohách.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Veľmi zdravé slivečky 220.8.2018173
Dolanka 1219.8.20184853
Aké má plody podpník St. Julien 2819.8.20182055
Slivoň "Superior"?519.8.20182365
naroubování špendlíku na švestku619.8.20184499
Tipala8519.8.201864722
Čačanská Rodna 518.8.20183113
Novovyšlachteni križenec Duranzie a Bystrickej 2317.8.20189251
Kvas z Hanity do hnoje?2517.8.20181537
Lipnická švestka17817.8.2018115733
Jak na švestky, co nepadají?517.8.2018501
TC SUN 217.8.2018157
Bystrická muškátová nebo Čerčinská?2116.8.20185757
Plody rynglí jsou od pecky hnědé1116.8.2018628
Slivka Wegierka Dabrowicka716.8.20187332
Jak zpracovat blumy u kterych nelze vylupovat pecky216.8.2018174
Zahradnictví Na Zázvorce (Tatobity)13616.8.2018119905
Cukernatost slivoní2713.8.20182474
Šárka - Haganta, Gábrovská, Čač. rodná4612.8.201815092
špendlíky22511.8.2018249117
Choroba slivky Jojo 110.8.2018200
Lipnická nebo kryštálový cukor?2410.8.20183775
Slivoň uvnitř plodu hnědne59.8.2018572
Plodový myrobalán336.8.201854237
Stanley choroba 66.8.2018555
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami1704.8.2018112218
Najlepšie slivky794.8.201883146
Choroba sliviek 83.8.2018667
Babče 133.8.20184396
Toptaste2183.8.2018111289
Cizosprašnost ovocných stromů21.8.2018213
Co vše lze roubovat na slivoň21.8.2018221
Tipala choroba 631.7.2018475
Špendlíci, malé švestičky 2031.7.20181303
Podnož St. Julien1230.7.20183553
Malvazinka4528.7.201833087
Bystrická slivka4128.7.201830081
Šárka na listoch?928.7.20183730
Postižená kůra slivoně 1527.7.20182171
Myrobalan do jílu227.7.2018267
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov15.8.2018
Který pes chytá hraboše, hryzce15.8.2018
Který pes chytá hraboše, hryzce15.8.2018
Který pes chytá hraboše, hryzce15.8.2018
Který pes chytá hraboše, hryzce15.8.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů