Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Slivoně > Odrůda švestek na povidla

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.191.123 (?)
20.7.2018 21:38, počet návštěv: 2124
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení pěstitelé, prošel jsem snad všechny diskuze na téma švestek, ale přesto jsem se nedostal k žádné kladné a relevantní zkušenosti. Ujíždím na švestkových povidlech -  těch pravých, nedoslazovaných. Dvě poslední léta jsem zkoušel povidla z mých dvou starých slivoní, což by měly být Čačanská lepotica a Bluefree, kvalitou to ale nebylo ono, chyběla jim sladkost (a je to asi očekávatelné u těchto dvou odrůd). Mám místo na pár stromků, a chtěl bych jednu švestku výhradně pro účel výroby povidel. Na Domácí si netroufám, šarka u nás je, asi bych neuspěl.

Máte nějakou zkušenost s výrobou konkrétních "odrůdových" povidel Vy? Vyrobit se dají z každé švestky, ale aby byly opravdu sladké, předpokládám že bych se měl zaměřit směrem ke "slivovicovým" odrůdám. Mám jít do Durancie?

Děkuji za vaše zkušenosti.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.33.10 (?)
20.7.2018 22:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Drive pred 30 lety delal soused povidla  jen durancii  svestky na strome musely projitt na podzim prvnim mrazikem pak byly sladoucke jak na povidla tak na slivovici      jenze posledni roky zadne podzimni mraziky nejsou pokud  durancie neprojde prvnim mrazikem  nema tolik cukernatosti

Připojit reakci
   

Odrůda švestek na povidla


Standa_HK_ (1138) - xxx.xxx.248.187 (?)
21.7.2018 0:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, trefně jste to napsal - povidla bez přislazování se dají připravit pouze ze "slivovicových" odrůd. Princip povidel je totiž v tom, že jednoduché sacharidy jsou v čerstvém ovoci v takovém množství, že po odpaření vody je ve vzniklé ovocné pastě nad 50% cukru. To znamená, že při obashu cukerných složek 25% základu stačí na výrobu 1 kg povidel 2,2 kg čerstvého ovoce. Běžnější je ale situace, že se cukernatost pohybuje někde kolem 16% a potřebujete tedy na 1 kg povidel 3,5 kg čerstvých pozdních švestek. Bohužel ale u pološvestek je nižší obsah cukrů i aromatických látek (Katinka, Č.Lepotica, Č ranná, Stanley,...) a i delší odpařování nevede k optimální jakosti produktu. Pro některé aplikace - způsoby užití je však záchranou snoubení chutí, kdy se aroma doplní skořicí (je potřeba ale kvalitní cejlonská), aromatem hořké mandle a nebo makem.

Z odrůd, které pěstuji jsou nejkvalitnější z odrůdy Čerčanská (podle Čerčan na Náchodsku) těsně ji následuje "Vlaška" (Italien Keppke Pruni). Bohužel obě jsou jedny z nejcitlivějších k PPV, protže v chuti se to projeví ještě dříve, jež jsou příznaky na listech.

Durancii nemám, ale povidla u "Kadlete" je klasika, protože jak nejde od pecky v čerstvém stavu, tak tuplem nejde jako sušená. Z toho jednoznačně vyplývalo, že zpracování tradičními způsoby konzervace bylo omezeno popuze na odpeckovanou variantu = rosoly a povidla (potažmo kvas na pálenku).

SfK.

Připojit reakci
      

Odrůda švestek na povidla


vyslouzil (16993) - xxx.xxx.236.1 (?)
21.7.2018 9:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povidla z durancií lze uvařit, ale je třeba je po rozvaření cedit, což zahorka není příjemná práce. Vypeckovat předem se totiž nedají. Rozdíl v chuti oproti povidlům z méně sladkých švestek doslazených cukrem, je minimální. Při ceně 9,90 Kč v akci za kilo cukru není co řešit. Navíc durancie jsou velmi šťavnaté, takže odpařovat třeba déle.
   Dnešní chutě máme nastavenou tak, že povidla i ze sladkých odrůd nám na přijdou málo sladké. Pamatuji z mládí, jak se vařila povidla bez cukru (z Domácích a durancií) úplně dotuha. Beztak je i tehdy hospodyně před použitím doslazovala. 
   Ten Standův propočet je správný, ale chybí tam údaj, že velká část cukru se přemění v karamel, který sice dodá povidlům tu kouzelnou chuť, ale je méně sladký.
    Samozřejmě můžete využít na povidla třeba Toptaste. Sladkostí se duranciím vyrovná. Plody jsou větší, sladkost vysoká. Někdy je však problém s odlučitelností pecky. 

Připojit reakci
         

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.191.123 (?)
21.7.2018 15:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Povidla ze švestek bez cukru se za poměrně vysokou cenu dají (myslím že z Valašska) sehnat v prodejnách farm.potravin po celé ČR. Já bych raději volil svou vlastní výrobu - jelikož na to mám prostor. Co se týče doslazování - vyrábíme doma džemy prakticky z každého ovoce, co se urodí. Takže když švestka (a taky hruška) má tu vlastnost, že z ní ta povidla jdou udělat jinak než každý jiný džem, proč toho nevyužít? Jasně, že s tím je hromada práce ve srovnání s čímkoli jiným, ale pokud to nebudete brát jako překážku, tak to problém není. U předchozích pokusů jsem taky neodpeckovával, rozvařil jsem švestky, propasíroval od pecek, a vrátil zpět na plamen, kde se povidla dovařila. V podzimním čase to není problém, beru to jako jednu z posledních činností se zpracováním ovoce v daném roce. Jen ty dvě nešťastnice co mám v zahradě se na povidla zkrátka nehodí - a to vím sám, pevná švestka se zelenou dužinou versus švestka která je měkká, sladká, voňavá a uvnitř žlutočervená, asi je jasné, co dopadne lépe v povidlech a co v kompotu.

Druhá věc pak je, že ačkoliv nejsem žádný zapřísáhlý odpůrce chemie a v nutnosti po ní sáhnu, letos jsem si počítal kolikrát bylo postříkáno sousední pole s cukrovkou. Mám 12 záznamů, z toho většina na jaře v době větru, zasahovalo mi to okraj zahrady. A to jsem byl v pracovní dny přes den v práci, čili stříkalo-li se v mé pracovní době, já jsem o tom nevěděl. Bydlím tady přes 20 let, řepa tady je celkem často, ale že by se v minulosti tak zběsile postřikovala, to si tedy nepamatuju. Cukr neberu jako nepřítele, ale zase, mám-li možnost to udělat bez něj, tohle beru jako příležitost kterou nelze odmítnout :-)

Připojit reakci
   

Odrůda švestek na povidla


zden1 (102) - xxx.xxx.61.105 (?)
21.7.2018 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na povidla bych volil Toptaste, která má nejvyšší cukernatost z dostupných odrůd. Ulpívání na peckách je maximálně do 10%, dá se normálně nožem nakrojit a pecka vytrhnout, dělám to tak do sušičky a jde to rychle.

Připojit reakci
      

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.234.44 (?)
22.7.2018 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja mám na povidla Čačanskú rodnú. Je dostatočne sladká, povidla netreba dosladzovať cukrom, neulpíva na kôstke a dozreje aj v horších pestovatelských polohách.

Připojit reakci
         

Odrůda švestek na povidla


Petr z Pardubic (6544) - xxx.xxx.70.240 (?)
9.3.2019 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V minulém roce jsme vařili lekvár hlavně ze Stanley a Toptaste. Přesně jak uvádí předřečník -  sladká jsou dostatečně a netřeba ničím dochucovat. yes

Připojit reakci
            

Odrůda švestek na povidla


host - xxx.xxx.234.27 (?)
10.3.2019 19:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Varil už niekto lekvar-povidla z Hanity?

Připojit reakci
               

Odrůda švestek na povidla


Petr z Pardubic (6544) - xxx.xxx.70.240 (?)
11.3.2019 10:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Můj odhad je, že ten lekvár z Hanity nebude tak sladký jako například z Toptaste a Stanley.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Hanita - střih 1221.3.2019887
Kdy roubovat za kůru1221.3.2019670
Založení ovocného sadu1321.3.20191062
Bluma cukrářská1320.3.20191704
Pilatka svestkova5620.3.201967380
Švestka odolná proti zimě420.3.2019354
Tŕňovka býčia / Ostnohřbetka ovocná 217.3.2019287
Z kvasu se nic nevypalilo1017.3.2019909
Slivka do 660 m.n.m616.3.2019901
Herman 1515.3.20192420
Stratifikace peckovin5813.3.201932628
Duranzia zo skolky alebo zo "starej slivky"1112.3.20191561
Postřik proti puchrovitosti 2019311.3.2019435
Odrůda švestek na povidla1011.3.20192125
Jaký je správný termín řezu peckovin?610.3.2019780
Špendlík jako podnož410.3.2019412
Aká je slivovica zo sliviek toptaste?149.3.201917206
Výchovný rez kedy sa má strihať248.3.20192587
Mirabelka Malvazinka a Nancyská 208.3.201921755
České ovocnářství zní: Titanik se potápí a na palubě se zpívá767.3.201924190
Vision15.3.2019152
Topfirst63.3.20194950
Šárka, nebo nedostatek prvků? 52.3.2019779
Gabrovská - chutná švestka2328.2.201919522
Althanova a Oulinska ringlota326.2.2019464
Pozdní odrůdy slivoní v roce 20103823.2.201926617
Oskeruše1423.2.20199392
Tophit 3018.2.201914526
Aprimira12313.2.2019140168
Má smysl zachovat poškozený stromek slivoně? 1210.2.20191554
Myrobalán versus špendlík a mirabelka 7510.2.201943459
Mirabelka a Haroma na jedné podnoži38.2.2019468
Hodnocení švestkové sezony 2018731.1.20192003
Moni 424.1.20191221
Durancie a šárka3819.1.201944495
Mohl bych odebrat roub z nově vysazeného stromu až v lednu? 513.1.20191875
Lavina slivoň 312.1.20194031
Azura 95.1.20194478
Vyrastky na konaroch 93.1.20191780
Čačanská Rodná529.12.20181293
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kokršpaněl - kolik se dožije?21.3.2019
Chov pstruhov21.3.2019
Chov pstruhov20.3.2019
Německý krátkosrstý ohař - je vhodný k dětem?20.3.2019
Chov pstruhov20.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů