Vážení pěstitelé, prošel jsem snad všechny diskuze na téma švestek, ale přesto jsem se nedostal k žádné kladné a relevantní zkušenosti. Ujíždím na švestkových povidlech - těch pravých, nedoslazovaných. Dvě poslední léta jsem zkoušel povidla z mých dvou starých slivoní, což by měly být Čačanská lepotica a Bluefree, kvalitou to ale nebylo ono, chyběla jim sladkost (a je to asi očekávatelné u těchto dvou odrůd). Mám místo na pár stromků, a chtěl bych jednu švestku výhradně pro účel výroby povidel. Na Domácí si netroufám, šarka u nás je, asi bych neuspěl.
Máte nějakou zkušenost s výrobou konkrétních "odrůdových" povidel Vy? Vyrobit se dají z každé švestky, ale aby byly opravdu sladké, předpokládám že bych se měl zaměřit směrem ke "slivovicovým" odrůdám. Mám jít do Durancie?
Děkuji za vaše zkušenosti.