Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ano, trefně jste to napsal - povidla bez přislazování se dají připravit pouze ze "slivovicových" odrůd. Princip povidel je totiž v tom, že jednoduché sacharidy jsou v čerstvém ovoci v takovém množství, že po odpaření vody je ve vzniklé ovocné pastě nad 50% cukru. To znamená, že při obashu cukerných složek 25% základu stačí na výrobu 1 kg povidel 2,2 kg čerstvého ovoce. Běžnější je ale situace, že se cukernatost pohybuje někde kolem 16% a potřebujete tedy na 1 kg povidel 3,5 kg čerstvých pozdních švestek. Bohužel ale u pološvestek je nižší obsah cukrů i aromatických látek (Katinka, Č.Lepotica, Č ranná, Stanley,...) a i delší odpařování nevede k optimální jakosti produktu. Pro některé aplikace - způsoby užití je však záchranou snoubení chutí, kdy se aroma doplní skořicí (je potřeba ale kvalitní cejlonská), aromatem hořké mandle a nebo makem.

Z odrůd, které pěstuji jsou nejkvalitnější z odrůdy Čerčanská (podle Čerčan na Náchodsku) těsně ji následuje "Vlaška" (Italien Keppke Pruni). Bohužel obě jsou jedny z nejcitlivějších k PPV, protže v chuti se to projeví ještě dříve, jež jsou příznaky na listech.

Durancii nemám, ale povidla u "Kadlete" je klasika, protože jak nejde od pecky v čerstvém stavu, tak tuplem nejde jako sušená. Z toho jednoznačně vyplývalo, že zpracování tradičními způsoby konzervace bylo omezeno popuze na odpeckovanou variantu = rosoly a povidla (potažmo kvas na pálenku).

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika