|
Myrobalán versus špendlík a mirabelka
|
|
|
|
host - 229.235 (?) 28.7.2016 21:06
Taky myrobalány za kvalitní surovinu rozhodně nepovažuji. Nemají prakticky žádnou dobrou vlastnost. Jen tu, že jsou v některých místech volně nasbíratelné.
*
Vlastně jsem jen reagoval na dotaz p. xxx.xxx.144.32 - 80% špendlíků a zbytek nějaký peckovinový mix.
Taky to tak občas praktikuji, že do 220l soudku švestek přidám 2-3 kyblíky rynglot, myrobalánů a kdysi, pokud jich bylo málo na samostatný kvas i Nancynských. A žádné zhoršení kvality jsem nezaznamenal.
*
A jak jsem tady psal, že nejdůležitější je kvalita vstupní suroviny, tak to je taky dlouholetá zkušenost. Před cca 30lety po vykácení Domácích a výsadbě Č. Lepotic, Nalbolji, Hamanových, podobně v té době dostupných slivoní a nejrůznějších svépomocně vypěstovaných švestek se s kvalitou těch nejlepších komerčně vyráběných slivovic nemůžu rovnat i kdybych se na hlavu stavěl...
(Tím samozřejmě nemyslím, i když jsem patriot, Jelínka apod...)
A nepomůže mi ani to, že jako HG "můžu používat" postupy o kterých o se jim může jen zdát...
*
Srovnání s tím řepkovým medem mi přijde hodně trefné. Co s ním kdysi dělal můj děd přesně nevím, ale určitě nikdy nešel z domu. Vím to od zákazníků které jsem po něm zdědil. Já jsem řepkový med vytáčel asi jen 2x a nepoužil jsem ho ani na medovinu - medové víno. Nechtěl jsem si zkazit pověst svou a hlavně dědečkovou.
"Naštěstí" pak družstevníkům napadl řepkové pole nějaký nebezpečný škůdce, neměli ho pojištěné - málem kvůli tomu zkrachovali a od té doby se už naštěstí to žluté sfinstfo v mém okolí nepěstuje"
Rafael.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 6, 7, 8
|
|
|
|
host - 137.183 (?), 27.7.2016 20:42
Taky jsou tu hlasy (sám k nim úplně nepatřím), že kvalitu lze výrazně zlepšit dodáním cukru, speciálních kvasinek, živné soli a pektolytických enzymů.
K těm hlasům jsem přiznám se, nepřihlížel. Nějak jsem na to zapomněl. Což vlastně i potvrzuje ten můj názor o kvalitní surovině...
A stejně by to bylo na několik samostatných debat ve kterých by jsme se asi shodli. Až v některých případech na ten cukr.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 236.1 (?), 28.7.2016 9:41
Což vlastně i potvrzuje ten můj názor o kvalitní surovině...
Je to zase o vymezení pojmů. Co je to kvalitní surovina? Bavíme-li se o myrobalánech, tak ty já za kvalitní surovinu nepovažuji. Cukru mají málo, aroma skoro žádné a vyšší podíl pecky. Jistě, opít se dá takovou pálenkou úplně stejně jako pravou slivovicí. Ale to mi přijde málo.
Je to jako s medem. Každý včelař tvrdí, že řepkový med je stejně kvalitní jako ten lesní spadkový či akátový. Ale kdo je ochutná, ví své.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.235 (?), 28.7.2016 21:06
Taky myrobalány za kvalitní surovinu rozhodně nepovažuji. Nemají prakticky žádnou dobrou vlastnost. Jen tu, že jsou v některých místech volně nasbíratelné.
*
Vlastně jsem jen reagoval na dotaz p. xxx.xxx.144.32 - 80% špendlíků a zbytek nějaký peckovinový mix.
Taky to tak občas praktikuji, že do 220l soudku švestek přidám 2-3 kyblíky rynglot, myrobalánů a kdysi, pokud jich bylo málo na samostatný kvas i Nancynských. A žádné zhoršení kvality jsem nezaznamenal.
*
A jak jsem tady psal, že nejdůležitější je kvalita vstupní suroviny, tak to je taky dlouholetá zkušenost. Před cca 30lety po vykácení Domácích a výsadbě Č. Lepotic, Nalbolji, Hamanových, podobně v té době dostupných slivoní a nejrůznějších svépomocně vypěstovaných švestek se s kvalitou těch nejlepších komerčně vyráběných slivovic nemůžu rovnat i kdybych se na hlavu stavěl...
(Tím samozřejmě nemyslím, i když jsem patriot, Jelínka apod...)
A nepomůže mi ani to, že jako HG "můžu používat" postupy o kterých o se jim může jen zdát...
*
Srovnání s tím řepkovým medem mi přijde hodně trefné. Co s ním kdysi dělal můj děd přesně nevím, ale určitě nikdy nešel z domu. Vím to od zákazníků které jsem po něm zdědil. Já jsem řepkový med vytáčel asi jen 2x a nepoužil jsem ho ani na medovinu - medové víno. Nechtěl jsem si zkazit pověst svou a hlavně dědečkovou.
"Naštěstí" pak družstevníkům napadl řepkové pole nějaký nebezpečný škůdce, neměli ho pojištěné - málem kvůli tomu zkrachovali a od té doby se už naštěstí to žluté sfinstfo v mém okolí nepěstuje"
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.98 (?), 28.7.2016 23:41
Jak jsme se už odchýlili od tématu, a ač jsem myslím si, že jsem bezkonfliktní člověk, tak jakákoliv podpora masivního pěstování řepky mně vždy neskutečně vytočí!!!
Myslím si, že větší devastace kvalitních zemědělských půd a krajin snad ani nemůže existovat!
No, ještě stavby cizích montoven nebo našich satelitů hypotečně podporovaných - králikáren", atd. na úrodné zemědělské půdě.
Proč se vždy v takových případech raději nevybírají, když už to musí být, půdy k zemědělské výrobě méně vhodné?
*
K řepkovému medu ať si udělá každý názor sám. Jen bych rád upozornil, že není správné ho zaměňovat s medem květovým - nektarovým. Pokud mají včely v dosahu kvetoucí řepku, o nic jiného nemají zájem. Tvrdit, že v době masivní snůšky z řepky sbírají nektar i z jiných květů je absolutní blbost! Je to vždy "jen řepkový med", který většina konzumentů odmítá a já bych se styděl ho někomu i "jen" darovat...
*
Na druhou stranu tzv. med lesní, tolik žádaný, vzniká tak, že červci, mšice a podobná havěť saje mízu z listí a jehličí stromů a díky jejích trávení a metabolismu vylučují, (serou), sladké výkaly které po nich včely sbírají...
*
A teď si vyberte...
(Ale ještě jsou medy květové, většinou jarní a jen z nektarů)
*
Omlouvám se za psaní hodně od původního tématu, ale nedalo mi to...
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.46 (?), 29.7.2016 7:11
Co se týče řepkového medu, tak se kvapem blíží doba, kdy žádný nebude a proč nebude, si může vyguglit každý sám. S tím spadkem máte pravdu. Neni nad „husí sádlo“ bíle barvy, které se dá lehce namazat na krajíc chleba.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr Zehnálek - (35) - 58.232 (?), 15.2.2016 15:22
Zdravím,
se zájmem jsem si přečetl celou diskuzi. Bohužel boj za pojmenovávání špendlíků, myrobalánů, mirabelek atd. pravými jmény je asi nevybojovatelný.
U nás (okolí Litomyšle) je jedna silnice, u níž byly vysazeny špendlíky, mirabelky aj. Dneska už zbyly jen dva stromy mirabelky Nancyské a asi čtyři stromy mirabelky Flotowovy. Tamní špendlíky už zmizely, ale naštěstí je otec před lety narouboval. Mělo by se jednat o špendlík žlutý.
Myrobalánů, kterým tady u nás nikdo neřekne jinak než špendlíky, je všude habaděj. Velká variabilita barev, chutí, doby zrání atd.
Potom vím v okolí asi o dvou starých stromech slivoní s malými, ojíněnými, modrými, kulatými plody. Zrají v srpnu, stromy mají slívoidní habitus. Chuť ji příjemně sladká, dužnina spíše vodnatá, jde hůře od pecky. Bohužel nemám ji zatím nafocenu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.86 (?), 5.2.2017 18:40
Dobrý den. Bydlím v Adamově okres Blansko. Bývalo tu hodně těch žlutých až fialových já jim říkám špendlíky. Ale poslední roky to pohúnci města likvidují jako by neměli co dělat. Z těch čistě žlutých jsem dělal svůj 1. kvas. Sbíral jsem pouze ze země a vždy až večer, protože na zemi je ještě dorazilo slunce do plné sladkosti a taky proto že už na nich nebyl pichlavý hmyz. Mnoho kolem jdoucích známích i cizích lidí mě tvrdilo že z toho nic nebude že to nemá štávu aj. co má mýt ovoce do bečky. Nasbíral jsem tehdy 250l kvasu a dal to do 1. nádoby. Ta byla v garáži v koutě zskládaná různým harampádím. Bohužel sezonu v palírně jsem pros. a tak mač zůstal v bečce přes léto v garáži do další sezony pálení. Bečka byla uzavřena deklem s kovovou obručí. V palírně se mě ptali co to je že to tak krásně voní a já jim popsal tendle příběh. Kořalka byla výborná a oba paliči mě potom okopírovali. Dával jsem 1kg cukru na 50l
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | < 6, 7, 8
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|