Ředkvičky: tajemství úspěšného pěstování a lahodných odrůd

Ředkvičky
Zdroj: www.prozeny.cz

V zahradnickém světě zaujímají ředkvičky jedinečné místo díky své rychlosti růstu, odolnosti a skvělé chuti. Tyto malé kořenové plodiny nabízejí nejen radost z pěstování, ale i nespočet možností v kuchyni. Od barevných odrůd až po pikantní zimní varianty, ředkvičky mají co nabídnout každému zahrádkáři, ať už začínajícímu či zkušenému. V tomto článku se ponoříme do fascinujícího světa pěstování ředkviček, od výsevu a péče až po sklizeň a využití těchto malých kořenů ve vaší kuchyni. Připravte se objevit, jak snadné a odměňující může být pěstování ředkviček, a začněte plánovat svou vlastní sklizeň těchto pikantních kořenů.

O ředkvičkách

Ředkvičky jsou jednoletá kořenová zelenina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), kam patří brokolice, zelí, květák, kapusta, zelí a, jak název napovídá, křen. Celá rostlina je jedlá – od kořene až po listy – a lze ji konzumovat syrovou nebo vařenou. (Viz poznámky k vaření níže.)

Semena lze vysévat na jaře i na podzim, ale výsev by se měl přerušit, jakmile přijdou vysoké teploty (70 stupňů nebo více); to způsobuje, že ředkvičky začnou bujet a jsou v podstatě nepoužitelné. Jinak jsou ředkvičky jednou z nejsnadněji pěstovatelných zelenin.

Protože ředkvičky dozrávají velmi rychle, můžete je vysévat kdekoli, kde je volné místo, nebo je vysévat mezi řádky jiné zeleniny, například mrkve nebo červené řepy. Ředkvičky jsou také vynikajícími doprovodnými rostlinami, které pomáhají odradit škůdce od jiné zeleniny.

Výsadba

Ředkvičky lze díky jejich velikosti a rychlosti pěstovat téměř kdekoli. Nejlépe se však hodí jako doplňková plodina mezi pomalu klíčícími druhy zeleniny, jako je pastinák, nebo v řádcích s nimi, nebo jako rychlá plodina na začátku či na konci vegetace.

Ředkvičky dávají přednost plnému slunci, ale dobře rostou i v polostínu a v horkém podnebí dávají přednost plnému stínu na vrcholu léta. Vyberte si slunné místo, na které dopadá slunce alespoň šest hodin denně. Pokud jsou ředkvičky vysazeny v přílišném stínu nebo dokonce tam, kde je stíní sousední zeleninové rostliny, vynaloží veškerou energii na tvorbu větších listů.

Udržujte půdu vlhkou a odměnou vám budou trsy mírně peprných kořenů během krátké doby.

Půdu prokypřete (kořeny nerostou dobře v utužené půdě) a odstraňte případné kameny. Pokud je půda jílovitá, přimíchejte do ní trochu organické hmoty, aby se uvolnila a zlepšila drenáž. Pokud sázíte delší odrůdy (např. „White Icicle“), zryjte půdu do hloubky 8 cm.

Kdy sázet ředkvičky

Pro jarní výsadbu vysévejte semena 4 až 6 týdnů před posledními jarními mrazy. Pro podzimní výsadbu vysévejte semena 4 až 6 týdnů před prvními podzimními mrazy.

Jak sázet ředkvičky

Nejjednodušší je samozřejmě vysévat ředkvičky přímo na místo, kde mají růst. Některé ředkvičky, jako plodiny chladného období, mohou klíčit již při teplotách 5 stupňů Celsia. Vysévejte od velmi časného jara, zpočátku pod řádkové kryty nebo obruče, řádky od sebe vzdálené asi 20 cm. Vysévejte podél řádku řídce – ideálně tak, aby semena byla od sebe vzdálena asi 1 cm. Pokud je sucho, zalijte je a asi týden po vyklíčení semenáčky prořeďte tak, aby byly v řádku vzdáleny 2 cm.

Před výsevem přidejte organickou hmotu, ale vyhněte se také čerstvému hnoji nebo hnojivům s vysokým obsahem dusíku; příliš bohatá půda podporuje bujné olistění na úkor kořenů ředkviček. Semena ředkviček mají poměrně dlouhou trvanlivost. Nebojte se vysévat semena ředkviček stará až 5 let. Všechna možná nevyklíčí, ale budete mít spoustu těch, která vyklíčí. Semena vysévejte přímo ven asi 1 cm hluboko a volně je zasypte zeminou. Rozmístěte je 2 cm od sebe do řádků vzdálených 30 cm. Semena důkladně zalévejte do hloubky 15 cm. Každých přibližně 10 dní, dokud je ještě chladné počasí, vysejete další várku semen, abyste měli koncem jara a začátkem léta nepřetržitou sklizeň ředkviček.

Ředkvičky: tajemství úspěšného pěstování a lahodných odrůd
Zdroj: www.almanac.com

Pěstování ředkviček na zimu

Mnoho odolných ředkviček lze vysévat koncem léta, abyste měli podzimní nebo časnou zimní sklizeň kořenů. Výsev běžných červených, kulatých nebo bílých ředkviček do nádob je skvělým způsobem, jak prodloužit sezónu – stačí je při ochlazení přenést pod střechu.

Další možností je pěstovat větší zimní nebo asijské odrůdy ředkviček, které přirozeně preferují nižší teploty. Nejoblíbenější je ředkev daikon nebo japonská ředkev mooli. Podívejte se také po čínských a korejských odrůdách – všechny mají jemnou chuť ideální do salátů, ale hodí se i do polévek a dušených pokrmů. Dále je tu úžasná melounová ředkev nebo robustní, pikantní španělská černá ředkev, jejíž peprná chuť se dobře hodí do smažených pokrmů.

Zimní ředkvičky jsou listnatější než jejich letní příbuzní. Jejich pikantní listy se mohou používat jako špenát, přidávat do teplých pokrmů nebo je dokonce rozmixovat na pesto.

Zimní ředkvičky vysévejte trochu dál od sebe, aby řádky byly vzdálené alespoň půl metru nebo 30 cm, a pak sazenice prořeďte tak, aby mezi jednotlivými rostlinami zůstalo alespoň pár centimetrů nebo 5 cm.

Pěstování

Ředkvičky jsou pravděpodobně nejdůležitějším krokem při pěstování. Jakmile sazenice dosáhnou výšky 2 cm nebo stáří asi jednoho týdne, je důležité ředkvičky prořezat na třícentimetrové rozestupy. Přeplněné ředkvičky nerostou dobře a nakonec získáte malé, scvrklé a nepoživatelné kořeny.

Ředkvičky seřízněte na hranici půdy. Ředkvičky jsou jedlé, takže je přidejte do salátu! Nebo, pokud byly prořezávky pečlivě vytaženy s neporušenými kořeny, listy a stonkem, přesaďte je. Přesazené rostliny mohou být trochu vystresované, ale měly by se zotavit.

Zalévání ředkviček

Klíčová je stálá a rovnoměrná vlhkost. Nenechte ji vyschnout, jinak se vám vytvoří pichlavé kořeny, ale nenechte ji ani přemokřit, jinak kořeny uhnijí. Skvělý způsob, jak toho dosáhnout, je kapková závlaha.
Ředkvičky mulčujte kompostem obohaceným dřevěným popelem, který pomůže udržet vlhkost v suchých podmínkách a také udrží kořenové červy na uzdě.
Často odstraňujte plevel, který ředkvičky rychle vytlačí.

Doporučené odrůdy

Existuje mnoho odrůd ředkviček, které nabízejí různé chutě, tvary a barvy. Výběr závisí na osobních preferencích a podmínkách pěstování. Zde jsou některé doporučené odrůdy ředkviček:

  1. Champion: Tato odrůda je oblíbená pro své kulaté, červené kořeny a šťavnatou chuť. Je rychle rostoucí a dobře se adaptovala na různé pěstební podmínky.
  2. Cherry Belle: Jedna z nejoblíbenějších odrůd s kulatými, červenými ředkvemi. Má jemnou texturu a vynikající chuť. Roste poměrně rychle a je vhodná pro časný jarní a podzimní výsev.
  3. French Breakfast: Tato odrůda má charakteristický podlouhlý tvar a dvoubarevnou barvu, připomínající francouzský chléb s máslem. Má mírně pikantní chuť a je oblíbená pro svůj zajímavý vzhled.
  4. Easter Egg: Tato směs obsahuje různé barevné odrůdy ředkviček, včetně růžové, fialové, bílé a červené. Je skvělá pro ty, kteří chtějí přidat do zahrady barevnou paletu.
  5. Watermelon: Odrůda, která má neobvyklou zeleno-bílou barvu uvnitř, což připomíná vodní meloun. Má jemnou chuť a osvěžující vzhled.
  6. Daikon: Pro ty, kteří preferují delší ředkve, daikon je oblíbená odrůda. Má bílou barvu a mírně kořenitou chuť. Je vhodná pro přidání do salátů a jiných jídel.
  7. Saxa: Rychle rostoucí odrůda s kulatými, červenými kořeny. Je vhodná pro časný jarní a podzimní výsev a má pikantní chuť.
  8. Sparkler: Tato odrůda má bílé kořeny s červenými špičkami, což vytváří efekt jiskření. Má jemnou chuť a je oblíbená pro svůj atraktivní vzhled.

Pamatujte, že výběr odrůd může záviset na konkrétních podmínkách vaší zahrady a na osobních preferencích, a je vždy dobré konzultovat s místními zahradnickými odborníky nebo pěstiteli.

Ředkvičky: tajemství úspěšného pěstování a lahodných odrůd
Zdroj: www.almanac.com

Sklizeň

Největší chybou, kterou zahrádkáři dělají u jarních ředkviček, je, že je nechávají v půdě až po jejich dozrání; pak jsou tvrdé a mají škrobovou chuť. Naproti tomu zimní ředkvičky lze při chladném počasí ponechat v zemi ještě několik týdnů po dozrání. Sklizeň dokončete před mrazy.

Chcete-li sklízet, podívejte se na balíček se semeny! Různé druhy ředkviček mají různou dobu růstu. Některé odrůdy se sklízejí již 3 týdny po výsadbě, když mají kořeny v průměru přibližně 1 cm. Vytáhněte jednu na zkoušku. Kořeny sklízejte, jakmile dosáhnou konečné velikosti. Neotálejte, protože během několika dní se mohou změnit z křupavých a křupavých na dřevnaté a příliš ostré. Při každé sklizni vyjměte největší kořeny, aby zbytek mohl dále bobtnat. Dalším dobrým znamením, že se kořenům ředkviček daří, je, že zelený porost nad půdou je vysoký 6 až 8 cm.

A konečně byste měli vidět nebo cítit „rameno“ neboli horní část ředkvičky, která se tlačí proti svrchní vrstvě půdy. Pokud některé ředkvičky zaschnou dříve, než je stihnete sklidit, nechte jich několik, aby se z nich vyvinuly semeníky. Semeníky, které vypadají jako malé fazolové nebo hrachové lusky, jsou ve skutečnosti docela chutné v salátu.

Jak skladovat ředkvičky

Odřízněte vrcholky a tenký kořenový ocásek, ředkvičky omyjte a důkladně osušte. Skladujte je v zásuvce chladničky v obalu nebo v sáčcích se zipem. Zelené ředkvičky lze skladovat odděleně až 3 dny. Vložte je do samostatného sáčku na zeleninu se suchou papírovou utěrkou.

Ředkvičky: tajemství úspěšného pěstování a lahodných odrůd
Zdroj: www.almanac.com

Ředkvičky jsou rychle rostoucí, odolné a chutné kořenové plodiny vhodné k pěstování na jaře a na podzim. Jejich pěstování je relativně snadné, a proto jsou ideální pro začátečníky i zkušené zahrádkáře. Doporučuje se vysévat je přímo na místo, kde mají růst, s dodatečným výsevem každých 10 dní pro nepřetržitou sklizeň. Zajímavým prvkem jsou i zimní odrůdy ředkviček, které lze pěstovat koncem léta a vytvářejí pikantní kořeny s možností využití listů. Při sklizni je důležité neotálet, aby ředkvičky zůstaly chutné a křupavé. Doporučené odrůdy zahrnují Champion, Cherry Belle, French Breakfast a další, s výběrem závislým na osobních preferencích a podmínkách pěstování. Pro uchování čerstvosti se doporučuje odstranit vrcholky a kořenový ocásek a skladovat ředkvičky v chladničce. Celkově jsou ředkvičky nejen lahodným přídavkem do jídel, ale také zajímavým a snadno dostupným prvkem zahrádkářského repertoáru.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno