|
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10095) - 36.70 (?) 19.8.2011 20:16, zobrazeno: 177143x
Vaše hodnocení Hanity jsou nepřesvědčivé, pánové. Po všelijakých ovocných odvarech letošního léta, má člověk konečně něco pořádného v puse. Je to chuť jako břitva i přes její klasickou nakyslost. Jak jsem psal připomíná mi nejvýraznější klony Domácí švestky. I přes veškeré neduhy propaguji Hanitu pro její vysokou kvalitu. Suchá skvrnitost mě tady moc netrápí. Přece nezavrhnu třeba Coxovu renetu nebo Děkanku Robertovu, kvůli nějakým těm pěstitelským nedostatkům. To tedy rozhodně ne. Hanita svou chutí zastíní většinu švestek a to i těch pravých. Zastánci pořádných ovocných chutí mi dají určitě zapravdu.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 151.38 (?), 2.8.2012 19:41
Jestli někdo porovnává rané švestky s těmi, co zrají v polovině září, a tvrdí, že jsou průměrné chuti, pak ztrácí důvěru laické i odborné veřejnosti.Vždyť i Herman v době dozrávání musí mít chuť výbornou.Pak se člověče vyznej.Někdo říká průměrná, někdo výborná.Pan Sus ve svém hodnocení slivoní v Zahradkářích 2010 uvádí u raných, i pozdějších odrůd Německého původu hodnocení -dobrá, velmi dobrá, prspektívní.Přinejmenším u ranných odrůd bych mu nevěřil, vždyť červencové, a srpnové švestky by se měly posuzovat jinak.U odrudy Hanita posuzuje chuť jako harmonická, hold někomu může vadit kyselejší chuť slupky, jinému nikoli.Mě rozhodně kyselá, nakyslá chuť nevadí-spíše ji vyhledávám.Je to stejné jako z těmi, kterým více vyhovuje chuť broskví, někomu meruněk.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10095) - 70.240 (?), 2.8.2012 21:57
Pokud narážíte, pane Rostislavíku, na hodnocení pana Jána, ohledně raných švestek, tak musím přiznat, že třeba chuť Katinky je sice opravdu slabě aromatická, ale na druhou stranu nějakým záhadným způsobem, velmi příjemná, takže slovo průměrná je zavádějící. Co se týče Hanity, tak jsem nikdy nezkoumal, co je příčinou zvětšené kyselosti, ale i když je to díky slupce, tak ji rozhodně odstraňovat nebudu. U Hanity bych také nikdy nepoužil slovo harmonická chuť. Spíše výrazně aromatická. A šel bych ještě dále a použil bych spojení - ostře navinulá, až navinule sladká, s výrazně švestkovým aromatem. Nebo prostě jen s mnohem výraznější chutí, než u jiných odrůd.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|