Angrešt: výjimečná ovocná delikatesa

Angrešt
Zdroj: www.almanac.com

Objevte, jak pěstovat angrešt! Poskytneme vám všechny informace o pěstování od výsadby prvního keře angreštu až po sklizeň sladkých plodů. Jedná se také o snadný, spolehlivý a plodný ovocný keř, který je ideální volbou pro každého, kdo s pěstováním ovoce začíná.

O angreštu

Angrešt je chutná pochoutka, kterou v obchodech těžko seženete, a je odměnou pro zahrádkáře. Většina velkých semenářských firem nabízí sazenice angreštu. Často se prodávají jako prostokořenné rostliny, ale také jako rostliny v květináčích.

Anglické angrešty jsou v Anglii a Evropě velmi oblíbené, ale v Severní Americe byly na přelomu století zakázány, protože by mohly (stejně jako rybíz) hostit puchýřkovou rez bílé borovice. V současné době jsou však zákazy ve všech státech kromě několika zrušeny a navíc existují odrůdy angreštu odolné vůči chorobám. Jsme rádi, že se tyto sladké bobule vracejí.

Angrešt patří do rodu Ribes (čeleď Grossulariaceae) a pěstuje se pro své jedlé plody a jako okrasné keře. Bývají o něco menší než hrozny a jejich barva může být od světle zelené přes žlutou až po červenou. Jejich chuť je směsicí borůvek, kiwi a hroznů).

Odrůdy se obvykle označují jako kulinářské nebo dezertní. Z kulinářských angreštů se obvykle připravují želé, koláče, koláče a jiné dezerty s cukrem. Dezertní odrůdy jsou dostatečně sladké, aby se daly jíst přímo z keře, ale jsou skvělé i na vaření.

Keře angreštu rostou dobře ve většině půd, snadno se stříhají a jsou velmi výnosné. Jsou samosprašné, takže k produkci plodů stačí pouze jeden. Každý angreštový keř vyprodukuje ročně asi 10 kg plodů.

Angrešt je považován za „superovoce“, protože jeho plody mají vysoký obsah živin a nízký obsah kalorií. Toto ovoce má také vysoký obsah vlákniny, draslíku a vitaminů A a C a je bohaté na antioxidanty.

Angrešt: výjimečná ovocná delikatesa
Zdroj: www.almanac.com

Výsadba

Angrešt není náročný, ale nejlépe roste a plodí na slunném místě v bohaté, dobře propustné půdě. Rostliny se přirozeně rozrostou v mohutné keře, ale lze je také vyškolit jako standardní rostliny na dlouhém jednoduchém kmeni nebo u plotu jako vějíře či jednostromové kordony. Lze je úspěšně pěstovat i v nádobách.

Kdy vysazovat angrešt

Angrešt s holými kořeny nebo v nádobách vysazujte od pozdního podzimu do časného jara, kdykoli není půda zmrzlá. Jižní zahrádkáři by měli provádět podzimní výsadbu, aby se rostlina mohla uchytit a nemusela se obávat stresujícího horkého letního počasí.

Pokud si koupíte prostokořenné rostliny, můžete a měli byste je vysadit co nejdříve po jejich obdržení. Spící angrešt (ještě bez listů) lze vysadit na jaře, jakmile lze zpracovat půdu.

Jak sázet angrešt

Obě rostliny dobře rostou, ale rostliny s holými kořeny mohou být výrazně levnější. V prvním roce často rostou lépe než rostliny v květináčích. U prostokořenných rostlin namočte kořeny před výsadbou na přibližně 12 hodin do kbelíku s vodou – nenechte je vyschnout. Vykopejte velkorysou výsadbovou jámu dvakrát širší než kořenový bal a přibližně stejně hlubokou. Pokud sázíte keře s holými kořeny, pravděpodobně bude na kmeni vidět stará linie půdy jako změna barvy. Jáma by měla vypadat jako mělká miska se šikmými stěnami, nikoli jako šálek na kávu.

Uvolněte půdu na dně jámy. Buď ji vykopejte a doplňte, nebo ji zpracujte zahradními vidlemi. Do vyhloubené zeminy přimíchejte dobře prohnilý kompost nebo hnůj. Snažte se, aby na okraji jámy nebyl tvrdý povrch, který může být pro nové kořeny náročný na pronikání. Před výsadbou půdu v jamce lehce zalijte.

Odřízněte všechny kroužící nebo opásané kořeny. Pomocí zahradní lopatky nebo půdního nože uvolněte kořeny rostlin tak, že na okrajích kořenového balu uděláte rýhy (pouze u rostlin v nádobách). Vyzkoušejte, zda je keř v jamce a podle potřeby upravte hloubku. Srovnejte starou úroveň půdy nebo půdní čáru na stonku s novou úrovní půdy.

Vysaďte keř a rovnoměrně rozprostřete kořeny. Nenechávejte je ve shluku nebo trsu. Zasypte jámu odebranou zeminou. Část cesty zastavte a dobře zalijte, poté pokračujte v přidávání zeminy. Půdu kolem kořenů utužte, aby nevznikaly vzduchové kapsy. Dbejte na to, aby keř zůstal vzpřímený a nebyl nakloněný na jednu stranu.

Kolem rostliny vytvořte mírný okraj půdy o průměru asi jednoho metru, aby voda neodtékala, a poté znovu zalijte. Mulčujte pod ním, abyste zabránili růstu plevele a udrželi půdu vlhkou. Naneste 2-3 cm silnou vrstvu, ale nedovolte, aby se mulč dotýkal kmene (kmenů). Nechte ji volnou na šířku prstu nebo dvou prstů.

Angrešt: výjimečná ovocná delikatesa
Zdroj: www.gardenersworld.com

Pěstování

Angreštové keře dobře zavlažujte, dokud jsou mladé nebo pokud rostou v nádobách. Založené angreštové keře potřebují velmi málo zálivky, pokud není vaše podnebí horké a suché. Na konci každé zimy použijte vyvážené organické hnojivo. V opačném případě nehnojte. Tyto keře jsou skoupé a příliš mnoho hnojiva může způsobit problémy.

Před přihnojením silnou vrstvou organické hmoty, jako je zahradní kompost nebo štěpka z kůry, odstraňte případný plevel v okolí kořenů. Mulč rozprostřete v tloušťce 4 až 6 cm kolem keře až k linii odkapávání. Nehromaďte mulč u paty keře. Zabraňte ptákům v krádežích angreštu tím, že keře zakryjete sítí (nebo je pěstujte v účelové kleci na ovoce).

Prořezávání keřů angreštu

U angreštu se doporučuje každoroční prořezávání, aby byl keř úhledný a přístupný, ale po zakořenění nebude potřebovat nic jiného. Prořezávejte koncem zimy, dokud rostliny ještě spí. Nejprve odstraňte odumřelé nebo polámané větve. Poté prořežte tak, abyste otevřeli střed a odstranili zkroucené nebo konkurenční větve. Prořezat lze také přísušky vycházející od základny. Nakonec zkraťte loňský porost přibližně o polovinu. Řezy provádějte bezprostředně nad pupenem.

Prořezávání keřů
Zdroj: www.gardenersworld.com

Doporučené odrůdy

Mezi doporučené odrůdy angreštu patří:

  1. Josta: Odrůda s velkými, sladkými bobulemi a vynikajícím výnosem. Je odolná vůči nemocem a dobře se přizpůsobuje různým pěstitelským podmínkám.
  2. Black Velvet: Tato odrůda nabízí menší, ale výrazně sladší bobule. Keře jsou kompaktní a vhodné i pro menší zahrady.
  3. Hinnomaki Red: Odrůda s červenými bobulemi, které mají intenzivní sladko-kyselou chuť. Je odolná vůči mrazu a dobře prosperuje.
  4. Captivator: Odrůda s velkými, tmavě fialovými bobulemi, které jsou vhodné pro konzumaci syrové i pro zpracování. Keře jsou odolné a plodí hojně.
  5. Titania: Vynikající odrůda s velkými, sladkými bobulemi. Je odolná vůči nemocem a mrazu, což ji činí ideální volbou pro spolehlivou sklizeň.
  6. Ben Sarek: Odrůda s malými a sladkými bobulemi, které jsou vhodné pro konzumaci i na zpracování. Keře jsou odolné vůči chorobám.
  7. Consort: Tato odrůda má středně velké bobule s výraznou chutí. Keře jsou odolné vůči chorobám a mrazu.
  8. Pax: Odrůda s velkými, sladkými bobulemi a odolností vůči nemocem. Plody jsou vhodné pro různé kulinářské účely.
  9. Red Lake: Odrůda s červenými bobulemi, které jsou sladké a aromatické. Keře jsou kompaktní a snadno se pěstují.
  10. Ojebyn: Odrůda s velkými, tmavými bobulemi a výraznou chutí. Je odolná vůči mrazu a poskytuje hojnou sklizeň.

Při výběru odrůdy angreštu je doporučeno zohlednit klimatické a pěstitelské podmínky dané oblasti a také preferovanou chuťovou charakteristiku.

Sklizeň

Buďte trpěliví: První plody začínají dozrávat na začátku léta druhého roku rostliny, plného ovoce se dočkáte o 3 až 5 let později. Sklízíme v polovině léta, záleží však na klimatických podmínkách. Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda jsou angrešty zralé, je jemně je zmáčknout. Plody jsou měkké, proto s nimi zacházejte opatrně a pokud máte keř trnité odrůdy, noste silné rukavice. Chcete-li si s nimi poradit, začněte s jejich vybíráním, když jsou ještě nezralé. Plody budou na dotek poměrně pevné. Jakmile dozrají, budou měkčí, spíše jako hrozen. Jiné než zelené odrůdy také začnou měnit barvu.

Poznámka: Ne všechny angrešty na keři budou zralé současně – okno obvykle trvá několik týdnů. Dezertní nebo dvouúčelové odrůdy sklízejte postupně.

Pro čerstvou konzumaci – sběr na vrcholu zralosti – se angrešt snadno oddělí od stopek. Pokud za ně musíte tahat, nechte je ještě den nebo dva. Nedozrálé plody jsou ideální na vaření a zralejší plody budou sladší a větší. Čerstvě natrhaný angrešt skladujte v chladničce; měl by vydržet asi týden, i když je nejlepší ho sníst hned jako maliny!

Angrešt: výjimečná ovocná delikatesa
Zdroj: www.almanac.com

Závěr

Celkově lze konstatovat, že pěstování angreštu představuje jednoduchý a spolehlivý zážitek pro zahrádkáře, od výsadby prvního keře až po sklizeň sladkých plodů. Angrešt, patřící do rodu Ribes, není pouze chutnou pochoutkou, ale také „superovocem“ s vysokým obsahem živin a nízkým obsahem kalorií. Jeho odolnost vůči nemocem a mrazu činí tento ovocný keř ideální volbou pro různé pěstitelské podmínky. S dostupností různých odrůd, jako jsou Josta, Black Velvet nebo Hinnomaki Red, si můžete vybrat podle svých chuťových preferencí. Důležité je také pamatovat na správnou péči, včetně pravidelného zavlažování, hnojení a prořezávání. Angrešt nabízí nejen radost z vlastnoručně pěstovaných plodů, ale také široké možnosti pro kulinářské využití, ať už jde o přípravu želé, koláčů nebo konzumaci syrovou. Takže pokud hledáte ovocný keř pro svou zahradu, angrešt rozhodně stojí za zvážení pro svou snadnou pěstovatelnost, bohatou sklizeň a výživné plody.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno