Jak na zavařování rajčat

Zavařování je tradiční způsob, jak si zachovat sezonní potraviny po celý rok. Jednou z nejoblíbenějších a nejužitečnějších potravin k zavaření jsou rajčata. Svou pestrou chutí nám rajčata nabízejí nekonečné možnosti zavaření. V tomto článku se budeme věnovat krok za krokem procesu zavařování rajčat, abyste mohli užít rajčátka i v chladných zimních dnech.

Příprava rajčat

Než začnete s procesem zavařování, je důležité zajistit, že máte k dispozici čerstvá, zralá a nepoškozená rajčata. Rajčata by měla být pevná a bez známek hniloby. 

Sterilizace sklenic

Důležitým krokem je sterilizace sklenic, do kterých budete rajčata zavařovat. Sklenice i pokličky by měly být pečlivě vyčištěny a ponořeny do vroucí vody nebo sterilizovány v troubě. To je nezbytné pro zajištění dlouhé trvanlivosti vašich zavařených rajčat.

Příprava nálevu

Nálev je klíčovou složkou zavařených rajčat. Můžete si vybrat mezi sladkým, pikantním či bylinným nálevem. Základem je často ocet, cukr, sůl a koření dle vašich preferencí. Některé recepty mohou zahrnovat i cibuli, česnek nebo různé bylinky a koření, které přidají hlubší chuť vašim rajčatům.

Louhování a oloupaní rajčat

Pro odstranění slupky se rajčata několik sekund ponoří do vroucí vody a poté rychle ochladí ve studené vodě. Slupka by se měla poté snadno odloupnout. Následně rajčata nakrájíme na menší kousky dle preference a receptu.

Zavařování

Nyní je čas na samotný proces zavařování. Do sterilizovaných sklenic se naplní nakrájená rajčata tak, aby mezi nimi zůstal dostatečný prostor pro nálev. Nálev zalije rajčata až ke kraji sklenice. Důležité je odstranit veškeré vzduchové bublinky, které by mohly ovlivnit trvanlivost.

Uzavření sklenic

Na vrch sklenice se umístí sterilizovaná poklička a uzávěr. Sklenice by měla být pevně uzavřena, ale ne příliš utažená. To umožní uvolnit přebytečný tlak, který by mohl způsobit prasknutí sklenice během procesu sterilizace.

Sterilizace

Zavařovací sklenice se umístí do velkého hrnce s vodou a postupně se ohřívají. Důležité je postupovat podle receptu, který máte k dispozici, co se týče doby sterilizace a teploty. Obvykle se rajčata sterilizují vařením po určitou dobu, což zajišťuje zničení případných bakterií a mikroorganismů.

Chlazení a skladování

Po dokončení sterilizace se sklenice vyjmou z hrnce a nechají se přirozeně chladnout. Během chlazení může dojít ke vytvoření podtlaku, což způsobí, že se pokličky nasají a tím zajistí těsné uzavření sklenice. Po úplném vychladnutí můžete sklenice uložit na temném, suchém a chladném místě.

Zkouška a konzumace

Před konzumací je vhodné zkontrolovat, zda jsou všechny sklenice správně uzavřené a nedochází ke znehodnocení. Pokud se poklička dá lehce stlačit, zavaření se nepovedlo a rajčata by měla být okamžitě spotřebována nebo zlikvidována. Správně zavařená rajčata by měla vydržet několik měsíců až let.

Zavařování rajčat je skvělým způsobem, jak si zachovat jejich čerstvost a chuť po celý rok. S dodržením správných postupů a hygienických zásad můžete mít v zimních měsících po ruce výborné rajčatové lahůdky, které dodají barvu i chuť vašim pokrmům 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno