Subtropy posledních dní pohly cukernatostí plodů, které neopadly dříve než mohly předvést co umí. Lipnická 27 o (vybraný zrale měkký plod ze stromu), opadlý plod ze země nad 32 o možná 32,5 o těsně nad horní hranicí stupnice mého refraktometru, plod byl u stopky prasklý, takže měření bylo pravděpodobně ovlivněno snížením vlhkosti. Althanova 17 o. Falešný opál 17 o. Tipala 16 o (změřil jsem i jediný panenský plod ponechaný na mladém předloni sazeném stromku 19 o). Čačanská rodná 19 o. Viktorie 12 o. Wangheimova 14,5 o až 16,5 o.
První plody Gabrovské 15 o. A o zhruba 10 dní dříve dozrál i první nečervivý plod Hanity 17 o. Co se týče klasického švestkového aromatu a chuti(špendlík má výraznější aroma ale to je zcela tipické a odlišné od pravých švestek) nechala(pro mě) Hanita už prvním plodem celý letošní peloton o několik délek za sebou(je možné, že jsem ovlivněn tím, že jsem to od ní čekal, ale snažil jsem se to pro sebe hodnotit nezaujatě a plody většiny ostatních jsem včera zdegustoval prakticky současně).
Připadá mi že se celkem potvrzuje předpoklad pana Vysloužila že nižší cukernatost prvních letošních slivoní je způsobena přeplozením (srovnání dokonale vyzrálého plodu z přeplozené tipaly a jediného plodu na celém stromku) a příliš rychlým dozráním kdy plody cukr prostě v tom kvapíku nestihnou nabrat (plody co vydržely na stromech déle rychle poskočily až o několik brix - Althanova, Tipala), také je možné, že první opadlé plody jsou více ovlivněny šárkou.
Jenca