Vánoční hvězda: Tipy na výběr a péči o tuto sváteční rostlinu

Vánoční hvězda
Zdroj: www.gardenersworld.com

Pryšec nádherný, známý též jako vánoční hvězda je atraktivní pokojová rostlina s tmavě zelenými listy a červenými listeny. V prosinci a lednu je obklopují zelenožluté květy. Běžně se používají k vánoční výzdobě domů. Hvězda pochází z Mexika a je po Vánocích obtížné udržet ji při životě. Většina z nich se po vyblednutí červených listů a skončení svátků vyhodí. S trochou péče a pozornosti však můžete udržet vánoční hvězdu při životě po celý rok. Dokonce můžete podpořit tvorbu červených listů a květů v době následujících Vánoc.

Jak pěstovat vánoční hvězdu

Pěstujte Pryšce na místě bez průvanu, s jasným, nepřímým světlem a teplotou kolem 13-15 °C. Zalévejte střídmě, obvykle když povrch kompostu začne vysychat. Listy a listeny pravidelně mlžte, abyste zvýšili vlhkost a udrželi barevné listeny déle v nejlepším stavu.

Nákup vánoční hvězdy

Pokud kupujete vánoční hvězdu v zahradním centru nebo supermarketu, pečlivě zkontrolujte, zda jsou v dobrém stavu a zda nejsou žádné listy vadné. Vadnoucí listy mohou být známkou toho, že rostlina byla skladována v příliš chladných podmínkách. Vyvarujte se nákupu rostlin, které byly vystaveny v blízkosti dveří nebo dokonce na parkovišti u čerpací stanice – jednoduše nevydrží.

Dbejte na to, aby byly po cestě domů dobře chráněny a aby jejich křehké listy nebyly vystaveny mrazu – v případě potřeby požádejte prodavače, aby je zabalil nebo přikryl igelitovým sáčkem. Nenechávejte vanoční hvězdy v autě déle, než je nezbytně nutné, protože teploty mohou rychle klesnout.

Nejlepší místo pro vánoční hvězdu

Vánoční hvězdu umístěte na světlé místo bez průvanu, mimo dosah přímého slunečního světla, ideálně s průměrnou teplotou 13-15 °C. Udržujte ji mimo dosah oken, kde může teplota v noci výrazně klesnout, a mimo dosah dveří a otevřených krbů, kde může být průvan.

Péče o vánoční hvězdu

Zalévejte pouze tehdy, když je povrch kompostu suchý, a dále zalévejte střídmě. Vlhkost vzduchu zvyšujte jemným postřikem vodou každých několik dní. To pomůže udržet listy a listeny ve skvělé kondici. Listy podle potřeby oprašujte, aby mohly správně fotosyntetizovat a zůstaly co nejzdravější.

Jak podpořit opětovné kvetení

Přimět vánoční hvězdu k opětovnému rozkvětu není snadné, ale pokud se na tuto výzvu chystáte, postupujte pečlivě podle následujících pokynů:

Po Vánocích začněte rostlinu krmit tekutou výživou pro rostliny s vysokým obsahem draslíku, například rajčatovou výživou.

V dubnu seřízněte poinsetie na výšku asi 10 cm a udržujte teplotu 13 °C. Začátkem května přesaďte poinsetie do o něco většího květináče s čerstvým hlinitým kompostem bez rašeliny a poté je umístěte na místo bez průvanu a přímého slunečního světla a zajistěte, aby teplota nepřesáhla 18 °C.

Když se délka dní zkracuje, poinsettie vykvetou a vytvoří barevné listeny. K tomu dochází přirozeně v prosinci, ale abyste podpořili kvetení do Vánoc, musíte zkrácenou délku dne napodobit tím, že od listopadu přesunete vánoční hvězdu na 12 hodin denně do tmavé skříně. Udržujte rovnoměrnou teplotu kolem 18 °C a dbejte na to, aby po tuto dobu nebyla vystavena umělému světlu.

Jakmile vánoční hvězda začne kvést, denně stříkejte listy, aby si co nejdéle udržela svůj nejlepší vzhled.

Vánoční hvězda
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jak množit vánoční hvězdu

V květnu množíme Pryšce z řízků z měkkého dřeva. Nezapomeňte si při tom nasadit rukavice – stejně jako všichni členové čeledi euphorbiacea mají mléčnou šťávu, která může dráždit pokožku.

Řešení problémů

Nejčastějším problémem při pěstování vánoční hvězdy je vadnutí a opadávání listů. To je známkou chladných podmínek. Nezapomeňte, že Pryšce pocházejí z Mexika a je třeba je udržovat při minimální teplotě 13 ºC, mimo průvan (včetně blízkosti dveří, krbů nebo oken s jedním sklem). Bohužel některé vánoční hvězdy jsou v obchodě nebo v zahradním centru uchovávány ve špatných podmínkách, a když je přinesete domů, listy začnou vadnout. V této fázi bohužel nemůžete pro svou hvězdu mnoho udělat. Vždy kupujte vánoční hvězdu od renomovaného dodavatele a nezapomeňte je na cestě domů chránit před chladem.

Další problémy, jako je šedá plíseň, mohou vzniknout v důsledku přemokření. Dbejte na to, abyste poinsetie zalévali pouze tehdy, když je povrch kompostu suchý, a pravidelně mlžte listy, aby se kolem rostliny udržovala vlhkost.

Rady pro nákup vánoční hvězdy

Ujistěte se, že je vánoční hvězda v dobrém stavu a že žádné listy nevadnou, protože vadnoucí listy mohou být známkou toho, že byly skladovány v příliš chladných podmínkách.
Vyhněte se nákupu hvězd, které byly vystaveny v blízkosti dveří – jednoduše nevydrží dlouho.
Požádejte prodavače, aby vám rostlinu zabalil nebo přikryl do igelitového sáčku, který je ochrání na cestě domů.

Odrůdy vánoční hvězdy

Pryšec nádherný, neboli vánoční hvězda, je známá nejčastěji v červené barvě. Nicméně existují i další barvy hvězd. Vánoční hvězda může mít tmavě růžové listeny a pestré listy, světle žluté listeny nebo sytě švestkové listeny.

Vánoční hvězda: Tipy na výběr a péči o tuto sváteční rostlinu
Zdroj: Pinterest

Vánoční hvězda, která je také známá jako pryšec nádherný, je krásnou pokojovou rostlinou. Ačkoli ji mnoho lidí používá k vánoční výzdobě, po svátcích ji mnozí zahodí, když její červené listy vyblednou. Nicméně, pokud jí věnujete dostatečnou péči a pozornost, je možné udržet vánoční hvězdu živou po celý rok a dokonce podpořit tvorbu červených listů a květů pro příští vánoční sezónu. Dodržujte námi uvedené tipy pro pěstování, péči a opětovné kvetení vánoční hvězdy, abyste si tuto krásnou rostlinu mohli užívat po celý rok.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno