Čačanská rodná, Katinka



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
11.7.2013 12:17

Katinku už dobře znám, ta mě už jen tak něčím nepřekvapí, samozřejmě dobrá švestková chuť.I když mnozí říkají, že v Katince moc rynglotových chutí není, já ji tam dobře rozpoznávám, a nacházím.U mě je Katinka k jídlu přesně na přelomu července, srpna,možná i o nějaký den dříve.Ale ta pravá chuť, kterou si vychutnám se dostavuje o týden později.Marná sláva jsem moc přísný, ale vyplácí se mi to.Poslední přezrálé plody jsou ale nejlepší, a ty jsou k mání u mě v polovině, za polovinou srpna.

Na ten Opál se těším více pane Libore.Vaše loňské fotky, spolu s Honzovými byly unisono primissimalaugh.Doufám, že nás zase potěšíte svými obrázky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 11.7.2013 12:39

U mně jsou Katinky taky ještě brčálové,  zralé čekám za 2-3 týdny.  Tak, jak jsem žehral na obrovský propad Hermanů, Katinek je tolik, že bych nějaké popadané přivítal. JInak se buď polámou větve nebo budou plody sotva velikosti Brněnské špičky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 11.7.2013 15:46

Pane Vysloužile nevím co si přectavit pod pojmem  Brněnská špička.Ptal jsem se  Googlu, ten mi moc nepomohl, asi to taky neví.Je to snad místní krajová odrůda, druh dezertu, čí snad sportovní podnik jako npř.Třinecká laťka?

Jinak co se týče přeplozených větví Katinky, udělal jsem před dvěma týdny protiopatření.Nejvíce zatížené kosterní větve jsem přivázal pevně k terminálu-doufám, že vydrží.Už jsem ne jednou zažil, a stává se to před letními bouřkami, že z čistého nebe poznenáhlu, z čista jasna se mraky zatáhnou, a přijde silný poryv větru, který bere skoro vše nepřivázané.Pak je pozdě bycha honiti, a plakati nad rozlámanými větvemi.Pak, když začne pršet se poryvy silného větru uklidní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 12.7.2013 10:08

Ani pan Gůgl neví všechno. Brněnská špička je dnes již zapomenutá nejranější švestka kdysi rozšířená na jižní Moravě pod názvem špendlíček modrý. Pro svouji malou velikost a teplejší podnebí nutné k extrémní ranosti byla vytlačena kvalitnějšími odrůdami. Píše o ní např Vávra v Malé pomologii na str. 110.
    Z poryvů větru mám strach taky, ale vyvázání větví ve výšce 5m si nedovenu představit jinak než ve 3 lidech na 3 žebřících. Zvažuju dokonce surově s každou větví nahoře zatřepat.
    Co se týče menší šťavnatosti katinky, vidím to jako výhodu. Pravda u jablek, broskví vítáme co největší šťavnatost. Ale švestky méně šťavnaté se nejen lépe přepravují a déle vydrží, ale jsou podstatně lepší surovinou pro sušení, vaření povidel, pečení koláčů. Ani pro přípraui kvasu není šťavnatost vždy výhodou. Méně šťávy při stejném obsahu cukru znamená cukernatější kvas, s tekutostí švestkových kvasů nikdy problém není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 13.7.2013 10:43

Já bych naopak neměl strach o nejvýšší patra koruny, které :

1)větve nejsou tak dlouhé od středu, aby stačila relatívně menší síla k jejích zlomení(pákový efekt).Tedy-větší váha plodů je blíže středniku.

2)v horních patrech není nouze zlomenou větvičku nahradit jinou-je jich tam nepoměrně více, než v nižších patrech.

Relatívně mladý desetiletý strom, který vstoupil do plodnosti přináší dosti objemné úrody, ale jeho kosterní větve ještě nemají dostatečnou pevnost, aby odolaly váze, kterou by odolaly větve staršího stromu.

Větší obavy mám o kosterní větve dole, protože se odstraněná větev těžko nahradí jinou.Je vždy těžší, alespoň mám takovou zkušenost, přinutit strom v dolní části koruny vygenerovat jinou, když většina mízy mizí nahoře.

Nahoře v koruně nevyvazuju, ale spodní obtěžkané kosterní větve ano.

Jinak si myslím pane Palo, že nelze všechny stromy, které plodí malé ovoce pokládat za Brněnský modrý špendlíček.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 217.52 (?), 11.7.2013 21:50

Tak to Vas lutujem, to cakanie kym Katinka dozreje... Vdaka za chvalu fota, len Opal minuly rok prerodil a tak je toho zase menej, ale kompenzuju to Tophity a marhule, ktore vlani neboli. Katinka ma mensie plody a je menej stavnata - nez napr. Hanita. Napriek tomu su to jedny z prvych kvalitnych sliviek v roku a pravom sa "neohreju" na strome a miznu okamzite. Po skusensotiach p. Milosa a dalsich nakoniec vobec nelutujem, ze mi ten Herman zamenili za Opallaugh.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 229.190 (?), 12.7.2013 22:55

Ahoj Libor! Gratulujem k dozrievaniu Katinky! Vyzerá chutňúčko! Teším sa na moje prvé plody a ich deklarovanú typickú slivkovú chuť. Minulý týždeň boli malé "Katinčatá" ešte zelené. Márne, v Bratislave, Jure či v Modre dozrieva ovocie o 2 týždne skôr ako na Záhorí. S tým nič nenarobíme.

Modý špendlík (Brnenská špička) bude pravdepodobne to, čo som ako kôstku pred rokmi vysadil do poľa tesne za plot. Po niekoľkých rokoch nestrihaný neošetrovaný semenáč zarodil: koruna má konáre obalené rukávmi drobných zelených plodov. Zaujímavá je zavarenina z tohto ovocia. Kôstky sú drobné a dobre sa odlučujú od nie až tak šťavnatej dužniny. Chuťovo však kvality domácej slivky nedosahuje.

Priviazať zarodené konáre k stredníku či kolu v strede koruny pripevnenému ku kmeňu je rozumné opatrenie pre prípad víchrice. Rozhodne lepšie ako podpery, ktoré sa zaboria do pôdy alebo sa vyvrátia. Pozor na nekvalitný špagát, ktorý sa v búrke môže rozmočiť, pretrhne sa a "je po paráde."

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10095) - 74.242 (?), 13.7.2013 9:37

Podle Liborovy fotky by to Katinka opravdu být mohla. Ten časový předstih je pozoruhodný. Paľko už se určitě těší na svoje Katinky a tím pádem na svoje "nebíčko v papuľke", jak psal pan Milan Fiala. Já jsem si původně myslel, díky opožděnému dozrávání Radky a Leskory, že  bude opožděně zrát všechno ovoce. V současné době se nemohu přesvědčit, ale moje Katinky budou jistě také ještě zelené. Zvláště když jsou zelené na Záhoří, kde jistě seničtí polnohospodári již úspěšně zahájili žatvu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 195.175 (?), 23.7.2013 1:13

Tak som sa konečne dočkal prvých zrelých plodov Katinky. Dozrievajú postupne. Ten plodík, ktorý dozreje a zmäkne, odpadne alebo sa dá snadno zobrať do prstov a pritom stopka ostane na strome. Veru Katinka má svoje vrtochy či špecifiká.wink veľkosťou plodov síce nepatrí medzi lamačov rekordov, tvarom plodov a najmä ich chuťou potvrdzujem Liborove slová: typická domáca! V ílovitej vododržnej pôde aj napriek podložke MB sa stromček zatiaľ drží skvele. Pritom je príšerné sucho, nezalievam, vo vinohrade vodu nemáme. Môžem znova z vlastnej skúsenosti potvrdiť, že ílovité a hlinité minerály v kombinácii s organickým hnojivom žiadna iná pôda rovnocenne nenahradí. Píše sa o tom už aj v učebniciach ZŠ.

Vlani sadená Katinka z východnej strany.
Vlani sadená Katinka z východnej strany.
Na plocho tvarovaná korunka Katinky z opačnej strany. V pozadí broskyňa pravdepodobne Starking Delicious.
Na plocho tvarovaná korunka Katinky z opačnej strany. V pozadí broskyňa pravdepodobne Starking Delicious.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 23.7.2013 9:07

Pěkné, Paľo! Na jaké podnoži (podpniku) máte Katinku? Předpokládám myrobalán.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika