Čačanská rodná, Katinka



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
26.7.2013 11:39

Rád si s Vámi tenis zahraju  Libore.Máte pravdu,že bývá uváděný opak,a právě proto mě to svádí zvážit plody,a udělat nějaký průměr.Dva roky starý snímek dokládá, že plody Katinky jsou u mě větších rozměrů-tedy když strom nepřeplodí jako se to stalo letos.Snímek může částečně zkreslovat, ale némůže zmást toho, který se s ní pravidelně setkává.K omylu záměnou za jinou odrůdu nemůže dojít, protože v tuto dobu, kdy Katinky mají dozrávat mnoho kandidátů na záměnu není.Plody Katinky u mě předčasně neopadávají, jako by tomu mohlo být u Hermanu, Opálu.Docela pevně drží na stromě i po uzrání, takže když už není kolem stromu co zobat, je nutné zatřást.Většina plodů vydrží na stromě dlouho po tom co uzrají, některé až za polovinu srpna,ale to může být také vyšší nadmořskou výškou.

Dva roky starý snímek plodů Katinky
Dva roky starý snímek plodů Katinky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 220.249 (?), 26.7.2013 13:19

Tenis urcite v dalsom zivote zvolim ako hlavne povolanie a potom dame zapas wink Tie Katinky z fotiek su oproti mojim pekne obezne. Moje mali polovicnu sirku, ale v lete u nas neprsi, takze to je mozno ten dovod. Tak gulate su u mna Opaly, ale tie maju tiez kostky oblejsie. Pripajam foto Katinky i s kostkami.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 238.83 (?), 26.7.2013 21:17

Včera som vo vinohrade pokračoval v degustácii plodov Katinky. Postupne dozrievajúce plody sa nepatrne natiahli a nafúkli do šírky. Nie sú však tak guľaté ako na snímke p.Rostislavíka. Viac sa podobajú Liborovej Katinke. Chuťovo sú po pár dňoch od minulej degustácie dokonalejšie- "švestkovejšie", ale stále nemajú tú sladkosť jesenných sliviek. Ani to Katinke nevyčítam, dokonalú chuť broskýň aj sliviek vychutnávam až u augustových či septembrových kultivarov. Je zaujímavé, že aj napriek príšernému suchu a napriek faktu, že 2- ročná Katinka nemá korene tak hlboko ako susedná 10- ročná broskyňa, dozrievajúce plody nepadajú teraz tak ako na začiatku dozrievania. Stále však stačí uchopiť mäkký plod do prstov a ostane na strome iba stopka. laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10095) - 70.240 (?), 26.7.2013 22:51

To je dáno způsobem záběru. Plody vypadají kulatější proto, že jsou foceny zblízka a hodně zespoda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 27.7.2013 9:53

Ano ty moje obézné Katinky jsou vlastně fotografický klam, i když to tak nebylo prvoplánovitě myšleno.Z různých pohledů a vzdálenosti předměty jinak vypadají.Někdy se stěží identifikuje tatáž osoba z dvou fotek udělaných trochu jinak, ale fotografové vědí o tom svéwink.Velkým rozdílem pro dosažení perfektního výsledku je kvalita fotografického náčiní, ale při focení např. mobilem někdy příroda vypomůže,a lze udělat uspokojivý výsledek. Jeden z hlavních faktorů při práci se záběrem je práce se světlem.Je velký rozdíl fotit ráno, přez den, a večer.Při snímání předmětů ráno a večer pomáhá i sluníčko a relatívní ranní, nebo večerní zatmění pozadí.Fotografové si někdy při zatraktivnění konečného výsledku vypomůžou uměle vytvořenýmí kapičkami deště na dozrávajícím ovoci, ale musím uznat, že to má svou logiku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 61.51 (?), 1.8.2013 23:46

Katinka ani po 10 dňoch významne nezhadzuje dozreté plody. Dnes som obral väčšinu úrody, v korunke som nechal iba zopár posledných plodov na občerstvenie pri budúcej návšteve vinohradu. Na zemi bolo asi 5 spadnutých prezretých sliviek. Veľkosť a chuť nezmenená, príjemná slivková, cukrov tak akurát.

Prvá úroda Katinky na začiatku augusta.
Prvá úroda Katinky na začiatku augusta.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.8.2013 23:50

Katinka začíná dozrávat. Pliodnost je mimořádná, propad byl minimální, první spadlé plody jsou harmonické švestkové chuti.. Bojím se, jak strom přežil bouřku, co se večer prohnala celou zemí.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 7.8.2013 10:49

Ani několik posledních velmi parných dní s přílivem teplého vzduchu z Afriky, který přinesl na několika místech naší republiky rekordní teploty nestačilo k tomu, aby se dohnalo co se zameškalo.Dozrávání ovoce je asi v týdenním skluzu.Teprve nyní dozrávají plody Katinky do stavu, že když nějaké spadnou na zem jsou jakštakš k jídlu.Samozřejmě lze v koruně najít "bílá místa",kde ještě mistru malíři chybí švestková modř.Švestek na stromě je plno, a s pomocí pravidelné závlahy, a hnojení se plody zdárně velikostně vyvíjejí, aniž by předčasně padaly.Jak to bude s množstvím aroma...to ještě není jisté.Většina se drží na stromě zuby nechty.Bez zanedbané probírky jsou větve silně obaleny do té míry, že nečekám letos nějakou diferenciaci nových květních pupenů.Silně vyvázaný strom zdárně přečkal i jednu větší bouřkovou vlnu (bez silného větru),která nám přinesla tolik kýžený vláhový přínos.Včerejší druhá bouřková vlna k nám nedorazila, a rozpadla se dříve.











Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 7.8.2013 11:50

Zdá se, pane Rosťo,  jako by se naše Katinky domluvily. I moje koruna připomíná pavoučí kokon (kus provazu je i na fotce) a i ona přečkala již druhou větrnou bouři bez úhony. Bude-li příští rok strom odpočívat, rád mu to odpustím. Určitě uvařím jednodruhová povidla, přemýšlím i o vypálení katinkovice

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 7.8.2013 12:17

Tyhle obalené rukávy, které stvořila sama příroda a ne reklamní agent zásilkové firmy ve fotografickém editotu vždy nadchnou oko. (Jenom pane rostislavíku ten váš foťáček, či mobil, by asi zasloužil HW upgrade, neboť převládající fialové odstíny na všech Vašich snímcích trošku kazí dojem).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika