Čačanská rodná, Katinka



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?) 
23.7.2013 9:37

Nevím jaké jste myslel vrtochy a specifika odrůdy Katinka pane Pal'o?Ale ta velikost plodů je při různých podpnikách hoodně diskutabilní, protože při minulých úrodách byla u mě velikost plodů pěkná, až nadprůměrná.Chuť plodů se sice blíží ke standartu DV,ale ještě mnoho chýba.Co se týče už mnou zmiňovanou ringlotovou chutí v Katince,budu rád za vaše ohlasy,protože napriek počtu odmítavých hlasů,já ji tam cítím.Možná je to tím,že Katinka má poměrně dost cukrů,ale zvýšené aroma schází-tak jako u rengloty.Aroma se dostaví později,je to ale až po přezrání.I tak vydrží na stromě dlouho-u mě do dvacátého srpna.To že letos opravdu patří (!)mezi lámače rekordů se podepsalo i na menší velikosti plodů.Strom je velmi silně přeplozený,a pro zajištění budoucích úrod už v tuto dobu aplikuju kombinované hnojení s desetidenním střídáním postřikem  na list Wuxalem s přidáním hnojůvky +nějaké prvky  ke kořenům.Navíc je Katinka více odolná, nebo silně tolerantní šárce.Takže jaké nectnosti jste měl na mysli?Já si myslím, že má jedinou-je méně vhodná na pálení, ale to není rozhodujůce hladisko.U mě bude k jídlu asi za deset dní,protože letošní dozrávání je kvůli vlhkému začátku léta opoždědo asi o týden.Přináším dnešní ranní report.Teprve včera jsem zaznamenal první změnu barvy na zelených plodech Katinky, a tak to nyní vypadá u mě.






Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 237.157 (?), 23.7.2013 17:49

Zdravím Vás chlapci slivkári! Pane Mikeši, Katinku som kúpil na myrobalánu. Vybral som si ju zámerne na vyššom kmienku, aby časom koruna slivky rástla nad drôtenkou viniča. Ako som už písal pred nedávnom, ťažká hlinitá pôda tvrdá ako betón zatiaľ myrobalánu nerobí problémy. Ono zrejme záleží nielen na štruktúre podložia a hrúbke vrstvy ornice, ale aj na chemickom zložení ílovitých a hlinitých minerálov. Nie je íl ako íl... Každý nemusí pestovaným ovocninám "zapasovať".

Vrtochom som u Katinky humorne (podľa Vášho vzoru, pane Rosťo) nazval ponechanie stopiek na strome a postupné dozrievanie jednotlivých plodov, ktoré naozaj nie sú veľké- na dĺžku do 4 cm. Že Katinka nadmerne nepreplodila, to je snád zo snímok zrejmé. Postupne sa s touto sortou oboznamujem. Obsah cukrov prirodzene nie je taký vysoký ako u domácej slivky odtrhnutej či zobratej z trávy pod korunou niekedy na konci októbra. Ale rynglótu mi rozhodne nepripomína, skôr pravú slivku. Holt 100 ľudí=100 chutí. A nemusia to byť všetko šesťdesiatníci s odumretými chuťovými pohárikmi.laugh  S tým Wuxalom je to zaujímavý nápad, ale sotva stíham postriekať vinohrad s prídavkom Harmavitu... Aplikoval som pri výsadbe Katinky granuľovaný kravský hnoj a ten, ako je známe, je bohatý na stopové prvky. "Takže jaké nectnosti jste měl na mysli?" Tomu pane Rosťo nerozumiem. O žiadnych nectnostiach Katinky som predsa nepísal. Takéto domýšľanie nesprávnych záverov či vymýšlanie nových nezaslúžených "obvinení" mi trocha pripomína štýl p.Petra z P. Ale nič v zlom, dúfam že sa nehneváte? wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 220.249 (?), 23.7.2013 21:31

Gratulujem Palo, Katinka je v Juli prva lahodna slivka a mensie plody sa jej daju odpustit... Moja na MB rodila prve roky ovela menej/takmer nic - to mas teda stastie s urodoucheeky. Plody po dozreti opadavaju aj u mna a najlepsiu/najsladsiu chut maju az tie maksie. U mna pomaly Katinka konci a zacina (tento rok presne podla papierov) Opal. Na rozdiel od minuleho roku su plody o 1/2 vacsie a menej vodove. Farba sa mi tiez zda ina - tmavsia ako minuly rok. Je pre mna zarazajuca ta variabilita - rok po roku si zamenia poradie zrenia, zmeni sa nielen velkost, farba ale i konzistencia plodov indecision- Takze sezona sliviek plynule pokracuje dalej bez pauzy...

Opal na Hanite 23jul13
Opal na Hanite 23jul13
Opal a mensia Katinka
Opal a mensia Katinka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 237.157 (?), 23.7.2013 22:08

Rozmýšľam Libor, čím na jar prevrúbľujem blumu Angeleno. Korunu už má slušnú, ale plodov málo a malých. (Opäť poľský reklamný podraz prostredníctvom firmy Jukka Uh.Ostroh.) Rynglóta by sa na doplnenie sortimentu v záhradke veru zišla, ale Opál, Althanova či ZR aj Malvazinka s pevnejšou šupkou mi pripadajú stále dosť malé. Myslíš, že sa dnes dajú zohnať vrúble veľkoplodých modrých blum, ktoré majú hromadu zlatožltého chutného "mäsa" a veľkosť tenisovej loptičky? Také som jedával čoby chlapec v Znojme. Nakoniec asi ostaneme u prevrúbľovania stogramovými nemeckými poloslivkami. V tomto si u mňa kápo! yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 220.249 (?), 23.7.2013 22:33

Angeleno co som videl v obchode bol slusne velky. Mozno ti pri dospelejsom strome plody "priberu"wink, ako moj Opal oproti minulemu roku. S ostatnymi rynglotami skusenost bohuzial nemam, tazko zrovnavat..., okrem toho este sezona len zacina = uvidime koncom roku, co sa da doporucit, dohodneme sa. Osobne sa tesim na Tophit, ktory ma velmi kvalitne zarodene, tiez som zvedavy ci Toptaste prekvapi aj niecim viac, nez len figovou sladkostou a prisusenim plodov z minuleho roku. Clovek si ale spomienky na mladost rad prikrasluje smiley, takze to mozno boli obycajne slivky domace, ktore zial neodolaju sarke, 1 som si nastepil tiez na odnoz MB, len neviem ci po eventualnej nakaze sarkou sa bude dat prevrublovat odolnejsou odrodou. Mozno som to mal urobit naopak - odolnu najprv a do koruny Domacu, ktoru by som v pripade nakazy odrezal. Nema niekto skusenost?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 236.229 (?), 24.7.2013 14:41

Dovolím si komentovať už raz napísané: Ten plodík, ktorý dozreje a zmäkne, odpadne alebo sa dá snadno zobrať do prstov a pritom stopka ostane na strome. Veru Katinka má svoje vrtochy či špecifiká. Nebolo tým myslené nič viac ako bolo napísané. Tým menej nectnosť Katinky. Ak si niekto vyčítal niečo medzi riadkami, je mi to ľúto.

Libor, Angeleno predstavované pred rokmi na stránkach Jukky bolo na snímke relatívne veľké. V skutočnosti sú však plody veľké asi ako ZR, navyše kyslé a neskoré. Mám už na strome druhú či tretiu úrodu a stále je to rovnaké. Ktorú z veľkoplodých stogramových nemeckých sliviek by si hodnotil ako najchutnejšiu? Viem, že Ti rynglóta o veľkosti tenisáku pripadá ako prikrášľovanie. Bohužiaľ nemám, ako dokázať svoje spomienky na školské roky, kedy za plotom v súkromej záhrade okolo vilky architekta Charváta dozrievali tieto obrovské ringlóty. Stareček nám ich podával cez plot- mal pekný vzťah k deťom z novopostavených bytoviek. Možno by sa dalo nájsť v starších atlasoch, o akú išlo odrodu, ale hmotnosť bola istotne viac ako 100 g. Dôležitá bola lahodnosť pripomínajúca Althanovu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 220.249 (?), 25.7.2013 21:48

No, 100g slivky som este nemal takze tazko odporucim podla vlastnej skusenosti. Pre mna je z mojich N1. Hanita, ta ma sice k tej velkosti daleko, ale to mi neprekaza. Topend je zretelne vacsi, ale vyskytuju sa i kavity pri zlomenych kostkach v niektorych plodoch. Tophit ma vacsiu urodu prvy rok - uvidime na jesen, dufam ze nesklame ocakavania a zaradi sa medzi najlepsie. Toptaste mal presladenu chut a trpel scvrkavanim plodov pri stopke, uvidime tento rok. Cacansku rodnu a Topstar cakam prvu degustaciu o par tyzdnov a Presentu o rok - ta ale k velkym nepatri. Opal tento rok prijemne prekvapil slusnou velkostou i dobrou chutou - mam ho vedla marhule, chuti mi viac... Pokial trvas na "obroch" - Topgigant, President ci Haganta by mohli byt volbou, sam ich ale nemam a hodnotenia nie su vzdy jednoznacne len pozitivne, step gigantu som preto ani nepouzil... Tie extremne velkosti dosiahnu v neurodnych rokoch vdaka malej nasade obcas i bezne druhy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 24.7.2013 9:58

Do jednoho pytlíčku dáme vrtochy a špecifiká, a do druhého pytlíčku nectnosti-tak nějak jste to myslel pane Pal'o?Já bych v tom významný rozdíl nehledal, a nepitval se v tom.Taky bych se nerad někoho špatně dotknul.V takovém slovním pingpongu je to někdy dřív jak hned.Už mě to taky zaujalo, že stopky po plodech u některých odrůd zůstavají na stromě dlouho-někdy i dva roky!!!(Katinka, Tophit).Vím to proto, protože loni slivky nebyly, a ještě letos jsou prázdné uschlé stopky na stromě.Tyto dvě odrůdy zmiňuju protože mám s nimi delší zkušenost.Možná souvislost mě napadá, že tyto odrůdy jsou více tolerantní k šarce.V případě onemocnění tyto tolerantní odrůdy drží své plody na stromech, a tedy předčasně neopadnou.Jiné odrůdy budu teprve sledovat.Jinak co se týče letošní úrody na Vašem stromku, tak mohu konstatovat, že stromek na myrobalánu ukázal druhým rokem po výsadbě překvapivě velkou úrodu.Mě stromek na myrobalánu ukázal první plody až pátým rokem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.7.2013 10:29

Na letošní sezonu jsem plánoval, že by bylo dobré zvážit plody Katinky, protože mi přišlo divné, že ve většině případů uvádějí malou, až střední velikost plodů, a i plody vyfocené v Zahradkáři vypadaly o dost menší..Předloni i když byla větší úroda na stromu jsem sklidil poměrně velké plody, větší,než švestka domácí. Letos už to vážení ani nemám v plánu, protože ze silně přeplozeného stromu větší velikost nedostanu.Divím se, že někomu plody Katinky po uzretí padají, bude to nejspíš tím, že je stromek v relatívním suchu, nezavlažovaný.Já musím několikrát důrazněcheeky projít kolem stromu, aby nějaká spadla, ale zase je výhoda, že nespadnou najednou, a vydrží až za polovinu srpna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 220.249 (?), 26.7.2013 9:51

Mam na Slivke i na Marhuli nastepenych viac odrod. Kym Sylred padal este nezrely (bezne pod stromom ca.20 plodov), ine odrody na vedlajsich konaroch nepadaju takmer vobec. Podobne pri slivke - Katinka padala i celkom tvrda, kym ine odrody na dalsej vetve drzia na strome. Zda sa mi ze to padanie bude skor odrodou/nachylnostou nez suchom - i ked je fakt ze neprsalo uz par tyzdnov a niektore odrody s tym mozu mat vacsi problem, nez ine... Poznamka o velkych plodoch Katinky je vynimocna, bezne je uvadzany opak. Neda mi nevratit podanie : ...nedoslo niekde k omylu... ? smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika