Slimáci 2018
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Stachys - (22) - 56.166 (?), 1.3.2018 9:01, zobrazeno: 6167x
Dnes nad ránom som konečne zistila čo mi obžiera priesady paprík. V kvetináčoch sa mi zo záhradnej zeme vyliahli malé slimáčiky. Chápem to ako prvú predzvesť tohto roku a obliala ma hrôza. MInulý rok som nemala na záhrade kačky (skôr než stihli zožrať slimáky, niekto zožral kačky - bol to človek) no a koncom leta boli aj nejaké slimáky. V tom čase to až tak nevadilo, ale ak sa rozmnožili a vyliahnu sa na jar
Kačky by to vyriešili, len som mala v pláne tento rok väčšie množstvo fazule a tú kačičky milujú, a jahody tiež. Pozn. nemám zeleninovú záhradu oplotenú a je spojená so zatrávneným sadom a dvoma opustenými záhradami = neustály zdroj slimákov. Riešili sme to kačkami, raz za 2-3 roky, ale záhrada tiež dostáva pocítiť, keď sú tam. Chémiu neriešim, sú tam ježkovia, užovky a žaby.
Ten, kto mi v lete zožral kačky zo záhrady musí teraz čkať
Na záver budem optimista: Snáď aspoň tieto mrazy na niečo budú a trochu rôznu háveď zredukujú.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.64 (?), 1.3.2018 9:21
Zima na slimáky asi neplatí - v létě jsem viděl jsem parádní, asi 15 cm dlouhý kousek v Alpách v Kaprunu ve výšce odpovídající vrcholu Sněžky. A tam ty zimy jsou dlouhé. Pozoruji, že jim asi víc škodí mírná zima, kdy mají kratší čas klidu a delší přechodové období, kdy se proberou a není dost potravy. Alespoň to tak minulé dvě zimy vycházelo. K tomu letní sucho a již 2 roky jsem neměl (v polabí) s nimi větší problémy. jirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 48.194 (?), 1.3.2018 11:01
V této lokalitě žádná slimáčí pohroma není. Sem tam se tu nějaký objeví, ale není to nic hrozného , naštěstí.
Marcela
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 117.41 (?), 19.6.2018 7:21
Letos mám na zahradě velmi málo slimáků, celkem jsem jich nasbíral tak do 10ks.Bydlím v severních Čechách v Mikulášovicích 450m.n.m.Jak je to u Vás? Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.34 (?), 19.6.2018 11:06
Bydlím asi 10 km od Mikulášovic a jsem na tom stejně. Také max. 10ks, ale pomalu jich přibývá, mi přijde. I při takto malém počtu jsem už musela použít granule proti slimákům (začali žrát jahody, okrasnou šalvěj, hořec, protěž)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.123 (?), 17.7.2018 19:10
U nás v oblasti Opavska máme letos slimáky přemnožené. Na množství výrazně více, než za posledních pět let. Už dlouho se nestalo, že bych musel po dešti vyrazit s kyblíkem na ruční sběr. Poslední roky se totiž o jejich eliminaci staraly půl na půl holomrazy v zimě a suchá léta.
Letos je už zvládnu uhlídat, ale víc mě děsí co nastane, pokud se všichni tito tvorové úspěšně rozmnoží pro příští sezonu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |