Rajčata - kdy budete končit rajčatovou sezónu a jak?



Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?)
1.11.2014 17:05
Dnes jsem likvidoval část odplozených rostlin a ješte mi stále něco zůstává. Největší radost mi nyní dělá Andromeda zasazená u dveří skleníku.
Zolotaja Andromeda
Zolotaja Andromeda
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
                     
M.D.Rettigova - (17) - 209.176 (?), 31.10.2014 21:07

Dopadla jsem stejně a přesto, že se mi na zahradě samy pěstují lilky - 2013,uvažuji o skleníku... právě na ta rajčata, která zásadně nestříkáme, v r. myslím 2011 jsme sklízeli do listopadu, ale letos to byl pogrom, ještě se mi to nestalo. Musela bych stříkat i ve skleníku? Mimochodem, papriky z pole jsme sbírali včera a dnes ty kořeninové, na mletí. Tak nevím, mám do toho skleníku ít nebo a letošek zapomenout?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 1.11.2014 12:55

Jen pro informaci přidávám něco k té dlouhé trvanlivosti a genové vybavenosti některých typů Španělských rajčat, Penjar, Colgar, Ramallet (je to neupravený Google překlad článku ze španělštiny):

Penjar rajče je typ odrůdová pěstuje na severovýchodě Španělska, které charakteristicky má dlouhou trvanlivost, drobné ovoce a širokou morfologickou variabilitu mezi kultivary. Chcete-li zjistit genetický základ pro dlouhou trvanlivostí v typu Penjar odrůdové a popsat genetické pozadí a agromorphologic vlastnosti skupiny, jsme studovali 27 Penjar Přistoupení zástupce v celém rozsahu kolísání vlastností souvisejících s agronomické chování, ovoce morfologie, a senzorické kvality.Zjistili jsme, že dlouhá trvanlivost Penjar (znamenají: 126,8 dnů), je vzhledem k zrání mutantní Alcobaa (alk) a molekulární základě této mutace je výměna thymin od adeninu v poloze 317 kódující sekvence NAC gen.NOR; tak, Alcobaça (ALC) je alela non-zrání (ani). Zesílený Délka fragment polymorfismus (AFLP) studie zjistila, 18,07% polymorfních lokusů v rámci typu odrůdové Penjar, což je více, než je obvyklé v krajových odrůd. Rozdíly v agronomické a morfologické znaky mezi přistoupení byla také velmi vysoká; tak, heterogenita skupiny Penjar pravděpodobně důsledkem zavedení alely ALC v různých krajových odrůd. Naše výsledky také ukazují, že v zárodečné plazmy obsahující ALC mutace životnost je v negativní korelaci s velikostí ovoce (hmotnost, šířku, délku a počet locules); tak, převaha drobného ovoce v rámci typu odrůdové je pravděpodobně výsledkem této zvláštnosti se vlekl do výběru pro dlouhou trvanlivostí.
           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 1.11.2014 17:05
Dnes jsem likvidoval část odplozených rostlin a ješte mi stále něco zůstává. Největší radost mi nyní dělá Andromeda zasazená u dveří skleníku.
Zolotaja Andromeda
Zolotaja Andromeda
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 23.10.2014 9:59

Měl jsem nutkání založit vlákno „Rajčata 2015“ abych se dověděl, co největší hráči na tomto webu (Mirek, Mirda, atd.) chystají pro příští sezónu a mohl něco okopírovat. Ale vidím. že sezóna rajčat 2014 zdárně pokračuje což se nedá říct o mé zahradě již cca 2 měsíce.

                   Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 55.61 (?), 2.11.2014 18:16

Pane Vladimíre, teď už můžete vlákno "Rajčata 2015" klidně založit, s koncem října letošní rajčatová sezona definitivně skončila, nepočítám-li dozrávání rajčat v přepravkách, což už je ale z nouze ctnost. Srdečně zdraví Miroslav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 2.11.2014 21:44

Dnes si moje sestra posbírala poslední plody Sl. Děvočky ze skleníku. Venku již mám sklizeny 14 dní poslední plody Philovy a Bejbina z chráněné polohy. Děvočky byla pevné a v rámci možností i chutné. Zelených rajčat mám letos k dozrání minimum, venku je zlikvidovala plíseň a ve skleníku rostliny trpěly černí, až v posledních týdnech konce rostlin ve skleníku zase nakvétají a mají zdravé, zelené listy. Nic neuchovávám přes zimu, nemám chuť se s tím patlat a existuje riziko uchování chorob a jejich zavlečení do porostu příští rok, jako např. u p. Mirka molice. 

Od napadení plísní začátkem srpna promýšlím strategii na příští rok. Při pěstování se postupně každý nějakým směrem posunujeme (odrůdy, množství...). Zvažovala jsem, že bych udělala krok zpět a zasadila opět nějaká univerzální račata typu Tornádo. Letos jsem z rajčat obvyklého trvaru a velikosti pěstovala jen Stupické polní rané, to však není obyčejné rajče, ale jde o nejranější chutné rajče, Phantazii, ta taky není obyčejná, má zvýšenou odolnost k plísni a do této skupiny bych mohla zařadit Bejbino. 

Pěstovala jsem jen drobotinu na jídlo, oválné druhy rajčat na zpracovnání a na vyzkoušení několik rajčat biftekových a srdcových. Stejková rajčata se mi moc neosvědčila, na začátku vegetace je zpomalilo krupobití a ke konci vegetace je dorazila plíseň. Sklidila jsem jen několik plodů, chuť nebyla špatná, členové mojí rodiny však dávají přednost jednohubkám, než aby si rajče museli pokrájet na talíři. Přes nepřízeň počasí jsem dokázala zpracovat k padesáti kg rajčat, takže nepovažuji sezonu za neúspěšnou. Letošní plesnivý rok je pro mne pobídkou v dalším hledání odrůd tolerantních k plísni. Zatím se mi nejlépe osvědčila Philova, ta vydrží plodit bez plísně minimálně o 6 týdnů déle než běžné odrůdy. Co hodlám pěstovat v dalším roce hodlám napsat do vlákna rajčata 2015.

Pro p. Jitku D. Nevím, v jakých podmínkách zahrádkaříte, patrně v teplejším klimatu než u nás. U nás paprika venku roste špatně a lilky mi rostou špatně i ve skleníku. Skleník pro pěstování rajčat bez postřiků považuji za výbornou věc. Za více než dvacet let se mi neobjevila plíseň na plodech. Dvakrát, za tuto dobu se mi objevilo několik fleků plísně na listech při nadměrné vzdušné vlhkosti, bylo to někdy před lety a letos. Letos se mi objevila plíseň na rostlině Děvočky u dveří, pršelo na ni otevřenými dveřmi při každodenních přeháňkách. Skleník na rajčata je nutno dobře větrat, k dobrému větrání musí být uzpůsoben stavebně. Při "revizích" cizích skleníků jsem plíseň na rajčeti viděla, měli špatně vyřešené větrání. Zdraví Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 173.17 (?), 3.11.2014 17:33

Zdravím Vás paní Jiřino a těším se na informace co a jak budete v příští sezóně pěstovat. Sezóna 2014 je pro nás všechny jistě poučením a všichni přemýšlíme, jak se takovéto mimořádně situce s počasím napříště vyhnout. Jinak moc pěkné zhodnocení sezóny 2014 ze kterého mne zaujala poznámka o rajčeti Stupickém polním raném. Plně s Vámi souhlasím, není to obyčejné rajče,  vždyť je to asi nejčastěji pěstovaná odrůda nehybridního rajčete na světě (myslím tím u zahrádkářů). Není jen raná, ale pokud má nad hlavou střechu vydrží rodit i velmi dlouho (jako např. u mne na lodžii v paneláku).
        Přeji pěkné dny
           Vladimír

Stupice 23.8.2014
Stupice 23.8.2014
Stupice 15.10.2013
Stupice 15.10.2013
Stupice 2.11.2014
Stupice 2.11.2014
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 3.11.2014 18:11

velmi potěšující je vidět ještě zelené rostlinky s plody.Vypadají ve skvělé kondici.A jistě ještě vydrží, má být krásný listopad, teplo... Určitě je necháte žít až do konce.Mě se bohužel tato odrůda jaksi nedařila.Možná špatný způsob pěstování/ měla sem to jako redukovaný keřík/.Letos už sem je nepěstovala-ale pár semínek mám doma ještě schovaných./ co kdyby náhodou/.Také se přikláním k založení vlákna Rajčata 2015-jistě už se najdou natěšení pěstitelé-snad ten další rok bude pro rajčata úspěšnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 30.11.2014 22:12

Dnes jsem koukal, že v želví ohradě jsou ještě krásné živé semenáčky rajčat. Jsou trošku chráněné stromem a živým plotem. Jsou z letošních zkrmených rajčat. Klíčí od jara až do podzimu. Nevím, jestli rajčatová semena klíčí hned, ale proces trávení jim to umožní.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 1.12.2014 6:50

Ano, zažívací trakt dělá divy. Třeba na deponiích kalů z ČOV uvidíte monokulturu rajčat - jsou to tisíce rostlin a je to dobrý studijní materiál při dozrávání - různá barva, tvar, velikost, plodnost i odolnost k plísni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika