Rajčata 2019/2



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
JaRoj - (13) - 53.11 (?) 
29.4.2019 0:24, zobrazeno: 56734x
Zakládám pokračování Rajčat 2019. Kvůki délce přístupu. Jarmila
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 59.105 (?), 29.4.2019 6:07

Vladimíre, ako sa darí tvojim determinantným rajčinám v parenisku? Mne dozrel prvý Mongolskiy Karlik,42 days konečne nasádzajú plody, pekné pevné, kompaktné kvitnúce sú Hoffmans Rentita a Siberian Superior. Olomoucké nízke zrejme nebudú vhodné do skleníka- rastú tam príliš bujne, druhý koreň som vysadila von, ten vyzerá lepšie, je kompaktnejší a kvitne. Zatiaľ  najviac plodov v skleníku má nasadené Stupické skoré poľné, aj z toho som už 1 rajčinu obrala(príliš ho nevylamujem- správam sa k nemu ako determinntnému.) Opravila som si názor o Subarctic plenty- mám ho v menšom 5l kvetináči- obrala som 4 dosť veľké plody- vážili spolu 620 g, chutili celkom dobre, zoberiem semienka. Po odľahčení rastlina celkom pookriala, tak ju asi vysadím von, čo urobí. Nie je príliš vysoká. 

Eva
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3217) - 135.175 (?), 29.4.2019 7:45

I když se mně podařilo podstatně snížit v pařeništích relativní vlhkost, tak jsem oproti loňsku nezaznamenal žádný pokrok. Rajčata se mně tam neopylují, takže v květnu sklidím pár rajčat vyrostlých z květů již opylených doma a další hlavní sklizeň bude až někdy v polovině června.  K tomu všemu jsem neuhlídal otvírání oken a v tom nízkém pařeništi se mně vrcholy těch vyšších rostlin (Sarayev Gruntovyi, Sophie´s Choice, atd) spálily mrazem (byly na skle). Asi sedm rostlin jsem vytrhal a vyhodil. Také se mně něco popálilo slunce, neměl jsem tentokrát možnost jet na zahradu častěji než jednou za tři dny a počasí bylo takové, že byla jasná obloha, v noci zima a vedne se pařeniště přehřívalo. Mám o čem přemýšlet. Chtěl bych nějaké topení, ale elektriku tam nemám. Jen na čerpání vody ze studny mám dohodnuto se sousedy možnost připojit se k nim na 220 V. že bych s nimi jednal o připojení nějakého topidla ani neuvažuji. Pro kvetení doma bych zase potřeboval rajčata přisvítit, svícení mám nainstalované, ale nepoužívám ho, protože bych s ním všechny riušil. Budu muset asi udělat takový box, aby z něj světlo nešlo ven.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 218.212 (?), 29.4.2019 8:12

Tyto zápasy s přírodou se Vám nikdy nevyplatí, to si může dovolit člověk co má čas a peníze a vysledek taky asi nebude 100%. Cesta a pravda bude, jako vždy, někde uprostřed.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 59.105 (?), 29.4.2019 9:23

Čas síce mám ako dôchodkyňa, s peniazmi je to biedne a aj zdravie neslúži ako kedysi, ale tieto pokusy s rajčinami sú mojim koníčkom.

 Vladimíre, škoda že nemáš výhodu záhrady pri rodinnom dome, aby si mohol parenisko denne kontrolovať. Ale aj tak, sú tvoje príspevky poučné a odborné, vždy mi majú čo povedať, verím že prisvetľovanie na okne v činžiaku môže rušiť susedov, ja mám našťastie v rodinnom dome okno na ktorom som prisvetľovala do dvora, nie na ulicu, ale aj tak kopec svetla šlo zbytočne von. K budúcej sezóne si tiež chcem urobiť taký menší Growbox z kartónu pre malé rastlinky.

  Eva T

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3217) - 135.175 (?), 29.4.2019 18:52

Opravdu se nesnažím nijak zápasit s přírodou. Pěstování rajčat je pro mne především zábavou, takže každý experiment (pěstování v pařeništi tři čtvrtě hodiny od domova takový experiment pro mne experiment je) je zábavou i když výsledek není stoprocentní. Možná, kdyby výsledek byl stoprocentní, tak už bych do toho příští rok nešel. Na zábavu si čas vždycky najdu a náklady se blíží nule (semena zadarmo, nepřitápím, nepřisvěcuji, spotřebu vody na zalévání sazenic ani nedokážu odhadnout). Po vysazení na zahradě jen otvírání a zavírání pařeniště a cca jednou za týden zálivka.

To co dělám, není nic nového. Už v padesátých letech minulého století takto pěstoval rajčata známý šlechtite J.Homola (autor Stupických rajčat) a dokonce psal o ekonomické výhodnodti tohoto způsobu pěstování (vyšší cena ranějších rajčat). Ten byl pro mne inspirací. Měl oproti mně jednu výhodu, pařeniště (ne jedno) měl na farmě kde pracoval. Píši zde o tom jen proto, že se možná někdo pokusí o podobnou činnost a pokecáme si o tom tady na webu.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 172.115 (?), 1.5.2019 22:02

Pěkný den,

doufám, že specialistům v této diskusi nebude vadit dotaz obyčejného pěstitele.

Pro vnoučka mám na lodžii police a na nich truhlíky s převislými rajčaty (Tom Thumb, Bajaja).

Tátovi na venkovní schodiště do 30 cm kořenáčů dávám balkónové odrůdy (Aztek, Venus, Vilma).

A teď ten slíbený dotaz - jakou odrůdu mám dát (samozřejmě až příští rok) tchánovi do skleníku? Hodně diskutujete o chuti, ale já tu debatu otočím do jiného úhlu pohledu. Hledám odrůdy s malými plody "jednohubkami". Druhým a posledním kritériem výběru je typ růstu. Hledám tyčkové (indeterminantní) odrůdy, které mají minimální snahu obrůstat ze zálistků. V tomto ohledu mám dobré zkušenosti pouze s Cherrolou.

Můžete mně, prosím, poradit další drobnoplodé tyčkové odrůdy s podobným typem růstu? Podle popisu na stránkách Sema by to mohlo být Valdo. Od Moravoseedu má prý podobný typ růstu i Charmant a Curranto (to už má možná plody až moc drobné).

Specialisty varuji předem - zahraniční odrůdy shánět nebudu.

Děkuji vám předem za ochotu.

Milan C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (733) - 59.105 (?), 2.5.2019 8:09

Pan Milan, tak tú intenzitu obrastania som doteraz až tak nesledovala, v skleníku pestujem cherry a koktejlové na 2-3 výhony, niekedy nechávam i viac.Od Sema som pestovala PollicinoF1, BibiF1, Datlo, Bejbino F1 a od Moravoseedu Mandant F1,Charmant F1, Goldkrone a Rubinku. Pollicino rodilo perfektne, ale posledné 2 roky má u mňa pauzu. Bibi bolo moc malé a praskalo mi.Mandant bol síce malý, ale veľmi chutný a myslím že som ho nejak veľa nevylamovala, pekne rodil aj na bočných obrastoch. Oranžové Datlo bolo v pohode. Goldkrone mi v skleníku dosť praskalo.Rubinka a Charmant ma neoslovili, lepšie sa im darilo vonku. Z uvedených pestujem v skleníku tento rok ako stálicu iba koktejlové Bejbino a GardenberryF1, kroré tiež distribuuje Semo- nemajú snahu prehnane obrastať.Ale u každej indeterminantnej sorty treba sledovať obrastanie a preventívne vlky vylamovať, najmä dokiaľ sú menšie.Neviem, či som vám pomohla, prajem veľa úspechov. Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 248.71 (?), 2.5.2019 11:54
Velmi se mi osvědčila odrůda Mini Roma. Její semínka jsem získal z plodů prodávaných v lednu v českých supermarketech. Pěstoval jsem je na různých zahradách a všude to dopadlo dobře. Rostliny dorůstaly až do 2 m a malé plody v hroznech byly mimořádně chutné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3217) - 135.151 (?), 3.5.2019 7:15

Na jediné rostlině ze vše ch cca 130 rostlin se mně obejvila tato vada. Choroba nebo nějaký nedostatek v pěstování? Přestal jsem sazeničku zalévat a čekám, co bude dál. Pokud se zletí, tak ji vysadím, pokud tato porucha bude pokračovat tak ji vyhodím. Nevíte náhodou co to může být? Nechce se mně nijak pátrat, nemám na to čas. Zapomněl jsem napsat, že se jedná o bulharský hybrid Rugby F1. semena mám ze Slovenska v originálním balení

           Vladimír

Rugby F1
Rugby F1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika