Rajčata 2016



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?) 
7.11.2015 17:50

Podobnou chlorózu mívám na rostlinách taky. Půdy jsou tu všeobecné chudé. O jaký přípravek (komerčně dostupný) se jedná?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 7.11.2015 18:20

Síran zinečnatý, laboratorní chemikálie. Ve "Zboží" si zadejte "Síran zinečnatý" nebo "Zinci sulfas". Nebo se zeptejte v lékárně, pár gramů by mohli mít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 7.11.2015 18:02

Reakce na vvd:

Je zajímavé, že jsem letos pěstoval asi tak dvacet keříčkových odrůd rajčat a jediný Šejk mně hnil už na keříčcích i když ještě nebyl ani zralý. Takto jsem dopadl s touto odrůdou už třetí rok. Asi mně v půdě něco chybí, co tato odrůda vyžaduje. Že by nějaká bakteriální choroba byla již v semeni pochybuji, protože mám originál semena od SEMA a ta jsou dokonce mořená. Zvolil jsem nejjednodušší řešení. Šejka pěstovat nebudu, o semena kvalitních keříčkových odrůd nebudu mít nouzi a hlavně nebudu už pěstovat žádná rajčata určená spíše ke zpracování. 

K těm stejkovým: Anna Russian se mně také velmi líbí, ale pro rok 2016 jsem ji vyřadil, KBX se mi zdá chuťově jako nejlepší oranžový biftek a bude to odrůda, u které budu jako u nemnoha odrůd pěstovat dvě rostliny.

Valencia mně taky moc chutnala (semena mám snad od Vás). Budu příští rok pěstovat jen jednu rostlinu. S touto odrůdou jsem zažil na Tomatoville jeden trapas, když jsem ji označil jako odrůdu španělskou (přece Valencia je město ve Španělsku). Ihned mne vyvedli z omylu, že je to odrůda z USA. Ve Španělsku mají odrůdu s podobným jménem- Valenciana.

Black plum ani Black from Krim jsem nikdy nepěstoval ani se k tomu nechystám. Asi nebudu ani zkoušet pěstovat Mandat F1, hlavně proto, že cherry rajčata omezím úplně na minimum- příští rok jen Datlo, Goldkrone, Sungold F1 (klonované sazenice) a Philovita F1 po dvou rostlinách na lodžii a možná jednu rostlinu Odat  (novinky z Moravoseedu) na zahradě. 

Jistě bych Vám doporučil cherry rajče Goldkrone.

                        Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 7.1.2016 21:44

Pane Vladimíre, dívala jsem se na dobrasemena.cz a našla jsem tam Purple bumble bee rajče... podle obrázků by mělo být stejné, jako jsem loni dostala od Vás, jen nevím to "Artisan"... Bude to stejné? Už jsem objednala, byli jsme nadšení, malí je doslova vybírali z mísy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 191.123 (?), 6.11.2015 19:58

Nemám tak velké prostory, abych zkoušel desítky odrůd, přesto jsem se letos "rozšoupl", byť jen s odrůdami dostupnými na českém trhu.

Rajčata klasické velikosti - s Tipem, Tastierem jsem standardně spokojený, moc se ale nedařilo Torinu (podivné pukání nezralých plodů), Tamina jako novinka od dobrasemena mě zklamala velmi -  měkká, ačkoliv skoro nepršelo tak praskala, v chuťovém testu "naslepo" v rodině dopadla nejhůř.

Nadšený jsem byl z odrůdy Sweet aperitif. Maličká rajčata na vijanech tak obrovských rozměrů, až jsem se sám nestačil divit (odhaduju přes 100 plodů na vijanu). Bohužel po dešti praskají, ovšem chuťově perfektní. Z novinek od Sema jsem zkoušel Mini a Bibi, obě odrůdy odolávaly praskání, Mini bylo i dobré chuťově, Bibimu se nějak nechtělo dozrávat a nabírat chuť.

Z těch středně velkých rajčat jsem byl tradičně spokojený s Bejbinem i Spencerem, neumím se mezi nimi rozhodnout a tak už šest let pěstuju oba. Tomatoberry Garden jsem zkoušel jako velkou novinku, dokonce jsem pro něj našel místo ve skleníku - což byla chyba, ani trochu se mu tam nedařilo. Plodnost byla velmi vysoká, mrzí mě že rajčata praskala.

Rosellu vyřazuji, jsem asi moc konzerva, na tyhle barevné varianty mě neužije, navíc u ní nešla poznat zralost, konzumoval jsem i popadané plody a ani ty chuťově nebyly dobré.

Kromě San Marzana citlivého na vápník jsem pak zkoušel Adine Cornue, měl jsem ale jen jednu rostlinu - velké plody, příště zkusím více. Stripped stuffer jsem měl rovněž pouze jednou rostlinou, navíc poměrně slabou, takže úroda nic moc, uvidíme za rok.

Závěrem - do dalších kol postoupila všechna rajčata, kromě Bibi (Semo), Tamina a Rosella (dobrasemena). V roce tak podle mě dobrých podmínek pro pěstování rajčat mě tyto odrůdy chuťově zklamaly. Ostatní budu zkoušet dál a jsem zvědavý jak si poradí s léty v jiném stylu počasí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 243.114 (?), 6.11.2015 22:24
Tomatoberry garden mi také praskalo, více ve skleníku než venku, ale dost mě to zklamalo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 173.17 (?), 8.11.2015 8:47

Zajímala by mne Tamina. Snad by to mělo být rajče velmi podobné Stupickému polnímu (chuťově, velikostí plodů, atd.), ale mělo by to být odolnější vůči tvorbě žlutého límce okolo stopky. Letos jsem se snažil pěstovat jednu rostlinu (ze semen, která jsem dostal) a plody byly alespoň dvakrát větší než má Stupické. Nevím jestli ta semena byla špatná nebo jsem zaměnil rostliny, ale list byl bramborový a s takovým listem nic podobného mimo Stupického nepěstuji. Jak veliké plody jste na té Tamině měl (přibližně ve srovnání třeba s Tipem nebo Torinem) a jaký typ listů Vaše rostlina měla.

Předem děkuji          Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 11.11.2015 9:42

Tamino rostlo podobně jako Stupické, plody možná o něco větší a po celou sezonu. Ale neměl jsem letos srovnání se Stupickým - vzal jsem Tamino jako náhradu. Stupické obyčejně (u mne v zahradě) končí někdy po polovině srpna, Tamino rostlo a plodilo až do konce sklizně rajčat. Plody určitě menší než u Tipo, Torino. Rosella mě též nepřesvědčila, ani Sweet Aperitif. Obě jmenované mají takový divný habitus, jemňounké lístky, mezi ostatními odrůdami vypadaly jako chudinky, nezdravě. Sweet Ap. nakonec začal v květensví prorůstat a zaplodil solidně, rajčátka skvělá. Ale nebudu ho dál pěstovat. Goldkrone mi přijde chuťově níže než Sungold, ale Goldkrone jsem neměl ze svého - dostal jsem ho. Ohledně vápníku bych dodal, že není problém v tom, že by ho bylo málo v zemi, ale spíše v tom, že kořeny nedokážou dopravit ho dostatečné množství do většího množství tvořících se plodů, zejména v těch letos častých horkých dnech.  Měl jsem odrůdu Piccadilly, ta tím trpěla také dost výrazně, ale ledek na list u dalších tvořících se plodů pomohl. Vápník je přes list přijímán. Ale vytvořené "strupy" už nevyléčí. Pokud by to byla otázka obsahu vápníku v půdě, nebylo by možné, aby se tyto problémy objevily na černozemích a dalších půdách vzniklých na matečném materiálu obsahujícím dostatek vápníku. Piccadilly si podržím, je to pro mě "ministeak" s jemnou slupičkou. Zkoušel jsem odr. Alice - po nezvané návštěvě v zahradě mi zbylo jedno popraskané, chuť velmi solidní, hezká barva (nenafotil jsem ho, nestihl jsem to)ale strašně dlouhá doba tvorby plodu a zrání. To je o mnoho lepší Costoluto Genovese. Ohledně zinku, myslím, že patří mezi nepohyblivé, projevuje se na mladých výhonech a listech, ne na starých (tam je vidět deficit prvků, které rostlina dokáže "vybrat" a přesunout do mladých pletiv). To by spíše napovídalo deficitu K, Mg. Přidaný zinek mohl pomoct, třeba uvolnil jiné prvky ze sorpčního komplexu. Vedle toho mohl dotyčný dodat jiná hnojiva... Je to prakticky nevyhodnotitelné. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 191.123 (?), 13.11.2015 9:05

Já jsem bohužel už Stupické rajče dlouho neměl ani neviděl, takže na přímé srovnání si netroufám. Tamina měla bramborový list, velikost plodů byla rozhodně menší než u Tipa nebo Torina (pakliže mají průměrně Tipo a Torino kolem 100g jak uvádí Semo na webu, Tamina měla kolem 70-75g - podle odhadu)

Jinak rajče bylo velmi měkké, asi i díky tomu popraskaly plody ačkoliv za celé léto pršelo všehovšudy dvakrát.  Abych mohl vybírat odrůdy pro následující léta, udělal jsem pro rodinu chuťový test naslepo a bohužel nám Tamina chutnala nejméně - to je ale subjektivní hodnocení. Raností taky nevynikalo - u mě, na Opavsku, dozrály první plody Tomatoberry G., pak Bejbino a teprve potom Tamina, prakticky současně s Toriny.

Nevím, jestli má mírný polostín vliv na tvorbu žlutého límce (možná ano) - každopádně v tomto ohledu byla bez problémů všechna rajčata kromě odrůdy Bibi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Igi - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 180.86 (?), 7.11.2015 22:40

Tak já pěstoval asi nejméně druhů odrůd. Ve fóliáků Bejbina, venku také Bejbina, Stupické polní, pak od známého prý nějaké paprikové rajče(rajče takové obrovské oválné, tvarem trochu připomínalo papriku. Pak na balkoně jedno Bejbino a čtyři nějaké mini rajčata.

Bejbíno ve fóliáku - chuťově nic extra, po zaštípnutí vrcholku začly produkovat obrovské množství zálistků až jsem rezignoval a nechal je bujně růst až jsem se skoro do fóliáku nemohl dostat, paradoxně jako první chytily plíseň, plodily dost, ale protože začla brzo plíseň a měly na sobě černé tečky, tak jsme je pak přestali jíst. Plody vůbec nepraskaly.

Bejbíno venku - chuťově daleko lepší, výnos o něco menší jak ve fóliáku.

Stupické polní - velmi brzo mělo plody, chuť dobrá, úrodnost také dobrá, občas praskaly ale jen pár.

Paprikové rajčata - překvapivě velmi dobré chuti, nejlepší ze všech pěstovaných odrůd. Výnos menší. Bohužel pozdní zrání a moc plodů jsme nesklidli. Poměrně dost praskaly. Celou dobu se mi zdály být takové trošku povadlé, přitom jiné odrůdy okolo byly úplně v pořádku, možná tak mají vypadat.

Bejbíno na balkoně - chuťově dobré o trošku horší jak ze záhonu. Na to jak rostlo v malém květináči, tak poměrně dost úrody. Nechytlo vůbec plíseň, ještě teď na balkóně nějak přežívá, ale už mu žloutnou listy a plody nerostou.

Mini rajčata na balkóně - chuťově tak průměrné, nepraskaly, výnos nic extra. Přesunul jsem je asi před měsícem do bytu a postupně usychají, jedno se zdá být, že zatím je zcela v pořádku. Nevím jestli je to málo světlem, závlahou apod. to být nemůže, protože všechny jsou v jednom velkém květináči. Mám vedle nich papriku a ta i doma celkem dobře plodí a roste i když vypadá taky trošku povadlejší.

Příští rok asi budu pěstovat znova Bejbína, ale venku, do fóliáku zkusím dát pár těch paprikových rajčat, aby stihly více dozrát. Nějaké odrůdy bych si nechal poradit, jedná se mi hlavně o odolnost, výnos a chuť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika