6 rostlin, které nepotřebují vodu – nebo ji téměř nepotřebují

6 rostlin
Zdroj: www.southernliving.com

Opravdu existují rostliny, které nepotřebují vodu? Těchto 6 rostlin dokazuje, že je možné vypěstovat svěží listí s minimem zaléváním. Pokojové rostliny, které nepotřebují vodu, jsou snem všech rodičů. Ne že bychom své rostlinné miláčky neměli rádi, jen máme rušný život a zalévání pokojových rostlin se někdy ocitne na konci seznamu úkolů. Jistě, sukulenty a kaktusy jsou skvělou volbou pro nenáročné pěstování. Ale co když chcete bujný tropický vzhled a k tomu navíc odolnost vůči suchu? Zde je 6 rostlin, které promění váš domov v tropický deštný prales – bez deště. Sny se opravdu mohou stát skutečností.

1. Filodendron previsnutý 

Tenhle je přímo z deštného pralesa. Filodendrony, zejména pnoucí filodendrony previsnuté, jsou nenáročné rostliny pro začátečníky, které nepotřebují mnoho vody. Vydrží nejméně dva týdny bez pití a jsou naprosto v pořádku. Když jsem byl mimo město, nechával jsem ty své i déle a vůbec jim to nevadilo. Když je dobře zalijete, jakmile se vám zdá, že horní centimetr (2,5 cm) půdy je suchý, odmění se vám krásnými dlouhými liánami, které vydrží roky.

6 rostlin, které nepotřebují vodu - nebo ji téměř nepotřebují
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

2. Tchýnin jazyk

Tyto rostliny jsou technicky vzato sukulenty a poskytují vzhled listnaté pokojové rostliny bez zbytečných starostí. Jejich elegantní architektonická forma a snadné nároky na pěstování jsou ideální pro módní rodiče rostlin, kteří se více zajímají o estetiku než o rozvrh zalévání. Zalévejte pouze tehdy, když je půda zcela suchá, což v zimě znamená zalévat jednou za měsíc nebo dva.

6 rostlin, které nepotřebují vodu - nebo ji téměř nepotřebují
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

3. Bokarnea tlustokmenná

Další převlečený sukulent, Bokarnea tlustokmenná, vypadá spíše jako tropický strom než její příbuzní z čeledi agávovitých. Bokarnea, známá také jako rostlina sloních nohou, uchovává vodu ve svých baňatých, dole těžkých kmenech, které vypadají jako sloní nohy. Tato jedinečná vlastnost z nich dělá stylový doplněk každé pokojové zahrady a dává jim schopnost vydržet dlouhé úseky bez vody. Mezi jednotlivými zaléváními nechte palmy culíky vyschnout.

6 rostlin, které nepotřebují vodu - nebo ji téměř nepotřebují
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

4. Zamiokulkas

Pokud chcete těžko zničitelnou pokojovou rostlinu, která potřebuje málo vody, je pro vás rostlina Zamiokulkas určena. Jsou téměř nezničitelné a skutečně odolné vůči suchu. Ve skutečnosti je jedním z nejčastějších důvodů, proč rostliny Zamiokulkas umírají, přemokření. Díky svým masitým oddenkovým kořenům a elegantním, lesklým tmavě zeleným listům vydrží bez vody celé měsíce. ZZ rostliny sice rostou rychleji, když jsou pravidelně zalévány, ale dbejte na to, abyste rostlinám nedávali příliš mnoho vody.

6 rostlin, které nepotřebují vodu - nebo ji téměř nepotřebují
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

5. Šplhavník

Nejdokonalejší pokojová rostlina nenáročná na údržbu. Těmto tropickým kráskám se daří téměř kdekoli a nestěžují si, když jim zapomenete dát napít. To však neznamená, že je můžete zcela zanedbávat. Šplhavnící jsou nenáročné rostliny, které nepotřebují mnoho vody, ale nějakou potřebují. Na jaře a v létě, kdy pothosy nejvíce rostou, udržujte půdu vlhkou. Nikdy nenechte půdu přemokřit a během zimního klidu zálivku omezte.

Šplhavník
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

6. Toulcovka

Hledáte kvetoucí rostlinu, která nepotřebuje vodu? Získejte klid s Toulcovkou. Tyto odolné tropické květiny mají podobné nároky na zalévání jako Šplhavník. Nemůžete na ně úplně zapomenout, ale snesou větší sucho než většina ostatních kvetoucích pokojových rostlin. U pokojových Toulcovek také snadno poznáte, kdy potřebují vodu. Jakmile rostliny začnou opadávat, je čas na zalévání.

Toulcovka
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

V dnešním článku jsme prozkoumali fascinující svět rostlin, které se obejdou s minimem zalévání. 6 rostlin – Filodendron previsnutý, Tchýnin jazyk, Bokarnea tlustokmenná, Zamiokulkas, Šplhavník a Toulcovka – nám představilo, jak je možné mít svěží a bohaté rostliny v domácnosti i při rušném životním stylu. Od pokojových džunglí s Filodendronem previsnutým až po elegantní tchýniny jazyky, tyto rostliny nejen přinášejí tropický vzhled do našich domovů, ale také vykazují schopnost odolávat suchu a vydržet bez vody po delší časové období. Nyní můžeme vytvořit domovské oázy, kde krása rostlin není spojena s neustálým zaléváním, a sny o nenáročných, ale efektních rostlinách se mohou stát skutečností pro každého, kdo touží po krásné a snadno udržovatelné zeleni ve svém interiéru.

1 komentář

  1. No nevím, zrovna Spathiphyllum je na zálivku dost náročné, vždyť se může pěstovat i jako akvarijní rostlina. Jediné, co snese, je málo světla.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno