Jak skloubit pěstování a dovolenou?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
Katkos - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 99.86 (?) 
6.12.2018 15:58

Ten zaciatocnik som ja, s rocnymi skusenostami, pan Milan HP je s panom Vladimirom, pani Evou T a pani Jirinou tu ti najskusenejsi a ja sa ucim od nich a som im za ich cas, ktory venuju pisaniu nesmierne vdacna. Teda aktualne mozem, lebo choroba ma na 2 tyzdne priklincovala doma, buduci tyzden o mne uz tak casto pocut nebudete blush

Dakujem srdecne vsetkym za rady, beriem si ich k srdcu, aj vam velmi pekne dakujem. Katka  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.180 (?), 6.12.2018 12:22

Není pravda, že pro předpěstování rajčat bez přisvětlování je nutné využívat jižní okno. Já si naopak myslím a mám odzkoušené, že hlavní příčinou vytahování sazenic jsou vysoké teploty za oknem v případě, že na ně zasvítí jarní slunce. Jinak za oknem je vždy málo světla- cca 50% světla, které je venku. Ldyž nesvítí slunce, tak za okny orientovanými na kteroukoliv světovou stranu je stejně světla!!!

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 6.12.2018 13:05

Promiňte, ale to, co říkáte, je nesmysl! Za sklem nejsou žádné vysoké teploty. Za sklem je taková teplota, jaká je v místnosti. Je to jednoduchá fyzika. Sklem sluneční záření pouze prochází, ale odražené od vnitřního prostředí má jinou vlnovou délku a neprojde sklem zpět, takže vnitřní prostor se ohřívá. Ale nikoli od skla, ale od předmětů uvnitř, na které dopadá sluneční světlo! Takže jediné, čím může slunce urychlit růst, je ohřátí černého květináče, a tím i prohřátí kořenů rajče. Což se dá eliminovat třeba zakrytím bílým papírem.

A to, že se rostliny vytahují tím víc, čím je nižší intenzita světla, je prostě fakt, který nemůžete popřít. Možná, že máte jiná okna, jiné zastínění, a intenzity světla u východního a jižního okna se vám příliš neliší, ale já si to na jaře měřil luxmetrem, a v intenzitě u téměř bezslunečního východního a jižního (nebo střešního) na slunci je sakra velký rozdíl, nikoli v jednotkách, ale v řádech!

Dokazuje to i chování všech rostlin, které mám přes zimu doma. Bez rozdílu se všechny vytahují za světlem. Při letnění (při vysokých teplotách a slunci) pak nerostou do výšky téměř vůbec, naopak sílí a zvětšují listovou plochu. Můžu vám ukázat, jak vypadá rozdíl v růstu u desítek pokojových rostlin, dále pak jakékoli zeleniny, kterou si předpěstovávám. Můžete si pro ověření zasít řeřichu a jednu nechat vyklíčit na jižním slunném okně, druhou na východním. Stejně jako to máte ověřené vy, má ověřeno i já, že rajčata pěstovaná na východním okně jsou slabší a více se vytahují, než ta, která mám na jižním okně. A proto je taky pravidelně mezi okny přenáším a vyměňuji, abych jejich růst měl přibližně stejný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.180 (?), 6.12.2018 15:51

Můj příspěvek byl podle Vás nesmysl. Nenacházím slova, kterými bych ohodnotil Vaši repliku. Asi by to bylo něco neslušného. Nevím jak to máte vy, ale my máme opravdu ve všech místnostech skleněná okna a když mluvím o teplotě za oknem (je třeba si přečíst předchozí příspěvek, pokud se nemýlím výraz za sklem jsem nepoužil) tak tím myslím v místnosti na parapetu okna (myslím, že mně všichni rozuměli, asi nikdo jinde v místnosti sazenice nepěstuje). Takže ještě abyste to pochopil, tak v místnosti, kde bych měl sazenice a kde je 24 °C se v případě slunečního svitu zvedne teplota až někam k 26 °C a výše. Slunce nesvítí jen na černý květináč, ale také na listy rajčete a jejich teplota může dosáhnout i hodnoty o 10 °C vyšší. Je to stejné jako když si na přímém slunci nedáte čepici, tak se Vám hlava přehřeje což je nebezpečné. Tomu o tom průchodu světlem sklem a ohřívání prostoru se říká jednoduše skleníkový efekt. To je ta fyzika.
Než jsem začal psát tento příspěvek, tak jsem nelenil a změřil osvětlení na okně orientovaném JZZ a druhém SSV. Ani mne moc nepřekvapilo, že výsledky byly skoro totožné (s rozdílem cca 12 Lx). Naměřená hodnota v dnešním ne slunečném dni 640 Lx. Venku byly stíny jen pod auty a hustými jehličnatými stramy. Nevím kde a kdy jste měřil, s naměřenými hodnotami jste nás nikdy neseznámil. Pokud jde o střešní okno je situace úplně jiná, proč je to tak, to si zjistěte sám (pokud Vás to zajímá).
Pokud jde o to moje vyjádření o 50 % za oknem, tak jsem to myslel v případě, kdy na rostliny nesvítí přímé sluneční světlo. Toto vyjádření bylo nepřesné a omluvám se za ně. Každý i malé dítě ví, že intenzita světla za sklem se pohybuje někde okolo 95 % dle použitého skla a jeho čistoty. Ale slunce nesvítí celý den ve druhé polovině března cca 4 hodiny denně, na začátku dubna v průměru 6 hodin denně. Asi pro většinu není problémem pochopit, že rostliny zahřáté někde kolem 28 °C po skončení svitu slunce dále silně asimilují a rostou při nedostatečném světle a vysoké teplotě. Důsledek je jediný, vytahování rostlin. Nějaké stínění květináčů, atd. je směšná záležitost.
           Vladimír

PS.:Rajčata už pěstuji také nějakou dobu smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 173.29 (?), 6.12.2018 18:30

Toto asi nemá smysl. Napsal jsem, co jsem napsal, a za tím si stojím. Vím, jak se mi za kterými okny doma chovají rostliny včetně rajčat, což jsem popsal. Hodnoty intenzity si nepamatuju, můžu v nebližších dnech změřit, až vysvitne slunce. Apropo psal jsem rozdíl mezi osluněným jižním oknem, a osluněným (což se moc neprojeví) východním a západním. Je jasné, že když je pod mrakem, intenzita bude přibližně stejná. A v březnu a dubnu už toho slunce bývá trochu víc, což se na rajčatech významně projevuje. Co se týče teploty za oknem, skutečně je tam stejná jako v místnosti, spíš nižší. Zvedne se během dne díky slunci v tomto období tak o cca 2-3°, díky čemuž už mnohdy nemusím topit. A ano, správně jste pojmenoval tento fyzikální jev. To, že jsou sluncem osluněné přímo rostliny, je pozitivní a brání to jejich vytahování, ne naopak, jak píšete. Dokazuje to i jejich chování, jak u nich pozoruji a jak jsem jej popsal. A pokud bych měl brát vážně vaše vysvětlení, pak koncem dubna, kdy je přenesu do skleníku, a teplota se v něm šplhá i k 40°, by došlo k jejich extrémnímu vytahování. Což samozřejmě nedochází, chovají se přesně opačně - významně sílí a mezery mezi novými listy jsou významně kratší. Promiňte, ale moje zkušenosti vůbec neodpovídají vašemu vysvětlení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.180 (?), 6.12.2018 18:41

Myslím si, že to opravdu nemá smysl. Proto nerozumím tomu, proč sem pletete skleník. Máte pocit, že skleník je něco podobného jako parapet v bytě? Možná byste si měl změřit osvětlení v tom skleníku.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.132 (?), 6.12.2018 8:36

Gramoflor je profesionální německý substrát a také ho už tři roky používám. S tím, že by nějaký substrát nedržel vodu jsem se nesetkal ani u našich substrátů. Na tento německý substrát jsem přešel poté, co zbytky herbicidů v jednom českém substrátu mně poničily celou jednu sezónu. Prostě měl jsem tu smůlu, že jsem narazil na šarži, ve které byl zpracován nějaký komunální odpad s trávou stříkanou herbicidem. Pro mne je důležité to, že Gramoflor je označen jako profesionální, to je pro zahradníky. A ti by se bránili, kdyby v tom substrátu bylo něco nevhodného, což je pro obyčejného zahrádkáře skoro nemožné. Gramoflor není snadné sehnat ani u nás kde je prodejen se zahrádkářským zbožím plno, je otázkou jestli zrovna tento substrát paní Katka sežene. Já jsem nikdy moc nad tím do čeho vyset rajčata nepřemýšlel (až do té neblahé zkušenosti), použil jsem to co jsem měl po ruce. Nikdy jsem také nic nepropařoval, na herbicidy by to stejně nefungovalo.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2729) - 6.138 (?), 6.12.2018 20:34

Vladimíre, já jí ho klidně tady koupím a pošlu - přece si musíme pomáhat. Hned zítra tam zajedu a nakoupím do foroty. A pokud se jedná o držení vody, ty substráty se dost liší, fakt.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 5.12.2018 7:08

Spokojenost rodiny, klidná dovolená, zrelaxování aktivitou, kterou má člověk rád, jsou jednoznačně přednější než nějaký kus zeleniny. Dovolenou v žádném případě nepodřizuji zahradě. Člověk musí čas od času úplně vypnout od práce a každodenních prací, jinak je téměř jisté, že se to časem vymstí.

Většinou mizíme v kuse tak na 2 týdny někam mimo, a ještě se mi nestalo, že by něco významně nepřežilo. A třeba zmiňovaná rajčata jsou ta poslední, která by měla pojít kvůli 2 týdnům nezalívání... Nicméně podotýkám, že neprovozuji tak omezující a zbytečné činnosti, jako je pěstování zeleniny v nádobách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 5.12.2018 7:57

Velmi subjektivní reakce, nepolemizuju. Ale někdo holky, jiný vdolky. Pro někoho omezující činnost, pro jiného zajímavá zábava. Nejen to pěstování. Obecná pravda je s těmi rajčaty, pokud nejsou v nádobách, vydrží skoro všechno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika