Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Můj příspěvek byl podle Vás nesmysl. Nenacházím slova, kterými bych ohodnotil Vaši repliku. Asi by to bylo něco neslušného. Nevím jak to máte vy, ale my máme opravdu ve všech místnostech skleněná okna a když mluvím o teplotě za oknem (je třeba si přečíst předchozí příspěvek, pokud se nemýlím výraz za sklem jsem nepoužil) tak tím myslím v místnosti na parapetu okna (myslím, že mně všichni rozuměli, asi nikdo jinde v místnosti sazenice nepěstuje). Takže ještě abyste to pochopil, tak v místnosti, kde bych měl sazenice a kde je 24 °C se v případě slunečního svitu zvedne teplota až někam k 26 °C a výše. Slunce nesvítí jen na černý květináč, ale také na listy rajčete a jejich teplota může dosáhnout i hodnoty o 10 °C vyšší. Je to stejné jako když si na přímém slunci nedáte čepici, tak se Vám hlava přehřeje což je nebezpečné. Tomu o tom průchodu světlem sklem a ohřívání prostoru se říká jednoduše skleníkový efekt. To je ta fyzika.
Než jsem začal psát tento příspěvek, tak jsem nelenil a změřil osvětlení na okně orientovaném JZZ a druhém SSV. Ani mne moc nepřekvapilo, že výsledky byly skoro totožné (s rozdílem cca 12 Lx). Naměřená hodnota v dnešním ne slunečném dni 640 Lx. Venku byly stíny jen pod auty a hustými jehličnatými stramy. Nevím kde a kdy jste měřil, s naměřenými hodnotami jste nás nikdy neseznámil. Pokud jde o střešní okno je situace úplně jiná, proč je to tak, to si zjistěte sám (pokud Vás to zajímá).
Pokud jde o to moje vyjádření o 50 % za oknem, tak jsem to myslel v případě, kdy na rostliny nesvítí přímé sluneční světlo. Toto vyjádření bylo nepřesné a omluvám se za ně. Každý i malé dítě ví, že intenzita světla za sklem se pohybuje někde okolo 95 % dle použitého skla a jeho čistoty. Ale slunce nesvítí celý den ve druhé polovině března cca 4 hodiny denně, na začátku dubna v průměru 6 hodin denně. Asi pro většinu není problémem pochopit, že rostliny zahřáté někde kolem 28 °C po skončení svitu slunce dále silně asimilují a rostou při nedostatečném světle a vysoké teplotě. Důsledek je jediný, vytahování rostlin. Nějaké stínění květináčů, atd. je směšná záležitost.
           Vladimír

PS.:Rajčata už pěstuji také nějakou dobu smiley

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika