Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Promiňte, ale to, co říkáte, je nesmysl! Za sklem nejsou žádné vysoké teploty. Za sklem je taková teplota, jaká je v místnosti. Je to jednoduchá fyzika. Sklem sluneční záření pouze prochází, ale odražené od vnitřního prostředí má jinou vlnovou délku a neprojde sklem zpět, takže vnitřní prostor se ohřívá. Ale nikoli od skla, ale od předmětů uvnitř, na které dopadá sluneční světlo! Takže jediné, čím může slunce urychlit růst, je ohřátí černého květináče, a tím i prohřátí kořenů rajče. Což se dá eliminovat třeba zakrytím bílým papírem.

A to, že se rostliny vytahují tím víc, čím je nižší intenzita světla, je prostě fakt, který nemůžete popřít. Možná, že máte jiná okna, jiné zastínění, a intenzity světla u východního a jižního okna se vám příliš neliší, ale já si to na jaře měřil luxmetrem, a v intenzitě u téměř bezslunečního východního a jižního (nebo střešního) na slunci je sakra velký rozdíl, nikoli v jednotkách, ale v řádech!

Dokazuje to i chování všech rostlin, které mám přes zimu doma. Bez rozdílu se všechny vytahují za světlem. Při letnění (při vysokých teplotách a slunci) pak nerostou do výšky téměř vůbec, naopak sílí a zvětšují listovou plochu. Můžu vám ukázat, jak vypadá rozdíl v růstu u desítek pokojových rostlin, dále pak jakékoli zeleniny, kterou si předpěstovávám. Můžete si pro ověření zasít řeřichu a jednu nechat vyklíčit na jižním slunném okně, druhou na východním. Stejně jako to máte ověřené vy, má ověřeno i já, že rajčata pěstovaná na východním okně jsou slabší a více se vytahují, než ta, která mám na jižním okně. A proto je taky pravidelně mezi okny přenáším a vyměňuji, abych jejich růst měl přibližně stejný.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika