Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Vymrazování

Vymrazování


Miloš Vysloužil (14405) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.1.2017 22:45

Že voda zmrzne a líh nezmrzne, to zas není tak velké překvapení.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Vymrazování


host - xxx.xxx.91.178 (?)
10.1.2017 19:48, počet návštěv: 1930
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

V loňském roce jsem měl málo kvasu a nedal jej zpracovat.Byl v 25L barelech.Při letošních mrazech v nich vznikla ledová tříšť.Nezmrzlou tekutinu jsem přelil do jiné nádoby.Nemám žádné měřidla a tak jsem dal do kastrůlku vymraženou tekutinu která po zahřátí pára dobře hořela. Pára z rozmrazené tekutiny nehořela vůbec.
Pokusil se někdo o něco podobného?Jaký byl výsledek?   

Připojit reakci   
   

Vymrazování


Miloš Vysloužil (14405) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.1.2017 22:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Že voda zmrzne a líh nezmrzne, to zas není tak velké překvapení.

Připojit reakci
      

Vymrazování


Mimmo (707) - xxx.xxx.91.93 (?)
11.1.2017 17:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem se pokusil v malém o něco aspoň trochu podobného. Z částečně zmrzlého hroznového moštu v PET lahvích jsem oddělil kapalinu a zjistil jsem, že má asi 25% cukru. Led byl tvořen jehličkami - nebyl to kompaktní válec. Po jeho roztátí obsahoval víc než 5% cukru. Uvažoval jsem o přípravě imitace ledového vína, protože vymrazený mošt má zřejmě stejné složení jako vzácný mošt z lisování zmrzlých hroznů. Touto úvahou však moje experimenty zatím skončily.

Připojit reakci
         

Vymrazování


host - xxx.xxx.206.182 (?)
11.1.2017 17:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mužikové na Sibiři prý destilují mrazem litím mače přes ocelový sochor.

Připojit reakci
            

Vymrazování


alfonss (71) - xxx.xxx.32.72 (?)
16.1.2017 9:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bohatýři nasají mač do úst a co teče vypijí a led vyplivnou.

Připojit reakci
      

Vymrazování


host - xxx.xxx.91.178 (?)
11.1.2017 19:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To že to není něco neznámého vím.Na internetu je o tom dost odkazů.Mi šlo jen o to zeptat se zda to někdo dělá a jaký vliv to má na další postup.Zda to má vůbec význam.

Připojit reakci
         

Vymrazování


host - xxx.xxx.19.119 (?)
15.1.2017 12:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,
Poprvé jsem se s termínem „vymrazování“ setkal, koncem 60-sátých let, v publikaci „Příprava domácích vín“ od B. Valenty - odkazy na ni zde byly již několikrát a lze ji stáhnou z „uložto“.
Cca před dvěma až čtyřma roky se tato problematika „diskutovala“ myslím i na vlákně „destilační přístroj“, nebo obdobném …
Co se týče samotného procesu, většinou se „vymrazování“ používalo u vína, které bylo již stažené z kalů. Nevýhodou je, že v něm zůstanou všechny obsažené kyseliny, takže je z něj „kameňák“. To se otupovalo přídavkam „křídy“ a novým stočením. Vymrazení zesílilo obsah alkoholu asi dvojnásobně.

U kvasu/mače sice slitím odstraníte zmrzlý led a tuhé části (přes nějaký ceďák), ale zůstanou vám tam, jak „úkapové“ tak „dokapové“ látky. Obsah Alkoholu se sice zdvojnásobí, ale stejně by to chtělo ještě to "rektifikaci/ přečištění" na destiláku...                                                                 Takže jako jediný výrobní postup domácího „zesílení“ alkoholu to může stačit tak akorát u „vodky“ (a na dvakrát!!) …

V poslední době, co jsem stačil na netu zaregistrovat je, že tuto metodu používají homebrewáři, pro zesílení již hotového piva na Eisbock.

A úplně poslední poznámka : pamatuje na to i (CZ) Zákon o lihu, který tento postup zařadil mezi nedovolené metody získání alkoholu v domácích podmínkách …

Tak snad si z toho něco vyberete... hezký den
 

Připojit reakci
            

Vymrazování


host - xxx.xxx.91.178 (?)
16.1.2017 11:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji za odpověď.Nehodlám vzniklou tekutinu pít.Udělal jsem to proto že jsem nechtěl tak malé množství vozit na vypálení.Sito nebylo třeba v barelech vznikla porovitá hmota?ta při převrácení zůstala v hrdle a vytékala jen nezmrazená část.
  Domnívám se že zvýšením obsahu alkoholu dojde ke konzervaci a tekutinu přidám k letošnímu kvasu a zavezu vypálit.
Jen tak pro zajímavost.
V minulosti se vyváželo pivo do sssr ještě v dřevěných sudech.V zimě se do vagonů dával železný koš se zapáleným dřevěným uhlím.Ani to občas nestačilo a do pivovaru se vracely plné zmrzlé sudy.Hradící špunt se odvrtal a tekutý obsah někteří přímo pili.Zbytek se vozil na vypálení.Jak to chutnalo nevím. 

Připojit reakci
               

Vymrazování


Miloš Vysloužil (14405) - xxx.xxx.67.66 (?)
16.1.2017 16:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem nic podobného nedělal. Nicméně si myslím,. že zmrznutím kvasu nedojde k oddělení pouze čisté vody ve formě ledu od zbytku kvasu. Když zmrzne pivo nebo mléko, tak i ten ý led, když se rozpustí, chutná trochu po té původní surovině. Tedy soudím, že odělením zmrzlého podílu kvasu byste se připravil o část cenných látek.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?130.3.201750
Škrábavost pálenky3128.3.201730413
Tatratea jak na to?1625.3.20173165
Geist425.3.2017461
Pálenka z dýně4419.3.201728490
Radimov koštovka páleniek 118.3.2017202
Vydrží kvas ze sladu?615.3.2017376
Slivovice vs. calvados2207.3.2017282538
Průtahové destiláty387.3.20174208
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?7222.2.20176959
Tepelné médium do dvouplášťového kotle821.2.20172133
Kalení destilátů jinak2416.2.20174428
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171584
drtič na ovoce409.2.2017101389
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171739
Dřevo do destilátu228.2.201710271
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174728
Kvas Oskoruse5923.1.201750293
Vymrazování916.1.20171931
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201769473
Kvalita domacej palenky1209.1.201729743
Domácí ořechovice9027.12.2016139407
Množení turbo kvasinek1322.12.20161787
Zakalená slivovice16422.12.2016166621
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201611620
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201642437
Odkalovač na koloně?411.12.20161554
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016875
Nahořklá slivovice6823.11.201652051
Jak zakopat slivovici4622.11.201637424
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163883
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161569
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.20161060
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614884
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161666
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161356
Proč tolik cukru38.11.20161564
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161592
Výběr domácí pálenice43.11.20162066
Náhrada škody od pálenice253.11.20165980
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa26.3.2017
Uzení masa24.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
A až Z o uzení19.3.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů