Turbo kvasnice



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?)
30.10.2018 18:40

Pekařské a pivní kvasinky podle teploty zastavují růst a potažmo i produkci alkoholu na nějakých 6% vol (12° ležák), ale hlavně mají jiný hlavní výzanam než produkci etylalkoholu. Horší je, že v rámci reklamy je podáno zjednodušení, že i vinné a divoké kmeny kvasinek jsou "srovnatelné" s p+p kmeny kvasinek.

Jinak pro doplnění - pro poměr mezi produkcí CO2 a alkoholu je rozhodující teplota. Při vyšší teplotě snzoricky kvas bouřlivěji kvasí, ale produkce alkoholu může být i nižší / je nižší než i klidného pomalejšího prokvášení při nižší teplotě.. Proto je tolik metod, jak řídit teplotu kvašení pro dosažení optimálního výsledku (a proto hospodyňky se snaží těsto udržet při vyšší teplotě kvašení).

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 30.10.2018 14:08

Keď som ešte chodil do školy, tak sme na laboratórnych cvičeniach okrem iného testovali aj etanoltoleranciu a osmotoleranciu ASVK (aktívnych suchých vinárskych kvasiniek). Viem, že to bol sáčok bežne predávaných kvasiniek, dokonca boli už dosť staré. Na obrázkoch sú výsledky z mikroskopu pri 0%, 15% a 20% koncentrácii etanolu (obr. 1-3). Ako možno vidieť, tak ani pri 15% koncetrácii etanolu nebol rast úplne inhibovaný a dokonca pri 20% ešte zopár jedincov prežilo.




               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 30.10.2018 15:22

To je známá věc. Chcete-li prodávat dráž nějaký výrobek srovnatelných vlastnosti s jinými, již známými, máte dvě možnosti:
1. Buďto můžete ten nový vychválit a přiřknout mu skvělé vlastnosti, které nemá
2. nebo pomluvit ten starší, již prodávaný.  
První způsob skýtá riziko, že si zboží zákazník koupí, pozná, že ty vlastnosti nemá a omlátí vám ho o hlavu. Druhý způsob je bezpečnější a taky častěji používaný. Obchodník nabízející dražší gumy, fasádní barvu, oční čočku či endoprotézu, obvykle víc mluví o nevýhodách levnějších variant, které často ani nezná.. Kdyby prodejce turbokvasinek sliboval vykvašení 25% lihu, zákazník by brzy zjistil, že je to blbost. Když pekařským kvasinkám přiřkne pouhých 8%, může se rázem chlubit dvojnásobnou výtěžností. No, nekupte to!

                  
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 30.10.2018 18:13

Ono to bude asi ako s ľuďmi. Niekto si dá dva vínne striky a je pod stolom a niekto fľašu slivovice zapije ešte dvomi veľkými pivami wink

                  
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 30.10.2018 18:40

Pekařské a pivní kvasinky podle teploty zastavují růst a potažmo i produkci alkoholu na nějakých 6% vol (12° ležák), ale hlavně mají jiný hlavní výzanam než produkci etylalkoholu. Horší je, že v rámci reklamy je podáno zjednodušení, že i vinné a divoké kmeny kvasinek jsou "srovnatelné" s p+p kmeny kvasinek.

Jinak pro doplnění - pro poměr mezi produkcí CO2 a alkoholu je rozhodující teplota. Při vyšší teplotě snzoricky kvas bouřlivěji kvasí, ale produkce alkoholu může být i nižší / je nižší než i klidného pomalejšího prokvášení při nižší teplotě.. Proto je tolik metod, jak řídit teplotu kvašení pro dosažení optimálního výsledku (a proto hospodyňky se snaží těsto udržet při vyšší teplotě kvašení).

SfK.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 30.10.2018 19:14

Pekařské a pivní kvasinky podle teploty zastavují růst a potažmo i produkci alkoholu na nějakých 6% vol (12° ležák)

To je právě to, co si nemyslím. 12stupňový ležák má 4-6%alkoholu ne proto, že kvasinky víc nezvládnou, nýbrž proto, že přísun zvasitelného substrátu je omezený. Existují i méněstupňová piva a určitě nemají 3,5% alkoholu kvůli tomu, že jejich kvasinky víc nezvládnou. Přidejte do piva cukr a droždí a bude to kvasit vesele dál. 

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 30.10.2018 19:27

Při vyšší teplotě snzoricky kvas bouřlivěji kvasí, ale produkce alkoholu může být i nižší / je nižší než i klidného pomalejšího prokvášení při nižší teplotě..

Alkoholu sa pravdepodobne bude produkovať rovnako, len sa ho viac odparí a tým ho menej zostane v kvase. Vyššia teplota znamená rýchlejšie kvasenie (zároveň aj väčší odpar etanolu), tým sa produkuje viac CO2, ktorý so sebou strháva molekuly etanolu. Preto sa v produkčných liehovaroch používajú práčky CO2, ktoré slúžia na zachytávanie etanolu v parách CO2, keďže kvasenie prebieha pri vyššej teplote (31-32°C)

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 30.10.2018 19:48

Pekařské a pivní kvasinky podle teploty zastavují růst a potažmo i produkci alkoholu na nějakých 6% vol (12° ležák)...

Pivné kvasinky používané pri výrobe spodne kvasených pív majú hlavne tú výhodu oproti iným typom, že ľahko sedimentujú (majú zlú afinitu k CO2). Ak sa sládok rozhodne, že pivo je už hotové, tak ho jednoducho podchladí (tým ešte umocní sedimentáciu) a následne kvasinky v CK tanku odrazí.

                     
host - 49.78 (?), 31.10.2018 23:43

Líbily se mi obrázky od Marek-TT.  Dík za ně.
Něco o tom určitě ví, na rozdíl od tláchalů typu.., nechci jmenovat...
*
Třeba některé perličky tady napsané, si přečíst nějaký zkušený Domácí vařič piva, anebo jak se to teď moderně nazývá, Homebrewing, tak to s ním, kdyby byl kardiak nebo něco podobného, tak to s ním muselo nutně šlehnout...
A možná i s těmi kvasinkami kdyby uměly číst...

Rafael.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 1.11.2018 17:50

Líbily se mi obrázky od Marek-TT.  Dík za ně.

Za máličko, raz vidieť je predsa ako 100x počuť wink

Třeba některé perličky tady napsané...

To máte tak p. Rafael, častokrát nekalé marketingové praktiky niektorých predajcov dokážu zatemniť myseľ aj inak zdravo uvažujúcich ľudí. Oni potom v dobrej viere pomôcť šíria tieto polopravdy ďalej. Koniec koncov, každý sa skutočnú pravdu dozvie až vtedy, keď si to sám vyskúša na vlastnej koži.

                     
host - 49.155 (?), 1.11.2018 18:15

Jenže někdy problém je v tom, že člověk který má nějaké zkušenosti a trochu ví o čem to je, přemýšlí, uvažuje jak to nebo ono může fungovat.

Anebo jinak - jak moc je odolný vůči všudepřítomným a mnohdy klamavým reklamám a používá svůj rozum a zkušenosti. Tedy pokud nějaké má a hlavně nevěří všemu co si přečte na netu.
Naproti tomu jsou i takoví kteří takto vyčtená "moudra" ještě pak dál šíří aniž by měli praktické zkušenosti...
To je pak pohroma:-(((

Rafael.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika