|
Test na metanol
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18313) - 67.66 (?) 18.2.2016 18:37
Destilát z vína, mimo hybridních samorodých odrůd, obsahuje skoro 10x méně metanolu než ovocné pálenky. Destiláty z cukru nebo obilí taky.
Zdroj metanolu v destilátu, je v podstatě trojí:
1. Kvašením pektinů v ovoci. Víno, pivo, obilí mají pektinů méně
2. Suchou destilací - připálením slupek, pecek. Tekutý kvas se nepřipálí.
3. Metanol vzniká jako vedlejší produkt i u etanolového kvašení.
U vína, piva, cukru a mladiny připadá v úvahu jen bod 3. Nicméně praktický dopad této skutečnosti na rizikovost destilátu je, jak již bylo psáno, nulový. A kydybch se měl rozhodnout, zda pít pálenku z ovoce nebo z cukru, volba je, myslím, jasná.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.13 (?), 18.2.2016 13:10
To je ten problém... sice nevím co je dvoukotlové pálení (pálení na aparatuře se dvěma destilačními kotli v serii a její princip) nebo jednokotlový rektifikační způsob (destilace s rektifikační kolonou), ale budu to dělat... přece o základech destilace nemusím také nic znát, ono to přeci kape samo... no a když, tak se zeptám na Zahradě!! Vlastní studium je pro blbce... chytrák má internet.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.148 (?), 18.2.2016 14:30
I některé "odborné" knihy je třeba brát s rezervou natož internet!!!
Tam mnohdy kdekdo napíše co ho zrovna napadne i když o tom moc neví:
"Z tohoto pohledu je dvoukotlové pálení bezpečnější než pálení najednou".
Z principu je to blbost, nicméně při výrobě pálenek je to víceméně jedno protože důsledná rektifikace je při výrobě pálenek nežádoucí.
*
"...ta informace platí obecně a tedy třeba i pro pálenku z piva".
Destilát z vína, mimo hybridních samorodých odrůd, obsahuje skoro 10x méně metanolu než ovocné pálenky. Destiláty z cukru nebo obilí taky.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18313) - 67.66 (?), 18.2.2016 18:37
Destilát z vína, mimo hybridních samorodých odrůd, obsahuje skoro 10x méně metanolu než ovocné pálenky. Destiláty z cukru nebo obilí taky.
Zdroj metanolu v destilátu, je v podstatě trojí:
1. Kvašením pektinů v ovoci. Víno, pivo, obilí mají pektinů méně
2. Suchou destilací - připálením slupek, pecek. Tekutý kvas se nepřipálí.
3. Metanol vzniká jako vedlejší produkt i u etanolového kvašení.
U vína, piva, cukru a mladiny připadá v úvahu jen bod 3. Nicméně praktický dopad této skutečnosti na rizikovost destilátu je, jak již bylo psáno, nulový. A kydybch se měl rozhodnout, zda pít pálenku z ovoce nebo z cukru, volba je, myslím, jasná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.214 (?), 18.2.2016 21:06
To, že se kdysi metanol vyráběl hlavně suchou destilaci dřeva a a lidově se nazýval "dřevným lihem" bych nespojoval s tím, že se při primitivních domácích destilacích připálí pár pecek, část dužiny nebo jiný hustý podíl kvasu. Takový smradlavý destilát je nepitelný z úplně jiných důvodů a s metanolem a nějakou jeho otravou to nemá nic společného!
Proto jsem psal o určitých korekcích i z "odborné literarury", protože koukám, že ten mýtus pořád přežívá.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|