Rajčata Mountaineer Delight a Mountaineer Pride

Koncem roku 2020 jsem na internetu našel zajímavou zprávu. Dva profesoři z University Západní Virginie představili dvě nová nehybridní rajčata odolná vůči plísni bramborové a tolerantní k Septoriové skvrnitosti listů rajčete. Odolnost jsem netestoval, ale nemyslím si, že by někdo s takovou pověstí ve svých letech toužil po nějaké blamáži. Pod dojmem různých vyjádření na Facebooku, kdy se tam probírá už v květnu, jestli se mají rajčata stříkat proti plísni bramborové tak mne napadlo sehnat semena těchto dvou odrůd, namnožit je a rozdávat je potřebným. Rajčata Mountaineer Pride a Mountaineer Delight mně koupil můj kanadský přítel a nechal je poslat na adresu na Floridě. Jeho kamarádka je přeposlala mně. Hledal jsem někoho, kdo by se se mnou na tom projektu podílel, některým lidem jsem poslal semínka (4 ks) a tím to skončilo. Skončilo by to stejně neúspěchem, protože u nás v české kotlině, na Moravě a na Slovensku se nějaké sáčkování ev. jiná ochrana moc nepreferuje. No vlastně se to šířilo mimo mě od těch, kterým jsem semena poslal nebo si je někdo také koupil ve Virginii. Já jsem obě odrůdy pěstoval v letech 2021 a 2022. Nebyly to odrůdy, kterým bych věnoval nějakou mimořádnou pozornost, plíseň bramborová nepřišla (u mne bývá jen občas) a tak jsem letos zařadil jen jednu odrůdu Mountaineer Pride. Měla to být ta horší odrůda dobrá snad pro prodej na farmářských trzích, kdežto Delight byla deklarována jako ta lepší pro zahrádkáře. Když jsem tuto odrůdu doma fotil, tak jsem ji také blýskl v řezu a nakonec ji i ochutnal. Překvapila mě svou sladkostí a až dnes jsem se dočetl že je sladší než její rodná sestra Delight. Myslím si, že si tyto odrůdy zaslouží být uvedena zde na tomto fóru už proto, že se jedná o nehybridní odrůdy, u kterých si může každý odebírat semena ze zralých plodů, ovšem za předpokladu, že zabrání nežádoucímu křížení s jinou odrůdou (sáčkování květů). Takovéto nežádoucí křížení znamená ztrátu toho nejcennějšího, odolnosti vůči plísni bramborové.

Rajčata Mountaineer Pride
Rajčata Mountaineer Pride

Chci jen upozornit na důležitost toho od koho semena dostáváte nebo kupujete. Měl by dát dobrozdání, jestli chránil květy před cizím sprášení pylem jiné odrůdy. Pokud tak nečiní, tak stačí, aby jeden čmelák proletěl záhonem a celá odolnost vůči PB a septorióze je ze 75 % v čudu. Ze semen pak vyrostou neodolné rostliny. Na plodech rajčat se nic nepozná, až v sezóně, kdy bude vysoký tlak choroby najednou zjistíte, že vaše mountainery nejsou odolné a jdou do kopru se všemi ostatními odrůdami. Pokud má někdo pocit, že by ho práce s ochranou květů a následným čištěním semen moc zatěžovala, tak si myslím, že by si měl koupit na trhu hybridní odrůdy rajčat zaručeně odolných vůči plísni bramborové nebo používat chemickou ochranu rostlin.

Autorem článku je Vladimír

2 KOMENTÁŘE

  1. Super info, vďaka 🙂 aj za semienka 🙂 úžasné že sú odolné aj voči septorióze, tá mi tu dosť šarapatí

  2. Ako obyčajne podnetný príspevok. Mounainery som v r. 2022 nestihla otestovať Začiatkom júla mi všetky porasty zdevastovalli krúpy .

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno